Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 359903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Lilian i Krzysia!!!
« Odpowiedź #300 dnia: 18 Lipca 2008, 12:11 »
widze ze przezornie nabiału brak.....
powiedz ryż ok-ale z jakimi warzywami i jak go robisz?bo ja jem ryz z marchweką i duużą iloscią natki.
jadałam tez brokuły-wiem ze mozna-ale kalafiora juz nie... panga na masle odpada(umnie masło odpada),wszelakie nawet ekologiczne ciastka tez(zawieraja subst.serwatki jak sie nie myle)wafle ryżwe tez.zato maca zwykła jest dobra jako przekąska.I wiem ze mozna np kawalek karkówki albo szynki upiec np.w ziołach w rękawie foliowym w piekarniku.Dzięki Bogu w przyszlym tyg na wsi u tesciów kupujemy swinie i oni zrobią nam wszelakie wędliny..najbardziej z najbardziejów czekam na szynke swojską ;D ;D ;D ;D ;D.Takie mięcho to lubie.Przebadane od gospodarza z malej wsi...

wiesz Lila...bardzo pozytywnie zazdroszcze Ci tego karmienia..i laktacjii....to wg mnie jeden z kluczy do spokoju matki i dziecka..
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2008, 12:12 wysłana przez tete »
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #301 dnia: 18 Lipca 2008, 12:24 »
Lilkuś,a nie boisz się,że Ewcia się zachłyśnie podczas karmienia jak ty będziesz spała? Ja tak miałam z Matim i od tamtej pory skończyłam z karmieniem na śpiocha.

A poza tym to pieknie opisujesz swoje przeżycia i chwile z córcią  :) 

Offline azzurra
  • maniak
« Odpowiedź #302 dnia: 18 Lipca 2008, 12:33 »
Liliann! Ja właściwie na forum nie bywam (mam jednak nadzieję, że Ty i jeszcze kilka "starych" forumek mnie pamięta), ale mnie tak jakoś z sentymentu coś naszło dzisiaj - wchodzę, i co widzę? Ty jesteś Mamą!

Moje najserdeczniejsze gratulacje, tym większe, że Twoja Ewunia jest dokładnie o miesiąc młodsza od mojego Radomira.

Mała jest śliczna, ma przepiękne po prostu oczka.

Na babskim forum wcześniej czy później do głosu dochodzi zazdrość...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #303 dnia: 18 Lipca 2008, 12:44 »
Tetuś taki gotowy ryż z warzywami kupiłam. Firma Polgrunt produkt z serii Orico.

http://www.mojeorico.pl/  - tu sobie looknij.

Ano przezornie bez nabiału, zobacze czy zareguje na tą jedną porcję  mleka.  Na razie traktuję ja jako niealegriczne dziecko...no powiedzmy z marginesem bezpieczeństwa, bo jak widać trochę z diety eliminuję.

Broukły są raz na dobrej, raz na złej liscie - ja wczoraj odpuściłam sobie, bo brokuły też mi teściowa zrobiła.

Są ciastka bez serwatki - sprawdziłam. Znalazałam takowe, ale zżarłam jeszcze w ciąży. Trza po sklepach z ekologiczną żywnością polatać. Od tych otrębowych wyawliłam już ulotkę i nie wiem co mają w środku.

Hmmm na waflach ryżowych Sonko (właśnie wyjęłam opakowanie za śmietnika - doceń moje poświęcenie  ;D ;D ;D ;D) jest napisane, że nia mają żadnych doadatków, znaczy bez cholesterolu, bez soli, cukru i bez sztucznych dodatków. To też nie jet pełna informacja jak dla mnie.
Ale na stronie producenta

http://www.sonko.pl/e4u.php/1,ModPages/ShowPage/73

masz jak wół napisane, że skład surowcowy to 100% ryż brązowy,oczywiście mówie tu o waflach w wersji "naturalne".

Natomiast mam jeszcze z Good Food nie napoczęte opakowanie i tam faktycznie są dodatki bananów, orzechów laskowych, kokosa, soi, słoneczkia, sezamu siemienia lanianego, cukru i soli morskiej - ale to wrersja MUSLI, to co ja się dziwię.

Maca też zacna...ale chwilowo nie posuiadam, ale kupię na pewno  :) :) :) :)

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #304 dnia: 18 Lipca 2008, 13:00 »
Hej Azzurko...szczerze jestem zdziwiona, że Ci widze...miło mi, ze wpadlaś do mnie.
Radomir - fajne imię, mi sie podoba...takie słowiańskie.

BETI - nie boję się, jak na razie....zapewne do póki coś sie nie wydarzy, oby nie.
Ewa przysysa sie bardzo ładnie, je dość spokojnie. Bardzo szybko jej sie odbija. Czasem nawet bez odbijania kładę ja na boku i wtedy też sobie odbija szybciochem. Prawie w ogóle nie ulewa, chyba, że ją się bujnie mocniej głową po jedzeniu, co sie raz zdarzyło jak tatuś ja zbyt energicznie z moich rąk odebrał.

Z resztą ja i tak zasnę...no nie daję rady w nocy. Karmienie piersia tak odpręża, że wieczorami jak ja karmię to przysypiam.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2008, 13:03 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #305 dnia: 18 Lipca 2008, 13:18 »
dzięki lilia!kawe pijam te sama co Ty ale bez mleka.a mi sie marzy takie prawdziwe espresoo albo latte z podwójnym mlekiem.
aa jak jestem w markecie to na nabiał nie chadzam i juz.
syndrom alkoholika-unikac okazji 8)
jak Majka miała tydzien ,dwa tygodnie takze ja na śpiocha kamiłam.Tylko ona potem oczy miała jak 5zł i juz przez np.2h zasnac nie chciała...
Lila mam pytanie do Ciebie.
otóz czy sadzisz ze sicąganie TYLKO laktatorem ma wpływ na laktacje?tzn chodzi mi konkretnie oto czy jak maja nie bedzie ssała wcale a ja będe sciagac tylko(ok 8x) to jest szansa na utrzym.laktacji?Bo obserwuje jakby mniej mleka w jednej studni..
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #306 dnia: 18 Lipca 2008, 13:23 »
Myślę , że ma...
Nikt tak nie odciagnie jak dzieciak. Laktator nie stymuluje tak skutecznie laktacji jak ssanie dziecka.
Ja sie wczoraj nim pobawiłam i powiem, że komfort zabawy żaden, dzieciak mi zdecydowanie lepiej piersi opóżnił, a o tym, że i zrelaksował to już nie wspomnę.
Podsumowując - karmienie piersią to dla mnie przyjemność, odciągnie tą maszyną - katorga. Na razie nie będe jej stosować póki nie musze.
— Richard M. Devos

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #307 dnia: 18 Lipca 2008, 13:29 »
katorga to łagodne słowo.....
dobrze ze nie musisz!!!odpoczywaj puki mała drzemie..

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #308 dnia: 18 Lipca 2008, 15:39 »
Czekam na ciąg dalszy! Fajnie piszesz :)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #309 dnia: 18 Lipca 2008, 15:39 »
Oj lilian podnosisz mi cisnienie ::)
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
« Odpowiedź #310 dnia: 18 Lipca 2008, 15:42 »
Lilian aż w głowie mi się zakręciło,
czekam na finał

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #311 dnia: 18 Lipca 2008, 15:47 »
Jaki finaaaał? Lilka pociągnie opowieść z kilka dni pewnie, normalnie jak w Modzie na Sukces, się rzecz dzieje przez dni kilka  ;D Przeca nie opowie wszystkiego naraz... ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #312 dnia: 18 Lipca 2008, 16:12 »
to bedzie chyba najlepszy opis porodu na tym forum.

tete jak tylko używasz laktatora to laktacja osłabnie i powoli zaniknie. A to z tego wzgledu ze laktator nie oproznia całkowicie piersi i pozostawia tam minimum 30 g pokarmu. to jest minimum, a jakie jest wiec max. ? Skoro nie oprónia piersi i pokarm zostaje, wiec umysł (?) czy co tam, stwierdza ze nie jest potrzeba więcej i produkuje mniej.  i tak jest z dnia na dzien.
do tego , na swoim przykładzie ci powiem, że jak miałam tzw. "miękką" pierś i młoda się dossała, to pokarm skąś się znalazł i jej poleciało.

tete zazdroszcze prawdziwej swojskiej szyneczki.

A podobno noworodki tylko jedzą i śpią…mit zapewne…
Teraz śpi. Ufffffffffffffff……..
oj Lili akurat u Ewy to się niesprawdzziło. a u mojej Zuzi aż za bardzo. Bo ona była jak śpiąca królewna, wolała spać niż obudzić sie na jedzonko.

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #313 dnia: 18 Lipca 2008, 16:18 »
Lila dozujesz napięcie-ale zato jaki będzie efekt finalny ;D ;D ;D :Najlepszy: :Najlepszy: :Najlepszy: :brawo_2:
Gosia powiem tak jesli idzie o laktacje:noto za-je-bi-ście :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( lepiej byc qr...a nie mogło.Sory Lila ze u Ciebie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #314 dnia: 18 Lipca 2008, 16:26 »
spoko spoko Tetuś . ..wyżyj się...
Ja Cie poniekąd rozumiem.

Młoda teraz śpi. Po ostatnim karmieniu odfrunęła...taaaa tyle, że na moment, a potem dalej oglądać sobie otoczenie. A matce żołądek w kręgosłup.
Nic...zostawiłam ją w kołysce otuliłam w rożek, zamknęłam drzwi do pokoju i poszłam podgrzewać żarełko. Jak zacznie płakać to usłysze, a tak stukot naczyń mi ją rozbudzi dokumentnie.
W międzyczasie wchodze, patrzę, a ta leży oczami przewraca i macha rączkami, wsadza se do oczu do buzi...norma. Rożek rozkopany.
Okryłam kocykiem. Wrociłam z żarełkiem. Włączyłam jej RMF clasic...i za jakiś czas mi odpłynęła.
Teraz lookam na karuzelki z muzyką poważną. Jest super nowa z TinyLove, ale na razie nie widzimy jej w polskich sklepach.

— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #315 dnia: 18 Lipca 2008, 17:47 »
Lilian po prostu pokłony dla Cibie... mogłabyś jakiś poradnik napisac albo coś..

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
« Odpowiedź #316 dnia: 18 Lipca 2008, 18:45 »
Ale mnie wciągnęło. Lilian proszę pisz nam tu szybko co dalej.

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #317 dnia: 18 Lipca 2008, 19:18 »
Twoja relacje "na żywo" z bycia mamą, oswajania z maluchem sa super!! ;)
i wspomnieniA z porodówki... jak w kinie :)
czekam na c.d.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #318 dnia: 18 Lipca 2008, 19:37 »
Liluś pieknie  :'(
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #319 dnia: 18 Lipca 2008, 21:11 »
A mnie jak czytałam troszke zabolaly te twoje skurcze...ała :-\ Czemu to musi tak bolec :-\

Czekam na dalszy ciag.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #320 dnia: 18 Lipca 2008, 21:25 »
Najciekawsze przed nami  :-*
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #321 dnia: 18 Lipca 2008, 21:38 »
Czemu to musi tak bolec :-\
też bym wiedzieć chciała...

Wiecie co normalnie wszystkich gości wywalę z domu. Dezorganizują mi życie. Efekt jest taki, że dziecko idzie głodne na spacer i wyje cały czas w wózku. Potem je łapczywie, a potem ulewa mu sie przy kąpieli.
Dobrze, że teraz śpi...
Myślę, że nastepne karmienie ok 23.

Przez cały czas ciąży typowy instynkt wicia gniazda mi sie nie włączył. No to teraz właczył mi się system porządkowy.
Musze zapanować nad tym chaosem i wporwadzic jakies reguły i zasady.

A tak w ogóle to lipa. Nie wnisoę wozka na te kilka schodków ktore mam do domu. Od czasu porodu nie było mi dane chodzic po schodach, do dnia dzisiejszego. Moja rwa wcale nie ustapiła....mówię Wam horror...cały spacer  nogę ciągnęłam za sobą. Łaczę sie w bólu z Dziubaskiem.

— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #322 dnia: 18 Lipca 2008, 22:03 »
jak ciebie znam to raz dwa poustawiasz gości  ;)
wpspółczuję tobie i dziubaskowi tej rwy...
mam nadzieje, ze ci przejdzie bo liczę na spacerek

i czekam na dalszą częśc relacji z porodu
jak czytam twoja to mam przed oczami swój poród
coś mi sie zaczyna przypominać bo ja generlanie niewiele pamiętam  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #323 dnia: 18 Lipca 2008, 22:11 »
Dlatego ja chce to napisac...bo potem mi umknie, a tak może kiedyś Ewa przeczyta.
To taka moja dokumentacja, podobnie jak film z porodówki. Krzyś kręcił od momentu kiedy Ewę wyciągnięto i położono mi na brzuch...

Aniu na spacer tek czy siak pójde...co prawda leków nadal nie zamierzam brać, ale mogę zastosować ekelektyczną poduchę i miejscowe środki przeciwbólowe....
— Richard M. Devos

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #324 dnia: 18 Lipca 2008, 22:17 »
Lila ja zaprosiłam pierwszych gosci jak mały miał 3 tygodnie :) Nie wcześniej , nie pozniej !
He he he

Nie moge doczekac sie najciekawszej częsci :) FINAŁU !
Przytulenia małej :)  i łez szczęscia :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #325 dnia: 18 Lipca 2008, 22:23 »
wiesz ja poprostu nie pamiętam
mam jakieś migwaki z tej nocy
nie pamiętałam nawet zaraz po porodzie
ostanio rozmawiałam z maciekiem o porodzie i mówię mu "jak zaczęły sie parte to już luuuzz" a on  :o :o :o
"jaki luz? przecież strasznie cierpiałaś itd..." no a ja tego nie pamiętam

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #326 dnia: 18 Lipca 2008, 22:28 »
Lila ja zaprosiłam pierwszych gosci jak mały miał 3 tygodnie  Nie wcześniej , nie pozniej !
He he he

dziadka nie wygonie...a jeszcze wnuczki nie widział...

...wczoraj była u mnie przyjaciółka - kilka lat sie nie widziałyśmy - ale Aga zawsze miała wyczucie czasu. Przyjechała ( z reszta na moją wyraźną prośbę, bo kiedy znowu ją zobaczę???)  posiedziała chwilę i zmyła sie jak raz na kąpanie...sama ma dziecko to czuje blusa....
— Richard M. Devos

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #327 dnia: 18 Lipca 2008, 22:56 »
pierwsi- domowi- goście zawitali do nas gdy  zuzia skończyła m-c.. do tego czasu ograniczalam odwiedzinki...

owszem.. wpadała teściowa z teściem, wpadali moi rodzice ale  nikt poza nimi...
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #328 dnia: 18 Lipca 2008, 23:01 »
A dziadkowie to nawet nie dali by sie wygonić  ;D
 Przychodzili po 50 razy dziennie i dzwonili po 100 razy dziennie :D ...aż pewnego dnia telefon się "SAM" połamał o ściane :D

Offline sandrunia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2007
« Odpowiedź #329 dnia: 19 Lipca 2008, 01:24 »
Moje gratulacje :) :) :) buziaczki dla malutkiej i dzielnej mamy i czekam na dalszy ciąg ten juz chyba finałowy z tego pięknego dnia :)