Autor Wątek: Norwegia??  (Przeczytany 135191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
Odp: Norwegia??
« Odpowiedź #150 dnia: 25 Czerwca 2013, 21:43 »
Dziewczyny co tam u was?
Ja od wczoraj sama jestem w domu. Mężu wrócił do pracy.
Chwilowo, nie ogarniam wszystkiego tak jakbym chciała, pocieszam się że to dopiero dwa dni, a i ja jeszcze nie doszłam do siebie.
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #151 dnia: 25 Czerwca 2013, 21:53 »
A czemu juz wrocil? To dwa tygodnie Ci juz przelecialy? Czy nie bral wolnego?

Ania przyjechala do Norwegii w odwiedziny.

U mnie luzik, Adas jest bombowy, jestem mega zakochana i przyznam szczerze(odpukac w niemalowane) nie sadzilam, ze bedzie tak latwo :D macierzynstwo wynagrodzilo mi wszelkie trudy ciazy. Dla mnie bomba, ale teraz nie wyobrazam sobie miec drugiego babla. Jak podzielic ten czas? Ja chce byc bez przerwy z Adasiem  8)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #152 dnia: 25 Czerwca 2013, 21:56 »
A to zdjecie mojego pulpecika z wczoraj

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #153 dnia: 25 Czerwca 2013, 22:25 »
A nas jutro przenoszą do ahusa (szpital bliżej domu) no i całkowity powrót do domu też się zbliża i mnie już panika ogarnia, że nie dam rady, tylu rzeczy nie wiem i cholera boje sie i z jednej strony chciała bym to odwlec w czasie a z 2 to chciała bym już ahh masakra tak czy tak bo dalej troche w lesie jeśli chodzi o dom, ale teraz jak będzie,y bliżej to może jakoś ogarnę, mam nadzieję, że nas za szybko nie wyrzucą hihi a NAdia  to dużo przez miesiac poszła do przodu urosła 6,5 cm obwód głowy o 3 cm , zjada jak jej sie chce 40 ml z butelki i w sumie w ahusie będziemy jedzenie trenować i tam już powiem, żeby trenować cyca a nie tylko butle zobaczymy co mi z tego wyjdzie :-)

Offline kkotek
  • maniak
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #154 dnia: 25 Czerwca 2013, 22:28 »
Ania przyjechala do Norwegii w odwiedziny.

Ania- Anjuschka??
A tak w ogóle co u niej słychać? masz z nią kontakt?
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #155 dnia: 25 Czerwca 2013, 22:37 »
Justys, bedzie dobrze i o krok blizej do domu i w przenosni i doslownie ;) pieknie, ze Nadia tyle urosla, a ile przybrala? U nas jutro stuknie szesc tygodni i idziemy na kontrole, bedziemy sie mierzyc i wazyc, podejrzewam, ze bedzie juz ponad piec kilo, jak nie piec i pol ;D tak nam sie zaokraglil, ze masakra ::)

Justynka, a pokoik w koncu skonczony?

Kkotek, tak. Mam z nia kontakt jako taki, co jakis czas jakis mail. U niej wszystko dobrze, dzieciaki rosna a ona zadowolona.

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #156 dnia: 26 Czerwca 2013, 05:31 »
Wrocil juz bo siedzial ze mna w domu prawie 3 tyg. 1,5 tyg przed porodem mialam problem z noga, nie bylo szans abym sama poradzila sobie z Natalia, prowadzila samochod itp.  wiec R wzial wolne i tak juz siedzial ze mna do porodu.
Ma jeszcze jakos 4 tyg urlopu ale chcemy wykorzystac go pozniej.

Adas jest sliczniutki, ale nie mam pojecia do kogo bardziej podobny.

teraz nie wyobrazam sobie miec drugiego babla. Jak podzielic ten czas? Ja chce byc bez przerwy z Adasiem  8)
Dlatego miedzy moimi dziecmi jest 4 letnia roznica wieku, dopiero teraz Natalia nie potrzebuje mnie az tak bardzo, bez wyrzutow moge poswiecic czas drugiemu ;)

Pozdrow Anie! Zapytaj sie czy kiedys do nas wroci ;)

Justys tylko sie cieszyc! Spokojnie, jesli nie beda pewni w 100% ze dacie sobie rade to was nie puszcza do domu.
Tylko nie stresuj sie przy cycu,  zalapie o co chodzi  :D
Ciesze sie razem z wami!
N niech pokoj konczy :p

Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #157 dnia: 26 Czerwca 2013, 11:59 »
Watpie zeby wrocila, ale jak bede z nia gadac to pozdrowie. Co do Adasia to jedni mowia, ze do mnie inni ze do Kamila, w kazdym razie usta ma moje ;D

Bylam dzis na tym bilansie szesciotygodniaka, zdrowiutki, ma 56 cm, czyli cm tygodniowo rosl do tej pory i wazy 5210, wiec przybiera ladnie, no i nastepna wizyta to juz szczepienie. Iza, pytalas kiedys o tran, dopiero teraz dostalam i kazali brac. Czyli od szostego tygodnia. Ciekawe czy w Polsce tez daja tran, w ciagu lata to dziwne troszke dla mnie, bo przeciez tyle slonca jest, wiadomo, ze nie wystawiam malucha ake gdzies tam go zawsze chwyci jak zmieniam kierunek jazdy wozkiem, czy cos...

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #158 dnia: 26 Czerwca 2013, 12:18 »
Piękna waga :D
My też wczoraj byliśmy ważyć się, dokładnej wagi nie pamiętam wiem że minęliśmy urodzeniową.
Tran dostałam zaraz po porodzie z instrukcja podawania od 4 tyg, ale chyba zacznę jednak od witaminy D w kropelkach, łatwiej i mniej śmierdzi ;)
W Pl nie ma szału z tranem, mało kto podaje dziecku.
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #159 dnia: 26 Czerwca 2013, 12:42 »
Drugie dziecko, co?  ;) ja kazdy gram przezywam i kazdy usmieszek nagrywam ;D szal normalnie.

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #160 dnia: 26 Czerwca 2013, 14:31 »
 ;D
Przy pierwszym też szybko przeszłam na kropelki, nie znoszę zapachu tranu, Natalia zaraz wypluwała i cały bodziak był w tranie brrrr
Jak była starsza sama dzioba otwierała, teraz woli kapsułki, bo smakują jak cukierki.

U nas też szaleństwo,  może dlatego że wiemy że to nasze ostatnie dziecko i łapiemy każdą chwile, zanim się obejrzę będzie już biegał  ::)
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #161 dnia: 26 Czerwca 2013, 14:34 »
Ja tez nie cierpie tranu, jem w tabletkach, ale zobaczymy jak maluch. Dziwnie troche bedzie mu dac cos innego niz piers...

Offline kkotek
  • maniak
« Odpowiedź #162 dnia: 26 Czerwca 2013, 17:09 »

Kkotek, tak. Mam z nia kontakt jako taki, co jakis czas jakis mail. U niej wszystko dobrze, dzieciaki rosna a ona zadowolona.

Fajnie, że macie kontkt i że u niej też dobrze  ;D

Przepraszam, że tak wypytuje ale ciekawa jestem czy jest dalej z Piotrkiem? Jeśli możesz to odpowiedz, jeśli nie to rozumiem...
Pozdrów ją i powiedz, że czekamy na nią i dzieciaki bo są urocze  :)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #163 dnia: 26 Czerwca 2013, 20:44 »
Przykro mi  ::) nie moge

Offline kkotek
  • maniak
« Odpowiedź #164 dnia: 26 Czerwca 2013, 21:07 »
Przykro mi  ::) nie moge

Ok rozumiem.... mam nadzieję, że jest szczęśliwa i tego jej życzę  :)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #165 dnia: 28 Czerwca 2013, 11:56 »
Iza, matko swieta. Dalam dzis ten tran, mialas racje Adas oplul wszystko naokolo, lacznie ze mna, mine mial przy tym nietega, ale najgorsze jest to, ze teraz wszystko capi ryba :-X jaksie te kropelki nazywaja i jak sie je podaje?

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #166 dnia: 28 Czerwca 2013, 15:02 »
 ;D

Np. takie http://www.apotek1.no/produkter/nycoplus-d3-vitamin-draaper-10ml-986281p prosto do buzki 5 kropelek, mozesz tez wymieszac ze swoim mlekiem i podac lyzeczka. ;)
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #167 dnia: 28 Czerwca 2013, 21:19 »
My dzis zaczelismy trening z cycusiem, ale jestem w tym do du...py , mowilam, ze potrzebuje pomocy , ale i tak cienko to widze , chyba zostanie mi sciaganie mleka i walka z butla, bo NAdia tez czasem je jak by chciala a nie mogla, no ale jak jest głodna to szybko zjada , ale generalnie pierwsza noc za naami i jest ok :-) , w dzien troche dospqlam , wiec jest ok zobaczymy jak dzis bedzie

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #168 dnia: 28 Czerwca 2013, 21:54 »
Justynka, nie stresuj sie, pierwsze razy sa najgorsze. Przede wszystkim luzuj, niczym sie nie przejmuj i pros o pomoc, nawet sto razy na dobe. Pielegniarki od tego sa. Zobaczysz, ze pojdzie. Mi drugiego dnia Adas tak sie zassal, ze mialam bable na sutkach, ale to dlatego, ze nie potrafilam dobrze przystawic, a on jeszcze nie byl wprawiony w ssaniu. I obserwuj czy zasysa cala otoczke. Pielegniarki mi mowily, ze ma nie bolec, ale w moim przypadku to nie byla prawda, bolalo piekielnie przez pierwszy miesiac, dopiero od dwoch tygodni jest spoko, wiec trzeba to przetrwac.

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #169 dnia: 28 Czerwca 2013, 22:05 »
Tylko , że w ssumie problem jest, że moje sutki nie wystaja jakos specjalnie wiec jej sie nie dziwie , ze nie ma jak złapać, dostałam takie nakładki z medela sylikonowe i jakoś poszło tzn zjadła może z 10-15 ml na nią to i tak duzo , za drugim razem widzialm, że chce ale ja nie podołałam, a pielegniarka była obok , doszedł stres tez sie troche wkurzylam , bo NAdia ma niby co 3 godz jesc ,mwiec widze, ze jest glodna ja nie daje rady ,mręka mnie juz bolała ( niby mała ale głowe ma ciezka, bo mam ją trzymac reęka przeciwna do piersi , i juz sama nie wiem, taki od razu dół mnie złapał , a z prawej piersi to juz w ogole nawet nie potrafilam jej przystawic , nie umiem tego zkoordynowac ahh

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #170 dnia: 28 Czerwca 2013, 22:07 »
A jak wy tez dajecie rade, że karmicie i na na kmpie siedzicie to ja nie wiem, jak wy to robicie bo ja to trzeciej reki potrzebuje :/

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #171 dnia: 28 Czerwca 2013, 22:11 »
Justa to pierwszy dzien a ty juz sie poddajesz?
Karmienie piersia moze wydaje sie latwe ale takie nie jest.
Pociesze cie ze i ja mamuska ktora jedno przeciez wykarmila piersia nadal ma problemy.
David szeroko otwiera buzke, a pozniej i tak robi dziubek i ciagnie tylko za sutka, przy tym nalyka sie powietrza i albo odbije, albo zwroci to co przed chwilka wypil. Pierwszy tydzien to podczas karmienia mialam lzy w oczach tak mnie bolalo, zwlaszcza lewy sut ktory naprawde jakis "lewy" jest. Zaliczylam tez juz pierwszy zastoj pokarmu, przez to zle lapanie.
Teraz moje cycki maja jakas dziwna faze ze caly czas mi mleko cieknie, w nocy spie z pielucha.
Ale jak patrze jak on tak sobie slodko ciumka to sie rozplywam. ;)

Jak naprawde zalezy ci na karmieniu piersia, to po pierwsze cierpliwosci i nie stresuj sie. Wolaj polozne za kazdym razem jak potrzebujesz pomocy one po to tam sa!
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #172 dnia: 28 Czerwca 2013, 22:19 »
Ja sie nie poddaje tylko wkurza ta wlasnie ich " nie pomoc" bo siedzi obok mnie *piiiii* jedna widzi, ze nie daje rady i mowie a one a bo ona spi itp , ale ona wiecznie spi co z tego ze bula rozbudzona a jak przychodzi karmienie to ona spbie spi , i tak własnie samego sutka teraz łapała zobaczymy, mbo za chwile kolejna runda ;-)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #173 dnia: 28 Czerwca 2013, 22:24 »
Justyna, ja dwoje dzieci wykarmiłam z nakładkami - bez nich nie miały za co chwycić.
ja na początku karmienia  wizualizowałam sobie płynącą rzekę mleka - pomagało ;-)
i proś o pomoc położne (jak ci zależy na cyckowaniu) i postaraj się nie stresować - karmienie jest w głowie
trzymam kciuki!

Ale jak patrze jak on tak sobie slodko ciumka to sie rozplywam. Wink
ehhh... :Serduszka:

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #174 dnia: 28 Czerwca 2013, 22:28 »
Sutki ci wyciagnie, moj lewy wlasnie calkiem plaski byl ;)
Ja karmie na lezaco albo siedze i podpieram na rece, ale z tej samej strony, z przeciwnej nie wyobrazam sobie, nie wygodnie jakos. Jeszcze po prostu klade go na poduszce do karmienia i wtedy mam dwie rece wolne, ale kregoslup boli ;)
Jak bedziesz karmic wsadz zwykla poduszke pod reke, wczesniej ja sobie zwin, ja tak karmilam w hotelu.

Aaa co do sutow, to moze przed karmieniem troche je podraznij pociagnij delikatnie aby troche postawily sie.
I pamietaj zeby Nadia zalapala musisz troche ja przycisnac do cyca, jak juz zalapie pilnuj noska zeby nie zatkala sobie, bo zaraz pusci.
Ja tam wierze ze wam sie uda, to dopiero pierwszy dzien.

Nooooo jak spi to pewnie ze ci nie zlapie, postaw ja do pionu, poglaskaj po glowce, za raczke zlap, polaskocz po nozce sprobuj po prostu rozbudzic spiocha ;)
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #175 dnia: 28 Czerwca 2013, 22:37 »
To mnie pocieszyłyscie troche, ;-)

Jesli chodzi ompozycje to ponoc zalecana dla wczesniakow ,ale reka boli bo własnie głowa niba mała ale po krótkim czasie cieżka , mam ta poduszke do karmienia ale chyba też jej używać nie umiem

Co do budzenia NAdii to jakas masakra jest na nia nic nie działa, ona przec jedzeniem rozbudzona bo ja przebieram siadamy do karmienia ona spi albo , ma otwarte te swoje wielko oczy i tylko patrzy zrobi mały ciubek weschnie bo sie patrzeniem zmeczyła i spi hihi ahh i tak jest słodka

Aaa i od wczoraj nie ma już sondy , wiec czy chce czy nie jeść musi bez oszukiwania :p

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #176 dnia: 28 Czerwca 2013, 22:45 »
Justys musisz wrzucic jej nowe zdjecie juz bez sondy moze byc na fb ;)
Opis mnie rozczulil!  :Zakochany:
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #177 dnia: 28 Czerwca 2013, 23:33 »
Tak, czekamy na zdjecie.

Karmieniem sie nie stresuj, na pewno pojdzie. Moj na poczatku tez przysypial i jedna piers ciamkal okolo godziny, teraz starcza mu 5 minut. Jak spi na cycku to ja poglaskaj pod broda albo po karku, powinna zaczac ssac, mojemu tez pomagalo poglaskanie po stopach. Jak bedziesz mogla normalnie karmic to pozycji jest cala masa, znajdziesz cos dla siebie na pewno. Jak Cie wkurza pielegniarka to popros o inna i tyle. I przede wszystkim luz Justynka, nawet jak sie nie uda to z butli bedzie jadla i tyle. Powodzenia

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #178 dnia: 29 Czerwca 2013, 11:03 »
Już wczoraj nie miałam jak pisać chciałam trochę pospać. :-) , a więc cycuś ładnie idzie , w nocy była super pielegniarka , i jakmpowiedziała, że przyjdzie to była, siedziała z nami podpowiadała i było ok , NAdia też głodna była to jak już udało mi się trafić tą nakładką sylikonową do buzi tomposzła jak burza :-) zjadła 50ml, później trochę mniej ale jej limit to 36ml no i niby ma jesc co 3 godz tyle, że to trochę bez sensu bo jak ona je z godzine to do następnego posiłku zostaja w sumie 2 godz, dlatego bedziemybgadac z lekarzem, żeby co 4 godz. Ew co 3 ale od skończenia karmienia no chyba, że bedzie wcześniej głodna, tak jak teraz w sumie ta. Się odzywała zjadła cyca 20ml i zasneła ale 16 ml dokarmiliśmy butelką i dalej spi :p

Teraz też mam pytanko , jak karmicie to z jednego cycka czy dzielicie na 2 ,bommi mówili żebybtak po 10-20 min z jednego potem z 2 , tylko, jak ona jest już dobrze przyssana i ciągnie to kurde tak bez sensu ją odrywać ,

A i jeszcze tylko te nakładki mnie wkurzają bo się czasem odklejają , i trochę ciezko mi manewrować, no ale lepiej z nimi niż bez nich w cale cyca nie dawać

Zdjęcie wrzucę później z kompa bo teraz na ipadzie siedzie :-)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #179 dnia: 29 Czerwca 2013, 11:57 »
Justynka, sa rozne metody, mi tez mowili, ze 15 z jednego i zaraz drugi, a inne polozne, ze do skonczenia jednego i potem drugi do dokarmienia. Mi bardziej pasuje druga metoda, po pierwsze z tego powodu o ktorym piszesz, a po drugie, bo to co zostaje na koncu w piersi jest najbardziej sycace i trzyma dziecko przez dluzszy czas. Z reszta teraz Adas zjada obie do konca. Z tym karmieniem co trzy godziny to mi tez tak kazali na poczatku, ale szybko odpuscilam, jak juz w domu bylismy. Czytam teraz ksiazke "pierwszy rok zycia dziecka" i tam jest napisane, ze takie przystawianie ma rozbujac laktacje. Ja teraz karmie na zyczenie, czyli nie co trzy godziny, a jak maly ma chec. W nocy to jest co 6-7 h a w dzien, ostatnio nawet co godzine, chyba mamy ten skok rozwojowy, bo szaleje z cyckiem i wcale nie spi w ciagu dnia.

Ciesze sie, ze Ci idzie. Kwestia wprawy, zobaczysz ;)

Ja z kolei dzis pierwszy raz odciagalam, maly spal nieco dluzej w nocy i tyle mi sie naprodukowalo, ze nie przejadl. No, ale mi nie poszlo, zle przykrecilam pojemnik i jak juz napompowalam pol to mi spadl i wszystko sie wylalo :-[ ale bylam wsciekla, takie marnotrawstwo, zwlaszcza, ze mam tylko tyle pokarmu ile maly zjada, wiec to by byla pierwsza okazja aby maz go nakarmil no i zebym ja mogla pojsc sobie sama na zakupki :'(