Autor Wątek: Stairway to Heaven - czyli Nasze schody do Nieba :)  (Przeczytany 117488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Stairway to Heaven - czyli Nasze schody do Nieba :)
« Odpowiedź #570 dnia: 4 Grudnia 2007, 10:29 »
O, gratuluję zakupu autka!!!!!!!!! Super :)

Offline iza22

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #571 dnia: 4 Grudnia 2007, 12:56 »
Dzień dobry we wtorek  ;D

Dziekujemy za gratulacje  :przytul: byliśmy wczoraj na przejażdżce i było super, mój Marcinek jest bardzop dobrym i najfajniejszym kierowcą  ;D

A co do lokaty to chyba macie racje, dzisiaj zobaczę jak te warunki tam wyglądają. A Wy polecacie widzę to OKO ?

Offline roza_83
  • zapaleniec
« Odpowiedź #572 dnia: 4 Grudnia 2007, 14:33 »
To super że wyprawa nowym autkiem sie udała  :hopsa: a co do lokaty to ja nic nie moge polecić bo sie na tym nie znam  :-\

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #573 dnia: 4 Grudnia 2007, 14:43 »
iza.. moglabym duzo pisac - wsio zalezy ile kasy na jak dlugo czy bedziesz i ile dokladac do sumy, gdzie masz konto itp... ;D

Offline iza22

• Chuck Norris
« Odpowiedź #574 dnia: 4 Grudnia 2007, 14:46 »
no więc konta nie mam, pięniędzy dużo nie włoże, bo jakiś tysiąc na początek i tak 150 zł miesięcznie najmniej mogę dokładać, no i tak za jakies 7-8 miesięcy będę chciała to wypłacić, przynajmniej jakąś część, więc nie wiem czy to w ogóle się opłaca

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #575 dnia: 4 Grudnia 2007, 15:37 »
zawsze jakiekolwiek konto sie oplaca bardziej niz skarpeta..

nawet jezeli zarobisz niewiele - lepsze to niz nic.

poprzegladaj oferty bankow, rankingi (to polecam) itp i wybierz cos..

Offline kawaii2
  • uzależniony
  • data ślubu: 30-08-2008
« Odpowiedź #576 dnia: 4 Grudnia 2007, 23:02 »
jako niedoszły doradca finansowy moge cos zaproponowac :D
jesli kwota jest niewielka, i nie wiadomo, czy nie bedzie potrzebna przez najblizsze

miesiace, najlepiej zalozyc normalny Rachunek Oszczednosciowo - Rozliczeniowy, i tutaj

wybrac bank o najwyzszym oprocentowaniu. Posiadajac taki rachunek mozesz wyjac pieniadze

kiedy chcesz i wplacac na niego ile chcesz.
Z ostatniego researchu wyszlo mi, ze najlepsze sa jednak lokaty, podobne do RORow, ktore  oferuje np. mBank, 4,5 %, bez minimalnej kwoty wplaty, ale z zastrzezeniem ze max. tylko raz w miesiacu sie jakas kwote wyjmuje , bo czestsze wyplaty sa obciazone jakas oplata. Taka lokate mozna zalozyc juz na miesiac. (Ale warto pamietac ze oprocentowanie w kazdym bank jest podawane w stosunku rocznym). Podobna opcje ma Millennium, z tym ze to juz lokata progresywna, oprocentowanie 5% w pierwszym miesiacu i potem coraz wyzsze az do roku, ale tu minimum wplaty to 2000zl. Jesli chce sie miec mozliwosc darmowego wyjmowania srodkow w ilosci wiecej niz 1 x na miesiac, to pozostaja RORy z bankow o roznym, najczesciej stalym oprocentowaniu - w granicach 3-4% (w tym reklamowany przez forumki ING BŚ OKO).
Jeśli zas wiadomo, ze nie bedzie sie wydawac pieniazkow na dluzej niz kilka miesiecy, warto zalozyc lokate o wyzszym niz te 3-4% oprocentowaniu. Bardzo dobre warunki oferuje GetInBank na lokate 5 lub 9 miesiecy (bez minimum, do 5,75%), albo AIG od 1-36 miesiecy, do 6% (z minimum).

Dla kwoty nie wiekszej niz 2000zl nie proponuje kupna akcji i grania na gieldzie, bo i ryzyko tu zaczyna wystepowac, i mimo, ze mozna zarobic duzo wiecej niz 6% w skali roku, to można też i stracić. I to wymaga duzego samozaparcia i poswiecenia czasu na sledzenie zmian na GPW.

To samo dotyczy funduszy inwestycyjnych. Jedak tutaj pokusiłabym się już o spróbowanie zainwestowania w któryś z TFI, jesli już się posiada rachunek w mBanku i zamierza sie inwestowac w dlugim okresie czasu (kilka lat lajlepiej). MBank jako jedyny oferuje bezprowizyjny dostep do wielu funduszy przez Internet, a oplata jest pobierana jedynie za prowadzenie konta.
Teraz nastąpilo odbicie od poziomu minimum z tego roku na gieldzie i mozna poswiecic nawet kwote kilkuset zlotych na zakup kilku jednostek uczestnictwa w funduszach instrumentow bezpieczniejszych od akcji, np obligacji, ale z pewna pula akcji i obserowania, co sie dzieje na rynku.
W ten sposob mozna sie pobawic, ale i prawie podwoic zainwestowana kwote ;) (tak bylo do tego roku, zobaczymy co bedzie w 2008).

Opcji jest bardzo wiele!!!
Ale jesli nie mialo sie doczynienia wczesniej z kotem oszczednosciowym, warto podejsc do tego rozwaznie i nie popadac w szał szansy na duże zarobki w niedługim czasie, bo to sie zdarza tylko najlepszym.

Dlatego na poczatek proponuje Rachunek w dobrym banku (czyt. wysokim oprocentowaniu srodkow na rachunku), albo taka lokate. Tylko dobrze poczytac o tym troche, zeby wybrac ten najodpowiedniejszy. W Internecie jest tez sporo analiz porownawczych  bankow pod wzgledem lokat. Przykladem takiej strony jest ten ranking, ale jest ich naprawde wiele.

W razie niepewnosci mozna tez pytac o porade konsultanta/doradcy finansowego.
Mam nadzieje, ze cos wyjasnilam, a przy tym przekonalam, ze warto odkladac oszczednosci w banku, a nie w kopercie, bo takie 3% na Rorze w skali roku, to tyle co inflacja, wiec trzymajac pieniadze w skarpecie one po prostu nam sie kurcza! Moze nie fizycznie, ale wartosciowo tak. Jesli chce sie cos zarobic nawet na malej kwocie warto ja zainwestowac chocby na 4-5% w skali roku.

Pozdrawiam serdecznie ;)
(a mialam nie siedziec tak dlugo na forum) :P
« Ostatnia zmiana: 4 Grudnia 2007, 23:10 wysłana przez kawaii2 »

Offline Lili-liliana

• maniak
  • data ślubu: 08.05.2010r.
« Odpowiedź #577 dnia: 4 Grudnia 2007, 23:10 »
kawii no no imponujące, w sumie to ja nie wiem na co bym sie zdecydowała....

No a co do przejażdżki to świetnie, że sie udała. No i super, że jesteś dumna z swojego Marcina:):)
Natalia 26.04.2012 Bartłomiej 10.01.2018

Offline iza22

• Chuck Norris
« Odpowiedź #578 dnia: 5 Grudnia 2007, 07:09 »
No, no, no Kawaii niezła jesteś w te klocki, dziękuję bardzo za odpowiedź  :uscisk:

A teraz zmykam na badania do szkoly:/ pewnie w rejestracji będę stać godzinę jak nie więcej :/

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #579 dnia: 5 Grudnia 2007, 09:20 »
Iza miłego dnia:):)
kawaii2  :szczeka: :szczeka:

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #580 dnia: 5 Grudnia 2007, 09:28 »
Zawsze trzeba jednak brac pod uwage zobowiazania przy zakladaniu lokat itp (np musimy zalozyc konto oplacane miesiecznie iles tam i z okreslonymi wplywami). Dla mnie jako zboczenie z wyksztalcenia i zawodowe.. niektore oferty sa wrecz zenujace..

Inwestowanie na gieldzie od min. 10tys to samo z funduszami..
najlepsze sa wiec przy nizszych kwotach darmowe konta tzn jedno zwykle i do tego oszczednosciowe gdzie mozna w dowolnym momencie przelewac pieniadze (bez oplat) bez tracenia odsetek.

Offline iza22

• Chuck Norris
« Odpowiedź #581 dnia: 5 Grudnia 2007, 09:56 »
No pięknie na forum mamy specjalistki od wszystkiego:) dziękuje Wam badzo za rady  ;D

Może ja kiedyś będę mogła pomóc Wam (jakieś budowy itp)

Offline roza_83
  • zapaleniec
« Odpowiedź #582 dnia: 5 Grudnia 2007, 12:01 »
Iza a jak na badaniach  ??? wszystko dobrze  ???

Offline iza22

• Chuck Norris
« Odpowiedź #583 dnia: 5 Grudnia 2007, 13:03 »
Ach no tak zapomniałam już o tych badaniach  ;D Więc jestem zdolna do nauki. Ja muszę robić takie badania, ponieważ mogę mieć kontakt z pracą na wysokości powyżej 3 metrów. Na początku studiów musiałam być przebadana u okulisty, laryngologa i neurologa. Dzisiaj już tylko miałam sprawdzany wzrok, ciśnienie, ogólnie mnie przebadali i dostałam zaświadczenie, że mogę dalej studiować.

A przed chwilą byłam kupić Wikusi prezent na gwiazdkę - Arkę Noego, jest super bo jest taki statek co można go otworzyć jak domek i jest pełno zwierzątek do zabawy.

I najlepsze dzisijeszego dnia. Ostatnio na naszej klasie znalazłam moją przyjaciółkę z lat liceum i się okazał, że wyszła za mąż w sierpniu i dzisiaj do mnie przyjeżdża i będziemy oglądać zdjecia i film  ;D

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #584 dnia: 5 Grudnia 2007, 13:33 »
izuś ciesze sie bardzo, ze możesz bez przeszkód dalej studiować. Ja tez muszę robić takie badania.
A co naszej klasy to ostatnio koleżanka namówiła mnie do zalogowania sie właśnie na tej stronce i tego samego dnie nawiązałam kontakt z znajomymi z liceum, studiów, koloni za czasów liceum :) na początku jakoś sceptycznie byłam nastawiona do tej stronki ale teraz cieszę sie, że sie zalogowałam :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #585 dnia: 5 Grudnia 2007, 14:25 »
Dobrze że badania wyszły ok:):) Buziaki!!!!

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #586 dnia: 5 Grudnia 2007, 16:45 »
Super, że badania wyszly ok :)

Offline roza_83
  • zapaleniec
« Odpowiedź #587 dnia: 5 Grudnia 2007, 16:56 »
To dobrze że z badaniami ok,a co do koleżanki to super że sie spotkacie,takie spotkania po latach są super,miłego wieczora życze   :pijaki:  a co do arki to super pomysł może mojemu bratankowi taką fundne   :hopsa:

Offline Aguś-sc

• entuzjasta
« Odpowiedź #588 dnia: 5 Grudnia 2007, 18:17 »
świetnie, że badania są ok...ja też jestem na naszejklasie i ostatnio rozmawiałam z kolegą na gg, z którym można powiedzieć od małego się kolegowaliśmy, bo nasi rodzice się dobrze znali, a potem się wyprowadzili i kontakt się urwał i po ok 7 lat żeśmy rozmawiali i też już wstępnie jesteśmy umówieni na kawkę  :los: świetna rzecz to jest...
odliczam do 09.08.2008 zapraszam

"Miłości trzeba się uczyć - uczyć wciąż na nowo i bez końca"

Offline iza22

• Chuck Norris
« Odpowiedź #589 dnia: 5 Grudnia 2007, 18:43 »
Dziewczyny teraz to już w ogóle nie mogę sie doczekać ślubu. Właśnie moja koleżanka wyszła obejrzałyśmy mnóstwo zdjęć i jej film z wesela i teraz już nie mogę o niczym innym myśleć. A to jeszcze tyle długich dni. Zaraz moje Słoneczko przyjedzie to chyba o niczym innym jak o ślubie z nim rozmawiać nie będę  ;D

Offline kawaii2
  • uzależniony
  • data ślubu: 30-08-2008
« Odpowiedź #590 dnia: 5 Grudnia 2007, 21:44 »
tez bym juz chciala :(

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #591 dnia: 5 Grudnia 2007, 22:05 »
ja też :( a tu jeszcze pół roku :( nie mogę sie już doczekać choć jak pomyślę ile rzeczy musimy jeszcze załatwić, to boje się, że nie zdążymy.

Offline iza22

• Chuck Norris
« Odpowiedź #592 dnia: 5 Grudnia 2007, 22:42 »
Ja to bym najchętniej już wszystko załatwiła, ale Marcin mnie stopuje. Jak w końcu mi powie, że już mogę coś kupować związanego ze ślubem, to oszaleję ze szczęścia.

Dobranoc moje kochane kobitki  ;D

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #593 dnia: 5 Grudnia 2007, 22:49 »
dobranoc
Słodkich snów :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #594 dnia: 5 Grudnia 2007, 22:56 »
Miłych Snów:):)

Offline adusiaxxx

• maniak
  • data ślubu: 12.04.2008
« Odpowiedź #595 dnia: 5 Grudnia 2007, 23:15 »
Bardzo się cieszę, ze zdrówko w porządeczku  :) Ja też się zalogowałam na naszej klasie, fajna ta stronka, mój M. znalazł swoją kuzynkę, z którą od lat nie miał kontaktu i wyszło tak, że będzie u nas na weselu  :D

Offline katarzyna_84

• Chuck Norris
  • Razem od 2-8-2000
  • data ślubu: 2.8.2008
« Odpowiedź #596 dnia: 6 Grudnia 2007, 11:13 »
Ja to bym najchętniej już wszystko załatwiła, ale Marcin mnie stopuje. Jak w końcu mi powie, że już mogę coś kupować związanego ze ślubem, to oszaleję ze szczęścia.

A co stoi na przeszkodzie, żeby drobniejsze rzeczy już powoli zacząć kupować :?: Zawsze kupować co miesiąc coś niż potem naraz wszytsko. A i przyjemności jest więcej, bo po troszku co chwilę  ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #597 dnia: 6 Grudnia 2007, 11:31 »

A co stoi na przeszkodzie, żeby drobniejsze rzeczy już powoli zacząć kupować :?: Zawsze kupować co miesiąc coś niż potem naraz wszytsko. A i przyjemności jest więcej, bo po troszku co chwilę  ;)
Zgdzam się w 100%!!!! Ja tak robię i powiem Ci że nawet finansowo jest łatwiej:):)

Offline akayu
  • maniak
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #598 dnia: 6 Grudnia 2007, 11:52 »
tez o takim kupowaniu mysalam ale stwierdzam ze zaczne w czerwcu jak bedzie rowny rok do slubu bo nie mialabym teraz gdzie tego nawet trzymac ::)

Offline Beacia

• uzależniony
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
« Odpowiedź #599 dnia: 6 Grudnia 2007, 15:44 »
Ja też już nie mogę doczekać się ślubu :D