Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 651087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3060 dnia: 21 Sierpnia 2013, 00:08 »
Hello! W zwiazku z tym, ze moj mlody od 3 wrzesnia zaczyna przedszkole wpraszam sie do watku. Co prawda tylko na part time bo  2 razy w tyg. po 4h, ale przedszkolakiem juz bedzie ;)
Bylismy dzis na pierwszej wizycie adaptacyjenej i mlody ryczal jak bobr, na szczescie jak wychodzilismy. Mam nadziej, ze bedzie tak samo szczesliwy jak zostanie tam bez mamy ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3061 dnia: 12 Września 2013, 09:53 »
na pewno temat jest już znany rodzicom dzieci w przedszkolach publicznych, "mądre głowy"  zabrały  naszym pociechom zajęcia dodatkowe :( rady rodziców, dyrekcja próbują znaleźć rozwiązanie z  tej chwilowo patowej sytuacji, dlatego każdego rodzica, któremu los edukacyjny dziecka nie jest obcy, proszę o podpisanie poniższej petycji
http://www.petycje.pl/9887
z góry dziękuję za poświęcony czas, to zajmie jakieś 2-3 minutki, a może wiele zmienić - każdy podpis "na tak" jest ważny!!

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #3062 dnia: 12 Września 2013, 10:16 »
Podpisane..

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3063 dnia: 12 Września 2013, 10:34 »
dzięki marcella :) dziś mam zebranie rady rodziców, to może jakiś konkretów się dowiem, bo mamy dosyć sprawnie działającą jednostkę :) ps. sprawdziłam ten sklep medyczny i jest niedaleko mnie...więc w razie czego mam blisko namiar, jeszcze raz dzięki

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3064 dnia: 12 Września 2013, 10:38 »
Nie ma za co..
Petycję udostępniłam na fb i dziś zaniosę informacje do przedszkola.. Może będzie można wywiesić link..

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #3065 dnia: 12 Września 2013, 10:53 »
podpisane :)

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #3066 dnia: 12 Września 2013, 13:22 »
Moje Brzdące wprawdzie jeszcze nie przedszkolaki, ale też podpisałam, bo uważam to za absurd!
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #3067 dnia: 12 Września 2013, 14:00 »
Tak szczerze to nie wiem gdzie i jak powinniśmy uderzać. Teoretycznie nasze gminy otrzymały DOTACJE, aby móc samodzielnie zatrudnić, bądź zorganizować dzieciom zajęcia dodatkowe tj. rytmika. Gdzie są te pieniądze??

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3068 dnia: 12 Września 2013, 14:11 »
dziękuję wszystkim za zainteresowanie i podpisy :)
dziubasek własnie teoretycznie...póki co sa przymiarki, by nasze kochane miasto dofinansowało aż jedne zajęcia dodatkowe, ale jakie i kiedy tego nie wie nikt....my tylko chcemy mieć wolność wyboru, czyli móc podpisać umowy z osobami, które do tej pory prowadziły takie zajęcia (bo i tak de facto to rodzice je finansowali), ale na dzień obecny ta ustawa zamyka nam i taką drogę....na pewno bierna postawa niczemu się nie przysłuży, zeszłoroczna kombinacja, by po cichu "wyrzucić" obecne sześciolatki z przedszkoli też nie przeszła, bo nasi rodzice interweniowali w urzędzie miasta....jak będzie taka potrzeba to w tym roku też ruszymy :D

Offline irminka.p
  • forumowicz
« Odpowiedź #3069 dnia: 12 Września 2013, 15:13 »
U mnie dziś zebranie w przedszkolu, zobaczymy co powiedzą.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #3070 dnia: 12 Września 2013, 15:21 »
u nas dla starszych bedzie darmowy angielski ale dla tego ze pani prowadzaca za darmo bedzie uczyc..
No i Michas pochodzil... dzis w domu zostal i u lekarza byl. Jakies wirusowe sie cos zaplatalo i kaszel meczy ale rozrabia mi na calego. Wlasnie wielkim pociagiem sie bawi

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #3071 dnia: 13 Września 2013, 10:51 »
U nas zajęcia będziemy organizowac z rady rodziców.
Petycja podpisana....

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3072 dnia: 13 Września 2013, 10:56 »
Gabiś ale po godzinie 17 będą zajęcia czy wcześniej??

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #3073 dnia: 13 Września 2013, 11:04 »
wcześniej... planujemy po 14....

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3074 dnia: 13 Września 2013, 11:05 »
Jak to rozwiązaliście? U nas niby można tylko po 17..

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3075 dnia: 13 Września 2013, 11:18 »
z tego co wiem to dyrektor deklaruje na które zajęcia chce mieć dofinansowanie..

mój syn jest w prywatnym, córka chyba też tam pójdzie bo widzę że przygotowanie przedszkolne mają porządne... za chwile ten dzieciak będzie mądrzejszy ode mnie ;)

mają dużo zajęć dodatkowych - angielski, niemiecki, rytmika, gimnastyka, taniec, szachy, piłka nożna - jak policzyłam ile bym wydała na te zajęcia po godzinach gdym chciała że na takie uczęszczał to nie ma aż takiej różnicy w cenie
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #3076 dnia: 13 Września 2013, 11:53 »
U nas to rodzice decydują czy chcą aby dzieci miały zajęcia dodatkowe czy nie. Jedynie co się zmienia to tylko to, że rada rodziców zbiera na to pieniądze, a nie jak było wcześniej Panie w grupach.
teraz czekamy na zebranie rady rodziców i na info jakie zajęcia będą, a jakie nie.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3077 dnia: 13 Września 2013, 18:09 »
niestety nic nie jest takie proste, bo w ramach wyrównywania szans jeśli nawet by płaciła rada rodziców, to teoretycznie na dane zajęcia powinny chodzić wszystkie dzieci....i jeśli jeden rodzic zgłosi jakieś "ale" to jest problem....na razie musimy poczekać na oficjalne stanowisko urzędu miasta, żeby mieć formalna podkładkę do dalszych działań, ale mamy nadzieję, że juz od października zajęcia dodatkowe rusza, póki co Pani od rytmiki robi wolontariat :)

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #3078 dnia: 13 Września 2013, 21:45 »
U nas zajęcia będziemy organizowac z rady rodziców.
U mojej kumpeli płacą nie 20 zł a 45 i z tego będzie wynagradzany Pan od rytmiki.

mój syn jest w prywatnym, córka chyba też tam pójdzie bo widzę że przygotowanie przedszkolne mają porządne... za chwile ten dzieciak będzie mądrzejszy ode mnie ;)
Elu a do jakiego przedszkola chodzi Marcinek?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #3079 dnia: 14 Września 2013, 14:32 »
U nas już po zebraniu i sprawa wygląda tak :
- zajęcia będą prowadzone poprzez stowarzyszenie(wolontariat) a my rodzice wpłacamy kasę jednorazowo na dane stowarzyszenie jako darowiznę i zajęcia będą mogły się odbywać poniekąd pomijając skomplikowane prawo .... zajęcia są dobrowolne  a i cena zostaje z zeszłego roku ...  ja jestem zadowolona bo najbardziej chodziło mi o rytmikę którą dzieci uwielbiają ....

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #3080 dnia: 14 Września 2013, 15:55 »
u nas zajęcia dodatkowe pozostały bez zmian bo wszystko jest prowadzone przez panie poszczególnych grup. co miesiąc jednak płaciliśmy dodatkowo 20zł, z czego były organizowane imprezy, paczki, wycieczki i teatrzyki. w tym roku zmieniło się tyle że płacimy to w formie właśnie darowizny, a nie u intendentki.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3081 dnia: 14 Września 2013, 22:10 »
Agata - przedszkole TAD na swierszczowej
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #3082 dnia: 28 Września 2013, 10:41 »
U nas w Częstochowie Prezydent Miasta zdecydował się sfinansować zajęcia dodatkowe każdemu dziecku. Będzie angielski, rytmika i gimnastyka. Jesteśmy bardzo zadowoleni :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3083 dnia: 30 Września 2013, 14:09 »
U nas angielski i basen z Miasta ;)
Gimanstyka w przedszkolu jest prowadzona przez panie.
Czekamy na coś jeszcze, bo napisali, ze po pierwszym miesiacu spradzą ile kasy zostało i moze coś jeszcze dorzucą  ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3084 dnia: 30 Września 2013, 14:12 »
Fajnie, że po pierwszej panice zaczyna się "prostować".

U nas póki co- jedne zajęcia z miasta i przedszkole wspólnie z rodzicami zadecydowało, że będzie to rytmika.
W naszym przedszkolu, niezależnie od ustawy i innych przepisów, od zawsze dzieci codziennie mają zajęcia z jęz. włoskiego i to pozostało bez zmian.

Swoich chłopców zapisałam jeszcze na breakdance ;) ale to już po przedszkolu 2x w tyg. i więcej ich męczyć nie zamierzam ;)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #3085 dnia: 30 Września 2013, 15:15 »
U nas jak u Ani- rytmika i dodatkowo zawsze bezpłatnie był hiszpański- i to zostaje. Młody chodzi jeszcze na piłkę nożną i zapisujemy go na basen bo po wakacjach stwierdziliśmy że jest kompletnie nieoswojony z wodą. Chciałam angielski ale nie będę dzieciaka katować codziennie, jak będę miałą wene to sama z nim przysiąde- jakieś słowka itp. Poza tym dziękuję za Dorę i Diego- musi mu styknąć ;)
Po przywróceniu rytmiki nawet zaczyna mi pasować ta zmiana w przedszkolach- jakby nie było wyjdzie duzo taniej :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #3086 dnia: 30 Września 2013, 15:52 »
u nas z zajeciami dodatkowymi cisza. Nic nie ma i nic nie wspominaja. Narazie jutro maja spotkanie z policjantem

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3087 dnia: 30 Września 2013, 23:15 »
Kasiu Kjp... właśnie zamierzam poszukać weny i sama zaproponować im angielskie zabawy... ale narazie szukam ;) Jak znajdę to się pochwalę :P

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #3088 dnia: 1 Października 2013, 16:00 »
U nas rytmika-bezpłatnie...

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #3089 dnia: 1 Października 2013, 16:27 »
Ania moje przyjaciółka prowadzi kids cluby w british school więc mam zamiar jej podpytac.
Dzisiaj właśnie dostałam info kiedy mamy basen. Michał uradowany- "to może wciśniemy ten angielski?". No way!

♡ Szymon & Leon ♡