Autor Wątek: Porod - Ciecie Cesarskie  (Przeczytany 107406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Odp: Porod - Ciecie Cesarskie
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Kwietnia 2008, 14:43 »
Lekarz mi pow ze nie mam wskazan do następnej cc, więc jak dzidzia sie nie zaplącze to to ze miałam już CC, pokrojony brzuch, moze mieć jakiś wpływ na poród naturalny?
ja się doczytałam w dzieciowej prasiie, ze jak odstęp między pierwszym porodem, a drugą ciążą jest krótszy niż dwa lata (a coniektórzy piszą ze rok)  to drugi poród będzie przez cc. chodzi o wytrzymałość blizny po cc na macicy. ale nie wiem jak jest z praktyką...

Wprawdzie mam już dziecko, ale nadal temat porodu SN mnie przeraża.
mnie też.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Kwietnia 2008, 14:51 »
no wiesz CC ma różne powikłania, ale o chorowitosci dziecka urodzonego przez CC to nie słyszałam...co te gazety za bzdury piszą...

A co do strachu przed porodem, to pomimo, że wiem jak wygląda, że jestem przekonana o wyzszosci SN nad CC to też się boję...To normalne, że boimy sie czegoś czego nigdy nie robiłyśmy....A oglądanie porodu, czy nawet pomoc przy odbieraniu dziecka, to nie to samo co samodzielne rodzenie.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Kwietnia 2008, 22:41 »
To pewnie stara szkoła liliann - mój synek ma 9 lat ;D A swoja drogą, to nawet na patologii mi mówili, że lepiej żebym

naturalnie urodziła, bo zdrowsze będzie ;) No ale nie wyszło. Tak samo, jak fakt wolniejszego obkurczania macicy - że wina

dużego dziecka. Tak czy siak - będzie to kolejne, nowe, niezapomniane przeżycie - ja bym już chciała...ale tym razem będę już nieco

bardziej świadoma tego porodu ;)

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Kwietnia 2008, 20:28 »
a ja mam pytanie do naszej Lilian :D
Mój Maksio ma juz 4 miesiące więc tyle minęło juz od zabiegu..a ja ciągle mam problemu z bólami brzucha - babskie sprawy ok...sprawdzone...
Zwykle dostaje bolesci po posiłklu..jesli jem cos ze tak powiem "w biegu" , mało, na prędece jak siedze z Maksiem jest ok, ale jak zjem normlany obiad - czyli danie np spagetti, rybe z warzywami..cokolwiek - większego, pozywniejszego, normlanego..to dostaje silnych bólów brzucha ..takich samych jak zaraz po ...zwijam sie z bólu, ale rzadko wynika z tego cokolwiek w wc..a boli jakby miało byc bóg wie co ::)

czy to moze byc jakies cos wynikające z cc..czy insza inszośc  ???

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Kwietnia 2008, 21:30 »
Tak samo, jak fakt wolniejszego obkurczania macicy - że wina

dużego dziecka.
moja córcia nie była "standardowym" dzieckiem (3220g/52 cm) i też wolno obkrczała mi się macica. A ponieważ troch długo leżałam w szpitalu to dostałam dodatkowe zastrzyki na obkurczanie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Kwietnia 2008, 22:12 »
Valluś tego sie tak nie da powiedzieć...
Cięcie do CC jest nisko, szczerze Ci powiem, że zastanawiam się czy to mogą być np zrosty....

Objawy, które opisujesz i ja miewam, czasem trzymaja kilkanaście tygodni, ale ja mam zespół jelita drażliwego...no i przy tych bólach jest parcie na stolec i częsta defekacja przynosząca ulge...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Kwietnia 2008, 08:19 »
Lilus to moze i  u mnie nagle jelito drazliwe sie obajwiło...tlyko dlaczego akurat po porodzie..no nic..lepsze to niz zrosty o ktorych piszesz  ::) Bede obserowować... DZIĘKI  :-*

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Kwietnia 2008, 10:26 »
A jak się ma zrosty to one bolą? Mnie nic nie boli, tak na zaś pytam :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Kwietnia 2008, 18:12 »
Aniu jak nie bola to się nikt nimi nie przejmuje...są w środku i ch nie widać.
Zazwyczaj po zabiegach operacyjnych zawsze są jakieś - mniejsze, czy większe...
— Richard M. Devos

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Kwietnia 2008, 22:57 »
Lilus to moze i  u mnie nagle jelito drazliwe sie obajwiło...tlyko dlaczego akurat po porodzie..no nic..lepsze to niz zrosty o ktorych piszesz  ::) Bede obserowować... DZIĘKI  :-*

Mi natomiast wydaje sie, że od czasu porodu (9 lat) rozregulowała mi się przemiana materii.

Czuje się taka ciężka i tak jak ostatnio czytałam na ulotkach z apteki, cechuję się "leniwym jelitem" .

Tylko nie wiem czy ma to związek z porodem, czy też, tak jak mówią, co kilka lat następuje zmiana przemiany materii ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Kwietnia 2008, 08:19 »
Ciężko swoje zdanie wyrazić...ale podobne objawy zgłaszała też jedna z moich koleżanek.

Niby medycznie nie ma to uzasdnienia.
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Czerwca 2008, 19:33 »
Hej,

Ostatnio dowiedziałam się na wizycie, że najprawdopodobniej z powodu mojej cholernej dyskopatii odcinka lędźwiowego (L5-S1) będzie CC i zrodziło się pytanie, kiedy taką cesarkę planowaną się przeprowadza: w terminie, wcześniej, później, czy jak się poród zacznie ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Czerwca 2008, 20:26 »
Zależy od decyzji i zapatrywań lekarza.
Mi też do niedawna groziło CC - ale spod noża uciekłam. Moja gin preferowała poczekać do rozkręcenia sie samostnej akcji porodowej i wtedy wykonać zabieg.
Drugie wyjscie to planowy zabieg w terminie porodu, jeśli wcześniej nic sie nie zacznie.
Natomiast nie jest doobrym wyjściem robienie zabiegu przed terminem np po skończonym 37 tygodniu. Z dosiadczeń moich kolegów ginekologów dużo dzieci rodzi się wtedy z niską wagą urodzeniową....wg mnie to też nie jest dobry pomysł.
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Czerwca 2008, 20:37 »
Mi też do niedawna groziło CC - ale spod noża uciekłam. Moja gin preferowała poczekać do rozkręcenia sie samostnej akcji porodowej i wtedy wykonać zabieg.
Drugie wyjscie to planowy zabieg w terminie porodu, jeśli wcześniej nic sie nie zacznie.
Natomiast nie jest doobrym wyjściem robienie zabiegu przed terminem np po skończonym 37 tygodniu. Z dosiadczeń moich kolegów ginekologów dużo dzieci rodzi się wtedy z niską wagą urodzeniową....wg mnie to też nie jest dobry pomysł.

Dziekówka :) W takim razie przy nastepnej wizycie zapytam lekarza jak sie na to zapatruje :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Czerwca 2008, 20:56 »

Dziekówka :) W takim razie przy nastepnej wizycie zapytam lekarza jak sie na to zapatruje :)

własnie.. jak ja lezałam po... to były dziewczyny które mialy planowe cc na kilka dni przed terminami - i dwóch z nich - maluchy miały oznaki wczesniactwa..czyli gdyby miały rodzić się naturalnie to prawdopodobnie przyszłyby na swiat po terminie..więc chyba opcja czekać az sie samo zacznie jest ok,  albo w dn terminu :) jeśli nci wczesniej się nie dzieje..i nei ma jakiejs konieczności wyższej...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Czerwca 2008, 21:02 »
O proszę...czyli jednak jak zwykle stara położnicza szkoła mojej doktor ma rację....
Grunt to mieć mądrego ginekologa.
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Czerwca 2008, 15:23 »
ja słyszałam, że lepiej poczekać aż się coś zacznie dziać...ale czemu jest tak lepiej to nie wiem.

maluchy miały oznaki wczesniactwa.
ciekawe jakie to oznaki. Bo np. w moim przypadku wiem, że poród był spowodowany infekcją, a nie tym, że Zuzia chciała już przyjść na świat.  ja rodziłam 2 tgodnie przed terminem, wiec to trochę więcej niż "pare dni".

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Czerwca 2008, 20:14 »
Specjalistka nie jestem ale wydaje mi się ze oznaki wcześniactwa to przede wszystkim maź płodowa... Maleństwo jest całe w białej mazi, jest lekko opuchnięte i widac na oko że jest "niedopieszczone"

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Czerwca 2008, 20:41 »
powiedziałabym, że niezupełnie się z tym zgadzam....wręcz przeciwnie...obfita oblepiająca maź płodowa charkateryzuje dzieci przenoszone...
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2008, 20:50 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Czerwca 2008, 21:06 »
dobra Lili gadaj jak na spowiedzi; jakie są te objawy wcześniactwa. napisz co madre ksiazki na ten temat piszą, bo inaczej mnie ciekawość zje. 

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 15 Czerwca 2008, 22:00 »
powiedziałabym, że niezupełnie się z tym zgadzam....wręcz przeciwnie...obfita oblepiająca maź płodowa charkateryzuje dzieci przenoszone...

hmm, a moja Gabrysia byla zamaziowana i jak przyszla neonatolog i spytala dlaczego taka, to ginka odp jej, ze to wczesniak.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Czerwca 2008, 22:10 »
Cechy charakterystyczne wcześniaka
masa ciała poniżej 2500g (zaznaczam to nie jest pełna definicja, bo jeszcze hipotrofia płodu nam tu wchodzi)
żywoczerwona skóra, pokryta meszkiem płodowym (lanugo),
twarz mała, tzw. starcza,
paznokcie miękkie i krótkie,
pępek bliżej spojenia łonowego,
u dziewczynek srom ziejący,
u chłopców brak jąder w worku mosznowym,
ponadto typowa niedojrzałość poszczególnych narządów (mała ruchliwość, brak odruchu ssania, skłonność do niedodmy i bezdechów, upośledzenie termoregulacji)
szczególna skłonność do zakażeń, niedokrwistości i krzywicy.

ja słyszałam, że lepiej poczekać aż się coś zacznie dziać...ale czemu jest tak lepiej to nie wiem.

bo skurcze powodują ścieńczenie dolnego odcinka macicy, wtedy przy krojeniu traci się mniej krwi...

— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Czerwca 2008, 22:13 »
co to znaczy srom ziejacy.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53 dnia: 15 Czerwca 2008, 22:15 »
....że wargi sromowe większe nie zakrywają mniejszych....mają za mało tkanki tłuszczowej po prostu...
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Czerwca 2008, 22:16 »
....że wargi sromowe większe nie zakrywają mniejszych....mają za mało tkanki tłuszczowej po prostu...

hmm to chyba nie to, u Gabrysi byly baaardzo spuchnięte i czerwone.

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Czerwca 2008, 07:21 »
Lila - podalas definicje wczesniaka..
ale wydaje mi sie ze gdy mówią o oznakach (przy planowej cc)..to wystarczy chocby jedne z nich... :)

a co do mazi..hmmm..u mnie polozna mowial własnie tmy dziewczyna wlansie o tej mazi..jak u martynki, no i tam waga i jescze par einnych rzeczy było....

Ale tak czy siak..lepiej miec cc jak sie akcja ruszy..:) czyli natura uzna ze JUŻ :D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Czerwca 2008, 09:22 »
nio to Zuziątko moje tak miało. pamietam, że z taką panią na oddziale zwróciłyśmy na to uwagę. A potem jej się zmieniło. mnie się nawe tak wydawało, że Zuzia trochę za cześnie pojawiła się po tej stronie brzuszka (pomimo iż to był 38 tydzień i ważyła ponad 3 kg) bo pierwsze dwa tygodnnie spała bardziej niż suseł. nawet badanie przez lekarza jej nieruszało.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Czerwca 2008, 12:35 »
Valluś definicji wcześniaka nie podalam, bo brzmi inaczej.
Cechy wcześniactwa od wcześniaka nie mogą się znacząco róznić...
Róznica jest tylko taka, że dzieciak niby rodzi sie terminowo, a na terminowego nie wyglada i swoim zachowaniem przypomina wczesniaka...
No i jedna cecha wystarczy...nie cały garnitur...ja miałam jedną lub bodajże dwie a przyszłam na świat jakoś tak na granicy donoszenia ciąży.

Natomiast mazi nie ma nigdzie w literaturze. Jest opisywana jednie przy przenoszeiu ciązy, bo wtedy faktycznie wygląd skóry dziecka jest dość charakaterystyczny. Natoamist taka gadka, że tej mazi jest mniej lub wiecej jest dośc subiektywna. Donoszone dzieci też są nią nierzadko dość dobrze oblepione. Ale jedynie przenoszone mają bardzo charakterystyczny wygląd...
— Richard M. Devos

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Czerwca 2008, 13:00 »
no to juz wiem wsio... :)
no ale jendo jest pewne..lepiej nie porywac sie na cc wczesniej niz oznaczony termin om ;-)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Czerwca 2008, 13:05 »
Na pewno...
Ale znam z życia parę chętnych mam, które chciały CC juz w 38 tygodniu (miały wskazania do tego zabiegu).
Jedna pkłóciła się z moją ginekolog, za nic nie chciała jej słuchać. Jej było już ciężko i już.....

ja sie tam najbardziej cieszę z tego, że spod tego noża uciekłam....póki co...bo na ostro CC może mi sie zdarzyć...ale to już inna bajka.
— Richard M. Devos