Autor Wątek: IMIONA  (Przeczytany 183920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline akayu
  • maniak
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: IMIONA
« Odpowiedź #450 dnia: 20 Lutego 2009, 09:39 »
u mnie w kosciele chyba nie ma z tym problemu z tego co wiem,pewnie tylko baby w urzedzie bede miec swoje"ale"ale z tym tez sobie mozna poradzic  ;D

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #451 dnia: 20 Lutego 2009, 09:41 »
No bo śmiesznie brzmi Emmet Kowalski. Koleżanka mojej siostry chciała nazwać synka Dennis, a na nazwisko ma Boć...Dennis Boć...jak dla mnie mała katastrofa:)

Offline akayu
  • maniak
« Odpowiedź #452 dnia: 20 Lutego 2009, 09:54 »
ja szczerze mowiac nie widze nic dziwnego w zagranicznych imionach z polskimi nazwiskami bo dla obcokrajowca to brzmi normalnie,nazwiska sie nie wybiera a imie tak

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #453 dnia: 20 Lutego 2009, 10:07 »
ale jestesmy w Polsce... i tu normalnie to nie brzmi... wg mnie  ::)

Offline akayu
  • maniak
« Odpowiedź #454 dnia: 20 Lutego 2009, 10:25 »
to chyba zalezy jakie kto ma do tego podejscie,to troche podobnie jak z rzadkimi polskimi imionami.....tez dla polakow sa dziwne bo nie sa staropolskie itp

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #455 dnia: 20 Lutego 2009, 11:26 »
A my swojego synusia nazwiemy Alex, mieszkamy w uk i tu się bardziej liczy imie a nie nazwisko, na nazwiskach polskich sobie lamią jezyk więc nie chcę zeby moje dziecko jeszcze imie miało takie żeby było im trudno wymówić, poatym nam się od dawna podobał alex a dla dziewczynki nicola. A jak wrócimy kiedyś do Polski to wiem że jest w polsce bardzo duzo imion zagranicznych ,moja mama pracuje w przedszkolu i mówi że nie które są naprawdę ładne a że do nazwiska pasuja czy nie nikt sie tym nie przejmuje.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #456 dnia: 20 Lutego 2009, 12:30 »
samo imię Alex nie bedące zdrobnieniem od Aleksandra czy Alexandra funkcjonuje.  Jeśli mieszaksz za granicą ale planujesz wrócić do Polski to można dać dziecku takie imię, które ma taką samą pisownię w obu jeżykach. np Adam, Julia, Aleksander (pal szesc pisownia), Ewa itp. na szybko tylko tyle wymysliłam ale pewnie znalazłoby się tych imion więcej.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #457 dnia: 20 Lutego 2009, 12:31 »
a mnie się podobają polskie imiona  :) Gdybym mieszkała zagranicą kombinowałabym tak, żeby polske imię brzmiało identycznie jak w angielskim, np Daniel dla chłopca. Ale jak kto woli  ::) tylko warto przemyśleć co będzie w przedszkolu i szkole z takim innym, niecodzienny imieniem, bo czasami dzieciak może mieć przesrane wśród rówieśników, bo Ci bywają okrutni jeśli chodzi o inność

♡ Szymon & Leon ♡

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #458 dnia: 20 Lutego 2009, 13:06 »
Jak Tymoteusz mój pójdzie do przedszkola tu w Anglii, też nie będzie miał łatwo.  :P nie będę go jednak przemieniać w Timothy (angielski odpowiednik). Myślę, że e zdrobnieniem"Tymek" sobie poradzą. Najwyżej Timi bedzie ;)
dając takie imię wiedzieliśmy, że możemy za granicą mieszkać... Czas pokaże na ile będzie to utrudnieniem.
Córka cioci ma na imię Michalina, chodzi do angielskiej szkoły. Nie pozwala na siebie mówić "mikaela". Wszystkie dzieci i nauczycielki wołają do niej tak jak rodzice - Misia. (istarają się nie mówić "Misza")

tak generalnie uważam że nie powinno być tak, że w urzędach są problemy z nadaniem zagranicznych imion. Żyjemy w świecie otwartym, coraz więcej migracji, podróży, związków międzynarodowych.....  (Fakt, trzeba uważać, żeby dziecka nie nazwać Kurtyzana, hehe)
ale osobiście nie brzmią mi imiona zagraniczne z polskimi nazwiskami.

Nadanie uniwersalnego imienia też jest sposobem.
ANCYMONEK :)

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #459 dnia: 20 Lutego 2009, 13:37 »
A ja nie wiem o co cały ten szum, żeby tak na za wszelką cenę spolszczać te zagraniczne imiona i później wychodzą dopiero niestworzone stwory jakis Dżastin czy coś podobnego brrr. Ja osobiście nie jestem za dziwnymi imiona, ale moje odczucie powinno się kończyć na wyrażeniu opini podoba się/niepodoba się i tyle, na tym koniec. To rodzice wybierają dziecku imię i pozostawmy im wolną rękę, oczywiście powinien być jakis zapis, który by zabraniał nadawaniu dzieciom imion takich jak nazwy przedmiotów czy obraźliwych, ale to rodzice powinni mieć decydujący głos jakie imię dziecku chcą dać, ich dziecko, ich życie, ich problem. Jeśli dziecko będzie miało problemy z kuli imienia to oni będą musieli sobie z tym poradzić a nie urzędnicy, czy my. A dzieci w przedszkolu jeśli tylko chcą to potrafią się ze wszystkiego się naśmiewać nie tylko z imienia lub nawet z normalnych imion.  

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #460 dnia: 20 Lutego 2009, 14:00 »
mnie osobiscie podobają się imiona krótkie, ale to nie znaczy że wszystkie bo oczywiscie ze przesadą jest jak ktoś całkiem da udziwnione imie, ale wiadomo każdy ma swój wybór co do imienia dla dziecka

Offline akayu
  • maniak
« Odpowiedź #461 dnia: 20 Lutego 2009, 18:50 »
o widze ze rozgorzala dyskusja na temat zagranicznych imion.ale zgaddzam sie z tym ze jedni takie akceptuja jak np MY a inni wola polskie imionaSadze jednak ze bedzie to kiedys dosc powszechne i nikogo juz dziwic nie bedzie.

My jesli bedziemy zakladac rodzine to bedzie Emmett i Emma dla dziewczynki. emma moze bardziej uniwersalne i wymawia sie normalnie ale tez pisownia inna :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #462 dnia: 23 Lutego 2009, 09:39 »
A ja miałam dziś senny horror: śniło mi się, że urodził mi się synek i miał na imię Wacław......

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #463 dnia: 24 Lutego 2009, 23:22 »
my dalismy tak po polsku- Joanna Katarzyna i chociaz mieszkamy w niemczech i mała się tu urodziła to nie było problemu bo to w sumie popularne imiona a Joanna wystepuje także w niemieckim tylko pisana JOHANNA(niemie"h"wiec wymowa taka sama)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #464 dnia: 25 Lutego 2009, 08:43 »
A ja ostatnio jestem za Cyrylem dla chłopca i Nadią dla dziewczynki

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
« Odpowiedź #465 dnia: 25 Lutego 2009, 18:16 »
A ja uważam że kazde imie nadane dziecku z miłością ma sens, nie powinno być obraźliwe, ani totalnie udziwnione (jak u slynnych dzieci niejakiego pana "Wiśni")
Mój syn ma na imię Maksymilian, gdybym miała nastepnego syna nazwałabym go Samuel i mam gdzieś komu się to będzie podobało.  ;D

Offline akayu
  • maniak
« Odpowiedź #466 dnia: 27 Lutego 2009, 08:15 »
sadze ze kazdy ma tam prawo wyboru do nadania imienia dziecku,wiec zgadzam sie z agusia1213 .

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #467 dnia: 27 Lutego 2009, 20:47 »
pewnie że ma, szkoda tylko,że niektóre imiona wręcz ośmieszają dzieci.Ze mną na roku był np. Peting, masakra, opowiadal nam ze w podstawowce(tak od 5-6 kl) i w liceum nie mial zycia

Offline akayu
  • maniak
« Odpowiedź #468 dnia: 27 Lutego 2009, 22:22 »
ale to dlatego ze akurat nam polakom kojarza sie z innymi slowami i tak to wtedy wychodzi

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #469 dnia: 27 Lutego 2009, 22:37 »
a że mieszkamy w Polsce mają prawo się kojarzyć  ::)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline akayu
  • maniak
« Odpowiedź #470 dnia: 27 Lutego 2009, 22:44 »
pewnie tak ale o troche nie fair,pozatym moze nasze imiona za grania tez brzmia do czegos podobnie

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #471 dnia: 17 Marca 2009, 23:49 »
Ze mną na roku był np. Peting, masakra, opowiadal nam ze w podstawowce(tak od 5-6 kl) i w liceum nie mial zycia
Ale on nie był "czystym" Polakiem z tego co wiem, o czym świadczy chociażby kolor jego skóry prawda?? A poza tym w liceum był raczej lubiany, a problemy miał przez swoje zachowanie  ;D ;D ;D Dał popalić swojej wychowawczyni  ;D ;D ;D

Na szczęście ja mam takie nazwisko, że i polskie i zagraniczne imię pasuje, ale naszą córkę nazwiemy raczej dość nietypowo jak na Polskie warunki i nie bardzo mnie obchodzi co inni o tym myślą. Chcemy jej też dać drugie imię bardziej uniwersalne, więc jak kiedyś wrócimy do Polski, to bezie mogła sobie wybrać :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #472 dnia: 17 Marca 2009, 23:50 »
A jak chcecie dać na imię ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #473 dnia: 18 Marca 2009, 00:15 »
no właśnie, jak????????
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #474 dnia: 18 Marca 2009, 00:31 »
Aimee albo Amy - czyta się tak samo ale pierwsza pisownia chyba bardziej mi się podoba...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #475 dnia: 18 Marca 2009, 00:43 »
najwyżej po powrocie do kraju przerzuci się dziewczyna na druga pisownię, bardziej spolszczona i może być jej z nią łatwiej...

ale imię ładne...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #476 dnia: 18 Marca 2009, 07:58 »
Dziękuję  :D Mi też się bardzo podoba  :D

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #477 dnia: 21 Marca 2009, 17:33 »
pileczka22bardzo ładne imie  :)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #478 dnia: 21 Marca 2009, 19:00 »
Dziękuję  :D

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #479 dnia: 22 Kwietnia 2009, 13:09 »
Czy wybierajac imię dla dziecka kierowaliscie się znaczeniem imienia?