Autor Wątek: tzw. zbieranie na wózek  (Przeczytany 226728 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aniutek83
  • maniak
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #180 dnia: 5 Grudnia 2006, 08:44 »
i tu sie musze z Toba zgodzic akto - masz rację! Ja np. nieraz nie brałam zadnej kasy na wesela to pewnie tez nie miałabym z czego rzucić!Zreszta ja uwazam takz zabawe za niesmaczną- wyciąganie dodatkowej kasy od gosci i tyle! Już sie wypowiadałam na ten temat! My chetnie zatańczymy z kazdym i bez kasy! A mógłby byc np. taki taniec za dobra rade na Nowa Drogę życia! U nas tez na pewno takiej zabawy nie będzie!

Offline Neila09
  • forumowicz
  • data ślubu: 04.08.2007 Gliwice
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #181 dnia: 5 Grudnia 2006, 10:46 »
Aniutek83 zgadzam sie z Toba takie zbieranie pieniedzy to dodatkowe wyciaganie pieniedzy od gosci wydaje mi sie to niestosowne tak jak mowisz przeciez mozna z kazdym weselnikiem zatanczyc dla czystej przyjemnosci :)Ma naszym weselu kotegorycznie mowimy nie takiej zabawie :!:

Offline akto
  • bywalec
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #182 dnia: 5 Grudnia 2006, 10:56 »
ja myśle że zabawa sama w sobie jest ok, tylko oczekiwanie że goście będą wrzucać tylko papierkowe pieniądze jest troche nie na miejscu...

Offline merkunek

• Chuck Norris
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #183 dnia: 5 Grudnia 2006, 11:32 »
Cytat: "Natulinek"
Niedawno bylam na weselu mojego kuzyna.... i..... jak na prawie kazdym weselu.... tak i na tym ta zabawa "zbierania na wozek" byla.

No cóż ja na wielu weselach byłam a z tą zabawą nigdy się nie spotkałam, więc nie na każdym, a ni nie na prawie kazdym...a już na pewno nie w rejonie Polski, w którym mieszkam...

Ps. zgadzam się z Aniutek83!!!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #184 dnia: 5 Grudnia 2006, 11:40 »
Cytat: "merkunek"
z tą zabawą nigdy się nie spotkałam, więc nie na każdym, a ni nie na prawie kazdym...a już na pewno nie w rejonie Polski, w którym mieszkam...

hmm, moja rodzinka z Twoich stron Merkunku jest i ta zabawa jest na każdym weselu, na południu oni to nazywają zbieraniem do buta - u nas na wózek, nie wiem czy to wynika z rejonizacji :lol: czy raczej z rodzinnych tradycji bardziej.

Offline merkunek

• Chuck Norris
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #185 dnia: 5 Grudnia 2006, 12:36 »
Cytat: "Maja"
Cytat: "merkunek"
z tą zabawą nigdy się nie spotkałam, więc nie na każdym, a ni nie na prawie kazdym...a już na pewno nie w rejonie Polski, w którym mieszkam...

hmm, moja rodzinka z Twoich stron Merkunku jest i ta zabawa jest na każdym weselu, na południu oni to nazywają zbieraniem do buta - u nas na wózek, nie wiem czy to wynika z rejonizacji :lol: czy raczej z rodzinnych tradycji bardziej.

Z tego co pamiętam Twoja rodzinka ciut bliżej do górali ma, więc może to stąd się bierze  :mrgreen:

Offline Natulinek

• entuzjasta
  • Na zawsze razem !
  • data ślubu: 28.06.2008
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #186 dnia: 5 Grudnia 2006, 14:02 »
Cytat: "Aniutek83"
Zreszta ja uwazam takz zabawe za niesmaczną- wyciąganie dodatkowej kasy od gosci i tyle!

I przychylam sie to twoich slow Aniutek83 ale... jesli juz ktos.... organizuje ta zabawe.... a goscie chca w niej uczestniczyc... to moje zdanie jest takie ze nie wypada wrzucac miedziakow... czy 0.20 gr... bo to wstyd....  Nie twierdze ze wszyscy musza miec gotowke na weselu.... i zasypywac mlodych wielkimi sumami... ale jakis prestiz czy honor goscia powinien byc zachowany.
Ja u siebie na weselu tez nie bede miala tej zabawy.. bo nie chce wyciagac od innych pieniedzy w koncu nie po to robi sie wesele by "zdzierac" z gosci.

Offline Aniutek83
  • maniak
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #187 dnia: 5 Grudnia 2006, 14:54 »
Natulinku masz racje ale moze Ci ludzie nie mieli wiecej kasy albo nie wiem nie było ich stac.Fakt jest faktem,że jesli bym nie miała albo miała rzeczywiscie wrzucać po 20 gr to w sumie wolałabym wcale nie rzucac i nie tańczyć!albo moze Ci ludzie uznali to tylko za taki symbol ten pieniążek i dlategoNo ale nie wiemy co nimi kierowało!
Ja wszelakim zabawom pienięznym i rozbieranym mówie NIE!
U nas np. w moim rejonie Sląska jest zwyczaj ,ze para Młoda musi zatyańczyć z kazdym tak po prostu! au mojego W. ( Tez Sląsk chociaz inny rejon) to o niczym takim  nie słyszeli ,że powinno sie tańczyć ze wszystkimi! No ale wiadomo nikogo na siłę zmuszac nie będe ,zeby ze mna tańczył jeśli nie ma ochoty!

Offline Natulinek

• entuzjasta
  • Na zawsze razem !
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #188 dnia: 5 Grudnia 2006, 15:08 »
Cytat: "Aniutek83"
U nas np. w moim rejonie Sląska jest zwyczaj ,ze para Młoda musi zatyańczyć z kazdym tak po prostu! au mojego W. ( Tez Sląsk chociaz inny rejon) to o niczym takim nie słyszeli

Ooooo.. przyznam ze tez nie slyszalam o takim zwyczaju.. ale faktem jest ze...... zabawa ta jest na sto % lepsza nic... zbieranie na wozek... Przynajmniej w milej atmosferze bez naciagania :)

Offline Aniutek83
  • maniak
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #189 dnia: 6 Grudnia 2006, 08:18 »
noo to nie ,że musi ale powinna ! Przeciez zmuszac nikogo nie bede! Nie jest to w formie zabawy tylko po prostu w trakcie wesela powinno sie tańczyc ze wszystkimi! Pan Młody z kazda Panią a Panna z kazdym Panem!
aA ja uwazam,że po porostu nie robienie takiej zabawy jest bezpieczniejsze!
bo
po 1. niektórzy goscie rzeczywiscie mogliby sobie nie zyczyc takiej zabawy jeśli by była a inni może nic do niej nie mają.Jedni mogliby poczuc sie urazenii może źli gdyby była
po2. rzeczywiscie może niektórzy ida bez kasy na wesele i co wtedy by nie zatańczyli
a tak to mozna zrobic wiele innych i fajniejszych zabaw i tez bedzie super!

Offline monia_dz

• użytkownik
  • **
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #190 dnia: 6 Grudnia 2006, 10:30 »
witajcie!
U nas znów zbieranie na wózek jest tak silną tradycją że nie do pomyślenia jest żeby tego nie było. Niektórzy goście specjalnie kupują tańszy prezent z zamiarem wrzucenia większej sumy właśnie podczas tej zabawy. Oczywiście nie trwa to nie wiadomo ile ale na pewno nie ma żadnego zniesmaczenia wśród gości a para młoda ma w ten sposób dodatkowe pieniążki na start  :)  Myślę więc że wszystko zależy od środowiska w którym wesele się odbywa.

Zapraszam do mojego odliczanka: https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=5183

Offline Natulinek

• entuzjasta
  • Na zawsze razem !
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #191 dnia: 6 Grudnia 2006, 12:26 »
Cytat: "monia_dz"
U nas znów zbieranie na wózek jest tak silną tradycją że nie do pomyślenia jest żeby tego nie było. Niektórzy goście specjalnie kupują tańszy prezent z zamiarem wrzucenia większej sumy właśnie podczas tej zabawy

Wlasnie wlasnie..... tak jest w wielu rodzinach....i ta zabawa jest niemalze tradycja. Ja mimo wszystko chyba zerwe wiaz tradycji :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #192 dnia: 7 Grudnia 2006, 16:11 »
U nas wrzucanie do welonu będzie na pewno. DJ, z którym omawialiśmy zabawy, przekonywał nas, że goście wręcz czekają na tą zabawe i każdy przygotowuje sobie pieniążki na takie symboliczne "wykupienie" kawałka tańca.

Offline skarbek
  • bywalec
  • data ślubu: październik 2007
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #193 dnia: 7 Grudnia 2006, 19:02 »
A u Nas znaczy u mnie i mojego przyszłego z tego powodu powstał lekki spór. Dla mnie ta zabawa jest kompletnie zbędna-nie lubię naciągać kogoś na dodatkowe koszty, bo nie oszukujmy się takie wesele to nie mały koszt nawet dla dalszej rodziny. U mojego przyszłego nie ma  w tym nic złego by sie tak pobawic no ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia(wiecie co mam na myśli).
Mam jednak nadzieję że dojdziemy do konsensusu no bo się w końcu kochamy :lol:
"Dzis też bym Cię wybrała"2007

Offline Natulinek

• entuzjasta
  • Na zawsze razem !
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #194 dnia: 8 Grudnia 2006, 06:41 »
Cytat: "skarbek"
punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

Zgadzam sie w zupelnosci....... ot wlasne.... caly problem tkwi w tym jednym szczegole...  Ale.... kazdy ma swoje zdanie i swoja koncepcje na oczepiny :) i o gustach sie nie dyskutuje :) ale my mozemy bo w koncu to forum :D

Offline megan

• Chuck Norris
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #195 dnia: 8 Grudnia 2006, 23:49 »
o gustach sie nie dyskutuje  ale my mozemy bo w koncu to forum

co racja to racja Natulinku

i nie o pieniadze tu w koncu chodzi tylko o zabawe

Cytat: "Elcik"
że goście wręcz czekają na tą zabawe i każdy przygotowuje sobie pieniążki na takie symboliczne "wykupienie" kawałka tańca.

u nas bedzie na pewno  :wink:

Offline skarbek
  • bywalec
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #196 dnia: 10 Grudnia 2006, 18:42 »
Cytat: "megan"
nie o pieniadze tu w koncu chodzi tylko o zabawe

Tak tylko że ta zabawa wiąże sie bezdyskusyjnie z pieniędzmi :D

Offline Natulinek

• entuzjasta
  • Na zawsze razem !
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #197 dnia: 10 Grudnia 2006, 21:43 »
Tak tylko że ta zabawa wiąże sie bezdyskusyjnie z pieniędzmi

Co racja to racja...... :) kazdy wedlug swojego gustu uzna czy ta zabawe bedzie mialo czy nie.... :) Ja bynajmniej nie neguje par ktore chca miec ta zabawe, poniewaz tak jak wyzej dziewczyny pisaly..... to faktem jest iz niektorzy goscie faktycznie czekaja na te zabawe i maja odlozone pieniazki....

Offline megan

• Chuck Norris
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #198 dnia: 10 Grudnia 2006, 23:28 »

hmm tak ale nie mowimy tu o nie wiadomo jakich pieniadzach ale celem tej zabawy jest zeby za drobne jak najwiecej potanczyc z panem lub panna mloda i nikt nie obrazi sie ze to drobniaki bo caly urok w wlasnie w tym  :wink:  bynajmniej u mnie i u Pawla w rodzinie

a bynajmniej nie neguje par ktore chca miec ta zabawe, poniewaz tak jak wyzej dziewczyny pisaly..... to faktem jest iz niektorzy goscie faktycznie czekaja na te zabawe i maja odlozone pieniazki....

hmm Natulinku zgadzam sie w 100%
ja nie krytykuje ludzi ktorzy robia zenujace konkursy na weselach po prostu znikam- tj ide na papierosa  :wink:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #199 dnia: 11 Grudnia 2006, 08:24 »

i tu się mylisz, u Merkunka była ta zabawa ale nie za pieniądze, a za dobrą radę i wszyscy się świetnie bawili :wink:

Offline akto
  • bywalec
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #200 dnia: 11 Grudnia 2006, 10:06 »
jesli juz ktos.... organizuje ta zabawe.... a goscie chca w niej uczestniczyc... to moje zdanie jest takie ze nie wypada wrzucac miedziakow... czy 0.20 gr... bo to wstyd....

Cytat: "megan"
celem tej zabawy jest zeby za drobne jak najwiecej potanczyc z panem lub panna mloda i nikt nie obrazi sie ze to drobniaki bo caly urok w wlasnie w tym

megan jak widać na wyżej przedstawionym cytacie, nie wszyscy mają takie podejscie że można i grosza wrzucić i będzie super...

Offline Natulinek

• entuzjasta
  • Na zawsze razem !
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #201 dnia: 11 Grudnia 2006, 11:12 »
Cytat: "akto"
nie wszyscy mają takie podejscie że można i grosza wrzucić i będzie super

hmm...... nie wszyscy maja takie podejscie... bo kazdy byl na innym weselu, kazdy  ma inne zwyczaje i obyczaje... W Kazdej rodzinie ta zabawa wyglada inaczej, jedni traktuja ja jako zdzieranie z gosci zas inni jako zabawe ktora jest nieodzownym elementem wesela. Ile osob tyle stwierdzen. Ja uwazam ze nie ma tu reguly czy miedzianki czy papierkowe pieniadze. U mnie w rodzinie jest raczej przyjete ze nie wypada wrzucac monet, kazdy z gosci wytanczy pierwszy taniec z mlodymi za symboliczne 10złotych i jest w porzadku. Goscie nie ponosza nie wiadomo jakich strat a para mloda zawsze ma dodatkowy grosz na swoj START. Moja znajoma zas byla na weselu na ktorym rodzina miala wrecz sakiewki z miedziakami i monetami.... przeznaczone na ta zabawe. Wniosek z tego taki.. ze kazda rodzina ma inne zwyczaje. I jezeli spotykaja sie dwie rodziny z roznymi tradycjami na weselu to zawsze ktoras z nich ma jakies "ale" co do tej zabawy. Dlatego najleprzym wyjsciem bynajmniej w mojej sytuacji bedzie nie robienie i nie organizowanie tejze zabwy :) Uffff..... to chybaa na tyle :)

Offline skarbek
  • bywalec
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #202 dnia: 11 Grudnia 2006, 16:02 »
Ja nie mówię że to zły pomysł z tą zabawą ale poprostu wyraziąam swoje zdanie- mi się nie podoba i koniec. Pozdrawiam 8)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #203 dnia: 11 Grudnia 2006, 16:22 »
poprostu wyraziąam swoje zdanie- mi się nie podoba i koniec.

Popieram i kazda z nam ma swoje prawo do wyrazania osobistej opini i nie ma co sie tu krzywic ;)  :serce:

Offline Natulinek

• entuzjasta
  • Na zawsze razem !
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #204 dnia: 11 Grudnia 2006, 19:56 »
Cytat: "Jagna77"
kazda z nam ma swoje prawo do wyrazania osobistej opini

Dokladnie TAK :)) Jagna77 masz 100% racje :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #205 dnia: 11 Grudnia 2006, 20:29 »
I kazda z nas ma poczesci racje dlatego ,ze kazda z nas jest inna i lubi i toleruje co innego i my niezgadzajacy sie z takim stwierdzeniem musimy je zaakceptowac czy nam sie podoba  czy nie  8)  :D Na tym wlasnie polega tolerancja  :mrgreen:

To se pogadalam  :lol:  :mrgreen:

Pozdrawiam serdecznie  :serce:  :serce:  :serce:

Offline megan

• Chuck Norris
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #206 dnia: 12 Grudnia 2006, 21:32 »
Cytat: "Jagna77"
azda z nas ma poczesci racje dlatego ,ze kazda z nas jest inna i lubi i toleruje co innego i my niezgadzajacy sie z takim stwierdzeniem musimy je zaakceptowac czy nam sie podoba czy nie

zgadzam sie i uwazam ze kazdy ma prawo organizowac swoja impreze tak jak chce a jako gosc polecam udanie sie w zaciszne miejsce jesli nie chcemy odmawiac mlodym i narazc sie na presje lub udzial w czyms co sie nam nie podoba

Offline JoasiaOl

• zapaleniec
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #207 dnia: 10 Stycznia 2007, 08:20 »
Moim zdaniem to bardzo fajny pomysł, no i zawsze można zebrać dodatkową kasę...

Offline Bernadetka

• uzależniony
  • data ślubu: 01-09-2007
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #208 dnia: 10 Stycznia 2007, 10:10 »
Ja jakoś nigdy nie poczułam, żeby młodzi jakoś wydzierali mi dodatkową kasę przez tę zabawę, to nie są jakieś wielkie pieniądze, a jednak ich wspomogą, a gościom zawsze miłych wrażeń, śmiechu ta zabawa dodaje.
Jeszcze nie wiem co mój J. o niej sądzi i jego rodzina, ale u mnie zawsze ta zabawa na weselach była i chyba na moim też będzie.

Offline Joasia

• forumowicz
  • Patusiowa mamusia
  • data ślubu: 04.08.2007
tzw. zbieranie na wózek
« Odpowiedź #209 dnia: 10 Stycznia 2007, 10:48 »
Bardzo mi się ta zabawa podoba, choć od pewnego czasu jest przykra dla kolejnych młodych w mojej rodzinie ponieważ 5 lat temu szwagierka zebrała tyle pieniążków, że nawet orkiestra była zszokowana. Więcej taki rekord się nie zdażył a wręcz jest olbrzymia przepaść i młodym jest przykro, że już nikt nie jest taki hojny...  :tupot: