Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 649334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #2850 dnia: 26 Kwietnia 2013, 09:56 »
Kiedy podpisuje się umowę z przedszkolem jakoś w czerwcu czy dopiero we wrześniu ?
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline prosiek
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 28.06.2008
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #2851 dnia: 26 Kwietnia 2013, 10:05 »
franekkimono  Też myślałam kiedyś o tęczowej krainie ale os. która tam pracowała mi odradziła( były to początki działalności przedszkola więc panie przedszkolanki jak i organizacja zapewne się zmieniły) natomiast to o czym mi powiedziała plus kontrowersyjna postać pani dr. mnie zniechęciły. Tutaj m. in o niej:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,70,103749273,103749273,Kontrowersyjna_dyrektor_w_KS_centrum_zeglarskie_sz.html
http://wyborcy.pl/picture/show/id/599/
oczywiście żeby nie było jak rodzicie przychodzili po dzieci wszystko było pięknie z uśmiechem na twarzy i niemalże na baczność(to wiem od os. która tam pracowała ale tak jak pisałam możliwe że wszystko poszło w dobrą stronę)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2852 dnia: 26 Kwietnia 2013, 10:14 »
Kiedy podpisuje się umowę z przedszkolem jakoś w czerwcu czy dopiero we wrześniu ?

U nas umowe podpisywało się na pierwszym zebraniu czyli w sierpniu, ale to pewno zależy.

Netula, co do wyprawki to na pewno na pierwszym zebraniu wszystko powiedzą. Każde przedszkole inne.
U nas trzeba mieć:
worek x 2 (jeden wisi w szatni  jakby się coś przydażyło, drugi z piżamką)
Kapcie
Kubek, szczotka, pasta
grzebien lub szczotka do włosów dla dziewczynek (panie czeszą po spaniu każdą dziewczynkę)
Do tego było trochę przyborów piśmienniczych, do malowania.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2853 dnia: 26 Kwietnia 2013, 11:51 »
u nas tylko przynosi się piżamke no i worek w szatni na jakies rzeczy na zmianę :)
mój Szymonek też już oficjalnie zostal przedszkolakiem ... w tym samym przedszkolu co Kubuś :)
jeden rok będę prowadzała w jedno miejsce też sie ciesze ... potem juz kuba do szkoły :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #2854 dnia: 26 Kwietnia 2013, 13:06 »
franekkimono  Też myślałam kiedyś o tęczowej krainie ale os. która tam pracowała mi odradziła( były to początki działalności przedszkola więc panie przedszkolanki jak i organizacja zapewne się zmieniły) natomiast to o czym mi powiedziała plus kontrowersyjna postać pani dr. mnie zniechęciły. Tutaj m. in o niej:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,70,103749273,103749273,Kontrowersyjna_dyrektor_w_KS_centrum_zeglarskie_sz.html
http://wyborcy.pl/picture/show/id/599/
oczywiście żeby nie było jak rodzicie przychodzili po dzieci wszystko było pięknie z uśmiechem na twarzy i niemalże na baczność(to wiem od os. która tam pracowała ale tak jak pisałam możliwe że wszystko poszło w dobrą stronę)
o cholerka..;/ znajoma, która jest dośc wrażliwa na punkcie własnego dziecka, bardzo zachwalała..juz sama nie wiem

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #2855 dnia: 26 Kwietnia 2013, 14:27 »
Widziałyście? Premier jednak zmienił zdanie :)

od 01.09 mniej za przedszkole

B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2856 dnia: 26 Kwietnia 2013, 16:06 »
Widzialam ;D Obowiazek pojscia do pierwszej klasy beda mialy dzieci uroddzone miedzy styczniem a lipcem, mlodsze w 2015roku. I niby klasy po max 25dzieci. Zobaczymy  ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #2857 dnia: 26 Kwietnia 2013, 22:23 »
Dziewczyny, powiedzcie mi jak to u Was jest...

Zaczął się sezon na plac zabaw, więc zaraz po przedszkolu lądujemy na naszych placykach i do wieczora dzieci szaleją, a ja jestem zdana na często... mało rozgarnięte ;) towarzystwo sąsiadkowych mamusiek. W związku z tym, że chłopcy chodzą do przedszkola mam okazję zaobserwować jak się bawią w towarzystwie swoich przedszkolnych kolegów, którzy tak jak my po przedszkolu bawią się jeszcze na podwórku.
Dzisiaj mnie zmroziło jak przy normalnej zabawie jeden z chłopców wpadł na drugiego (nie moje dzieci- ale dzieciaki z grupy przedszkolnej Nikodema) i "ofiara" tego zajścia podszedł do chłopca, który niechcąco na niego wpadł i po prostu mu przywalił, a mama do tego wszystkiego przyklasnęła i powiedziała (dosłownie!!!) "Brawo! trzeba oddawać, a nie być sierotą! on pierwszy na niego wpadł!"
Szczęką szurałam w piasku. Dosłownie. Zbulwersowało mnie to tym bardziej, że później rozmawiałam z tą mamą i jeszcze kilkoma innymi i one uważają, że trzeba dzieci uczyć tego, żeby ODDAWAŁY za każdym razem jak ktoś ich uderzy, popchnie itp. a to że czasami jest to na wyrost, bo np. tak jak teraz coś się wydarzy przypadkowo, to już trudno- tak musi być.
Wiecie, ja nie chowam dzieciaki na "c.i.p.k.i." ;) obaj potrafią walczyć o swoje- Nikodem odszczekuje równorzędnie z niejednym nastolatkiem, a Kajtek preferuje rozwiązania siłowe ;) i oczywiście staram się to na różne sposoby temperować, ale w życiu przez gardło by mi nie przeszło przyzwolenie na agresję w stosunku do drugiej osoby! Nie wierzę, aby 3-4-5 latek po takiej aprobacie rozumiał kiedy jest "oddanie", a kiedy to on jest stroną agresywną...  no nie ma bata! czy to ja jestem jakaś do tyłu? bo z tego co się zorientowałam to moje zdanie było odosobnione...
... jeszcze dodam, że jeśli chodzi o Nikodema to nie mam z nim problemów- nie wdaje się w żadne bójki, nikt go nie bije i sam nie jest agresywny... generalnie jest lubiany w swoim towarzystwie w przeciwieństwie do dzieci tych mam z podwórka...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #2858 dnia: 26 Kwietnia 2013, 22:26 »
nie Aniu...nie jesteś z tyłu...
z tyłu są wszystkie te panie ... niestety...

Twoje dzieci nie zasilą zakładów penitencjarnych, a kilkoro tych pań z pewnością kiedyś tak, być może z powodu tzw. przemocy domowej... synuś rozwiązania siłowe przetestuje kiedyś na mamusi, w końcu sama go uczyła...

tyle w temacie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #2859 dnia: 26 Kwietnia 2013, 22:27 »
czy to ja jestem jakaś do tyłu? bo z tego co się zorientowałam to moje zdanie było odosobnione...
jeśli tak, to ja też mam zaległości ;)

metodę na "oddaj" pamiętam ze swojego dzieciństwa, kiedy dzieci na podwórku regularnie ją stosowały, ale myślałam, że przepadła razem z gumami turbo, grami telewizyjnymi na żółte dyskietki itd. 8)

chyba na każdym placu zabaw można zaobserwować różne, często odmienne metody wychowawcze. czasami obserwacja i wyciąganie wniosków to mało. nie raz miałam ochotę potrząsnąć rodzicem, bo dziecko tylko winne temu, że je tak nauczono...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2860 dnia: 26 Kwietnia 2013, 22:34 »
Dziś rozmawiałam z moją bardzo dobrą koleżanką. naprawdę fajna dziewczyna i "sensowna" mama i ona mi mówi, że ona też uczy swojego syna oddawać, bo generalnie jest uważany za ofiarę i często dzieci sobie po nim używają... tylko czy nie jest to tak, że właśnie takim zachowaniem jeszcze bardziej podjudza swoich agresorów?
Ona mi powiedziała tylko tyle, że mam dobrze, bo Nikoś jest lubiany i nikt go nie zaczepia, więc nie musi się bronić. A jej Wiktor- owszem.

eh, cieszę się jednak, że nie tylko ja jestem przeciwna takiej metodzie....

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2861 dnia: 26 Kwietnia 2013, 22:37 »
a już w ogóle tak mną to ruszyło, bo od dwóch lat walczę ze sobą, aby Nikodemowi nie powiedzieć ODDAJ MU gdy po raz milionowy Kajtek próbuje wyrwać mu garść włosów, wydłubać oko, czy jeszcze jakąś inną mega okrutną rzecz, a NIkodem tylko mu powtarza, że tak nie wolno ;) Nie zrobiłam tego do tej pory, bo boję się, że to zapoczątkowałoby regularną wojną, która nigdy nie zakończyłaby się pomyślnie...

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #2862 dnia: 26 Kwietnia 2013, 22:41 »
ja zawsze mowilam młodej, żeby mi powiedziala jak cos sie bedzie działo w przedszkolu, albo zeby powiedziała pani, jezeli ktos ja uderzy... niektore panie rozmawiaja z rodzicami... albo prosza zebysmy my powiedzialy tej i tej osobie... jak sie zwroci uwage niektorym mamom - to jeszcze do Ciebie maja pretensje i w ogole obrazone na caly swiat ze sie raczylo na ich dziecko powiedziec....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2863 dnia: 26 Kwietnia 2013, 22:42 »
Pytanie...dlaczego jest nielubiany i dlaczego jest ofiarą...
Na miejscu mamy przyjrzałabym się temu problemowi, a nie uczyła używać pięści...

Ania Nikodem jest naprawdę bardzo mądry i dojrzały...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2864 dnia: 26 Kwietnia 2013, 22:54 »
Lovisa niestety nie tylko rodzice nie reagują... U nas w przedszkolu jest ten problem, bo moje dziecko boi się jednego kolegi i niejednokrotnie zwracałam uwagę paniom, ale one uważają, że nic się nie dzieje...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #2865 dnia: 27 Kwietnia 2013, 08:12 »
dziubas jesteś zupełnie normalna
Ja również nie uczę agresji i moje dzieci nie wdają się w bójki
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #2866 dnia: 27 Kwietnia 2013, 11:46 »
agresja rodzi agresje..mój syn raz tylko komuś przywalił, został karnie zabrany z placu zabaw. miał jeszcze przeprosić..nie pojmuje durnoty rodziców, którzy każą oddawać. a co jesli ich dziecko zostanie uderzone przez dziecko, które jest np chore i ma jakieś zaburzenia?  uważam, że uczenie oddawania kształtuje potem chuliganke i nic wiecej..

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2867 dnia: 27 Kwietnia 2013, 11:52 »
dokładnie franekkimono
jest dużo dzieci z różnego rodzaju zaburzeniami typu asperger, autyzm itp i za co je bić?
że są chore...?że może niechcący popchną albo coś zabiora?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #2868 dnia: 27 Kwietnia 2013, 13:20 »
Ja równiez od poczatku uczylam ,że nie wolno bic i rzeczywiscie mam problem jak ktos moją Madzia uderzy
Jest lubiana,ale są dzieci ktore nie toleruja słowa nie i potrafia pacnąć.Nie raz chcialam jej powiedziec zeby oddala,ale to nie jest rozwiązanie.
W ogóle obserwując dzieci wiek w przeddziale 3-5 lat zastanawiam sie skąd tyle agresji.I to nie chodzi mi o to,ze czasem widze jak jedno uderzy drugiego,tylko to sie nawet nie da opisac.Włos mi się na głowie jezy.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2869 dnia: 27 Kwietnia 2013, 15:04 »
a wiecie co jest najgorsze w tym wszystkim?
że jak takie dziecko pacnie inne, to rodzice sa z tego wręcz dumni(w stylu poradzi sobie w życiu, niech się nie daje innym) a te dzieci, które nie znają agresji, to teksty w stylu:taka doopa wołowa, płaczek, a co Ty taki nietykalski?

ręce opadają

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2870 dnia: 27 Kwietnia 2013, 15:40 »
dlatego mi bardzo podobało się to co działo się u nas w przedszkolu
jak jedno dziecko pacnęło drugie, to pani interweniowała, godziła, następował rozejm, przeprosiny, wybaczenie i pojednawczy uścisk...
Rok pracy w maluszkach i dzieci naprawdę świetnie funkcjonują...
Potrafią przeprosić, umieją wybaczyć.
A było kilku "łobuzów". Moja córa też z jednym miała na pieńku...po kilku miesiącach już się kumplowali, dzisiaj się kochają, chociaż czubią.
My jako rodzice nigdy nie byliśmy w to zaangażowani...wiedzieliśmy o "łobuzie", ale pani miała kontrolę i jej zaufaliśmy.

— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2871 dnia: 27 Kwietnia 2013, 16:42 »
Bo glówna zasada to nie mieszac sie między dzieci. Gdy trzeba zareagować,to trzeba.ale nie ma też sensu co chwilę latac do Pani ze skargami

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #2872 dnia: 27 Kwietnia 2013, 19:42 »
a ja uważam, że winni są bierni rodzice. jeżeli zobaczą , że dziecko kogos uderzy i nie reagują, to nie dziwota, że dziecko uważa, iż tak jest ok. a jak jeszcze rodzic pochwali, to już w ogóle jest dramat i totalna porażka wychowawcza. poza tym dzieci uczą sie tez bicia od własnych rodziców..zwłaszcza na przykładzie klapsów. rozumieja, że kto przywali, to ma racje i tyle.

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
« Odpowiedź #2873 dnia: 27 Kwietnia 2013, 21:30 »
Moja znajoma znów poszła za bardzo w drugą stronę, każe dziecku uciekać  ;D
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2874 dnia: 27 Kwietnia 2013, 23:08 »
ja swojej każę iść w argumentację słowną  :)
i już słyszałam od przedszkolanek, że nadaje się na mediatora... ;D
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2875 dnia: 27 Kwietnia 2013, 23:13 »
chyba sobie problemy wykrakałam, bo dziś Nikodem dziarsko oddał bratu cios i to jeszcze z hasłem "on był pierwszy!"  :-X :-\ ::)
Ale co się dziwić jak takie obrazki wokół siebie ogląda!

Lila mój też dobry w gadce jest... co gorsza powtarza to co ja mu do łba kładę, a w ustach 4-latka brzmi to co najmniej dziwnie ;)
Zresztą lubi przekręcać... zawsze mu tłumaczę, że ma być mądrzejszy i nie reagować na głupie zaczepki- ostatnio odpowiedział wkurzającego go koledze "moja mama mówi, ze jest jesteś głupi i nie będę cię słuchał" :mdleje:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2876 dnia: 27 Kwietnia 2013, 23:21 »
moja dzisiaj rozkładała mi na czynniki pierwsze relacje pomiędzy jej koleżankami Izą i Amandą
W podsumowaniu usłyszałam:
"Tak się nie traktuje koleżanki prawda? Bo ona ją traktuje jak służącą nie jak koleżankę prawda?"
To "prawda?" na końcu każdego zdania z tą specyficzną dla Ewy intonacją mnie rozwala... ::)

Moja też powtarza moje słowa...np słynne wykłady o diecie co jest zdrowe co nie. Panie w przedszkolu wymiękają. Wiedzą, że to "po mamie".

Dziubas nie dziw się...
Sama pisałaś, że aż chciałaś powiedzieć "oddaj mu"...po prostu Nikodemowi się przelało. To ludzkie...

U nas Tyt zaczął pacać Ewkę...
A siłę chłopak ma...
Na razie Ewa dzielnie nie reaguje...za to reaguję ja, bo się skubaniec nauczy, a zaczyna mieć zapędy.

— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2877 dnia: 29 Kwietnia 2013, 17:33 »
Moi chlopcy sa mocńo agresywni wobec siebie... Ale ja to temperuje i nigdy bym nie powiedziala ze trzeba oddawac... Dziwne jest to ze sibie bija ale dzieci w przedszkolu nie...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2878 dnia: 29 Kwietnia 2013, 23:08 »
Ja nie zapomnę jak 1,5 roku temu jakaś dziewczynka na placu zabaw potrąciła niechodzącego jeszcze stabilnie Kajtka- Nikodem w mig do niej doskoczył i powiedział "To jest mój brat i tylko ja mogę go bić!" - toż to czysta kwintesencja braterstwa ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2879 dnia: 29 Kwietnia 2013, 23:17 »
haaa haaa...pamiętam  :)
— Richard M. Devos