Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 513879 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2520 dnia: 13 Marca 2014, 22:04 »
Ha, jeśli chodzi o ubranka, to Adrian mając 84cm ubrania nosi w większości 98  ??? 92 już są opięte, za krótkie... I nie mam na myśli za małej numeracji, bo spodnie h&m 98 okazały się za ciasne... On jest cały wielki, ale brzuszek też ma i dlatego wszyscy mówią, że go przekarmiam. Mierzyliśmy ostatnio brzuszki z koleżanką, jej 2,5 letni syn ma obwód 49, córka 2 miesiące młodsza od Adriana ma 45, a Adi... 54  8)

Czekam, aż wyciągnie się w górę, ale on rośnie proporcjonalnie w każdą stronę  ;D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2521 dnia: 13 Marca 2014, 22:59 »
Adrian 98  :o  WOW!

wyciągnie się... zobacz jaka moja była kluska w kwietniu 2013

a teraz:

ta spódniczka, którą ma na pierwszym zdjęciu teraz jej z tyłka spada  ::)

teraz nosi 92, czasem w 98 się topi, a czasem dobre.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #2522 dnia: 14 Marca 2014, 07:34 »
Moja Natalia ma gorsze i lepsze dni w jedzeniu. Wczoraj po powrocie od babci zjadła półtorej środka bułki ;) skórki nie lubi :P za chwilę, 3 plasterki szynki i po pół godzinie pulpeta ( z mięsa z indyka i marchewką w środku). To tak od 17 do 18.30 ;D po 19 wciągnęła 150ml mleka i spała do rana ;D aż miło patrzeć jak dziecko zaczyna jeść ;D
Wczoraj ważyła 10,5kg i ma ok.83cm (tak mi wychodzi). Teraz zaczyna nabierać kształtów ;)
Natalka 4.11.2012

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2523 dnia: 14 Marca 2014, 08:22 »
No śliczna kluska była, mój tak wygląda przy innych dzieciach, bo tak to nie  :D.

Dmonik, to też długa jest.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #2524 dnia: 14 Marca 2014, 08:27 »
Ostatnio wyskoczyła tak w górę, aż nie mogę się nadziwić jak na nią patrzę jak śpi, że jest już taaaaka długa :)
Marietka wygląda super, taka mała laleczka ;D
Natalka 4.11.2012

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #2525 dnia: 14 Marca 2014, 09:38 »
jeju jak Was czytam to się zastanawiam czy dziecko mi nie gloduje, takie chude wychodzi
wczoraj jak się zawazylam z mala to mi wyszlo ze wazy ok 9,5kg, ale to oczywiście w ciuchach i pampersie. trochę mało porownujac do waszych pociech.
ciuchy nosi roz.86 i 92
teraz mamy inwazje czworek wiec znow jedzenie idzie slabo.. i znow nie chce mleka wiec na sniadanie ida kanapeczki (tak pol max kromka kwaadratowego chleba), dziś jeszcze wciagnela maly jogurcik.
Ciesze się ze chociaż te kasze wciąga i pulpety, wczoraj jej upiekłam z indyka na zapas wiec mam baze do drugiego dania. Zupki ma swoje ulubione sloiczkowe (zjada 190ml jak nie ida zęby..), czasem wciągnie trochę mojej zupy ( tak na oko pol słoiczka jak przelewam, powiedzmy ze 100ml)
przed snem i przed drzemka dostaje mleko (na wieczor z kaszka) 180-210 (obecnie wypija max 100ml, a normalnie wszystko)

wczoraj zjadla: ok 60ml mleka, 3 gryzki kanapki, jogurt, ok 100ml mleka, kasze jaglana i pulpecika, ze 4 lyzeczki zupy, pol jabłka i to koniec bo padla przy zabawie i przespala cala noc bez kolacji (tj mleka z kaszka 210)

dla porównania 'normalne menu':
ok8: 180 mleka,
ok10:owoc lub chrupek lub kanapeczka,
11-12:190ml zupki (lub więcej jak chce),
potemmleko(lub woda przed snem jeśli się naje zupka)
ok16:drugie danie (kasza/makaron + miesko i warzywka którymi glownie rzuca),
ok 17-18 owoc lub jogurt lub trochę kaszki(jak ma dobry dzień i chce) i ok 20 mleko z kaszka (210)

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #2526 dnia: 14 Marca 2014, 10:03 »
Hania skończyła 8 miesięcy. Mogę jej podać już twarożek? Jeśli tak, to jaki najlepiej?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #2527 dnia: 14 Marca 2014, 10:06 »
Chudy lub półtłusty z jogurtem, albo wiejski ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #2529 dnia: 14 Marca 2014, 10:14 »
czyli jeszcze nie czas, z tego wynika ...

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #2530 dnia: 14 Marca 2014, 10:17 »
nabiał po 11 m-cu  ;)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2531 dnia: 14 Marca 2014, 10:25 »
Mi się wydaje, że w schemacie było od 10 m-ca, ale mi się nie udało wprowadzić, bo się kwasiła i śmiała z wszelkich twarogów i serów i nadal tak jest...
Ostatnio byłam w żłobku na warsztatach kulinarnych dla rodziców i pani pokazała jak robią serek - bardzo podobny do danonka wychodzi:
twaróg, jogurt grecki, maliny lub truskawki z mrożonki, trochę syropu i to miksują blenderem. Ja spróbuję zrobić, ale pewnie nie dam syropu  ;)
Czasem robię coś podobnego z jogurtu i truskawek. Jak wyjdzie bardzo kwaśne, to daję szczyptę brązowego cukru.
Moja jogurty tylko truskawkowe uznaje  ::) ewentualnie inne czerwone, ale to dopiero od niedawna, przed skończeniem 2 lat może kilka razy liznęła. latem jeszcze jej robiłam jogurt mrożony z truskawkami i to czasem przechodziło.

A dziś poniosłam porażkę i złamałam swoje zasady - dałam biszkopta mimo niezjedzonego śniadania  ??? Marieta chora, nie chce nic jeść, kompletnie nic... nie ruszyła ani grzanki na śniadanie, ani sucharka, ani owoców, ani jaja... w końcu dałam jej biszkopta, bo nie chciałam, żeby był antybiotyk na pusty żołądek. Zjadła niecały i zasnęła  ??? Wczoraj spała od 18 do 7 rano, a przed 10 znowu zasnęła. Ciekawe czy chociaż trochę zupki zje na obiad  ???

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2532 dnia: 14 Marca 2014, 11:28 »
Nabiał po 10 miesiącu. Półtłusty najlepiej, chudy nabiał nie jest dobry dla dzieci. I żaden serek wiejski, mają mnóstwo soli.

Anulka, to nie wiedziałas, że z miksowanego twarogu nawet z jogurtem wychodzi serek homogenizowany?  ;D Ja tak robię własnie, miksuję z dodatkiem owocowym, bez żadnych syropów, kwaśne też je  :D. poza tym one są dla mnie niesłodkie, a dla Adriana, który nie je cukru, są pyszne, robi 'mniam mniam brzusio'  ;D

Współczuję choróbska. Dobrze, że śpi, niech się regeneruje.

Są jakieś bezcukrowe biszkopty? Poza tymi z hipp.

Lusi, każde dziecko jest inne, jaką miała wagę urodzeniową? I czemu z nią się ważysz, postaw ją samą na wadze.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2533 dnia: 14 Marca 2014, 11:29 »
Są niesolone serki wiejskie. Dla dzieci jak znalazł.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2534 dnia: 14 Marca 2014, 11:34 »

Są jakieś bezcukrowe biszkopty? Poza tymi z hipp.

a które z hippa są bezcukrowe? bo nie widziałam

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2535 dnia: 14 Marca 2014, 11:52 »
Hm, no te pierwsze biszkopty nie są?  ;D nawet nie wiem, mnie ich cena wystraszyła. Chyba sama upiekę jakieś biszkopty, z minimalną ilością cukru.

Doksik, a jakie?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2536 dnia: 14 Marca 2014, 11:56 »
Nie wiem, selena, nie uczę się na pamięć, kupowałam kiedyś córce, więc są na pewno, trzeba czytać skład ;)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2537 dnia: 14 Marca 2014, 11:57 »
twarogi po tluste najlepiej,ewentulnie poltluste, dzieciom do 2roku nie wolno ograniczac tluszczow, jesli dziec pije mleko krowie to tez jaknajtlustsze (stad to mleko junior 3,7%)...serka wiejskiego tez bym nie podawala, jakos nie mam przekonania do 'gotowcow', no chyba, ze sklad bylby znosny ;)
moj niestety twarogu nie lubi, moze sprobuje tego 'danonka' zrobic co polecacie...
jako przekaski fajne wychodza zelki z owocow blendowanych z dodatkiem agaru...
anulka wiem co czujesz, u nas tez chorobsko niestety sie paleta, maz przyniosl z pracy, teraz mlody choruje i ja :-\

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2538 dnia: 14 Marca 2014, 12:02 »
Nie wiem, selena, nie uczę się na pamięć, kupowałam kiedyś córce, więc są na pewno, trzeba czytać skład ;)

Niemożliwe, skład trzeba czytać?  ;)
Heh, no własnie przeczytałam skład baaaardzo wielu i wszystkie mają sól i to nie mało, dlatego zapytałam.
Ja jak upoluję coś dla Adriana bez soli i cukru to zawsze zapamiętuję  8)

Czy ktoś zna serek wiejski bez soli? Będę wdzięczna :-)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2539 dnia: 14 Marca 2014, 12:05 »
A ja nie zapamiętuję nazw. Poza tym serek z solą ma tej soli szałową ilość 0,5%...wow.
Jak znajdę tamten kiedyś przy okazji, to chętnie ci napiszę. Ot tak, co byś nie myślała, że zawsze masz rację i nieomylna jesteś ;)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2540 dnia: 14 Marca 2014, 12:07 »
ha jest ;D serek wiejski z garwolina!
zobaczice same
https://www.pro-test.pl/userfile/article_picture/pix_max/serki.jpg

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2541 dnia: 14 Marca 2014, 12:13 »
Ano zaba, ano Garwolin :)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2542 dnia: 14 Marca 2014, 12:19 »
No ja tam widzę 0,5  ???

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2543 dnia: 14 Marca 2014, 12:28 »
Czy ktoś zna serek wiejski bez soli? Będę wdzięczna :-)

Kiedyś czytałam że serki wiejskie są "niezdrowe". Ale przyznam, że nie pamiętam co i jak. Aż zaraz sama poszperam czemu tak sobie je zapamiętałam  ::)

Annulka - polecam "dosładzać" dziecku jogurty bananem lub daktylem. Nikola bardzo długo miała w ten sposób dostarczaną słodycz w różnych deserkach  ::)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2544 dnia: 14 Marca 2014, 12:32 »
Jak znajdę tamten kiedyś przy okazji, to chętnie ci napiszę. Ot tak, co byś nie myślała, że zawsze masz rację i nieomylna jesteś ;)

Czy ja napisałam, że na 100% nie ma?  ::) Sama pytam, czy jest taki. Czytałam kiedyś, że taka jest receptura serka wiejskiego, że ta sól musi być, dlatego po iluś tam przeczytanych składach przestałam szukać.

A póki co każda ilość soli na tym etapie liczy się bardzo, bo wiadomo, że jest ona wszędzie, np. w chlebie, więc co mogę, daję bez. Zwłaszcza, sama solę bardzo dużo.

Dodatkowo z wiejskiego odstrasza mnie ta śmietanka, sama bardzo lubię te serki, ale śmietanka i dziecko niekoniecznie mi pasują :-).

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2545 dnia: 14 Marca 2014, 12:34 »
No ja tam widzę 0,5  ???

selena, ja przepraszam, nie chcę być niemiła, niegrzeczna itd., ale powiedz mi, czy ogólnie rzecz biorąc, w reszcie serków czy tam twarożków, 0,5% soli zabije Ci dziecko czy jak ??? ???
Ja też staram się ograniczać cukier, sól i wszystkie inne świństwa, zyjemy w takich czasach, ze żywnośc sama w sobie do najzdrowszych nie należy, więc warto sobie "pomóc", ale do cholerci nie popadajmy w paranoję, przecież 0,5% soli w takim serku to nawet nie szczypta, to malutkie ziarenko albo dwa, niewyczuwalne absolutnie, o co w tym chodzi ??? Ani to nie powoduje pragnienia, ani nie zatrzmuje wody, bo tego praktycznie nie ma ???

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #2546 dnia: 14 Marca 2014, 12:35 »
Podobno ten twaróg jest bez soli (trzeba byłoby u producenta pytać)

(nie wiem, może już pisałyście)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2547 dnia: 14 Marca 2014, 12:40 »
Dziewczyny czemu wy sobie na siłę udowadniacie kto lepiej żywi swoje dziecko?
Doksik co Ci przeszkadza że Selena unika nawet 0,5 % soli??? Ani cię to nie boli, ani nie tyczy się twojego dziecka.

Nie kumam Was  ::)

To jest wątek w którym mamy sobie podpowiadać i doradzać, a nie oceniać i krytykować wszystkich i wszystko.
A ostatnio w każdym wątku ogólnym dzieje się to samo  ::)
Make love not war

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2548 dnia: 14 Marca 2014, 12:42 »
Dziewczyny czemu wy sobie na siłę udowadniacie kto lepiej żywi swoje dziecko?
Doksik co Ci przeszkadza że Selena unika nawet 0,5 % soli??? Ani cię to nie boli, ani nie tyczy się twojego dziecka.

Niee, ja nie krytykuję, mi to nie przeszkadza, każdy robi po swojemu, co zawsze mocno zaznaczam, przecież jak selena chce, to może unikać nawet 0,5% soli, nic mi do tego ;) tylko właśnie "podpowiadam", że taka ilosć nie ma znaczenia ;) nie czepiam się, przepraszam, jeżeli tak to wygląda :) Jak widzisz- każdy zaangażował się w poszukiwania serka bez soli, więc coś to dało, a ja naprawdę nie mam nic przeciwko, tylko zwracam uwagę na...niską szkodliwość ;) moze warto coś wytłumaczyć, zeby nie owiewać zła sławą Bogu ducha winnego serka ;)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2549 dnia: 14 Marca 2014, 12:44 »
Selena, no nie wiedziałam, bo w Grecji nie ma twarogu  ;)
Zrobię jej dziś, znowu pewnie na marne, ale spróbuję.
Właśnie zjadła 2 nitki makaronu i okrzyk radości: konieeec!  ::) i wyniosła miseczkę do zlewu  :P

Chiquita, dzięki  ;) ale ja przeciez napisałam, że raczej nie dodam syropu.
Chyba że chodzi wam o to, że napisałam, że jak jogurt wyjdzie za kwaśny to daję szczyptę brązowego cukru, ale to właściwie tylko raz dałam jak były takie mega kwaśne truskawki, nie chciała zjeść bez cukru, ale po posłodzeniu też nie zjadła. Ona jest przyzwyczajona do nie słodkiego i nawet lubi kwaśne (np. cytrynę)  to nie chodzi o to, że np. bez cukru nie zje, a jak dosłodzę to zje - ona przeważnie w ogóle nie zje  :P często nawet nie spróbuje, ale ja zawsze próbuję jej jakoś choćby dotknąć łyżeczką do ust niepostrzeżenie, żeby spróbowała, bo zdarzało się, że było "nie, nie nie", a jak spróbowała to coś zjadła... ale jednak częściej to na nic.
Daktylem raczej bym jej nie dosładzała, bo nie chce, żeby się do tak słodkiego smaku przyzwyczaiła.

A nie jest tak, że minimalna ilość soli jednak musi być celem uzupełnienia sodu w diecie?

biszkoptów bez cukru nie widziałam. Kiedyś kupiłam ciasteczka orkiszowe Holle, ale drogie - ok 14 zł  ::) W rossmannie chyba jeszcze jakieś babydream są orkiszowe? takie jakby pettit beurre.