Autor Wątek: A czy jest tu ktoś z Irlandii??  (Przeczytany 187011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AniaRomek

• forumowicz
  • data ślubu: 21.08.2009
Odp: A czy jest tu ktoś z Irlandii??
« Odpowiedź #210 dnia: 2 Marca 2009, 23:12 »
Ależ mnie pogawędka ominęła!!!!! :D :D :D Cały dzień busy,nie miałam jak zajrzeć >:(
pileczka22-bądź dobrej myśli!!!moje 2 znajome też rodzą lada moment-jedna wyluzowana na maxa i myślę,że to baaardzo zdrowe podejście,druga tak spanikowana,że aż szkoda opowiadać....Zresztą nie mi to osądzać i się dziwić tej drugiej,bo nie wiem jak to będzie kiedyś ze mną..... :D :D
Pozdrowionka dziewuszki!!!!

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
« Odpowiedź #211 dnia: 3 Marca 2009, 07:50 »
Witam
Wpadam się tylko przywitac i życzyc Wam miłego dnia dziewczynki ;D ;D

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #212 dnia: 3 Marca 2009, 09:02 »
Ja też wierzę, że wszystko będzie ok - niby czemu nie miałoby być  :D
Wam również miłego dnia - mam nadzieję, że pogoda nie będzie taka senna jak wczoraj :)

Offline kurdupl

• nowicjusz
  • *
  • dum spiro spero
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #213 dnia: 3 Marca 2009, 10:50 »
hej dziewczynky no i trafilam na irlandzki watek. . .
jestem w irlandii juz prawie 3 lata i od poaczatku mieszkam na tallaght (aktualnie bo za 2 tyg.  juz nas tu nie bedzie przeprowadzamy sie do dunboyne) widzialam watek o szpitalu o coombe . . . cos o tym wiem pracowalam tam w restauracji i nieco sie slyszalo.  nie polecam.
a jesli chodzi o zalatwianie slubu na odleglosc. . .  moje przygotowania zamknely sie w 5 dniach roboczych przy 40stopniach w sierpniu.  nic milego zawsze myslalalm ze to bedzie wspanialy czas a okazalo sie ze latalismy w ta i z powrotem w upale i bardzpo zmeczeni fotografa wybralismy chyba do kitu bylismy u niego jako pierwszy potem widzielismy este studio 22 itp.  i wydawalo nam sie ze ten nasz jest najlepszy ale jak pojechalismy podpisywac umowe to zauwazylismy ze to tylko pierwsze wrazenie bylo.  ale za pozno na podpisanie z kims innym. . .  tak bylo z calym slubem sukienka kamerzysta itd.  kamerzyste wzielismy pierwszego lepszego bo ie bylo juz czasu. . . .  troche mi przykro ze to tak nie szlo jak by sie chcialo.  ale mam nadzieje ze i tak bedzie milo. . .

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #214 dnia: 3 Marca 2009, 11:10 »
Ne martw się - będzie dobrze.
najlepiej mieć kogoś w Polsce, kto by Ci pomógł - tak jest łatwiej.
Ja muszę złożyć ukłon w stronę mojej teściowej, bo gdyby nie ona... nawet nie chcę myśleć jak by to się mogło skończyć :)
Czasem takie wybory na chybił trafił są najlepsze - także myślę, że będzie ok :)
No i przede wszystkim witaj w naszym skromnym wątku  ;D ;D ;D

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #215 dnia: 3 Marca 2009, 12:56 »
Ja również witam serdecznie :D
Znam ten ból"-bardziej jak ślub będę pamiętała organizację na odległosc hehe ;D ;D ;D ;D

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #216 dnia: 3 Marca 2009, 13:29 »
Zawsze to jakieś nowe doświadczenie  ;D ;D ;D

Offline mocny.t
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #217 dnia: 3 Marca 2009, 14:00 »
no fakt zawsze jak cos pojdzie nie tak to moge zwalic wine na zla organizacje :)
a tak powaznie to moi rodzice caly czas czuwaja nad slubem zostalo jeszcze tylko pare szczególow jak dekoracja dodatki no i licencja :/

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #218 dnia: 3 Marca 2009, 14:11 »
No to radzę Wam się pośpieszyć z tą licencją, bo tu panują inne zasady niż w Polsce. Chyba, że załatwiacie licencję w Polsce...
Nasz ksiądz najpierw powiedział, że załatwimy wszystko przed ślubem a później stwierdził, że możemy to tutaj załatwiać. Tylko że tutaj to się robi wcześniej, więc mieliśmy MEGA stres i teściówka wydała kupę kasy na ekspresowego kuriera... a my się najedliśmy strachu i później jeszcze czekaliśmy parę tygodni aż ona do Polski dotarła. Chyba dopiero dwa tygodnie przed ślubem wszystko się wyjaśniło - nie życzę nikomu takiego biegania.
A no i jeszcze kosztowało nas to 130 E, bo 50 daliśmy księdzu tutaj, a 80 zapłaciliśmy, bo nas zaklampowali koło kościoła  ;D ;D ;D jak to wszystko załatwialiśmy.

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #219 dnia: 3 Marca 2009, 16:28 »
Piłeczko a jak to u Was wyglądało?mam na mysli licencję-yliście u polskiego Księdza?I czy jedyne czego potrzebujemy to ten certifikat???
Masz rację zawsze to jedno doświadczenie w życiu więcej-będę bogatsza o tą wiedzę :D :D
A tak poważnie to nie uskarżam się bo sama wybrałam życie tutaj i ślub w Polsce nikt nie mówił że bedzie lekko :D :D
buziak kobitki!!!!

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #220 dnia: 3 Marca 2009, 17:48 »
Tak licencję robiliśmy tutaj u polskiego księdza. Potrzebowaliśmy zaświadczenia od irlandzkiego księdza - zajęło nam to jakieś 5 min i powiem Wam, że irlandzki ksiądz mnie zaszokował, bo rozmowa z nim wyglądała zupełnie inaczej niż z jakimkolwiek polskim. Zero problemów, zero wymogów jakiś dokumentów czy czegokolwiek - wszystko na słowo - szok :)
Oprócz tego rodzice musieli nam przesłać oświadcznie woli podpsiane w ich parafii - to nam właśnie teściowa wysyłała - ksiądz tutaj dał nam taki formularz, że nie braliśmy wcześniej ślubu i to faksowaliśmy do domu i to podpisywali rodzice (tzn jedno z rodziców) i ksiądz z ich parafii.
No i skończone nauki przedmałżeńskie oczywiście były potrzebne i wywiad ksiądz zrobił z nami tu na miejscu. To chyba wszystko. ale musicie to zrobić najpóźniej trzy miesiące przed ślubem (w Polsce nie wcześniej niż trzy miesiące przed ślubem).
Dlatego my mieliśmy trochę trzaski z tym, bo zaczęliśmy to robić za późno.
Aha bo ta licencja idzie z kurii w Dublinie do kurii w Krakowie i dopiero stamtąd do kościoła, w którym będziecie brali ślub - żeby było szybciej  ;D ;D

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #221 dnia: 3 Marca 2009, 18:30 »
Wiesz co pytam bo my załatwialiśmy to tutaj u polskiego Księdza.
On nie chciał od nas nic tylko paszporty-dał nam książkę do przeczytania i powiedział do zoaczenia za dwa tygodnie-po tym czasie poszliśmy on nam wypisał licencje(dla mnie i mojego m osobne) wziął co łaska(wczesniej powiedział jaka to kwota) i dał nam te licencje do ręki-my mamy je zawieźc do Kościoła-widzę że co miasto to obyczaj-a po co wam było zaświadczenia od irlandzkiego Księdza?:)
Buźka

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #222 dnia: 3 Marca 2009, 19:05 »
Na serio??!! :shock: :shock: :shock:
Ile by to nam zaoszczędziło nerwów!!! Nie wiem po co mu zaświadczenie od irlandzkiego księdza ale chciał.
A w którym kościele tutaj byliście?? Bo my w tym w Dublin 2 u proboszcza.

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #223 dnia: 3 Marca 2009, 20:23 »
Piłeczko ja mieszkam w Fermoy (tj.ok 30 km od Cork) i włąsnie w Fermoy byliśmy u Księdza-polaka ;D
I właśnie się zastanawiam czy jak nam je dał do ręki a nie wysyłał nigdzie to będzie ok, ale chyba tak skoro wpisał nas do pewnej "tajnej"księgi ;D ;D ;D
W Dublinie  nigdy nie byłam ,ale w maju lecę stamtąd do Polski(do Szczecina)-dziewczyna z wiochy wyrwie się do stolicy-oj bedzie się działo:)))
Właśnie wróciłam z pracy-po takich dniach czasami odechciewa mi się dzieciaczków:((

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #224 dnia: 3 Marca 2009, 20:27 »
Na pewno będzie dobre - tak między nami, to ja miałam wrażenie, że on chciał nas "naciągnąć" i postraszyć - i mu si udało :)
Ale mi stolica - miasto jak każde inne - w końcu ze Szczecina jesteś  ;D ;D ;D
A gdzie pracujesz, że masz dzieciaczków dość??

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #225 dnia: 3 Marca 2009, 20:45 »
A do nas powiedział "nie ma sprawy-u mnie to kosztuje 100 euro"-poczułam się jakbym kupowała jakiś sprzet albo usługę-piłeczko opiekuję się uroczą trójeczką dzieci-jak tu przyleciałam to mój mąż miał juz pracę a ja siedziałam w domku 2m-ce-brrrrr najgorszy mój okres w ie:(
Ofertę pracy znalazłam przypadkiem w super valu-pomyslalam dobra praca na chwilkę, ale jak sie zakotwiczyłam to już dwa lata tu pracuję mieszkam i jest mi naprawdę dobrze-trafiłam na świetnych ludzi  ;D ;D ;D
A dzieci jak to dzieci potrafią dac popalic-szczególnie teraz jak były młodsze to było ok ale -duże dzieci -duży kłopot-jednak i tak je uwilbiam:)
Ty też piłeczko ze Szczecina?Ja ze Stragardu jestem:)
Korzystałaś z usług Rianair?

Offline AniaRomek

• forumowicz
« Odpowiedź #226 dnia: 4 Marca 2009, 11:05 »
Dobrze,że my bierzemy cywilny ;D ;D ;D Jedna rzecz mniej do załatwiania ;)
A z tymi polskimi księżmi tutaj to już słyszałam takie historie,że aż włosy dęba stają co oni wyprawiają... >:( Zasady chyba są takie same dla wszystkich prawda?Więc nie rozumie dlaczego kazali Wam różnie załatwiać te licencje??!! :urwanie_glowy:
J wiem jedno-jeśli kiedyś przyjdzie mi chrzcić dziecko w Irlandii to na pewno nie będzie to u polskiego księdza...
Miłego dzionka!!!
PS.U Was też tyle śniegu???? :o

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #227 dnia: 4 Marca 2009, 11:38 »
Śniegu??!!
Na szczęście u nas nie. Piszę na szczęście nie dlatego, że nie lubię ale w Irlandii to jest tragedia. Ostatnio jak spadło trochę śniegu, to wracałam do domu ponad trzy godziny - normalnie zajmuje mi to koło 50 min :)

Izabelle wiem jak to jest - też przez dłuższy czas siedziałam w domu bez pracy, jak tu przyjechaliśmy - masakra!!!
A co do licencji to chyba bym wolała zapłacić te 50 więcej i zaoszczędzić sobie tej nerwówki, a przede wszystkim tego głupiego gadania mojej mamy (ale to już inna historia  ;D)
Taka praca jak masz ma swoje zalety. Z tego co wiem, to jest nieźle płatna, a teraz na pewno macie dużo wydatków  :D :D :D :D
Tak, jestem ze Szczecina - oboje jesteśmy z mężem  ;D
Latałam Ryanairem parę razy - muszę powiedzieć, że całkiem nieźle. Chyba dlatego, że do Szczecina mało co lata, więc te samoloty są bardzo punktualne, a raczej są parę minut wcześniej niż później :) Kiedyś leciałam Centralwingsem do Szczecina - raz i o jeden raz za dużo - porażka na maxa - na szczęście i tak już nie latają :)
A słyszałyście o tym pomyśle, że w Ryanair będzie się płacło 1 E za toaletę??!! Faza co ;D ;D ;D

Offline AniaRomek

• forumowicz
« Odpowiedź #228 dnia: 4 Marca 2009, 11:41 »
Co?????????????????????? Chyba żartujesz???????? :D :D :D :D :D
No tak RECESJA muszą na czymś zarobić!!!  :D :D

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #229 dnia: 4 Marca 2009, 11:57 »
Nie wiem czy już to wprowadzili ale słyszałam w radiu, że mają taki plan i to chyba już na dniach
 :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: dla ich pomysłowości

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #230 dnia: 4 Marca 2009, 12:35 »
Hej dziewczynki
Wiem tragedia z tymi księżmi czasami ale cóż .....
Ja załatwiałam znajomym chrzciny ich córki u irlandzkiego Księdza rewelacja!!!!

Jeśli chodzi o prace to są i minusy-dzieci sie strasznie przywiązały i ja do nich, jak nadejdzie czas rozstania bedzie ciężko:(
Mieszkamy obok ich domu widza nas codzien od dwoch lat-traktuja jak rodzine-trafilismy naprawde dobrze-ich tato lekarz pomaga mojemu m jak ma bóle(on ma swoja klinike i jest lekarzem)

ok uciekam na zakupki-obiecałam lasagne na obiad:)
milego dnia dziewuszki:))

Offline AniaRomek

• forumowicz
« Odpowiedź #231 dnia: 4 Marca 2009, 13:26 »
Lasagne?To chętnie wstąpię! :D
Żarcik :P zmykam do pracy :-*

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #232 dnia: 4 Marca 2009, 14:04 »
A ja się tak rozleniwiłam, że nawet mi się obiadów nie chce wymyślać.
Idę na łatwiznę i robię dzisiaj udka kurze, dla mojego męża i jajka sadzone dla siebie - mała chyba nie lubi kury, bo odkąd siedzi we mnie, to mnie cofa przed drobiem :)
Jednak takie siedzenie w domu też nie jest dobre...

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #233 dnia: 4 Marca 2009, 14:27 »
No mała musi jakoś dac o sobie znac:)
Ja też czasami nie mam siły by wymyslic coż-zaskoczyc mężulka itp.
Wogóle to dopiero tutaj zaczełam gotowac bo w pl nigdy nie musialam i nawet nieźle  i to idzie - ale mój mąż jest prawdziwym fanatykiem gotowania
Ania zapraszam, ale ta lasagne to wielka niewiadoma bo to mój "pierwszy raz"-oby nie skończyło się lądowaniem w koszu i robieniem szybkiej zupki:))

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #234 dnia: 4 Marca 2009, 21:27 »
`hej i jak ta lasagne?? Udala sie??
Ja tez nie musialam w Polsce gotowac a tu trzeba :)
Ale moj maz niezle tyje ostatnio, to chyba coraz lepiej mi wychodzi co??  ;D ;D ;D

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #235 dnia: 4 Marca 2009, 21:51 »
Piłeczko udało się!!!:))
Ale się cieszę-nowe danie to menu:)
Dokładnie jak mąż tyje to z pewnością dobrze gotujesz:)
Mój tez szaleje jesli chodzi o wagę-myslę że spory wpływa miało na to nasze rzucenie papierochów ale i jedzonko bo nie palimy już dośc długo a on nadal tyje:)
Właśnie przeglądam naszą klasę i nie mogę sie nadziwic jak wielu Polaków jest w Irlandii :o
Mam nadzieję że dzień Wam minął pogodnie i radośnie
pozdrawiam
spokojnego wieczorku:)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #236 dnia: 4 Marca 2009, 21:58 »
Oooo a długo już nie palicie?? Bardzo dobra decyzja :)
Ja rzuciłam, jak się zaczęliśmy starać o dziecko, czyli po ślubie, ale mój mąż cały czas pali niestety :(
No na naszej klasie widać, że sporo ludków jest w Irlandii i Anglii :)

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #237 dnia: 4 Marca 2009, 22:56 »
Nie palimy od sierpnia ;D ;D
Mój mężulek bardzo długo i dużo palił-prowadził hulaszczy tryb zycia zanim mnie poznał:)
Nie sądziłam że nam się uda-wróciliśmy w lipcu z urlopu i postanowiliśmy wypalic te ostatnie papierosy i koniec-powiem Ci szczerze że ani razu nie mówiliśmy o tym ze chce nam się palic:))
Dla mnie to wielki sukces-jedno jest pewne-nic na siłe:)

Offline AniaRomek

• forumowicz
« Odpowiedź #238 dnia: 5 Marca 2009, 09:55 »
Oooo to gratulacje!!! Obyście nigdy nie wrócili do nałogu!! :)
I gratulacje lasagne :) Ja też się niedawno nauczyłam robić i ją uwielbiam :) :) Niech żyje skromność! ;D

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #239 dnia: 5 Marca 2009, 11:18 »
No to rewelka z tymi fajkami :)
Dużo lepiej jest nie?? Tylko jak tu mojego męża namówić?? :(