Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 365329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
no super, pnie sie w gore i dobrze
jeszcze troche i będzie wstawać przy meblach i sobie tv wlączać, jak mój model mały ::)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
no prosze jakie osiagniecia....czyli wszystko zmierz ku dobremu. nie martw się zasmakuje w tym ze moze dostac do szafki, szuflady, stolika to sie zacznie bardziej energicznie wspinać..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
już zasmakowała...dzisiaj...
niedługo głowę sobie gdzieś rozbije...
zaczyna się...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
no gratuluję !!!!  ;D ;D ;D

PS. radze rozejrzec się za zabezpieczeniami na szafki, szuflady, kanty...zostaw ewie choc tylko jedna szufladę/szafkę do ogladania wnętrza i układania w niej rzeczy  ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
taaa
Krzycho właśnie ma zamiar drążyc temat zabezpieczeń...

W pokoju to my mamy takie meble, ze szuflady cieżko jej bedzie otworzyć (takie nowoczesne trudne o złapania uchwyty). Meble też są mało przyjazne do wspinaczki, najłaptwiej to się o nie walnąć....trudniej za coś złapać. Taki urok meodernistycznych mebelków
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
liliann jednego jestem pewny jak byś nie zabezpieczała i tak Ewunia znajdzie coś w co można przywalić.... życie ....

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Właśnie, zawsze też zostaje podłoga, moja przynajmniej raz dziennie zalicza mniej lub bardziej bolesne rąbnięcie głową / pupą w glebę  :-\

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Macher masz rację...
a teraz wytłumacz to mojej niani ;D
ona by wszystko obłożyła poduszkami i Bóg wie czym jeszcze... :D

Ewka ma teraz akcję wspinania się na stół z poziomu kanapy celem dobrania się do myszki komputerowej, która ślicznie świeci...
i regularnie rymsa się przy tym w czoło, ale jest tak zabsorbowana myszą, że nawet nie piśnie...
Zielone gluty z nosa zupłenie jej nie przeszkadzają.

Moja od paneli to się już asekurować potrafi...gową już o nie nie dzwoni...
Nauczyła się przy turlaniu...dywan to nie to samo co panel
— Richard M. Devos

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
zaczyna się, zaczyna... niedługo będą fikołki ;) mój już się przymierza

a tak poważnie, to cieszę się, że Ewunia wystartowała z "chodzeniem", z siadaniem... :D
ANCYMONEK :)

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
...ale jedno musisz kupić... a może już masz :?: nakładki na gniazdka ... nasz pierwsze co to skierował w ich kierunku paluszki a dodatkowa żarówka w domu zbędna  ;)  

Offline beyonce

• uzależniony
  • Tylko w twoich dłoniach jestem jak melodia...
  • data ślubu: 18.08.2007
nakładki na gniazdka
koniecznie
radze rozejrzec się za zabezpieczeniami na szafki, szuflady, kanty...
my mamy z canpolu na kanty- niestety już Wiki je rozpracowała i sama je zdejmuje

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
nakładki jakoweś mam, ale chwilowo nie używam, bo w domu mamy dość ciekawe rozmieszczenie gniazdek, póki co Ewka do nich nie dotarła...
Takie ewidentnie na widelcu jest w przedpokoju, ale Dama póki co nie raczy raczkować po terakocie ( za zimno Damie) zatem nie jest zainteresowana...

Z resztą z gniazdkami jest zaprzyjaźniona bo jedno ogląda od noworodka, a mianowicie w łazience mamy gniazdo w meblach łązienkowych zamontowane od spodu wisżącej szafki nad blatem, na którym Ewa jest przebierana do kąpieli. Tam jest takie kombo dwa gniazda i włacznik od świateł przy lustrze...
Młoda kontempluje owo "urządzenie" od urodzenia i chyba dlatego gniazdka jej nie kręcą...za to kable a i owszem...
— Richard M. Devos

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
... trzeba Ewuni podpowiedzieć, że za telewizorem jest najwięcej zabawy  ;D ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Macher w domu programisty najwięcej zabawy wcale nie jest za telewizorem....oj nie....
— Richard M. Devos

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
...z przebiegu dorastania Ewuni jestem pewny, że sobie poradzi i znajdzie ...

Offline aaaneta

• Chuck Norris
w domu programisty najwięcej zabawy wcale nie jest za telewizorem....oj nie....

Co prawda to prawda, wiem coś o tym  ;D :-\

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
...z przebiegu dorastania Ewuni jestem pewny, że sobie poradzi i znajdzie ...

już znalazła  ;D ;D

opowiem Wam fajną historyjkę...odbiegając od tematu...
Jakis tydzień temu siedzę wieczorem z Krzychem i Ewką i razem się bawimy. Ewka siedzi w siadzie telewizyjnym, z którym póki co nie walczę, ale jak zacznie chodzić i porządnie siadać to zacznę, i dłubie coś sobie w zabawce.
W żartach gadam coś do niej, w pewnym momencie mówię, tłumacząc co będę robić...."Mamusia zaraz sobie pójdzie kąpu-kąpu, a Ty powiesz mamie papa"
A wtedy Ewka podnosi głowę, patrzy na mnie, podnosi rękę w stosownym geście i mówi "papa"....po czym wraca do przerwanej zabawy....i nas zatkało...

I to nie przypadek, bo to jest powtarzalane...

Co więcej Ewa rozumie już bardzo dużo słów w tym proste polecenia, nazywa niektóre przedmioty, po swojemu oczywiście, ale za każdym razem są to te same dźwięki do tego samego przedmiotu i z tą samą intonacją.
« Ostatnia zmiana: 7 Maja 2009, 00:35 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
no tak dzieciak rośnie w zastraszającym tempie

a u nas jagoda jest przyzwyczajona do kabli wszędzie
tzn umie przez nie przekraczać jak np laptop jest na ławie
takie umiejętności też sie przydają nie?  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
wow, ależ super. Teraz bedzie Was co chwilkę zaskakiwać. Strasznie się cieszę.

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
niesamowite, jak taki mały ludzik tak wiele już rozumie i zaczyna się z nami komunikowac  ;D to co że po swojemu...i to ma swój największy urok...
pięknie Ewuniu  :brawo_2:

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
kable wziąć okrakiem...niezłe niezłe...

O tak Ewa jest coraz bardziej komunikatywna, bardzo dużo kojarzy, z każdym dniem więcej.
Np liczenie...ma takie klocki sztuk trzy, czesto układa je z nianią, przy czym niania liczy 1, 2 ,3 (na klockach są cyferki)
zawsze na dwa Ewa krzyczy DA! podoba jej się to dwa, bo proste głoski  ;D

W repertuarze jest jeszcze włączanie i wyłączanie światła....to już od dawna, no ale światełka zawsze były jej guru...że tak powiem od porodówki...

No i trenuje siadanie...uparcie i do skutku...
Wspinaczkę po niani oraz wspinaczkę z odbicia też po niani lub po kimś kto się nawinie...
W ogóle ruchowo jest coraz lepiej...na pewno nadgania to z czym była nieco zapóźniona...

Tyle, że mama znowu chora...dzisiaj zasnęłam przy drącej się Ewce (z powodu kataru) i niani w tym samym pokoju...tak byłam wykończona
I znowu będę kilka dni z pracą do tyłu, przez choróbsko...

— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Osiągnięcia Ewci imponujące. A Ty co taka chorowita ostatnio?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Eluś nie ostatnio....ja tak od zawsze...
Jak się ma leukopenię to o infekcję nie trudno, wystarczy, że mi kawałek czegokolwiek przewieje, a teraz była zmiana pogody i to wystarczyło.
Właśnie rozpisuję sobie kurację Ribomunylem...zacznę teraz skończę w październiku. Dzieciom pomaga, może i mi pomoże...
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
uu to niedobrze. Trzymaj się i zdrowiej..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
dzięki....
już mi lepiej...dzięki Bogu mam łatwość w dostępię do leków i mogę szybko podziałać...
tym razem mnie lekko podwiało i za wszelką cenę chcę uniknąć antybiotyku...powinno mi się udać - jadę na Bioparoxie i Aspirynie Bayera...no i nie chcę znowu mieć absencji w pracy...

Najbardziej się o Ewkę martwię....żeby jej nie zarażać. Póki co nic ode mnie nie podłapała...
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
zatem dużo zdrówka !mogłaś się też zarazić od Ewy...ja się juz tak pare razy zaraziłam od zuzi...

wspominałaś coś o łazience....ja dalej czekam na foty twojej łazienki. szczegolnie że D. coś wspominał o przyszłosciowym remoncie łazienki. wiec interesuja mnie  TWoje meble i urzadzenie. byc moze podpatrzę u ciebie jakis pomysł...

ale z Ewy zdolniacha...nadziwic się nie mogę....jejku jak te nasze dzieci szybko rosną i szybko stają się bardzo bardzo rozumne i komunikatywne

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
foty zrobię w poniedziałek...będzie po generalnym sprzątaniu, bo przybywa moja siła sprzątajaca...
teraz mam w łazience burdello na kółeczkach...
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
oki. nie spieszy się. wykuruj się. posprzataj. jak dla mnie moze byc nawet w bałaganie....bo obrazie mojego mieszkania przyzwyczaiłam się do "uporządkowanego nieładu"  ;)

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
... ja to nazywam nieładem artystycznym  ;) kuruj się liliann bo za chwilkę trzeba będzie biegać za Ewunią ...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
wierzcie mi artyzmu to w tym nie ma...

Macherku ja ją dzisiaj trzymałam za rajstopy na tyłku jak raczkowała gdzieś w dal...dzięki Bogu nadal nie lubi wchodzić na terakotę, zatem nie wychodzi mi z pokoju...
— Richard M. Devos