Autor Wątek: Oddaję Ci mą duszę , a z nią miłośc bez granic....:))- czyli nasza 100-dniówka:)  (Przeczytany 59368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
ja robię podobne wafelki ale o smaku kokosowym lub orzechowym (ew. czekoladowe)... sama rzadko je jadam ale znajomi i rodzina za nimi przepadają (a robi się je max 20 minut  ;D ;D ;D)

a z tego mleka z puszki robię szyszki z ryżu preparowanego na Boże Narodzenie.... pycha  :) no i takie mleczko zmieszane z wódeczką tez jest pyszne... super likierek na babski wieczór ;)

Offline Agulek79

• Boże dopomóz mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
  • Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
  • data ślubu: 27.06.2009
Wiśnia...no to teraz koniecznie musisz mi wytłumaczyć jak robisz te szyszki!! co z czym bo jakoś nie kumam jak ten ryż z tym mlekiem... ;D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
A ja robię szyszki inaczej - robie czekolade z mleka w proszku , kakaa, mleka, cukru i masła i wtedy mieszam z ryżem  ;)
a tak jak wiśniowa robi moja teściowa  ;D

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
ja robię podobne wafelki ale o smaku kokosowym lub orzechowym (ew. czekoladowe).
a z tego mleka z puszki robię szyszki z ryżu preparowanego na Boże Narodzenie.... pycha  :)
Wisienko czy mogę prosic o przepisy na powyższe specjały :D :D :D :D :D :D ?pllliiiiissss ;) ;) ;)

Ja też uwielbiałam..w sumie nadal uwielbiam mleko w tubce..
Oj to było moje przekleństwo i to nawet nie o figur chodziło bo do pracy śmigałam ponad 5 km.dziennie więc to spalałam, ale musiałam codziennie je wciagnąc i to już taki mój nałóg był.
W pracy nie mogli się nadziwic jaki ja pożeracz jestem, po jakimś czasie starałm się unikac mleczka i przerzuciłam się na bounty niestety trzy dziennie :P :P :P No nie miałam umiaru :o Teraz jak o tym myslę to aż mnie mdli ;) ;) ;) ;)

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
szyszki się mega prosto robi.... do gorącego kajmaku (może być z puszki bo teraz można nawet taki kupić lub takie właśnie mleko skondensowane pogotowane parę godzin) wsypuje się jak najwięcej ryżu preparowanego...... im więcej tym lepiej wychodzą szyszki  ;)
potem macza się rączki w misce z zimną wodą... wyciąga trochę zmieszanego ryżu z kajmakiem i formuje szyszki  :) muszą potem parę dni poleżeć i zesztywnieć bo na początku się rozpadają

zawsze w święta pakuje je ładnie w folię z czerwoną kokardą i rozdaję znajomym z pierniczkami ;)

co do wafelków to też łatwy przepis (na jedną paczkę wafli... polecam wafle z Malborka... smaczne i się nie kruszą)

- margaryna palma (tylko ta bez dodatku masła)
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- trzy jajka

wszystko to ucieramy w dużej (najlepiej szerokiej) misce a potem umieszczamy na dużym garnku z gotującą się wodą... od spodu para grzeje miskę a my mieszamy wszystko aż margaryna się w tym ciepełku rozpuści :) w tym momencie wrzucamy dodatki i mieszamy jeszcze 10 minut (robię to głównie po to, żeby zlikwidować jakiekolwiek ryzyko salmonelli)... potem smarujemy wafle (zwane tez przez niektórych andrutami), owijamy folią przezroczystą i wynosimy do chłodu (dobrze jest też na waflach postawić coś cięższego, żeby je dodatkowo obciążyć)

a dodatki mogą być takie :

- paczka wiórek kokosowych... wtedy wafelki są jasne w środku
- paczka orzeszków włoskich 200 g (tylko trzeba je drobniutko pokroić... ze zmielonymi aż tak dobrze nie smakuje chociaż roboty jest znacznie mniej) i 3 łyżki kakao (mi najbardziej smakuje z tradycyjnym gelwe)
- może tez byś samo kakao (wtedy sypię ok. 5 łyżek)... kakako najlepiej wsypywać przez sitko żeby nie było grudek (ciężko je potem rozmieszać a w wafelkach smakują średnio)
- zamiast orzechów mogą być migdały lub pistacje (ale wtedy bez kakao) w takiej samej ilości jak orzeszki ;) można wtedy też dodać aromat rumowy

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
a ja tu w pracy siedzę i sobie mogę o takich smakołykach tylko pomarzyć ..... oj, dziewczynki dziewczynki wszystkie piszemy o liniach i kilogramach a tu takie słodkości hihihihi :):):)

:-* :-* :-* czwartkowe

Offline Agulek79

• Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
Dzięki Wisienko za przepis!! na pewno skorzystam z niego! ;D
..ale nabrałam ochoty na słodkie...ejotek świetnie Ciebie rozumiem!! ;D

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
Agulek pozostaje nam tylko maszyna dająca wafelki hihi :)

Offline Agulek79

• Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
..albo spacerek do sklepiku po coś słodkiego do kawusi (chociaż to nie zastapi świeżego, pachnącego, własnej roboty wafelka...ehhhh...) ;) ;D

Offline izabelle13

• Chuck Norris
Ale mnie rozbawiłyście od rana :skacza: :skacza:
Dzień dobry- ja dopiero zaparzyłam zieloną herbatkę i zjadłąm jabłko, a tu o takich smakołykach ....piszecie
Wisienko dziękuję za przepis- napewno zrobię te szyszki ;D

Agulkutakie świeże wafelki można też kupic na stoisku Opalen w netto- zajadałam się nimi kiedyś ::) ::) ::)

Ejotkuniezły pomysł :D :D :D :D

A mogę miec pytanie z innej beczki????
Czy któraś z Was robiła kiedykolwiek zabieg mikrodermbrazji?

Zostawiam :-* :-* :-*
Idę poczytac do Was ;)

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
ja się nad tym zastanawiałam przed ślubem... poszłam nawet do dermatologa (przy okazji konsultacji z biodermy), żeby popytać o to ale babeczka się w czoło popukała i powiedziała, że mi to niepotrzebne  ::) ale z tego co kojarzę to niektóre forumki były na takim zabiegu ... tylko teraz nie kojarzę które  ::) ::) ::) chyba muszę zacząć lecytynę łykać  ;D ;D ;D

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
Ja jeszcze nie byłam, ale zaczynam wrzesień/październik, w zależności od pogody.

Słyszałam, że przynosi super efekty i chcę spróbować  :)

Offline Agulek79

• Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
Nieee..nie byłam na tym. Byłam u kosmetyczki na zwykłym zabiegu oczyszczania a potem na nawilżaniu...i wystarczyło - byłam zrelaksowana, oczyszczona i świeżutka  ;) ;D. O przepraszam..byłam jeszcze na depilacji woskiem... - ale ten zabieg nie był relaksujący!! ;D

Offline izabelle13

• Chuck Norris
Dzięki dziewczynki...... ja jestem po trzeciej serii zabiegu Hydradermie i w sumie buźka wygląda super, ale ciekawa byłam dzialania tego zabiegu.....

Byłam u kosmetyczki na zwykłym zabiegu oczyszczania a potem na nawilżaniu.....byłam jeszcze na depilacji woskiem... - ale ten zabieg nie był relaksujący!! ;D
A gdzie Aguś yłaś?
Ja myślałam o salonie Eli z forum ale ona juz dośc wysoko w ciąży wiec sama niewiem ??? ??? ??? ???

Offline Agulek79

• Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
Iza zaraz wyślę ci namiary na priva!! ;D

Offline izabelle13

• Chuck Norris
Dziękuje Aguś...... :-* :-* :-*

Niewiem dlaczego taki straszny szok wśród moich znajomych i pewnej części rodziny wywołał fakt że nie chcemy kamerzysty ??? ??? ???
Trabilismy o tym od samego początku....czy to aż tak dziwne?
Znam wiele par które również rezygnują z kamery i nie są to absolutnie względy finansowe ;)

Offline Agulek79

• Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
Iza powiem tylko tyle: W ŻYCIU BYM NIE REZYGNOWAŁA Z KAMERY!! Nie wiem ile juz razy oglądałam swoje wesele..i za każdym razem coś nowego wyłapuję!! ;D ;D Ile rzeczy mi sie po obejrzeniu przypomniało...bo człowiek w takim stresie jest, ze wiele chwil umyka. Np: kosciół..widziałam twarze swoich gości, miny...jak puszczali oczka do kamery, machali, pokazywali że jest"ok"...ja tego nie widziałam, bo byłam przed ołtarzem..a na zdjeciach nie byłoby tego widać...Tak samo na sali...my robiśmy zdjęcia na werandzie...a co sie działo na parkiecie to zobaczyłam dopiero na filmie... ;D

Offline ada1988

• Chuck Norris
ja też w życiu BYM NIE ZREZYGNOWAŁA Z KAMERZYSTY MIMO, ŻE jeszcze nie miałam wesela, ale tak jak napisała Agulek79 jest to niesamowita pamiątka będa takie momenty na kasecie, że fotografia tego nie złapię :)

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
a ja tam Cię doskonale rozumiem, bo sama początkowo nie chciałam kamerzysty. teraz nie żałuję bo mamy naprawdę świetną pamiątkę, którą my i rodzina oglądamy z przyjemnością (faktycznie zobaczyłam wiele rzeczy, których wtedy nie widziałam i za każdym razem gdy oglądam film widzę nowe rzeczy  ;D) ale z kamerzystami bywa różnie... sama widziałam takich agentów, którzy potrafili pół wesela popsuć nie mówiąc już o ślubie ::) poza tym niektórzy źle się czują gdy są nagrywani i tego się nie przeskoczy... jak się para młoda ma stresować kamerą to lepiej żeby jej w ogóle nie było

no i jeszcze trzeba powiedzieć o jednym... jak jest kamerzysta i fotograf to zawsze każde z nich zrobi swoją pracę trochę gorzej niż gdy jest jedno z nich... sama widziałam ile super ujęć naszej fotograf zostało zepsutych przez przemykającego kamerzystę i ile jest momentów na filmie gdy Emilka weszła w kadr  ;) nawet jak są z jednej firmy i się super dogadują to jednak walka o najlepszą pozycję do rejestrowania jest ;)

ale się rozpisałam  ::) aha... na tym forum ostatnio ktoś polecał takiego bloga o tej tematyce  ;)

Offline ismenka1986

• zapaleniec
  • data ślubu: 17.10.2009
Ja sobie nie wyobrażam, mojego wesela bez kamery:)))

Offline izabelle13

• Chuck Norris
Wisienko gdzieś czytałam że miałaś nie miec kamerzysty(czyt.operatowa filmowego ;) )
Ale się uśmiałam z tego blogu ;D ;D ;D ;D

A wiecie co , właśnie Paweł wrócil z pracy i powiedział do mnie"Wiesz kochanie a może byśmy jednak zdecydowali się na kamerzystę......? :o :o :o"

Offline ada1988

• Chuck Norris
ja Ci z całego serca polecam kamerzystę :)
będziecie mnieć za kilka lat wspaniałą pamiątkę, to jednak nie to samo co zdjęcia :)

Offline Agulek79

• Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
Iza..wg mnie nie powinniście się nawet zastanawiać... ;D

Offline ada1988

• Chuck Norris
według mnie też nie ;D;D;D;D

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
no i jeszcze trzeba powiedzieć o jednym... jak jest kamerzysta i fotograf to zawsze każde z nich zrobi swoją pracę trochę gorzej niż gdy jest jedno z nich... sama widziałam ile super ujęć naszej fotograf zostało zepsutych przez przemykającego kamerzystę i ile jest momentów na filmie gdy Emilka weszła w kadr  ;) nawet jak są z jednej firmy i się super dogadują to jednak walka o najlepszą pozycję do rejestrowania jest ;)

To jest dość ważne.. Masz rację.

Ja niestety nie poradzę, bo sama nie wiem co z tym fantem zrobić jeszcze :) Daj koniecznie znać co postanowicie :)

Offline izabelle13

• Chuck Norris
Wiecie ja to taka jestem że dla mnie nie ma rzeczy niemozliwych- dwa miesiące przed slubem a my postanowilismy miec kamerzyste :o :o :o :o
Zadzwoniłam dziś do jednego-zobaczymy, ja jak zwykle pozytywnie nastawiona jestem..... :D :D :D

Ale mam dziś dobry humorek-siostra przysłała mi książkę  którą bardzo chciałam przeczytac , a do koperty co najważniejsze dorzuciła paczkę Kit Katów tych kuleczek w czekoladzie które absolutnie uwielbiam, a w Irlandii ich nie ma >:(
Dorzuciła jeszcze fotki z chrztu jej synka a naszego chrześniaka....to on z moim Pawełkiem ;) ;)

No i Pawełek wrócił z pracy z jednorazówką ciasteczek lu go czekoladowych oraz jakimiś czekoladkami....czyli dzień zaliczam do udanych :D :D
Aha i kupił mi białą herbatkę bo przeczytał że jest nie rakotwórcza i ma fajny kształt piramidek, a ja lubie takie eksperymenty ;) ;)

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
Ale fajny ten Twój chrześniak :) Słodziak!

Offline Castia

• Chuck Norris
  • totalnie zakochana
  • data ślubu: sierpień 2009
my nie mieliśmy kamerzysty, a i tak było 5 kamer u nas... to co najważniejsze mamy uchwycone, nam to wystarczy :)

Offline Agulek79

• Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
Fajny Bobasek!!Śliczniutki!! :D

...zobaczysz, że nie bedziesz żałowac z kamery!! ;D gdybys chciala namary na fajnych kamerzystów to daj znac...

Offline izabelle13

• Chuck Norris
Aguś chcę chcę-a kogo Wy mieliście ? No i jak to cenowo wyglądało?Buziaki wieczorne :-* :-* :-*