Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 647893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Moja córka jak chodziła do przedszkola to była w godz.  9-16 ale wychodziła zawsze z wielkim żalem i też przyciągała ile się da.. Tak że zaczęłam przyjeżdżać po nią jo 16:30.
Ale o tej 16 to zazwyczaj było już bardzo mało dzieci z jej grupy..
Mówię w czasie przyszłym bo mamy zakaz na przedszkole do końca marca..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
marzec szybko minie...zobaczysz...

Ewa z pobytu w grupie łączone dużo wynosi, ma starsze koleżanki, które zawsze ją czegoś nauczą i to w dobrym znaczeniu...
Ostatnio pół miesiąca spędziła w innej grupie, bo ich pani dość mocno zaniemogła.
Nie skarżyła się na tą zmianę, przyjęła jak coś normalnego.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
Moja Madzia codziennie jest po godzinie w innej grupie i jest zadowolona,tez widze,ze jej to nie przeszkadza
ogoólnie w przedszkolu jest od 6,30-15,30

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Szczerze mówiąc to teraz mam to wszystko w d.... byleby wyjść z tego szpitala..
Ale ciekawa jestem czy dostaniemy przedszkole za rok.. Bo w przedszkolu w sumie rmrazem była niecałe 2 msc..

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
Dziewczyny, czy któraś miała podobną sytuację. Jula chodzi do przedszkola (wcześniejsza grupa żłobkowa) od 1,5 roku. Odkąd pojawiły się nowe panie (prawie rok temu), chodziła chętnie, nie było problemu z zaprowadzaniem jej (kryzys miała ponad rok temu). Od jakichś 2 tygodni, rano marudzi, że nie chce iść, dziś nawet popłakiwała w domu. Na pytanie dlaczego nie chce iść, odpowiada" bo chcę zostać w domu". A jak się pytałam czy może coś złego się dzieje w przedszkolu, zastanawiała się dość długo i powiedziała, że tak - Michałek ją szczypie i gryzie (kilka miesięcy temu bywały takie sytuacje, ale ponoć chłopiec został spacyfikowany). Panie mówią, że Jula zachowuje się normalnie, jest wesoła. Jak ją odbieram jest pogodna. Ostatnio dwukrotnie została na 3 dni w domu, żeby wyleczyć przeziębienie. Jula wie, że wkrótce pojawi się braciszek, widać że się cieszy. Wie, że jak będę w szpitalu będzie z nią babcia, potem tata. I zastanawiam się czy ta niechęć do przedszkola jest powiązana z tym? Jak z nią rozmawiać? Co odpowiadać na płaczliwe "ja nie chcę iść do przedszkola"... Od wyjścia z domu już jest ok, w szatni zupełnie normalnie się zachowuje...
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Czytam o tym wcześniejszym odbieraniu i sama byłabym super przykładem  ;) Obecnie zawożę Lilę do niani 8.30 - 9.00 i tak jestem w pracy (mam blisko). Odbieram dziecko 15.00-15.15
Zatrudniona jestem na cały etat ale u mnie nikt z czasu nie rozlicza - ma być zrobione, poza tym telefon służbowy i lapek w domu  ;)

Zapisałam moje dziecko do przedszkola od września. Mam nadzieję, że jej się spodoba  ;D
Niania już poinformowana ale muszę przyznać, że p.Stasia stała się częścią naszego życia. Bardzo trudno będzie nam się rozstać  ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Mnie i Panią Dyrektor irytuje to, że w ankiecie zgłoszeniowej 99% dzieci mialo wpisane, ze bedą np. do 15 czy 16:00, a nagle po przyjęciu okazało sie, że jednak ktos dziecko o 12 może odebrac ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
maz dzis z Michasiem pojechal do przedszkola. Dzieciak zachwycony nie chcial wyjsc. Dzieci ciagnely go do sali i zagadywaly. 1 marca mozna przyjsc po karte ale szanse na przyjecie sa marne poniewaz maja bardzo duzo dzieci z rocznika 2008...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
u nas Nikodem jest od 8 do 15.30... Teoretycznie mógłby być odbierany po 13, tak jak Kajtek (on chodzi od 8-13 do Klubiku Malucha) ale nikomu to przez Myśl nie przeszło  ::) Ja pracuję do 13, odbieram malucha, w domu ma "leżakowanie" a ja kończę swoją pracę i dopiero po 15 zbieramy się po Nikosia. Ten system nam pasuje i myślę, że jest z korzyścią dla obu chłopców. Inna sprawa, że w naszym przedszkolu najwięcej dzieci odbieranych jest DO godz. 15...

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
Dziewczyny a kiedy startuje nabór do przedszkola? Patrze na https://nabor.pcss.pl/szczecin/przedszkole/nabor/?service=page/eduPreschoolInfo:Home a tam cisza ...
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
u nas dziw wystartowal. Do 29 marca papiery sie skl;ada a do 30 kwietnia wyniki

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
A dzieci w przedszkolu już będące do 4-latków też trzeba zapisywać, co nie  ???

Offline wiolcia

• zapaleniec
yyyy,ja nic nie wiem,jak tak to musze sie podpytac.....

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
A dzieci w przedszkolu już będące do 4-latków też trzeba zapisywać, co nie  ???
tak

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Dziewczyny a kiedy startuje nabór do przedszkola?

moja została zapisana w lutym i była 9 do kolejnej grupy bo pierwsza była już zamknięta  :o

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
Dziewczyny a kiedy startuje nabór do przedszkola?

moja została zapisana w lutym i była 9 do kolejnej grupy bo pierwsza była już zamknięta  :o

Ale do publicznego?

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
W starg.  od 1- 29 marca jest rekrutacja....

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
W Szczecinie rusza 11 marca rekrutacja do przedszkoli.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
do publicznego?

nie, u nas sytuacja jest skomplikowana - nie mieszkamy w mieście i nie możemy zapisać Lili do miejskiego, a gminnego nie ma  ;D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
A ja dziś ide na zebranie - czy znowu dowiem się, że mam niegrzeczne ale mądre dziecko ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
Taka opcja jest zdecydowanie lepsza... niż miałoby być na odwrót ;)

Zestresowałam się tą rekrutacją... w tym roku ważą się losy Kajtka... niby ma niepisane pierwszeństwo jako rodzeństwo już chodzącego przedszkolaka, ale jednak we wrześniu nie będzie miał skończonych 3 lat, a to u nas też jest kryterium  :-X :-\

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Ania, a to nie roczniem patrzą u Was  ???

Offline carollaa

• Chuck Norris
Aniu, dziecko często można zapisywać od skończonych 2,5 roku, jednak wiele zależy od dyrektora placówki. Wiem,jak szukałam dla dziewczyn zadziwiłam się jaka jest różnorodność kryterium.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
Jeszcze niedawno wydawało mi się że ten wątek jest mi baardzo odległy. Czas leci nie ubłagalnie i od września będę mamą przedszkolaka  :)
Przedszkole publiczne, gminne, żadnych kryteriów przy przyjmowaniu. Wyżywienie dzienne- 3,70  ;D a w tym śniadanie + dwudaniowy obiad + deser :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
Ania, a to nie roczniem patrzą u Was  ???
Rocznik obowiązkowo, ale jednym z dodatkowych kryteriów jest fakt ukończenia 3 lat przed wrześniem. Jest tak w przedszkolu, do którego chodzi mój Nikodem... oczywiście to są dodatkowe sprawy, które pomagają przesiać kandydatów, ale jednak trochę mnie to martwi...  no nic- zamartwianiem się nic nie wskóram...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
aaaa teraz rozumiem.

Offline wiolcia

• zapaleniec
Ja mma dzis tez pierwsze zebranie,tzn maialm w listopadzie,ale to bedzie takie inne,z obserwacji jestem ciekawa co Pnaie mi powiedzą:)

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
Złożyliśmy już papiery do przedszkola ... ciekawa jaka jest szansa, że bez znajomości do publicznego się dostaniemy ....
Pierwszy wybór to Krzywa PP51

Offline carollaa

• Chuck Norris
Nasze zapisane do niepublicznego, byliśmy na pierwszym spotkaniu. Zostajemy w tym przedszkolu, bo nie chce mi się chyba szarpać z systemem, ale do urzędu miasta i kuratorium przedzwonię zapytać o co biega z tym cyrkiem w przedszkolu publicznym...
U nas nabór od 09.04. dla dzieci już uczęszczających i później dla nowo przyjętych.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Adaa, wybrałam to samo przedszkole  :)