Autor Wątek: tzw. zbieranie na wózek  (Przeczytany 224449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agaga

• zapaleniec
  • data ślubu: 19.08.2006
Odp: tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #300 dnia: 24 Grudnia 2008, 15:06 »
Co do zabawy to sama ją miałam na własnym weselu, goście byli zachwyceni, i nie ważne czy ktoś wrzucił kilka groszy czy kilka, kilkanaście złotych brał udział w zabawie, mi udało się zebrać koło 800 zł.
Z doświadczenia gościa mogę jedynie powiedzieć że nie podobało mi się w tej zabawie jedynie wyznaczenie minimalnej kwoty np 10zł, albo licytacja państwa młodych bo okazało się że nie zebrali na wózek, i następnie tańce  z Państwem młodym były licytowane, kwota doszła do 100zł a chętnych było mało. To po prostu było niesmaczne.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #301 dnia: 25 Grudnia 2008, 15:46 »
agaga bez sensu była taka zabawa za "minimum". Przecież samo słowo "zabawa" powinno już chyba coś znaczyć prawda?? Dokładnie taka jak pisze obserwator - jeśli przeprowadzi się ją nienachalnie i z taktem to wychodzi świetnie :D

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #302 dnia: 29 Grudnia 2008, 10:01 »
Na weselu jest różny przekrój ludzi o różnym poczuciu humoru. Nawet jeżeli prowadzący prowadzi zabawę w sposób odpowiedni, ale pomimo tego widzi, że zabawa się nie klei (bo i tak może być) to powinien jak najszybciej ją zakończyć, szybko, a zarazem delikatnie.

Offline Lena82
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #303 dnia: 29 Grudnia 2008, 16:10 »
za 5 miesięcy z moim misiakiem mamy swoje własne wesele i będziemy pośród innych zabaw mieć zbieranie na wózek, miałam okazje byc na kilku weselach gdzie było to praktykowane i zabawa przy tym była przednia :P

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #304 dnia: 6 Stycznia 2009, 15:00 »
u mnie tez byla ta zabawa, a goscie wrzucali nawet po groszu albo po dolarze ;)

Offline margeritta

• forumowicz
  • data ślubu: 19 czerwca 2010
« Odpowiedź #305 dnia: 9 Stycznia 2009, 13:39 »
Na każdym weselu na którym byłam organizowano tą zabawę i szczerze mówiąc nikt nie wyrażał żadnych niepochlebnych opinii na ten temat. Ale nigdy nie było żadnych ograniczeń co do uczestników, minimalnych kwot, licytacji itp. Największą frajdę miały z tego dzieci - takie "podlotki" dla których to była często jedyna okazja żeby z panna młodą/panem młodym zatańczyć.

Uważam że nie ma w tej zabiawie nic złego i u mnie pewnie też zagości. A kwota jaką się zbierze nie ma znaczenia w końcu chodzi o to żeby się bawić  ;D

url=http://slub-wesele.pl/suwaczki][/url]

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #306 dnia: 27 Stycznia 2009, 12:32 »
Podobnie jest z kawałami. Jeden opowie kawał i nikt się nie będzie śmiał, a drugi powie ten sam , ale w inny sposób i każdy będzie się śmiał do rozpuku. Cała zabawa polega na tym aby to zrobić umiejetnie :D

Offline Green Apple

• forumowicz
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #307 dnia: 7 Marca 2009, 20:44 »
mi się podoba "taniec za radę" - fajnie rozwiązanie i nikt nie będzie czuł się zakłopotany :)

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #308 dnia: 11 Marca 2009, 12:15 »
Ja jestem jak najbardziej za tą zabawą! Dla mnie to jest wręcz stały element wesela! :cancan:
 A argumenty, że zdziera się z gości pieniądze w ogóle do mnie nie przemawiają! Przecież nikt nie zmusza nikogo do tańczenia! :Kill: 
Kto chce, ten idzie! To jest tak samo jak z prezentami - myśląc o tym w kategoriach "naciąganie" też by można było stwierdzić, że naciągamy gości, bo zapraszamy ich na wesele, więc wymuszamy kupno prezentu  :ban:
 Poza tym niektórzy goście są przygotowani na tego rodzaju tańce za pieniądze i zapewne wkalkulowują to w koszt ogólny wesela! Ja, przynajmniej, tak zawsze robię  ;D

Offline chilanes

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #309 dnia: 11 Marca 2009, 19:27 »
Ja tam, jak jechałam na czyjeś wesele, to "rozmieniałam" np 20 zł po 0,50-1 zł właśnie na taką zabawę, a jak jej nie było, to jakoś tak dziwnie. . .  przewaznie i tak Goscie się domagali, sami organizowali "narzędzia pracy" w postaci talerzy i zabawa ruszała.  Bardzo przyjemna sprawa i zabawna, jak się ciotki i wujkowie "biją" o tańczenie z Młodymi ;) Czasem nie zdarzą nawet dojść do Młodych, a już ich ktoś wyprzedzi   ;D

Na naszymw eselu na pewno będzie, w końcu na ten wózek nazbierać trzeba alboc hociaż na 1 koło ;)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #310 dnia: 11 Marca 2009, 20:44 »
ja tez sie nad tym zastanawiam, zobacze co zaproponuje mi jeszcze zespol
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Małgorzatka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.11.2009
« Odpowiedź #311 dnia: 19 Marca 2009, 12:51 »
to jest bardzo sympatyczny zwyczaj, a przecież nikt, przynajmniej z mojej rodziny, nie podchodzi do tego, ze wymusza się pieniążki :) my na pewno będziemy mieć tą zabawę na weselu i nie będzie to jedyna zabawa (ja po prostu uwielbiam takie gry, bo zawsze super integrują rodzinki żony i męża).  sporo różnych zabaw jest w artykule: hxxp: www. saladlaciebie. pl/artykuly/pokaz/37

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #312 dnia: 25 Marca 2009, 16:06 »
Małgosiu, cztery posty i w każdym jednym reklamujesz ten sam portal 8)

Offline Michalina_Kl
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #313 dnia: 26 Marca 2009, 07:58 »
Witam

Generalnie sympatyczny akcent weselny jednak trzeba uważać bo co kraj to obyczaj ;) Sama się spotkałam z tym że na jednym weselu zbieranie było normalnością a na innym goście się wręcz zaczęli oburzać że się ich "naciąga" i generalnbie wyszła "kicha".
Myślę że warto popytać wcześniej jak to wyglądało na innych weselach w rodzinie bo zaskakiwanie gości, którzy pierwszy raz spotykają się z takim zwyczajem może być ryzykowne.  Chociaż podobno do odważnych świat należy ;)

Pozdrawiam

Offline margeritta

• forumowicz
  • data ślubu: 19 czerwca 2010
« Odpowiedź #314 dnia: 26 Marca 2009, 08:09 »
Ja muszę zapytać jak to jest w rodzinie mojego PM. Bo u mnie nikt sie nie oburzy, ale zwyczajów szczególnie weselnych jego rodziny nie znam. NA szczęście wcześniej jest ślub siostry PM więc będę mogła podpatrzeć co jego rodzina toleruje a co nie  :)

url=http://slub-wesele.pl/suwaczki][/url]

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #315 dnia: 22 Kwietnia 2009, 12:15 »
Przede wszystkim zbieranie pieniążków na wózek powinno być uzgodnione wcześniej z Młodymi. Oni znają swoich gości i Oni mogą podjąć taką decyzję. Jeżeli ten warunek nie będzie spełniony to może wyjść z tego wielka kicha :D

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #316 dnia: 15 Maja 2009, 14:19 »
Ja uważam, że wyciąganie pieniędzy od gości jest tylko wtedy, kiedy zabawa ta się przedłuża i nikt już nie "odbija". Natomiast kiedy goście się bawią jest to jak najbardziej na miejscu. Ja idąc na wesele zawsze szykuję się na taką zabawę, tak żeby przynajmniej raz zatańczyć z młodym i raz z młodą :) (jeśli jest to wesele kogoś mi bardzo bliskiego) i myślę, że wiele osób właśnie tak do tego podchodzi. Nikogo się nie zmusza, bawi się ten kto chce. Aby ktoś nie czuł się skrępowany tym że może wrzucić tylko 10 zł podczas gdy ktoś inny wrzuca 100 zł można zadbać o to aby pieniądze były zbierane do zamykanego pojemnika. Z resztą kto patrzy na to ile kto wrzuca, każdy patrzy jak para młoda jest "obtańcowywana".

Podsumowując, myślę że zabawa jest bardzo fajna, byle nie za długo.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #317 dnia: 3 Czerwca 2009, 19:28 »
Najczęściej jednak to MP nie chcą tej zabawy wychodząc z założenia , że jest to wyciąganie pieniędzy na siłę. Moim zdaniem to całkowity absurd. Każdy, kto idzie na wesele powinien się liczyć z tym, że podczas wesela będą zabawy i sytuacje niekonwencjonalne z którymi nie spotyka się na co dzień. Jeżeli ktoś  nie zna się na żartach iw dodatku nie akceptuje tradycji to lepiej niech siedzi w domu i czyta gazetę albo ogląda TV.

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #318 dnia: 23 Czerwca 2009, 20:32 »
kurcze wiecie zaczelam sie zastanawiac nad ta zabawa bo terz jak bylam na weselu to bylo zbieranie na podroz poslubna no i wlasnei mlodzi goscie tak nie bardzo byli do tej zabawy moze nie przygotowani czy cos no i pan mlody tak "nie mial wziecia" za bardz
no a u mnie ma byc wlasnie sporo mloych osob i kurde zeby nie bylo ze bedziemy stac jak te glupki na srodku sali co prawda okietra nas namawia na ta zabwe no ale teraz to juz sama nie wiem :/

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #319 dnia: 24 Czerwca 2009, 07:30 »
To też wszystko zależy od prowadzącego zabawę. Są sposoby aby zachęcić gości do wzięcia w niej udziału i to w sposób kulturalny, z dowcipem :D :cancan:

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #320 dnia: 24 Czerwca 2009, 08:11 »
Zgadzam się, że to też zależy od zespołu bądź wodzireja - oni powinni odpowiednio zachęcać do tańczenia. A jeśli mimo zachęcania nie ma chętnych wówczas zespół powinien zakończyć zabawę.  W końcu kiedyś to musi się skończyć. ;D

Poza tym w dalszym ciągu nie rozumiem argumentu, ze ta zabawa, to wyciągania kasy od gości?!?! ??? 
To ja, w ogóle, proponuje nie przyjmować prezentów ani kopert od tych samych gości - bo jakby nie było w ten sposób również wyciąga się od nich pieniądze  ::)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #321 dnia: 24 Czerwca 2009, 08:59 »
Osoby uważające, że jest to wyciaganie pieniędzy są osobami nie mającymi poczucia humoru. Wszystko co wydarzy się podzczas zabawy weselnej należy brać z przymrużeniem oka i traktować to jako wyłącznie zabawę. Nikt nie musi dawać grubej kasy, wystarczy symboliczny 1 grosz ;) majcia popieram Cię całkowicie, masz rację i sądzę, że wielu myśli tak samo jak Ty :D

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #322 dnia: 24 Czerwca 2009, 10:09 »
ja bylam niepewna tej zabawy do ostatniego wesela, sama tanczylam z mlodym pare razy :) super zabawa

całkiem nowa JA

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #323 dnia: 25 Czerwca 2009, 14:18 »
Jasne, że super zabawa :cancan:, tylko tak jak mówię musi być poprowadzona umiejętnie, w sposób żartobliwy, nie nachalny :D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #324 dnia: 25 Czerwca 2009, 22:12 »
Ja tez z poczatku byłam na nie jesli chodzi o tą zabawę , ale po kilku weselach gdzie była ta zabawa zdecydowaliśmy się , tylko na jednym z nich była minimalna kwota od której można było zatańczyć 10 zł i uważam to za nietaktowne  ;)

My zrobiliśmy "taniec z parą młoda za grosik" i tym sposobem uzbieraliśmy 739,21 zł  ;D
wszystkim się podobała i nikt nie był urażony, wszyscy byli zadowoleni bo nawet jak ktoś miał 10 gr w portfelu to mógł wziąć udział w tej zabawie ;)

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #325 dnia: 26 Czerwca 2009, 08:10 »
tylko na jednym z nich była minimalna kwota od której można było zatańczyć 10 zł i uważam to za nietaktowne  ;)

No to, to jest dopiero naciąganie ludzi na kasę - w takim przypadku rozumiem oburzenie  ;D

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #326 dnia: 6 Lipca 2009, 11:28 »
W ogóle nie powinno się ustalać jakiejkolwiek kwoty. Goście powinni wrzucać do koszyczka tyle, ile sami uważają za stosowne. To jest przecież tylko zabawa. ;)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #327 dnia: 6 Lipca 2009, 14:17 »
ostatnio na weselu zespol powiedzial ze nie ma kwoty minimalnej ale milej jest slyszec szelest....

całkiem nowa JA

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #328 dnia: 6 Lipca 2009, 16:30 »
... i właśnie to jest sugerowanie, co nie powinno mieć miejsca. ;)

Offline katia25

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #329 dnia: 14 Lipca 2009, 23:09 »
Mi się bardzo ta zabawa zawsze podobała, sama przygotowywałam wcześniej 10 złotówki aby móc coś wrzucić do talerzyka - no i zawsze była okazja żeby zatańczyć z młodym. Jeśli dzięki temu Młodzi uzbierali na podróż, wózek czy jeszcze coś innego to wg mnie tylko się cieszyć. Sama na pewnie się zdecyduję na tą zabawę:) ::)