Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 359849 razy)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Lilian i Krzysia!!!
« Odpowiedź #330 dnia: 19 Lipca 2008, 06:44 »
owszem.. wpadała teściowa z teściem, wpadali moi rodzice ale  nikt poza nimi...

A ja najchętniej to bym właśnie dziadków ograniczyła. Normalnie jak przyjeżdżają to mam wrażenie, że inspekcja. Moi to mi lotto...ale Krzysia.
Niby nic mi nikt nie mówi, ale np wczoraj powiedziałam, że wysłałam Krzycha po bodziaki z długim rękawem. Mieliśmy  tylko z krótkim, bo zapowiadała sie zdecyowanie inna pogoda. A teściowa na to, że przecież mam kaftaniki po Szymonku. No mam, ale wkurza mnie toto, bo się podwija. Szymon leżał jak noworodkowa kłoda. Ewa jest ruchliwa. Bodzio jest bardziej user-friendly. Nic nie powiedziała, ale normalnie, aż poczułam zgęstnienie atmosfery. Być może to tylko moja chora wyobraźnia i mi sie po prostu wydaje.
Nie wiem sama...
Tak jak wydaje mi sie, że ona chyba nie wierzy w moją laktację, bo dwukrotnie przy niej Ewa nie chciała jeść (raz w szpitalu i raz w dniu wypisu w domu). Ewa nie chciała...nie wiem z jakiego powodu, a ja nie mogłam z cyca nawet kropli wydusić. Podejrzewam, że z nerwów. Jak pojechała, minęło jak ręką odjął.

Najprawdopodobniej to moja własna makówa daje mi popalić. Ale nawet jeśli. Skoro mój spokój oznacza spokój dziecka, to chyba jest najważniejszy.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #331 dnia: 19 Lipca 2008, 07:30 »
Lilu, sory, ze w Twoim wątku, ale masz z tym do czynienia..więc opiszę:
- byłam wczoraj na KTG w szpitalu, moj gin kazał czekać, bo miał nieplanowane cc. Trochę to trwało. Czekałm na korytarzu wspólnym dla ginekologii, połoznictwa i bloku porodowego. Na korytarzu niemiłosierny upal.....pociłam sie jak mops!!! Oprócz mnie cztery babki, matka, teściowa i babcie położnicy, ktorej moj gin robił cc. Zajęły wszystkie wolne krzesła (wszystkie 4 o zgrozo!!!!!!!!!!!!). Coś się tam z tym porodem chrzaniło, bo niby miało być cc a słyszałam "no jeszcze raz, przyj", potem się uciszyło. Lekarze latali, pielegniarki tez. A te babki...płacz, lament, wchodzą na blok porodowy, personel je wywala, a one znowu wchodzą....Ja mam cisnienie chyba ze 200 bo sie nakrecam okrutnie. Przychodzi do mnie pielegniarka i mowi, ze jak czekam na gina, to moze to jeszcze potrwać. Mowię, ze spoko, ze poczekam. Widzę ze na blok wchodzi anestezjolog, potem jeszcze pediatra (moja sąsiadka - wiec wiem, ze pediatra). Z 10 minut ciszy i wyskakuje pani z dzieckiem na ręku, chłopczyk - 3 kg, prosto z brzuszka, jeszcze nie umyty i w przelocie mowi "chłopak, 3 kg, lecimy pod aparat". Babki wpadają w płacz, panika na całego. Słyszę komentarze "dlaczego on nie płacze, przeciez w tv dzieci płaczą po porodzie", za chwilę z sali wychodzi anestezjolog, pyta o  rodzinę pacjentki i udziela informacji "dziecko stabilne, ale jest w inkubatorze, sytuacja opanowana, o położnicę proszę pytać ginekologów". Babki zaczynają "szczytować", ja juz nie mogę stać, nerwy mam jak cholera, zaczyna mnie boleć brzuch po prawej stronie. Znów widzę panią, ktora niosła chłopca pod aparat, przelatuje na blok i mówi " już jest lepiej". Znika na bloku porodowym, za moment pojawia sie anestezjolog, babki go dopadaja i pytaja co się w zasadzie stało a on..."tak jak każdemu z nas dziecku grozi smierć w każdej chwili, może miec wrodzone zapalenie płuc lub infekcje dróg moczowych" i znika. Teraz zaczyna się cyrk, babki wchodzą na blok porodowy, uchylają drzwi od sali cc i podglądają.....personel jej wywala i tak sie to powtarza kilka razy. Potem siostra woła mnie na KTG, nie wiem jak sie rozwija sytuacja, ale przez lekko uchylone drzwi słyszę odgłosy płaczu i paniki, zaczyna się zapis, przychodzi mój gin i pyta co ten zapis tak wariuje - wiec mu mowie, ze mam "nerwa". Wszystko mi objaśnia, wszystko co działo sie na bloku. Mowi, ze kobitka przyjechała o 15 (ja tam byłam o 17.30), wiec poród trwał od 2,5h, najpierw chcieli naturalnie, ale okazało sie ze dzidziol ma barkowe ułozenie i ze nie da rady no i trzeba było cc, a to co oni przezyli z asystą położnicy...to porażka a chłopczyk mocno zmęczony porodem potrzebował tlenu i teraz juz wyje na całego i  jest rózowy jak talala. Mój zapis się uspokaja, powiedziałabym nawet ze robi sie leniwy...130 w podskokach do 140, tylko przy ruchach wznosi sie do 150, 160. Gin patrzy na zapis i mówi, widzimy się na oddziale w środę o 16...już pani nie wypuszczę i śmieje się.
Lilu, czy takie cyrki są normalne w szpitalach?????
Przecież te nawiedzone baby jakby mogły to by same cc zrobiły!!!!!!!!!!!!! Gdzie sterylność?? Przysięgam, ze jak się nie bałam porodu to teraz jestem zesrana okrutnie.

Offline Agassi77

• Aga
  • maniak
  • Jesteśmy jak 2 puzle,tylko 1 pasuje do drugiego
  • data ślubu: 11.08.2007
« Odpowiedź #332 dnia: 19 Lipca 2008, 07:52 »
Super relacja porodowa, czekam z niecierpliwoscia na cd.

Jestem w szoku ze porodowka na Pomorzanach byla pelna   :o

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #333 dnia: 19 Lipca 2008, 08:01 »
Kaha jak sie ma pie....ą rodzinę, to się często zdarza. Czasem niestety zamiast zająć się pacjentem musze walczyc z jego obstawą. A to baaardzo utrudnia mi pracę. Bo zamiast byc opanowaną i skupioną na tym na czym powinnam irytuje się, a to ZAWSZE odbije sie niekorzystnie na pacjencie...

A sytuacja medyczna taka ja tu zdarza się. Dziecko nie raz wstawia się źle, ale od tego jest personel, lekarze, położne żeby podjąć  odpowiednie działania, które jak widać podjęte zostały. Finał jest piękny, mama i dziecko zdrowe.
Pomyśl że gdyby nie ta histeria pod operacyjną salą, to nawet nie wiedziałabyś, że coś się dzieje.

Agassi a dlaczego w szoku....pusta miała byc czy jak???? Tego dnia 7 dzieci urodziło sie w tym szpitalu. Kolejnego 6.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #334 dnia: 19 Lipca 2008, 12:22 »
Nigdy nie czytalam ani nie slyszalam takiej szczegółowej relacji z porodu... 

Lila, widze ze swietnie sobie radzisz w roli mamy :D

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #335 dnia: 19 Lipca 2008, 16:12 »
Ja starałam się swój poród do konca zachowac w tajemnicy przed rodzicami . I udawało mi sie to do czasu ....znajoma położna miała dyzur i zadzwoniła do mojej mamy ją powiadomic ze rodze...w 5 minut zjawili się zapłakani na porodówce....i po co  ? Niepotrzebnie tylko się stresowali .

Dlatego uważam , ze rodzicom to lepiej po fakcie powiedziec .

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #336 dnia: 19 Lipca 2008, 16:33 »
...owszem...nasi dowiedzieli się po fakcie;

Krzyś zadzwonił do swoich rodziców i powiedział, że nie przyjedziemy na grilla....bo Ewa ma 3 kg  ;D ;D ;D. Potem do moich...
Ale jak sie mieszka z rodzicami, to ciężko cichaczem się do szpitala wyrwać.
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #337 dnia: 19 Lipca 2008, 17:33 »
Lilus ogromnie wspolczuje rwy!wiem az za dokladnie co to za bol! Zmartwilas mnie tym ze nie przeszlo z porodem...eh sle buziaki!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #338 dnia: 19 Lipca 2008, 19:01 »
Dziubdziu - dzisiaj na spaerze juz zdecydowanie lepiej, mniej bolało, ale trochę nogę za sobą wlekłam...
Ja myślę, że teraz to po prosu musze wygrzać i "wycodzić" ten nerw...

A Ty się kuruj Kochana....
— Richard M. Devos

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #339 dnia: 19 Lipca 2008, 19:27 »
Lilian będzie następna cześć porodu??

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #340 dnia: 19 Lipca 2008, 19:54 »
Ewelinko będzie, ale musze napisać. a wcześniej musze sie zebrać do tego.
Dzisiaj mieliśmy gości - moi rodzice - a w nocy Ewę bolał brzuch. Bal od 23 do 3 rano. Przelewalo jej sie w brzuszku straszliwie. A rano dwie dużeeee kupki.
Jesteśmy oboje lekko sterani. A gościom to już mówimy stanowcze nie - nawet dziadkom. Dość tego dobrego.
— Richard M. Devos

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #341 dnia: 19 Lipca 2008, 20:02 »
No tak właśnie podczytuję i się dziwię, jak nam Lila się ukoiła.... mamuśka :D

Jeśli chodzi o rodzinkę i znajomych, to my też dopiero po porodzie powiemy o finale, a w trakcie telefon będzie off, bo dzwonią i ślą sms-y co dzień.
Mój tatuś genialnie kazał mi podłogi froterować ;D Ze śmiechem to mówił, ale ja presję czuję.

Opis porodu genialny. Oj Liluś, żeby mi tak szybciutko poszło i bez powikłań, jak Tobie.

A w sprawie cyca, to zapisuję sobie rady żywieniowe. Już mam na stanie w chałupie prażone jabłka w słoiku, wafle ryżowe. Myślę o Ricore, bo do dziś go nie spróbowałam.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #342 dnia: 19 Lipca 2008, 22:36 »
posiedziała chwilę i zmyła sie jak raz na kąpanie...sama ma dziecko to czuje blusa....
takich gosci lubię. sama mam taką daleką koleżankę

A tak w ogóle to lipa. Nie wnisoę wozka na te kilka schodków ktore mam do domu.
a dasz radę zabierać ewę z gondolą ewentualnie samą ewe ? będzie ci lżej. przynajmniej do momentu aż noga trochę ci wydobrzeje.

co do teściowej...to ja miałam i mam p[odobnie.  siostra męża urodziła rok przede mną bliżniaczki-wcześniaczki. i wszystko co robiła przy dzieciach miało być dla mnie  guru. Miało być wg teściowej. Problem w tym ,ze a w wielu sytułacjach postępowałam inaczej co tesciowej się niepodobało.
I w moją laktacje też ne wierzyła. A ja w ciagu jednej nocy czasem dwa razy musiałam się przebierać, bo wkładki mi przeciekały.  czasem brakowało mi koszul i zakładałam pierwsza lepsza podkoszulke.  Nawet  przynosiła mi ulotki mieszanek (nawet z apteki) czym doprowadzała mnie do szweskiej pasji. Do tej pory Zuzia jest porównywana do bliźniaczek , a także patrzy na nią przez pryzmat bliżniaczek. I jak mówimy jej że "Zuzia to ..." to ona , że "tamte  tez tak mają albo nie mają"  nerwica mnie bierze od razu. 
wiec sie nie dziwie reakcji twoich piersi na tesciowa.

a propos teściowych zobacz co przed chwią znalazłam

http://www.allegro.pl/item396557224_echinocactus_fotel_tesciowej_zlota_kula.html

miłej nocki oraz miłej niedzieli.

wszystkiego dobrego dla EWy z okazji ukończenia przez nią pierwszego tygodnia po tej stronie brzuszka.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #343 dnia: 20 Lipca 2008, 06:27 »
Dzięki Gosiaczku.
Wiesz teściowa nic mi nie powie. W końcu jestem lekarzem, a to też potrafi uciąć gadkę, podeprę się zawodowym autorytetem i koniec…na razie nie muszę.
Nawet Krzycha podpytywałam czy w drodze powrotnej do domu (on odwoził rodziców) coś mówiła i czy miała jakieś uwagi.
Nic nie mówiła. A ja mężowi wierzę pod tym względem, bo na pewno by mi powiedział, tym bardziej, że on popiera wszystkie moje decyzje.
Kwestię nieszczęsnych bodziaków kontra kaftaniki też poparł.

Więc pewnie jednak to mój łeb szwankuje. I być może widzę coś czego nie ma.

Teściowa też nieco zdziwiona, że ja daję radę sobie ugotować. No daję, co za problem. Wiadomo kotletów nie nastukam, ale kurczaka udusić dam radę, bo przy tym się nie stoi. Podobnie jak gulasz dla męża czy coś w tym stylu. Wdzięczna jej jestem, że cos mi podrzuci na obiad (robi fantastyczne kotlety z piersi drobiowej), bo mam mniej zachodu…ale sama też dam radę.

Z resztą bardziej popalić dała mi wczoraj moja mama. I to nie w kwestii wtrącania się do dziecka…tylko po prostu stara śpiewka…
Do Ewy też się nie dotknęła…nawet nie wyraziła takiej chęci. Tylko na pchanie wózka ją namówiłam przy spacerze.
A ja chcę iść na weselicho pod koniec sierpnia i co…z kim dziecko zostawię?? Miała się nim zająć przez ten wieczór moja mama, ale….Jedyne co nam do głowy z Krzysiem przychodzi to mój tato. Zdecydowanie szybciej nauczę go przewijania i karmienia niż własną mamę nakłonię, żeby sobie przypomniała to co robiła 30 lat temu.

— Richard M. Devos

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #344 dnia: 20 Lipca 2008, 07:13 »
Tesciowa niech sie nie dziwi ze sobie radzisz - zawsze sobie radzilas  :). A bedzie tylko lepiej jak wpadniesz w rytm i "nauczysz sie" Ewci :)

Haslo z grillem i 3 kg Ewa -  ;D
U nas tylko moi rodzice wiedzieli ze jade do hospitala bo tato mnie zawozil :) Tesciowa dowiedziala sie pozniej niz Wy :P
A pierwsze odwiedziny byly w szpitalu a potem dopiero po tygodniu na urodzinach Rafala.

Lilian czy karmiaca moze jesc arbuza ?

Milego dnia

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #345 dnia: 20 Lipca 2008, 08:22 »
Lilian czy karmiaca moze jesc arbuza ?

myślę, ż może....znam karmiące co jedzą.
Nigdzie abuza na zakazanej liście nie widziałam, chyba, że go pod cytrusy podciągnąć  :)
Tak naprawdę nei dociekałam...nie lubie arbuza...w ogóle z owocami u mnie kiepsko...nie jem ich...
— Richard M. Devos

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #346 dnia: 20 Lipca 2008, 08:30 »
dziekuje :)

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #347 dnia: 20 Lipca 2008, 12:11 »
Pozdrowienia niedzielne dla Ewci i Mamusi  :uscisk: :Serduszka: :okularnik:
Lilian wiesz bo dziadki czasami to zdolne chłopaki  ;D ;D ;)

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #348 dnia: 20 Lipca 2008, 12:44 »
Liluś dziś mija tydzień od porodu i  tydzień gdy wasze życie zmieniło się :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #349 dnia: 20 Lipca 2008, 12:48 »
i to bardzo....
...chyba właśnie mam mały zjadz psychiczny, za dużo by pisać...jutro też będzie dzień i będzie lepiej.

Na osłode humoru wyciągnęłam z szfy biodrówki sprzed ciąży. zmieściłam się...tylko nad paskiem smętnie zwiesza sie fałdka brzuszka...ale do tukowatej bluzki mogło by być....
— Richard M. Devos

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #350 dnia: 20 Lipca 2008, 12:59 »
... mam lepszy pomysł na poprawę humorku .... rzuć okiem na Ewcię, prawda, że piękna... Twoja Ukochana Córeczka  ;) 

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #351 dnia: 20 Lipca 2008, 13:01 »
Lila a może jakas fotka tygodniowej pannicy??
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #352 dnia: 20 Lipca 2008, 13:07 »
zaraz wrzucę właśnie mąż mi przesłał na kompa, to bęzie wczorajsza Ewa....dzisiajszy płaczący stworek śpi...może na spacerku będzie fota..
— Richard M. Devos

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #353 dnia: 20 Lipca 2008, 13:18 »
lillian fajnie opisujesz forum
normalnie całe forum z toba rodziło heheh super się czyta

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #354 dnia: 20 Lipca 2008, 13:25 »
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #355 dnia: 20 Lipca 2008, 14:10 »
Lila mała jest śliczna!!!!!!! Oj będzie łamała serca, oj będzie... ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #356 dnia: 20 Lipca 2008, 14:44 »
Jaka ona cudna!!!!!!!!!!!!

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #357 dnia: 20 Lipca 2008, 14:47 »
Fajna kruszynka :)

W sprawie arbuza kontra cyc jeśli mogę, to wspomnę, że można z racji dużej zawartości wody w tym owocu, ale warto odrzucać pestki, by nie wzdymały.

A taką ciekawostką jest, że arbuz zawiera znaczne ilości żelaza, potasu i witaminy C, co jest wskazane podczas karmienia piersią.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2008, 14:51 wysłana przez Ninka »

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #358 dnia: 20 Lipca 2008, 14:48 »
Lila !!!!!!!!!!!!!!!11
Pare dni po porodzie wejsc w swoje spodnie przed ciazowe !!!!!!!! ????????????????/
Tzn , ze masz zaje....figurę !!!!!!!!!!!1
Boze ! Nie jedna tak by chcciała !!!!!!!!

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #359 dnia: 20 Lipca 2008, 16:54 »
Ewunia ma cudne wielkie oczęta :D
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new