Zaczytałam się...teraz będę wypróbowywać....Dzięki Dziewczynki i Chłopcy
Mam nadzieję, że się nie powtórzę:
Kurczak po indyjsku z dzikim ryżem i mandarynkami1/2 kg filetów z kurczaka
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maggi
3 łyżki oleju
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka curry
2 duże cebule
Jajka, mąkę, maggi, olej, vegetę i curry dobrze wymieszać (można użyć miksera ale ustawionego na wolne obroty), dodać cebule pokrojone w grubą kostkę (to wszystko będzie stanowiło marynatę). Filety kurczaka układać w garnku lub salaterce warstwami i zalać przygotowaną marynatą tak, żeby kurczak był zakryty. Naczynie, w którym jest kurczak w marynacie przykryć i odstawić na noc do lodówki (ja nie zawsze zostawiam w marynacie na tak długo, czasami tylko na 3-4 godziny ale jak się potrzyma w marynacie dłużej, to nabiera fajnego smaku).
Po wyjęciu z lodówki usmażyć kurczaka, a z marynaty, która zostanie można usmażyć coś na kształt jajecznicy i dodać do tego z czym będziemy podawać kurczaka. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami i surówkami.
Podać można z ryżem a zamiast surówek podać można mandarynki podzielone na części (ryż z torebek, na wierzch usmażone filety, na to usmażona na jajecznicę marynata, a cząstki mandarynek dookoła). Jami
Tzw. przez Mojego Miśka Chińskie Fuj-fuj
(Ostro, a jednak inaczej!)Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: 20 minut
Trudność: bardzo łatwy
Składniki na 4 porcje:
•2 piersi z kurczaka
•1 duża główka czosnku
•2 duże pomidory
•2 woreczki ryżu
•papryka ostra w proszku
•sól, pieprz
•2 łyżki przecieru pomidorowego
•20 dag sera tartego
•olej do smażenia
•2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
1.Ugotować ryż i odstawić do wystygnięcia.
2.I część dania: Na patelni lekko podsmażyć ok. 5 ząbków czosnku pokrojonego w talarki.
3.Dołożyć następnie: pierś pokrojoną w kawałki, sos sojowy i przyprawy (pieprz, sól, paprykę). Smażyć tak długo aż będzie miękkie.
4.Następnie dołożyć pomidory i dusić jeszcze ok. 10 minut. Niech wytworzy się sos i dopiero wtedy wrzucić ser na 2 minuty który wszystko zagęści. Pierwsza część gotowa!
5.II część dania: Na drugiej patelni podsmaż lekko ok. 5 kolejnych ząbków czosnku i dodaj następnie: ryż, paprykę i przecier. Wszystko dobrze wymieszaj i druga część dania gotowa!
Sałatka z tuńczyka z czerwoną fasoląPrzygotowanie: 20 min
Trudność: bardzo łatwy
Składniki:
•1 puszka tuńczyka
•1 puszka kukurydzy
•1 puszka groszku
•1 puszka czerwonej fasoli
•kapusta pekińska
•1/2 łyżeczki musztardy
•1/2 łyżeczki chrzanu
•majonez
•sok z cytryny
Przygotowanie:
1.Kapustę pokroić, wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, musztardę i chrzan.
2.Skropić odrobiną soku z cytryny.
Sałatka z tuńczykiem i ryżemSkładniki:
•2 torebki białego ryżu (dobrze smakuje też z dzikim ryżem)
•puszka tuńczyka w sosie własnym
•czerwona duża papryka
•puszka kukurydzy
•majonez
•sól
•pieprz
Przygotowanie:
1.Ugotować ryż w osolonej wodzie.
2.Umyć i pokroić paprykę w kostkę.
3.Otworzyć puszkę z kukurydzą i tuńczykiem.
4.Wszystkie składniki wymieszać w salaterce (łącznie z ciepłym, ugotowanym ryżem-pod wpływem ciepła kukurydza pęcznieje i staje się smaczniejsza), dodać majonez, przyprawy, wymieszać.
Zupa meksykańska60-70 dag wołowiny
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 cebule
sól, pieprz
ostra papryka, zioła,przyprawa meksykańska
łyżeczka przecieru pomidorowego
Wołowinę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. To samo zrobić z pokrojoną cebulką. Wrzucić to do garnka, zalać gorąca wodą z połówką kostki rosołowej i dusić pod przykryciem aż mięsko zmięknie. Wody ma być tyle, żeby dobrze przykryła wołowinę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odcedzoną kukurydzę, przelaną woda czerwoną fasolkę i znowu poddusić. Zabarwić przecierem pomidorowym, doprawić papryką i przyprawą meksykańską a na końcu ziołami.
Ja czasami zamiast wołowiny daję wieprzowinę - krócej się gotuje

a zamiast przyprawy meksykańskiej - przyprawę do gulaszu. Pysznie smakuje kiedy całość w miseczce posypiecie startym serkiem żółtym
SMACZNEGO