Dzisiaj byłam w kościele uzyskać bardziej szczegółowe informacje, co do ceremonii i formalności. Niestety nie miałam przyjemności rozmawiać z proboszczem tylko z Panią z biura parafialnego i takie informacje uzyskałam:
1. Dokumenty - dostarczyć w maju (przed modpisaniem protokołu)
- metryka chrztu
- zaświadczenie o bierzmowaniu (jeżeli nie będzie w powyższym dokumencie należy pobrać takie zaświadczenie, chyba że bierze się ślub w parafii, w której przyjęto bierzmowanie nie trzeba)
- zaświadczenie o ukończeniu kursu przedmałżeńskiego (pytałam się o tą etykę - jest niepotrzebna jeżeli po naukach, na które teraz chodzimy otrzymamy zaświadczenie brzmiące jak wyżej

)
- zaświadczenie ze szkoły o naukach (dzisiaj Pani zmieniła zdanie - wcześniej mówiła inaczej - jeżeli obydwoje z narzeczonych mają takie zaświadczenie, to nie musimy chodzić na kurs!!! teraz już jesteśmy w połowie drogi, więc już je dokończymy, a poza tym mój PM zapodział gdzieś swoje zaświadczenie więc chyba i tak nic z tego by nie było

)
- dokumenty z USC (niestarsze niż 3 m-ce)
2. Zapowiedzi (proboszcz przekaże informacje i da dokumenty jakie należy zanieść do kościoła mojego PM)
3. Oprawa muzyczna w kościele (z uwagi na fakt, że my będziemy mieli zespół z zewnątrz - nasza organistka strasznie śpiewa - należy ją poinformować o tym, że nie ma u nas na ślubie śpiewać i ZAPŁACIĆ JEJ ZA TO!!!

)
4. Dekoracja kościoła (chcieliśmy, aby Pani z kościoła nam stroiła, bo alejki jak dla nas za dużo sobie życzą, a tu się okazuje, że nie mają żadnej konkretnej Pani

więc musimy teraz poszukać kogoś

)
5. Poradnia rodzinna (mamy iść do poradni przy parafii po podpisaniu protokołu, czyli jakoś w maju - 3 spotkania, ale można się dogadać z Panem

)
6. Protokół - w maju
7. Spowiedź święta nasza i świadków - wszelkie informacji uzyskamy na spotkaniu z proboszczem, czyli w maju

8. "co łaska" - ksiądz nam powie na spotkaniu maju ile
9. Opłata dla kościelnego za rozwinięcie dywanu i przygotowanie kościoła do mszy

Poza tym dowiedziałam się, że tego dnia tylko my bierzemy ślub, jak na razie. Miałam nadzieję, że ktoś jeszcze będzie i koszty dekoracji będziemy mogli podzielić na kilka par.
Moi kuzyni i brat PM chcą służyć do mszy i czytać - na szczęście z tym nie będzie problemu

Także jak na razie nie jest tak źle - proboszcz raczej nie będzie robił problemów

Najbardziej zdziwiła mnie opłata dla organistki za to, że nie będzie śpiewała

Jeśli możecie polecić kogoś kto ładnie dekoruje za rozsądną cenę bardzo proszę o namiary