Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1378609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #540 dnia: 22 Maja 2009, 20:02 »
kupując używkę na all... nie masz na niego gwarancji....
wg mnie jednak lepeij jest zakupić od przedstawicielki...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #541 dnia: 22 Maja 2009, 20:47 »
namiętnie podczytuje wątek choc TM nie mam
może kiedyś  ;)
teraz napewno wypróbuję przepis merkunka na chleb  :)

Offline merkunek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9817
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #542 dnia: 22 Maja 2009, 21:22 »
Lody wychodzą rewelacyjne :)

A co do chleba to ja robię z mąki z pełnego ziarna, z pszennej trzeba piec ciut krócej.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #543 dnia: 22 Maja 2009, 21:25 »
Ja teraz zrobiłam z maki pszennej (300g) i 200g zytniej. Ustawiłam na 45 min 210st i zobacze...

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #544 dnia: 22 Maja 2009, 22:29 »
Poczytuję od jakiegoś czasu i widzę, że podziwiających magiczne urządzenie przybywa  ;D Sama się głowię, ale  jeszcze poczekam... Chyba do przeprowadzki na swoje...  ::) Ale podczytywać będę i kolekcjonować przepisy na zaś  ;D


Offline merkunek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9817
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #545 dnia: 23 Maja 2009, 09:37 »
Martyna i jak chleb?

Adamiewa ja bym nawet rzekła, ze nie tylko przybywa podziwiających, ale raczej używających ;D

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #546 dnia: 23 Maja 2009, 10:13 »
Kolejny poszedł do kosza...wczoraj miałam takiego nerwa!! Już wiem co jest powodem moich niepowodzeń, za krótka blaszka. Jak byk jest napisane, że ma mieć 40cm, a ja mam 30cm, chleb rośnie aż wylewa się z foremki a w środku glut. Teraz piekę bułeczki pszenne, jak nie wyjdą to chyba zapadnę się pod ziemię ze wstydu. Natomiast kawa capuccino i sok z pietruszki i marchwi był pyszny!!

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #547 dnia: 23 Maja 2009, 10:44 »
Ja prawie wszystkie chlebki piekę 50 minut w 210 stopniach. Pamiętać trzeba, że chlebki z mąki pełnoziarnistej rosną trochę słabiej. Ja mieszam mąkę w proporcjach 150 g mąki graham lub żytniej lub orkiszowej i do tego 350 g mąki pszennej, daję 50 g drożdży, łyżeczkę cukru, 350-500 ml ciepłej wody lub mleka (w zależności od chleba), 2 łyżeczki soli i różne ziarna. Wszystko wrzucam od razu i ustawiam 3 min. obr. interwał. A potem wykładam na blaszkę, odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut i do pieca.
Martyna nie zrażaj się pierwszymi niepowodzeniami. Mi też na początku nie wszystkie chleby wychodziły.



Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #548 dnia: 23 Maja 2009, 10:51 »
Marta, zawsze dajesz ciepłą wodę?? Ja dawałam normalną, w temp pokojowej. Bułki wyszły ok (z ciepłą wodą, jak w przepisie).
P.S. Masz tą dłuższą blaszkę?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #549 dnia: 23 Maja 2009, 10:52 »
i jeszcze jedno. Ile takie bułeczki trzymają świeżość? i jak je przechowujecie? To samo pytanie dotyczy masła.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #550 dnia: 23 Maja 2009, 10:56 »
Zawsze daję ciepłą kranówę, dzięki temu lepiej rośnie. Większość chlebów piekę w blaszce 40 cm, a te z mąĸi pełnoziarnistej w krótszej (ok.30 cm) bo wtedy są wyższe.

Bułki nie są takie puszyste jak te ze sklepu my zjedliśmy w ciągu 2 dni więc nie wiem ile wytrzymują.
A masło robimy z jednej śmietany 500 ml i wychodzi ok.250 g masła. Myślę, że w lodówce wytrzyma ok. tygodnia.



Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #551 dnia: 23 Maja 2009, 10:58 »
Ja z mieszanki mąki pszennej i żytniej robiłam w blaszce 30cm, ale w środku wyszło półsurowe i do tego zrobiła się dziura (w środku). Z wierzchu pięknie przypieczony. No nic, trzeba będzie próbować.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #552 dnia: 23 Maja 2009, 12:00 »
Może za długo wyrastał. Lepiej niech będzie niższy (w piecu i tak nieco podrośnie), bo wtedy nie ma dziury w środku.



Offline morgaina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3431
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #553 dnia: 23 Maja 2009, 14:06 »
Albo za dużo wody ja jak piekę w maszynie do chleba to jak za dużow dam wody to taki opadnięty w środku.



Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #554 dnia: 23 Maja 2009, 17:43 »
Jeżeli piekę chleb bez ziaren lub z samym słonecznikiem to daję 350 ml wody. Jeżeli piekę z ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i otrębami to daję 500 ml wody.



Offline wieska
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 2
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #555 dnia: 23 Maja 2009, 17:59 »
Witam
Polecam chlebek na zakwasie, jest fajna strona na ten temat:hxxp: www. chleb. info. pl/?id=4
zakwas to nic innego jak woda i mąka żytnia,mieszam  tak na gęstość kwaśnej śmietany i odstawiam na min 1 dzień
Jak zacznie "pracować" wyrabiam chleb w thermomixie oczywiście :ok 400 g zakwasu+ ok 500 g  mąki i wody tyle żeby powstało dosyc gęste ciasto. Wykładam do formy i czekam z upieczeniem długo 8 -10 godzin najlepiej na noc lub przed wyściem do pracy. Jak wyrośnie do piekarnika i piekę ok 40 min. Jest super ! można dodać kminek lub inne ziarna.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #556 dnia: 24 Maja 2009, 22:12 »
Dzisiaj zrobiłam pszenny z otrębami żytnimi (nie miałam już pszennych) z połowy porcji (ze względu na to, że mam tą mniejszą formę) i wyszedł!! uf uf uf:)
Bułeczki wczorajsze były pyszne.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #557 dnia: 24 Maja 2009, 22:19 »
Brawo Martyna :)



Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #558 dnia: 24 Maja 2009, 22:31 »
Już nawet poczytałam o chlebach żytnich i wpadło mi w oko zdanie, że mąka żytnia jest (nie pamiętam określenia) i chleb może wychodzić właśnie taki jak glut i ciężko jest upiec pieczywo z tego rodzaju mąki. Nawet ciężko było wyciągnąć go z pojemnika, bo pszenny odszedł od razu, a żytni strasznie się klei. Spróbuję raz jeszcze jak kupię dłuższą foremkę.

Offline maggis
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 41
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.04.2002
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #559 dnia: 25 Maja 2009, 07:45 »
Gratuluje sukcesow :)
Mnie pieczenie chleba nie kreci jakos, ale wczoraj zrobilam:
Zupe z ksiazki Miodowy tydzien w TM, nazwy nie pamietam, wykwintna, czy rozmaitosci ? Pyszna w kazdym razie. Jedna uwaga: w zupie jest zolty ser, po ugotowaniu zupy od razu przelalam ja do garnka, a domycie sera, ktory przywarl do nozy i dna gara graniczylo z cudem :/
Oprocz tego zrobilam pizze, wyszla jak zawsze super. Do kanapek na stale wpisala sie juz u nas pasta jajeczna :) A, jeszcze sok z greipfruta, kawa mrozona :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #560 dnia: 25 Maja 2009, 11:20 »
To jest zupa rozmaitosci. ja dzis robie z tej ksiazki pieczarkowa. Pizze zrobie moze w czwartek, jak wczesniej wroce do domu. Na jutro zapisane mam pulpety w sosie pomidorowym ;)

Offline maggis
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 41
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.04.2002
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #561 dnia: 25 Maja 2009, 11:45 »
Ja wlasnie tez szykuje sie do zrobienia pulpetow :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #562 dnia: 29 Maja 2009, 08:09 »
Ja w przyszłym tygodniu wybieram się na prezentację Tego cacka. Ciekawe czy mnie wciągnie... :)

Offline niiu
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 16
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24-08-2002
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #563 dnia: 29 Maja 2009, 19:59 »
co najlepiej zrobić z białek które zostały
poproszę jakiś przepis z góry dziękuję i pozdrawiam

Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #564 dnia: 29 Maja 2009, 21:42 »
ja proponuję placki kukurydziane i o ile się nie mylę to w książce powinien być przepis

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #565 dnia: 1 Czerwca 2009, 16:36 »
Ja proponuję kokosanki : w równej objętości 1/ białka2/ cukier 3/ kokos. Ubić białka na sztywno , dodać cukier, ubić ,dodać kokos , delikatnie wymieszać, suszyć w piekarniku 150 st, termoobieg przy lekko uchylonych drzwiczkach  ok 45 - 50 min

Offline niiu
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 16
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24-08-2002
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #566 dnia: 2 Czerwca 2009, 14:04 »
raz probowalam zrobic kokosanki ale mi nie wyszly
bialko nie chcialo sie ubic  :'(

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #567 dnia: 3 Czerwca 2009, 14:27 »
W TM ważne jest żeby pianę ubijać przy zdjętej miarce. Chociaż mi też piana ani razu się nie udała, dlatego ubijam mikserem.



Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #568 dnia: 3 Czerwca 2009, 15:10 »
Ja np. nigdy na czas nie ustawiam, czekam aż się ubije kontrolując przez otwór w pokrywie i tak jak pisze martulka zawsze miarka jest zdjęta. Jednak mimo to zawsze się zastanawiam czy się uda :) w książce pisze,że na ubijanie wpływ ma wielkość, data składowania i pochodzenie jaj wówczas czas ubijania ulega zmianie dlatego własnie postanowiłam nie ustawiać.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #569 dnia: 3 Czerwca 2009, 16:13 »
Tak samo jest z ubijanie śmietany na masło, czasem krócej czasem dłużej w zależności od śmietany.