Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 649341 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3510 dnia: 14 Stycznia 2015, 09:35 »
Jeju jak się cieszę,że już procesy rekrutacji mam za sobą
przeżyłam to z trojką dzieci...nie życzę nikomu.Co roku zastanawiać się, czy dziecko się dostanie
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3511 dnia: 14 Stycznia 2015, 10:40 »
Ja podchodzę do tematu na spokojnie, dostanie się to się dostanie - nie to nie. Moja mama chętnie z nią jeszcze rok posiedzi ;) a jak nie to prywatne, u nas fajne i niedrogie otworzyli. Tylko kawałek od domu, za to blisko babci ;)
Natalka 4.11.2012

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3512 dnia: 14 Stycznia 2015, 11:04 »
u mnie największe emocje były, jak syn przechodził rekrutację - wpisywanie PIN-u i czekanie na wynik, chyba nigdy nie zapomne ;) potem to juz tak na spokojnie, ale u syna kolejne rekrutacje to była formalnośc, a córka miała punktowe fory ze względu na brata :)
mariolka nie wiem, czy Cię pociesze, ale jak słyszę w szkole od innych mam dylematy odnośnie ich starszych pociech na temat gimnazjum czy szkoły średniej to nie wiem, co gorsze ;D

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #3513 dnia: 14 Stycznia 2015, 11:52 »
ja już też mam spokój, bo składając kartę dla trzeciego, drugi jeszcze w przedszkolu wiec ma pierszenstwo
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3514 dnia: 14 Stycznia 2015, 12:34 »
przeżyłam to z trojką dzieci...nie życzę nikomu.Co roku zastanawiać się, czy dziecko się dostanie

Co roku musialaś brać udział w rekrutacji w przedszkolu?

U nas Miasto zadecydowalo, że dzieci z automatu przechodzą do nastepnej grupy, wypisywalo sie tylko Deklaracje.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3515 dnia: 14 Stycznia 2015, 12:36 »
u nas też, jesli dzieci chodzą do przedszkola już to tylko wypełniamy kartę kontynuacji nauki w przedszkolu.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3516 dnia: 14 Stycznia 2015, 12:43 »
w Szczecinie dopiero od zeszłego roku jest takie udogodnienie (odnośnie deklaracji o kontynuacji edukacji przedszkolnej), choć jak już sie dziecko załapało, to ta rekrutacja to była raczej formalność - pierwszeństwo miały i tak dzieci już chodzące do grupy :)

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3517 dnia: 14 Stycznia 2015, 12:45 »
to rzeczywiście lekki stresik mógł być przy tej rekrutacji.
Ale to też bez sensu, bo wiadomo że jak dziecko się już dostało to raczej nikt po roku czy dwóch nie rezygnuję tylko dziecko chodzi do końca, a deklaracja kontynuacji to raczej tylko formalność.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #3518 dnia: 14 Stycznia 2015, 13:03 »
Ja zrezygnowałam po roku ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3519 dnia: 14 Stycznia 2015, 13:05 »
masumi85 nie takie paranoje prawne są w naszym Państwie ;) ja juz tyle zmian przedszkolnych w czasie edukacji syna przezyłam, że nic mnie nie zdziwi  ;)
doksik Wy to raczej jesteście wyjątkiem :P

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3520 dnia: 14 Stycznia 2015, 13:23 »
miśka28 na temat naszego kraju można by epopeje napisać i coraz mniej rzeczy mnie już zaczyna dziwić.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #3521 dnia: 14 Stycznia 2015, 13:47 »

Co roku musialaś brać udział w rekrutacji w przedszkolu?

U nas Miasto zadecydowalo, że dzieci z automatu przechodzą do nastepnej grupy, wypisywalo sie tylko Deklaracje.
nieAniu...źle sformułowałam zdanie

dwa razy przechodziłam rekrutacje(w sumie trzy, bo Marcel raz chodził do innego przedszkola w wieku 3 lat-daleko od domu). i potem jak już dziecko chodziło, to automatycznie się dostawało na koljeny rok.Ale trzy razy rekrutacje przeżyłam, w tym raz z odwołaniem i wiem,jaki to stres
i moje dziewczyny mimo,że rodzina wielodzietna, syn uczęśzczał do przedszkola-nie dostały się.Dopiero po moich odwołaniach w UM. tak więc i tak robią sobie co chcą
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3522 dnia: 14 Stycznia 2015, 13:54 »
o kurka Mariolka nieźle z dziewczynami przeżyłaś. U nas nie ma możliwości aby rodzeństwo się nie dostało, bo też się stresowałam jak Kacperek szedł do przedszkola, ale Panie mi szybko wątpliwości rozwiały.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #3523 dnia: 14 Stycznia 2015, 14:43 »
u nas sasiadka po roku chodzenia zrezygnowala na wlasne zyczenie z przedszkola panstwowego...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3524 dnia: 14 Stycznia 2015, 15:06 »
u nas sasiadka po roku chodzenia zrezygnowala na wlasne zyczenie z przedszkola panstwowego...

To tak jak my, ale mała miała traumę już....

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3525 dnia: 14 Stycznia 2015, 16:22 »
u nas chyba też ktoś zrezygnował, bo wczoraj Pani była z "nowym" dzieckiem i rozmawiała z jedną z wychowawczyń
różne są sytuacje, choroba,  przeprowadzka

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3526 dnia: 14 Stycznia 2015, 19:28 »
u nas zrezygnowano bo "dziecko jest zamkniete w sobie"

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3527 dnia: 14 Stycznia 2015, 21:48 »
ja nie napisałam, ze to się nie zdarza, ale że rezygnacja bywa w wyjatkowych/losowych sytuacjach (u nas jeszcze decyzją dyrekcji dziecko może być wykreślone z grupy, jesli np notorycznie zalega z opłatami )

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #3528 dnia: 15 Stycznia 2015, 08:48 »
My też dwa razy się nie dostaliśmy.  Potem młody miał iść do nowo otwierającego się oddziału na Piotra skargi , ale dwa dni przed tym jak dzieciaki miały zacząć chodzić to się okazało,  że remont nawet nie ruszył.  Na robiłam szumu w urzędzie miasta i nagle znalazły się 4 miejsca w różnych przedszkolach.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3529 dnia: 15 Stycznia 2015, 14:54 »
Aaa Mariolka, teraz jasne.
A przeboje z laskami pamiętam.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3530 dnia: 18 Stycznia 2015, 18:38 »
Czy każde przedszkole ma takie same pieniądze na żywienie dzieci?
Nikola znów wysypana jest, obbstawiam że to wina śniadań: mielonki, szynki konserwowe, pasztety :(

Pani intendentka przyznaje rację że to świństwo, rozkłada ręce i daje możliwość przenoszenia dla nikoli wędlin na śniadania.

Naprawdę tak ciężko dla tych swinstw znaleźć lepsze zamienniki?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3531 dnia: 18 Stycznia 2015, 18:47 »
Z tego co kojarze to stawkę dzienna ustala sobie indywidualnie przedszkole.
U nas jest 5 zł.

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3532 dnia: 18 Stycznia 2015, 18:50 »
my za dzienne wyzywienie  w przedszkolu placimy 6,50. Tez bywa smieciowe jedzenie ale i sa calkiem dobre rzeczy. Kolezanka ktora ksieguje fakt. z przedszkola mowila ze staraja sie kupowac leprze skladniki na posilki

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3533 dnia: 18 Stycznia 2015, 18:52 »
Jest pewna pula, która dokłada miasto, więc zapewne jakieś ograniczenia mają. Poza tym rodzice też patrzą na koszty przez pryzmat wyżywienia, siostra puszczała syna i placiła 12 zł/dziennie za wyżywienie, ale łacznie czesne było zacne.

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #3534 dnia: 18 Stycznia 2015, 19:33 »
Ja płace 5,50 za dzienne wyżywienie
Mojej Madzi ogólnie smakuje, ale często słyszę że kanapeczka z pasztetową, itp...

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3535 dnia: 18 Stycznia 2015, 19:44 »
prawdę  mówiąc to sie nie dopytywałam, kto finalnie ustala stawkę żywieniowa - jest podana w umowie, którą się podpisuje, u nas jest to też 5,5, ale z tego co wiem, to nasza dyrektor negocjuje różne rabaty ze stałymi dostawcami (albo coś dorzucają gratis), więc w podobnej kwocie można kupic różne rzeczy :)
chiquita_84 jesli Nikola jest konkretnie na coś uczulona, to kuchnia powinna dostać liste tych produktów i stosowac zamienniki....

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3536 dnia: 18 Stycznia 2015, 19:46 »
nasza dyrektor negocjuje różne rabaty ze stałymi dostawcami (albo coś dorzucają gratis), więc w podobnej kwocie można kupic różne rzeczy :)

Do tego miasto dopłaca i na dziecko powinno być ok. 12-14 zł, chyba, że coś się zmieniło  ciągu ostatniego roku.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3537 dnia: 18 Stycznia 2015, 20:17 »
U nas miasto nic nie doplaca i szczerze to chyba nigdzie nie doplacaja w państwowych przedszkoli, wszystko zapewne jest zawarte w regulaminie
Taka stawka 5-6 zł jest na jedno dziecko
Wiem bo sama to przeliczalam będąc na praktykach w przedszkolu.

Marta u nas w przedszkolu dla dzieci uczulonych są stosowane zamienniki.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3538 dnia: 18 Stycznia 2015, 20:35 »
Justyś, w świetle prawa rodzice  państwowym przedszkolu płacą zwykle ok. 25% stawki żywieniowej, pozostałe 75% pokrywa państwo, państwo z resztą dopłaca też niepublicznym i czasem prywatnym, ale już grosze  tych przypadkach, nie wierzę, że u was tak nie jest, skoro to ogół.
Zgodnie z obowiązującym prawem, dotacje dla niepublicznych przedszkoli przysługują na każde dziecko w wysokości nie niższej niż 75% ustalonych w budżecie danej gminy wydatków bieżących, ponoszonych w przedszkolach publicznych w przeliczeniu na jedno dziecko. Podobnie jest w przypadku niepublicznego punktu przedszkolnego lub zespołu wychowania przedszkolnego z tym, że dotacja  przysługuje na każde dziecko w wysokości nie niższej niż 40%. Jednocześnie organy prowadzące niepubliczne przedszkola mogą pozyskiwać środki finansowe z dodatkowych źródeł (mogą to być np. opłaty wnoszone przez rodziców dzieci w formie czesnego, opłaty za przygotowywanie posiłków, czy wpłaty sponsorów). Wysokość tych opłat nie jest ograniczana żadnym przepisem ustawowym.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #3539 dnia: 18 Stycznia 2015, 20:37 »
Ale w tym cytacie jest o przedszkolach niepublicznych a nie państwowych.