wiesz, nigdy nie przywiązywałam wagi do znaczenia imion, ale z ciekawosci sprawdziłam
"Tymoteusz to osoba pełna werwy i humoru, energiczna, pełna radości życia i z bogatą wyobraźnią. Jest zadowolona z siebie i ma poczucie własnej wartości, a przy tym wytrwale dąży do obranego celu.Mężczyźni noszący to imię mają spokojne i pogodne usposobienie. Unikają awantur i kłótni. Są serdeczni i życzliwi dla innych, a jeśli zachodzi taka potrzeba, mężnie bronią tych, którzy tego potrzebują. Stąd też zawsze są chętnie widziani i często są duszami towarzystwa. Jednak czasem bywają zarozumiali i skłonni do krytykowania innych i ironizowania. Często bywają też egocentrykami, ale dla wielkiej idei potrafią wiele poświęcić. Odnajdują się w wielu zawodach, także tych artystycznych, dzięki fantazji i interesowaniu się literaturą i sztuką. Cechuje ich pracowitość i dokładność."
I mogę się z opisem w sumie zgodzić. Oczywiście nie biorac wszystkiego bardzo dosłownie. Zresztą - to dziecko jest jeszcze

Niemniej - jest dokładny i precyzyjny. Ale nie we wszystkim. Jak sobie założy jakiś efekt końcowy, to do niego dąży i niech tylko coś spróbuje byc inaczej..... trudno uniknąć frustracji z jego strony, ale pracujemy nad tym, że czasem przypadkowość, albo "błądzenie" może przynieść dobre efekty również....
Mam tu na myśli naklejanie, kształt literek, ustawianie czegoś w kolejności. Często jest tak,. że jak cos mu się pokaże, to on odtwarza w ten sam sposób. Nie chce zmieniać, lubi trzymać sie "rytuałów".
Ale.... ale widze w nim pewną elastyczność. Bo gdy na przykład ktoś inny ma zrobić z nim to samo - nie ma problemu, żeby inaczej....
Poza tym, jest tez kreatywny...
Czy poczucie wartości? tak.... powtarza czasem, "jestem dobry w tym", kiedy uda mu się zrobić coś...
i energia i humor też się zgadzają
Mamy teraz okres "kochania" i komunikowania tego wszytkim
moje dziecko kocha wszystko! mamusię, tatusia, przyjaciół, zabawki, zwierzatka, szkołę, spagetti...