Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 648082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
najwięcej bym mogła powiedzieć o wychowawczyniach moich dzieci, ale te na pewno maluszków w tym roku nie przejmą :) zasadniczo od rodziców z innych grup nie słyszałam żadnej negatywnej opinii, Panie starają się  moim zdaniem nawet poza przyjętą normę, są bardzo otwarte na kontakt i z dzieckiem i z rodzicem...przedszkole ma swoją kuchnię i menu w miare sensowne, mój syn niejadek nauczył się tam wszystko jeść :) miasto finansuje niestety tyko rytmike, ale dodatkowo można wykupic angielski, taniec towarzyski, nowoczesny, karate, zajęcia sportowo-umuzykalniające, zajęcia logopedyczne ( jedna z wychowawczyń jest logopedą i robi dzieciom tzw diagnozę) i chyba jeszcze weszła piłka nożna (na to córka nie chodzi, ale widział ogłoszenie o naborze)
a tegoroczna decyzja wbrew pozorom nie jest taka prosta, bo każde rozwiązanie ma swoje i plusy i minusy...

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Czy mój Adi ma szansę na przedszkole państwowe, jeśli 3 lata kończy 21 listopada? W opisie przedszkola jest, że dziecko musi mieć ukończone 3 lata, a gdzieś w przepisach znalazłam, że 3 lata musi kończyć w roku kalendarzowym, w którym rozpocznie naukę w przedszkolu... ?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
U nas liczy się kalendarzowy rok. Dzieci kończące nawet w grudniu 3latka dostały się.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Dokładnie
Jak najbardziej ma szanse  ;)
Mam dwie znajome, jedna ma córkę z lutego, druga z listopada jednego roku.
Ta z listopada dostała się do przedszkola , ta z lutego nie
Wiec jak widać to nie jest żadna z wytycznych

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
Rocznik się liczy :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Uff, jeszcze dopytam w przedszkolu, ale już mi ulżyło, bo jakoś wcześniej o tym nie myślałam?

U nas też rekrutacja od marca, narazie cisza. Wyobrażacie sobie, że moja mama, wiedząc, jakiego mam fisia na punkcie zywienia Adriana, poszła sprawdzić menu przede mną :-D

Offline kobietka
  • maniak
Liczy sie rocznik, ale w naszych lokalnych kryteriach dostaje się dodatkowe 3 pkt. jeśli dziecko, na dzień 1.09. ma ukończone 3 lata. Moja Gosia się nie łapie, bo jest z 19.09.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
U nas tez liczył się rocznik.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
a u nas rocznik sie nie liczyl tylko czy 1 wrzesnia bylo skonczone 3 lata.. No chyba ze jak rok temu  w rekrutacji zostalo kilka wolnych miejsc to dopiero wtedy przyjeli te dzieci. Tak wiec co przedszkole to ma swoje widzimisie

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
mam pytanie
czy ktoś z Was ma jakiekolwiek informacje o Przedszkolu Publicznym nr 5 w Szczecinie, przy ul Tomaszowskiej 6
http://szczecin.wix.com/pp5magnolia#!o-nas

gdyby coś ktoś to będę bardzo wdzięczna  :)

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline franekkimono
  • bywalec
Moja znajoma ma tam dziecko. Nie słyszałam,  żeby narzekała.

Offline Barka

• Gosia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
A jak w waszych przedszkolach wygląda sprawa z zajęciami dodatkowymi typu taniec, angielski itd? Czy takie zajęcia są w trakcie dnia czy po godzinie 16:30?

Jeśli się kogoś kocha, to się go kocha, a gdy nie ma już nic, co można by mu zaoferować, wciąż daje się miłość.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Barka zależy jak prowadzący dogadają się z dyrekcją :) (bo formalnie oni wynajmują salę na czas zajęć i przejmuja wtedy opieke nad dziećmi),  zasadniczo nie mogą one sie odbywać w trakcie tej 5-godzinnej podstawy programowej oraz muszą sie zmieścić w godzinach funkcjonowania przedszkola...w zeszłym roku był u nas system tych zajec dodatkowych od 15.30 do 16.30 i przyznam, że pojawiał sie problem w momencie, gdy z zajęć trzeba było odebrac dziecko np. punkt 16 (bo juz potem nie wracało ono salę) poza tym zwłaszcza mlodsze dzieci były już często zmeczone...w tym roku zajęcia są od 8 do 9 i to nam bardziej pasuje :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
A jak w waszych przedszkolach wygląda sprawa z zajęciami dodatkowymi typu taniec, angielski itd? Czy takie zajęcia są w trakcie dnia czy po godzinie 16:30?

U nas jest wszystko w trakcie zajęć bo jest płacone przez miasto.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
U nas w trakcie zajęć ale Lila w niepublicznym

Offline Netula

• Chuck Norris
u nas miasto funduje rytmike i angielski. Platnych zajec dodatkowych nie ma

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3586 dnia: 19 Lutego 2015, 10:11 »
Maju napisz mi (może być priv) ile płacisz za niepubliczne przedszkole  :) czesne plus wyżywienie.

Dziewczyny ile czasu wasze niepubliczne przedszkola mają przerw? tzn. chodzi mi o ferie i wakacje.
Gdyby Nati nie dostała się do państwowego to biorę jedno niepubliczne pod uwagę, ale jest małe ale ::) jak były święta tydzień było zamknięte, jak był sylwester kolejny tydzień i teraz tydzień ferii. I cały miesiąc w sierpniu jest zamknięte ::) Czyli przedszkole dla niepracujących rodziców ::) w dodatku otwarte od 7.30 do 16.30. Ale większość dzieci z tegorocznych grup jest już o 15 odbierana ::) czy to normalne w niepublicznych przedszkolach? może ja nie mam świadomości?
Natalka 4.11.2012

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
U Lili jedna przerwa dwutygodniowa w wakacje (w tym roku to druga połowa lipca). Informacja o przerwie podawana na początku stycznia.
Przedszkole do 18-stej ale do 17 pustki. Raz Lilę odbierałam o piątej to dwoje dzieci było

Opłata to 550

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3588 dnia: 19 Lutego 2015, 10:25 »
Czyli odrobinkę inaczej ;) dwa tygodnie przerwy rozumiem, ale cały miesiąc? może ja wezmę dwa tygodnie urlopu i dwa mąż ;) osobno na wakacje pojedziemy :P
Ale generalnie ma plusy to przedszkole...zobaczymy jak wyjdzie.
Natalka 4.11.2012

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
W moim niepublicznym nie ma przerw
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Barka

• Gosia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
U Lili jedna przerwa dwutygodniowa w wakacje (w tym roku to druga połowa lipca). Informacja o przerwie podawana na początku stycznia.
Przedszkole do 18-stej ale do 17 pustki. Raz Lilę odbierałam o piątej to dwoje dzieci było

Opłata to 550

Do tej ceny dochodzi jeszcze wyżywienie czy to już razem? Też biorę pod uwagę przedszkole niepubliczne- opłaty to 630 + wyżywienie.

Jeśli się kogoś kocha, to się go kocha, a gdy nie ma już nic, co można by mu zaoferować, wciąż daje się miłość.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Monika mój Karol chodzi do państwowego, które czynne jest od 6 do 17, ale o 16 to juz zostaje kilkoro dzieci ( wszystkich jest 160 ).
Jak mam do 16, a G musi zostać dłużej to odbiearam go dopiero ok 16.40 to juz siedzi sam.
Nie wiem gdzie Ci ludzie pracują  ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Monika mój Karol chodzi do państwowego, które czynne jest od 6 do 17, ale o 16 to juz zostaje kilkoro dzieci ( wszystkich jest 160 ).
Jak mam do 16, a G musi zostać dłużej to odbiearam go dopiero ok 16.40 to juz siedzi sam.
Nie wiem gdzie Ci ludzie pracują  ::)

Ja też się nad tym zastanawiam ale stawiam na babcie.

Moja jest odbierana o 15:40 i jest jedną z ostatnich. Babcia mieszka obok przedszkola ale nie pozwalam jej odbierac :P

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Może w urzędach państwowych, czyli do 15?
U nas przedszkole do g.17, odbieram różnie - albo przed drzemką czyli o g.14 albo po drzemce, jakoś po g.16.
Przed drzemką wychodzi może 8 dzieci a jak jestem o 16:30 to zostaje czwórka. Większość wychodzi ok. godz. 16.

U nas w prywatnym jest cały sierpień wolny. Nie ma ferii.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
chyba warto dowiedzieć się w wybranym przedszkolu na dniach otwartych lub na stronie zobacz aktualny plan roku. U nas wszystkie panstwowe mają miesiąc wakacji, można posłać do innego jak się nie dostanie urlopu. W złobku bylo konieczne zasw. od pracodawcy że nie udzielił urlopu.  wszystkie ferie święta długie weekendy są zapisy w zależnosci od liczby dzieci panie sie organizują w mniejsze lub większe grupy, ale placówka nie jest zamykana. Na ferie wręcz pani zachęcała żeby wpisywać dzieci żeby nie łączyć grup. Godziny otwarcia przedszkola mają różne, nie wszystkie są do 17. Angielski mamy raz rano a drugi raz przed 15. Co ciekawe pani dyrektor powiedziała że odkąd zajęcia są darmowe, rodzicom się nagle odechciało poczekać z odbiorem dziecka do 15 ...

Offline Netula

• Chuck Norris
U nas w przedszkolu jest 125 dzieci plus jakies 50 z drugiego przedszkola ( liczmy wiec ze  170) w ferie chodzilo moze z 10.Tez sie zastanawiam gdzie Ci rodzice pracuja.

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
Czy orientujecie się może czy w tym roku podstawówka na Rydla w Szczecinie będzie otwarta??
Chodzi mi o tą szkołe przy Urzędzie Skarbowym..

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Jaka jest szkoła przy Urzędzie Skarbowym?  Chodzi Ci o 43 z basenem?

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
tak ta z basenem, gdzie jest liceum
i tam ma powstać podstawówka

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Moja znajoma ma tam dziecko. Nie słyszałam,  żeby narzekała.

a coś więcej możesz powiedzieć...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos