Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 524843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _patka_

• Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2370 dnia: 9 Stycznia 2014, 12:17 »
A właśnie że nie  :P bo akurat do gazety szykowałam rozpiskę jak dietę rozszerza się u dzieci na mm  ;)

aaa to przepraszam :)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2371 dnia: 11 Stycznia 2014, 08:29 »
dla troszke wiekszych i niealregicznych dzieciakow to baardzo polecam:
http://antoshkowesmaczki.blogspot.com/2011/08/placki-gryczano-amarantusowe-z.html
moj maly sie nimi zajada ;) ciesze sie,bo mega zdrowe! ostatnio podpasowaly nam z bananem ;)
ogolnie super blog kulinarny!

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #2372 dnia: 11 Stycznia 2014, 11:21 »
Dostałam słoik miodu, już miałam dać małemu, ale pomyślałam, że najpierw sprawdzę w necie, a tu piszą, że miód od 2, a najlepiej 3 roku życia  ??? Nie spodziewałam się, wiedziałam, że niemowlakom nie wolno, ale że po roczku też nie... Także dzielę się informacją :-)

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2373 dnia: 11 Stycznia 2014, 12:10 »
nieprawda, miod po roczku mozna dawac dzieciakom, a jesli dziecko nie jest obciazone alergiami i samo nie mialo zadnych pokarmowych to ostroznie mozna sprobowac po 10mies...trzeba tylko sprawdzic pochodzenie miodu, jesli sie kupuje w sklepie to spradzac etykiety, cena tez mowi wiele o produkcie, te spoza uni europejskiej za nafaszerowane antybiotykami tzn pszczoly go produkujace i bardziej alergogenne...
ciekawe dlaczego te nasze polskie wytyczne karmienia niemowlat sa takie restrykcyjne, czy przypadkiem nie hodujemy sobie sami alergikow...
wszystkie produkty potencjalnie alergizujace niby trzeba baaardzo pozno wprowadzac,przynajmniej po roku, a gdy poprzegladac jak to jest w innych krajach, dzieciaki po 6mies wciagaja wszystko i jakos dobrze sie maja...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2374 dnia: 11 Stycznia 2014, 12:11 »
ja już dawałam miód i nawet nie chciałam sprawdzać od kiedy... :P
dzisiaj jedliśmy nawet z krakersami wielozbożowymi ;D

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2375 dnia: 11 Stycznia 2014, 12:16 »
a wiecie moze gdzie moge kupi topinambur? chcialam zrobic cos ciekawego mlodemu ale nie moge go nigdzie znalezc, podobnie jak jarmuzu...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2376 dnia: 11 Stycznia 2014, 12:30 »
Hm, szukałam na innym komputerze, ale znalazłam kilka publikacji, w których nie zalecano podawania miodu dzieciom wcześniej niż po 2. roku życia, więc póki co się wstrzymam  :). Zapytam jeszcze naszej pani doktor.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2377 dnia: 11 Stycznia 2014, 12:49 »
miodek to pewnie silnie uczulający jest...
a powiedzcie mi czy macie jakieś strony z przepisami dla maluszków? Bo kombinuje i wymyślam a moze by mnie cos natchnęło bo jak tak po prostu przeglądam neta to  nic ciekawego nie ma

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2378 dnia: 11 Stycznia 2014, 12:57 »
ja czesto kozystam z tego bloga co wczesniej wkleilam...
ponadto mam kilka ksiazek w domku...

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #2379 dnia: 11 Stycznia 2014, 14:16 »
topinambur mniam ..nie wiem gdzie można dostać, ale kiedyś rosl w ogródku mojej mamy  ;) Czy to takie zdrowe to nawet nie wiem ale smaczne i chrupiące na pewno jest.

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2380 dnia: 11 Stycznia 2014, 14:24 »
oj zdrowe,zdrowe ;) duuuzo zelaza,wit c, b1,potasu no i ze wzgledu na inuline niski indeks glikemiczny...
tylko gdzie teraz cus takiego dorwac...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #2381 dnia: 24 Stycznia 2014, 07:46 »
Odmroziłam mielone z indyka, co zrobić 14 miesięcznemu dziecku? ??? jakieś kotleciki najlepiej, tylko jakie? proszę pomóżcie mi bo mam pustkę w głowie, a wy zawsze macie pełno pomysłów :)
Natalka 4.11.2012

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2382 dnia: 24 Stycznia 2014, 07:51 »
ja mięso z indyka mielę, dodaję jajko, troszkę koperku i startej marchwy, troszkę kleiku ryżowego i robię pulpety. Gotuję je w wodzie z listkiem laurowym i dodatkiem suszonych warzyw a potem różne sosy do tego

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2383 dnia: 24 Stycznia 2014, 09:36 »
burgery z indyka i warzyw
korzen pietruszki dorobno pokrojona,
pol swierzego pora posiekanego,
250g mielonego miesa z indyka,
2lyzeczki posiekanych swiezych listkow szalwi (lub lyzeczka suszonej),
1 lyzeczka ziol prowansalskich,
odrobina pieprzu
nastawic piekarnik na 220st, pietruszke i pora ugotowac do miekkosci, wyjac z wody i osuszyc, warzywa zmiksowac na pure, dodac indyka, przyprawy i wymieszac, uformowac burgery i piec ok 25min
miesko pyszne, nie tylko dla dzieci, my jemy cala rodzinka ;D

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2384 dnia: 24 Stycznia 2014, 11:11 »
Ja z mielonego tez robie zwykle pulpety z jakims warzywek, lub spaghetti bolognese. Takiego pulpeta zostawiam tez i daje mu pozniej na kanapke

Offline lusi251

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2385 dnia: 24 Stycznia 2014, 14:25 »
a propo kanapek.. smarujecie masłem? czy margaryna?
od paru dni Klaudia rano nie chce mleka, kaszki dla dzieci nigdy jej specjalnie nie interesowaly wiec tez odpadają.. jajko niestety tylko czasami jej pasuje, najczęściej wlasnie kombinuje jakies kanapeczki.. ale im więcej o tym mysle tym mniej wiem  ::)
Co dac na ta kanapke?
wiadomo ze najlepiej dac pieczone miesko.. jak nie ma akurat to wybieram jakas lepsza wedline, albo ser. Tylko co z tym serem wlasciwie? tez mi się za zdrowy nie wydaje.. tzn ma dużo soli z tego co kojarze.. Klaudia lubi ale jej dozuje mikro ilości..
Pomidory mala uczulają wiec co na wierzch na taka kanapke? ostatnio się czaiłam na salate i rzodkiewke.. ale nie bylam pewna czy może już jesc

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2386 dnia: 24 Stycznia 2014, 15:08 »
Tylko co z tym serem właściwie? tez mi się za zdrowy nie wydaje.. tzn ma dużo soli z tego co kojarzę
Lusi ale dlaczego nie jest zdrowy ??? Chyba coś Ci się pomyliło ;). Ser żółty jest bardzo bogatym źródłem wapnia, jak mała chce to niech je. Wybieraj tylko ser z mniejszą zawartością soli.
Tu mały cytat z artykułu, który kiedyś gdzieś czytałam: "...wbrew obiegowej opinii to nie ser biały ale ser żółty jest najcenniejszym źródłem wapnia. Wapń "wytraca się" bowiem w czasie produkcji sera białego - jest odlewany wraz z serwatką." Z całego asortymentu nabiałowego to właśnie wapń znajdujący się w żółtym serze jest najlepiej przyswajany przez organizm.
A pierwszy o tym powiedział mi mój osobisty dentysta (jeszcze mojej Hani w planach nie było ;D)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2387 dnia: 24 Stycznia 2014, 15:22 »
To zalezy, z czym kanapka. Czesciej cieniutko smaruje maslem, jak wyjatkowo niw mam, to margaryna. Do twarozku czy past, ktore sama robie nie smaruje wcale. U nas kanapki sa na kolacje, wlasnie wymiennie twarog ( dodaje ziola), ser zolty, mielone mojej roboty, jajko i pasty/ pasztety warzywne. Do tego zawsze warzywko, pomidor, ogorek, salata, ogorek kiszony, papryka czerwona, ugotowany burak (sama uwielbiam). Wedlin kupnych poki co nie daje.
Jak kaszek nie chce to sprobuj sama robic manne, kukurydziana, jaglana z owocami, albo owsianki, ja gotuje na wodzie, dodaje. Mm i owoc, Adi uwielbia takie sniadanko.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2388 dnia: 24 Stycznia 2014, 15:25 »
Tylko co z tym serem wlasciwie? tez mi się za zdrowy nie wydaje.. tzn ma dużo soli z tego co kojarze..

Nie da się wykluczyć wszystkiego potencjalnie złego z diety dziecka. Patrz tylko czy kupujesz ser czy produkt seropodobny. Lub kupuj ser w sklepach ze zdrową żywnością. Tam mają dobre gatunkowo sery żółte. Bo te marketowe często gęsto nie mają grama sera w składzie.

Można na kanapkę zamiast masła (margaryna jest nie zdrowa) dać np. awokado. Moja córka tak często jadła (awokado też jest dobrym źródłem wapnia)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2389 dnia: 24 Stycznia 2014, 16:25 »
Lusi, właśnie Selena mi o płatkach przypomniała. Macie w Irlandii holland and barrett?
Można tam kupić http://www.hollandandbarrett.com/pages/product_detail.asp?pid=2848&prodid=3651 płatki jaglane (robisz tak samo jak płatki owsiane) zawsze to coś innego niż kaszki, których moja też nie lubi a płatkami się zajada.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2390 dnia: 24 Stycznia 2014, 16:27 »
sery jak najbradziej, im tlustszy tym lepszy dla dziecka i tak jak dziewczyny pisza z jak najmniejsza iloscia soli, moj lubi na kanpke salate, ogorek, pomidor, awokado niestety nie lubi, humusu tez...na sniadanko czesto pieke placki lub mufinki sniadaniowe...
bomba wapniowa jest sezam, ma zdecydowanie wiecej wapnia niz nabial i dobrze wchlaniany, do potraw z zelazem najlepiej dac dziecku cos z wit c dla lepszego wchlaniania, np zurawinke lub cytrusik...
pomyslow na potrawy dla dzieciakow jest mnostwo, trzba tylko troszke poszperac...
polecam do sniadankoa kakao na karobie ;)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2391 dnia: 24 Stycznia 2014, 19:39 »
A jaki ser żółty kupujecie dla dzieci? Ja osobiście lubię sery typu massdamer ale zastanawiam się czy nie za bardzo aromatyczny dla takiego maleństwa?

Offline lusi251

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2392 dnia: 24 Stycznia 2014, 22:16 »
jaglanke toleruje tylko sypka, rano poki co rozsypuje ja wokół. Platki owsiane-tez suche poskubie troszkę. Ale może za rzadko probuje.. sprobuje jej jakies a'la musli zrobić.. Annula dzięki, mamy barreta, odwiedzę ich przy okazji.

Mala chyba rano woli cos co może raczka sobie chwytac i jesc. Stad te kanapeczki, kroje jej w kwadraciki i sobie je.
sery te polskie maja często w składzie np. sztuczny barwnik, lub nawet konserwanty.. najczęściej kupuje caly 'baton' sera, wiec widze ze praktycznie każdy cos ma na sumieniu. seropodobnych nie ruszam, wiem ze się trafiają takie podroby.
czesto kupuje irlandzkie cheddar'y, np. http://www.kerrygold.com/products/mild-white-cheddar składu tam za bardzo nie wypisuja ale wydaja się zdrowsze bo po otwarciu trzeba je zjeść w ciągu kilku dni..ale za to one to nawet czuc ze sa bardziej slone.. wiec i tu i tu mi cos nie pasuje.

Sezam może uczulać wiec jeszcze nie probowalam dawac malej..  ::) opóźniam te alergizujące rzeczy, nawet ten nabial jak daje więcej to oglądam mala z każdej strony bo czasem potrafi sie pojawic jej jakas chropowata skora na moment

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #2393 dnia: 25 Stycznia 2014, 17:20 »
że też nie zauważyłam że taki wątek jest  ::)  8) chyba nie muszę się prosić żeby tu być ??  8) 8)

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #2394 dnia: 25 Stycznia 2014, 17:34 »
to jak już tu jestem to mam pytanko  :D
od kiedy dawałyście jogurt naturalny ?? wg schematów od 11 m-ca ale gdzieś na forum wyczytałam że można dużo wcześniej ?? to jak to jest

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #2395 dnia: 25 Stycznia 2014, 17:40 »
ja nie wiem bo nie daje mu jeszcze :)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2396 dnia: 25 Stycznia 2014, 17:47 »
Jogurciki juz dawno daje, naturalny tez.  :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2397 dnia: 25 Stycznia 2014, 17:54 »
ja naturalny dawałam dopiero od 11 miesiąca życia - tak jest w tabelach. Jest jeszcze coś co nazywa się jogurtem (taki specjalny jogurt dla dzieci w słoiczku) ale dla mnie jogurt który nie musi stać w lodówce jest podejrzany  ::) I chyba właśnie jego można podawać wcześniej bo od 6 ms życia chyba już

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2398 dnia: 25 Stycznia 2014, 21:46 »
moj tez jogruty jada, czesciej dodaje do jakichs plackow czy mufinkow, a lyzeczka to jada zwykle te dla dzieci, najczesciej humany...

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2399 dnia: 26 Stycznia 2014, 15:51 »
mój Mały jogurt też dostał wg schematu, z resztą jak większość produktów ;)
za szybko mi się wysłało...chciałam zapyta jak robicie jakieś sosiki w wołowiny, wieprzowiny? Chodzi mi głównie o kolor takiego sosu, dla siebie brązowy kolor uzyskuję poprzez smażenie, a dla takiego maluszka?