Autor Wątek: Kto na świadków?  (Przeczytany 44742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Daynaher
  • Gość
Kto na świadków?
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Września 2005, 12:26 »
ja za swiadka poprosze siostre (mezatke) a moj M. poniewaz jest jedynakiem poprosi swojego kuzyna (zonatego)

i chociaz staram sie nie wierzyc w przesady to wybralam swiadomie miesiac zaslubin ktory ma R w nazwie :P

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
Kto na świadków?
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Września 2005, 12:45 »
Pytałam się księdza w mojej parafii, jak to jest z tymi świadkami. Potwierdził to, o czym była juz tutaj mowa, a więc: świadkami ślubu kościelnego muszą być 3 osoby, w tym jedna duchowna (ksiądz znaczy się). Prawo kanoniczne nic nie mówi, że pozostali świadkowie muszą mieć jakąś konkretną płeć, stan cywilny itp. Nie jest ważne, czy świadek rozwiedziony pozostaje w jakimś innym związku i czy jest to związek formalny. Nie jest również ważne, czy świadek jest bierzmowany, chrzczony itp. Może być buddystą, muzułmaninem czy kim tam jeszcze; może być nawet niewierzący. To chyba rozwiewa wszelkie wątpliwości:-) Pozostaje ewentualnie kwestia przesądów, ale to już insza inszośc :wink:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Września 2005, 12:50 »
Cytat: "Agnieszka32"
Nie jest również ważne, czy świadek jest bierzmowany, chrzczony itp.

Z tym się nie zgodzę, bo ja jak świadkowałam to musiałam mieć specjalną kartkę, że byłam bierzmowana, jak i również, że się spowiadałam. Ksiądz tłumaczył, że jeżeli tego się nie przestrzega jest to poważny powód do rozwodu kościelnego.

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Daynaher
  • Gość
Kto na świadków?
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Września 2005, 13:00 »
Może być buddystą, muzułmaninem czy kim tam jeszcze; może być nawet niewierzący

to mnie akurat zdziwilo. moze kosciol nie ma nic przeciwko, ale swiadek skoro niewirzacy to jaki sens zeby byl swiadkiem ?

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Września 2005, 13:07 »
ale swiadek skoro niewirzacy to jaki sens zeby byl swiadkiem ?

Racja! Nie rozumiem tego wogóle! :?

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
Kto na świadków?
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Września 2005, 13:11 »
Mówię Wam tylko to, czego dowiedziałam się od swojego proboszcza. A nadmienić muszę, że to nie jest człowiek- orkiestra, któremu wydaję się, że sam jest sobie sterem i okrętem i wszystko co dotyczy jego parafii ma być zgodne z jego widzimisie. Ten ksiądz kieruje się tym, co naprawde jest zapisane w prawie kanonicznym. Jestem skłonna wierzyć w to, że jeśli jakiś ksiądz chce od świadków różnych papierów i jeszcze gada, że coś może być powodem ewent. rozwodu kościelnego (nie ma rozwodów w kościele, tak na marginesie), to tylko dlatego, że takie ma kaprycho i z niczego innego to nie wynika. Proboszcz mi powiedział, że świadkowie jak sama nazwa mówi mają jedynie fizycznie, swoim podpisem, potwierdzić, że byli, widzieli i słyszeli jak państwo X przysięgali sobie miłość, wierność itp..........i powiem Wam, że jest to dla mnie logiczne. Świadkiem ze strony kościoła ma być właśnie duchowny udzielający ślubu.

Offline monisien

• użytkownik
  • **
Kto na świadków?
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Września 2005, 15:04 »
Dla mnie to było conajmniej dziwne, że jakiś tam ksiądz ma jakieś tam sobie widzimisię i rzuca mi kłody na drodze do Tego Wielkiego Dnia...
Śmieszne toto... A jak się zoriwntowałam ile to warunków i papierków, to byłam bliska rezygnacji...
Ale czego się nie robi dla rodzinki...
A poza tym tak psioczymy na te wszystkie komplikacje związane ze ślubem kościelnym. Tak myślę, że z drugiej strony, to przecież ślub kościelny TEORETYCZNIE jest dla PRAKTYKUJĄCYCH katolików, więc nie powinno być żadnego problemu z uzbieraniem wszystkich potwierdzeń, spowiedziami, poradniami i innymi takimi...
Nie??
Co innego, jak ktoś nie praktykuje, nic nie ma, nic nie wie... Ale chce wystąpić w sukni jak beza. ;OP
Pozdrowienia
Monika

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
Kto na świadków?
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Września 2005, 15:13 »
No ja właśnie dlatego zadałam proboszczowi takie pytanie.....chciałam wiedzieć, czy te wszystkie formalności są naprawdę niezbędne i czy Kościół nakłada aż tyle warunków i ograniczeń na osoby świadków. Mnie osobiście to nie dotyczyło, jestem w tej komfortowej sytuacji, że nasi świadkowie niczym się instytucji kościoła nie narazili :wink:  Ale może czasami tak być, że ktoś np. będzie miał ukochaną, wymarzoną na świadka kuzynkę i ksiądz- dykrator powie, że ta kuzynka nie może być świadkiem, bo rozwiodła się z pierwszym mężem a teraz ma drugiego, ale już cywilnego tylko, a zatem wg Kościoła żyje w grzechu. No i teraz już wiem, że chrzestną mojego dziecka ta kuzynka być nie może, ale świadkiem na ślubie jak najbardziej.  :wink:

[ Dodano: Wto Wrz 27, 2005 3:14 pm ]
ksiądz- dyktator miało być :wink:

Offline aleksad

• forumowicz
Kto na świadków?
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Października 2005, 09:46 »
I widzę,że jak zwykle zmiana tematu.U mnie świadków będzie dwóch-dwóch facetów,mój brat i brat mojej połówki

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
Kto na świadków?
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Października 2005, 12:24 »
Cytat: "aleksad"
I widzę,że jak zwykle zmiana tematu.U mnie świadków będzie dwóch-dwóch facetów,mój brat i brat mojej połówki

A gdzie była zmiana tematu?? Temat brzmi: Kto na świadków..........
i w tym temacie dyskusja się obraca....chyba, że mi się tylko tak wydaje.

Offline aleksad

• forumowicz
Kto na świadków?
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Października 2005, 13:01 »
Cytat: "Agnieszka32"
Temat brzmi: Kto na świadków..........

Kto na świadków,a nie jak wziąć rozwód:)

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Kto na świadków?
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Października 2005, 14:05 »
Rzeczywiście była mowa o rozwodach, wydzieliłam te posty.

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
Kto na świadków?
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Października 2005, 14:17 »
I dobrze zrobiłas....a ja sie przyznaje, że zapomniałam, że było gadanie o rozwodach kościelnych i teraz nie widziałam już tutaj tych postów, co nie znaczy, ze ich nie bylo :)

Offline Ecia

• uzależniony
Kto na świadków?
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Grudnia 2005, 12:16 »
U mnie moim świadkiem będzie moja najlepsza przyjaciółka - znamy sie od czasów liceum, a świadkiem Grzesia jego przyjaciel.

Ale nie będziemy mieć z tym tak prosto - dzisiaj już dostało mi się od babci, że mamy rodzeństwo (ja brata, Grześ siostrę), a bierzemy sobie jakiś (cytuję) "obcych ludzi" na świadków... :( Przykro mi się zrobiło...

I teraz już sama nie wiem... Jeśli jest rodzeństwo to automatycznie są świadkami? Ja po prostu nie jestem jakoś specjalnie blisko z siostrą Grzesia, a przecież w ten wielki dzień i w czasie przygotowań muszę mieć do tej osoby pełne zaufanie, prawda?... Co o tym sądzicie?

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Kto na świadków?
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Grudnia 2005, 12:25 »
wcale nie jest powiedziane że świadkiem musi być rodzeństwo
i tak jak piszesz nie znasz za dobrzez siostry Grzesia więc nie będzie to za dobry materiał na świadjową
świadkowa to osoba która nas zna bardzo dobrze i wie że nawet jak jej coś powiemy niemiłego w dniu ślubu wkońcu to są nerwy to się nie obrazi ani nic
musimy się przy niej czuć swobodnie takie jest moje zdanie
u mnie świadkową będzie moja best frind i u marka tę z jego przyjaciel mimo że ma brata
jego rodzice też się boczyli że swiadkiem nie będzie jego brat ale jakoś im przemówiliśmy do rozsądku że chcemy żeby jego brat się dobrze bawił a będąc świadkiem będzie miał wiele obowiązków no i zrozumieli i już się nie czepiają

Offline Ecia

• uzależniony
Kto na świadków?
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Grudnia 2005, 12:38 »
agulkaaa - dzięki wielkie,bo ja już się zaczęłam zastanawiać, czy nie wydziwiam. Mnie jest strasznie łatwo zbić z tropu, a moja babcia ma do tego niesamowity talent  :evil:

Ale teraz już sie nie dam i świadkowie będą tacy jak MY chcemy, czyli przyjaciele  :twisted:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Grudnia 2005, 20:21 »
U nas też na świadków będą nas najlepsi przyjaciele. Moja najlepsza kumpela i najlepszy kumpel mojego Rafcia! :)

Offline kasienka22
  • nowicjusz
  • *
Kto na świadków?
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Grudnia 2005, 21:49 »
witam !!!
nasz ślubek 7 stycznia,a na świadków mamy naszego przyjaciela tzn.mój narzeczony ma ,a moim świadkiem bedzie mojego narzeczonego braciszek :lol:
myślę,że to bardzo dobry wybór,a poza tym chcę być jedeyną kobietą idącą do ołtarza,czy to nie piękne????? :D

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Grudnia 2005, 21:53 »
Cytat: "kasienka22"
chcę być jedeyną kobietą idącą do ołtarza,czy to nie piękne?????

heheh no faktycznie będziesz jedyną
moja kuzynka też miała 2 facetów i powiem że to się sprawdza nawet

Offline Molunia

• entuzjasta
Kto na świadków?
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Grudnia 2005, 22:28 »
U nas też będa nasi przyjaciele!  Ja od początku uznałam to za oczywiste, rodzina będzie na chrzestnych kiedy zajdzie juz taka potrzeba.

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
Kto na świadków?
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Stycznia 2006, 16:39 »
A co ja mam zrobić bo już sama nie wiem. Ja mam siostrę ale jest w USA i niestety nie będzie mogła przyjechać na mój ślub. Młody ma dwie siostry i jedną z nich chce na świadka. Ja się cieszę bo chodziłyśmy z nią razem do podstawówki dobrze się znamy, jest niesamowicie żywiołową dziewczyną i chyba będzie świetna w tej roli. No a kogo ja mam wziąć na świadka???Przyjaciólki mam dwie, obie od podstwawówki i jak wybiorę jedną to się druga obrazi.Gdyby była moja siostra problem byłby z głowy i ja byłabym szczęśliwa, a tak ... Kuzyni i kuzynki z mojej strony nie wchodzą w rachubę bo są nieciekawi. Hmm... No i sama nie wiem....

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
Kto na świadków?
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Stycznia 2006, 17:03 »
To moze jakiś kolega:-)))

Offline ~monika~

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Stycznia 2006, 18:30 »
Nie mam aż tak zaufanych kolegów:)

Offline froogunia

• uzależniony
  • data ślubu: 16 września 2006r.
Kto na świadków?
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Stycznia 2006, 18:39 »
My też zdecydowaliśmy się na naszaych najbliższych przyjaciół pomimo iż niektórzy mieli co do tego inne zdanie :roll:
 Ja zmobilizowałam swoją psiapsiółkę -od zawsze wiedziłam, że Sylwia zostanie moją świadkową i napewno doskonale odnajdzie się w tej roli a Łukasz swojego przyjaciela Wojtka  :mrgreen:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline ~monika~

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Stycznia 2006, 18:46 »
Cholera, będę musiała wybrać którąś z przyjaciółek, tylko którą... Młody to ma lepiej, siostra jest, a w razie czego najlepszy przyjaciel (jeden!!!). To ja jakaś taka rozrzutna z tymi przyjaźniami jestem :)

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Stycznia 2006, 18:53 »
Monika to zrób losowanie którą przyjaciółke i będziesz miała problem z głowy ja bym to nawet zrobiła przy nich powiedziałabym  że chciałabym obie a że nie wiem którą wybrać to zrobię losowanie :mrgreen:

Offline Ecia

• uzależniony
Kto na świadków?
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Stycznia 2006, 18:55 »
Ja też wybierałam między dwoma przyjaciółkami - i przy wyborze kierowałam się kryterium trochę egoistycznym... Wybrałam tą, która ma więcej czasu... Po prostu chcę, żeby mogła mi pomóc w tych najgorętszych momentach, wyborach - a temu trzeba poświęcić trochę czasu. Z resztą z jedną z nich kontakty się trochę poluźniły - przez brak czasu właśnie...

~monika~ jeśli jesteście blisko wszystkie 3 to możesz zrobić losowanie... Zebrać się, wyjaśnić jaka jest sytuacja i... losować :) Może to głupi pomysł, ale tak mi przyszło do głowy...

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Stycznia 2006, 18:58 »
Cytat: "Ecia"
Może to głupi pomysł, ale tak mi przyszło do głowy...

e tam głupi zobacz post przed swoim wpadłyśmy na to prawie w tym samym czasie :skacza:

Offline Ecia

• uzależniony
Kto na świadków?
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Stycznia 2006, 19:05 »
Cytat: "agulka"
Ecia napisał/a:
Może to głupi pomysł, ale tak mi przyszło do głowy...

e tam głupi zobacz post przed swoim wpadłyśmy na to prawie w tym samym czasie

hehe agulkaaa rzeczywiście :) Pierwszy raz mi się coś takiego na forum przytrafiło - całkiem fajne uczucie :D

Offline ~monika~

• Chuck Norris
Kto na świadków?
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Stycznia 2006, 20:07 »
No nieźle, to forumki już jednakowomyśleć zaczynają :) Wiecie co dziewczyny, to jest jakieś rozwiązanie. Nawet tak na wesoło można to zrobić, z losami itp.:) Może nie przyjmą tego źle. Dzięki wielkie za pomysł, być może go wykorzystam :)