Autor Wątek: Mateuszek - Braciszek Ewelinki i ich Kofana Rodzinka  (Przeczytany 648483 razy)

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Mateuszek - Braciszek Ewelinki i ich Kofana Rodzinka
« Odpowiedź #6930 dnia: 29 Października 2009, 10:38 »
Myślicie? hmm no też mnie to zaciekawiło

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #6931 dnia: 29 Października 2009, 10:43 »
pierwszy raz widzę to zdjęcie,
biedne dziecko

buziaki macherkowa rodzinko  :-* :-*

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #6932 dnia: 29 Października 2009, 10:46 »
Dzięki Ivonko  :-* :-* :-*

Mati mnie rozbawił wiecie jak woła na mój śliczny avatarek :?:  ... "o mały jobocik"  ;D ;D ;D  Z niusów to za chwilkę zawita do nas chrzestna  ;D ;) biedny Mati pewnie go udusi  ;D ;)

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline Sylwina

• Chuck Norris
  • Szczescie to wszystko czego chcem
  • data ślubu: 27.09.2008
« Odpowiedź #6933 dnia: 29 Października 2009, 10:51 »
jeju jaka biedna dziewczynka...
Serdecznie pozdrawiam cala pewnie przy kawce siedzaca rodzinke i MAtiego...
Ja slyszalam ze jakis komendant woj...hmm
Twój kolega po fachu Norbert Nowicki cie chwalil ..czy to prawda??
Jeju jaki ten swiat maly
buzki dla MAtiego :-*

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6934 dnia: 29 Października 2009, 11:21 »
ano prawda Sylwinko Komendant dostał kopa ...i jakoś ja nie płaczę z tego powodu  ;D dzięki za dobre słowa i pozdrowionka dla Norberta  ;D ;)  :-* :-* :-*

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6935 dnia: 29 Października 2009, 11:41 »
Tak smutne to zdjęcie

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6936 dnia: 29 Października 2009, 13:54 »
zdjęcie jest poruszające. nie przeczę, że nie było takiej dziewczynki i że tej dziewczynce nadal nie jest potrzebna pomoc. Ja widziałam to zdjęcie po raz pierwszy 2-3 lata temu, a od tego czaku razy kilka....albo z mailem, albo link na gg...tylko dziecko rośnie, a takie małe to dosyć intensywnie. to zdjęcie podejrzewam, że jest zrobione w miarę świerzo po zdarzeniu....Od tego czasu dziewczynka nie wygląda tak makabrycznie i widok starszego dziecka z taką wadą nie jest aż tak ! poruszzzający jak takiego małego niemowlęcia.
wiele się słyszy o różnych przekrętach, nadużyciach...nie chcę wyjść na kogoś bez serca ale może zrozumiecie moje obojętne podejście do tego zdjęcia...

miło, że Cię Mirku zainspirowałam.  Może wyjaśnisz zagadkę. Pisz jak będziesz coś wiedział.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #6937 dnia: 29 Października 2009, 14:01 »
Zdjęcie tej dziewczynki przerażające... ale mam watpliwości co do prawdziwości tych informacji.. bo ja to zdjęcie jakis rok temu dostałam na maila... z dokładnie tą sama trescią. Dziwne :(

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6938 dnia: 29 Października 2009, 20:03 »
Polecam lekturę i przestrzegam przed ludźmi zerującymi na wrażliwości innych (by the way to zdjęcie widziałam już 3 lata temu)

A jednak, mimo wszystko, jest to oszustwo, w które nieświadomie wciągane są osoby, nie rozumiejące do końca, jak działa system wysyłania emaili oraz niezorientowane w oszukańczej strategii autorów listów-łańcuszków. Niestety często to właśnie otrzymanie listu od zaprzyjaźnionego (lub poważnego) nadawcy decyduje o tym, że traktujemy go jako wiarygodny, dlatego nie dajmy się wciągać w tego rodzaju oszukańcze schematy i nie uwiarygadniajmy ich swoim nazwiskiem

1) Prosta matematyka mówi, że to, co proponowane jest w mailu, jest niemożliwe. Zakładając, że osoba otrzymująca ten mail wyśle go tylko do 5 znajomych, po 14 przesłaniach list byłby już wysłany 6.103.515.625 razy, czyli potencjalnie dotarłby do wszystkich mieszkańców ziemi* (5 do potęgi 14). Gdyby za każdy z tych maili wypłacić tylko 233 USD, Microsoft musiałby rozdać 1.422.119.140.625 USD, a taką sumą od ręki nie dysponuje nawet rząd USA (jest ona tego rzędu, co roczny budżet rządu federalnego USA). Myślę, że Microsoft miałby również problem z pożyczeniem takiej sumy. Dla porównania - w dniu 9 maja 2006 r. całkowity dług publiczny USA wynosił 8.364.288.689.580 USD.

*Oczywiście w rzeczywistości statystycznej propagacja jest zjawiskiem bardziej skomplikowanym (bo należy wziąć pod uwagę możliwość powtórnego wysłania maila do osoby, która go już raz dostała, upływający czas, mechanizmy broniące serwery przed masowym rozsyłaniem tego typu wiadomości itp.). I całe szczęście, inaczej bowiem nigdy nie wydobylibyśmy się spod lawiny listów-łańcuszków!

2) Listy, które zachęcają "wyślij to do dalej", czyli tzw. listy łańcuszki są zawsze oszustwem, ponieważ cokolwiek by nie zawierały, zachęcają do działania irracjonalnego i niemożliwego do zrealizowania - z prostej przyczyny matematycznej, podanej powyżej. Rozsyłanie emaili "gdzie popadnie" zawsze powoduje chaos i nadmiarowość informacji. Mądry człowiek, który chce coś zakomunikować wielu osobom, korzysta z rozmaitych dostępnych kanałów ogłoszeniowych (np. reklama w gazecie, w TV, plakaty), a nie rozpoczyna schematu rozsyłania informacji, nad którym nie ma żadnej kontroli i który potencjalnie działa w nieskończoność, niezależnie, czy informacja jest jeszcze aktualna, czy też nie.

3) Nie istnieje techniczna możliwość śledzenia maili wysyłanych przez osoby trzecie. Ani Microsoft, ani żadna inna organizacja nie ma takich możliwości ze względu na to, jak działa system rozsyłania maili. System wysyłki maili jest całkowicie zdecentralizowany, a sposób wysyłki maila zależny jest od serwera, z którego korzysta nadawca. Microsoft, ani nikt inny nie ma wpływu na obce serwery i nie może ich zmusić do odsyłania osobom trzecim jakichś "potwierdzeń nadania". Zresztą nawet gdyby ktoś wymyślił program śledzący wysyłanie maili, to w przypadku listów-łańcuszków rejestracja takich wysyłanych maili zatkałaby każdy, choćby najsilniejszy serwer, który miałby się taką rejestracją zajmować (mówimy o miliardach maili w ciągu stosunkowo krótkiego czasu).

4) Na szczęście większość ludzi od razu wyrzuca takie emaile do śmieci, więc nie dochodzi do rozpropagowania się wiadomości w maksymalnym stopniu. Gdyby jednak złożyło się nieszczęśliwie, że dany łańcuszek wygląda wyjątkowo wiarygodnie i znacznie więcej niż zazwyczaj osób przesłałoby list dalej, doszłoby do zatkania internetu, zgodnie z zasadą postępu geometrycznego. Można to porównać do epidemii choroby albo do propagacji wirusów komputerowych, tyle że w tym przypadku człowiek świadomie przykłada rękę do szkodliwego procesu propagacji. Prawdopodobnie o to chodzi autorom tego rodzaju łańcuszków: doprowadzić do chaosu, a później chwalić się skutecznością swojego działania.

5) Swoją drogą, tego rodzaju łańcuszki niemal zawsze zawierają kilka elementów, ciekawych z punktu widzenia psychologii: odwołanie się do autorytetu lub znanej instytucji (wzmocnienie wiarygodności), odwołanie się do emocji, która wyłącza racjonalne myślenie (np. "umiera dziecko" -> silne współczucie, "nowy, nieznany wirus" -> lęk, "duże pieniądze" -> chciwość), zasypanie czytelnika niesprawdzalnymi faktami (jak sprawdzić, że ktoś, kogo nie znamy, zarobił x dolarów?), aby zamiast rozsądnie myśleć, dał się przekonać "sile faktów", wezwanie do pośpiechu (musisz działać szybko), aby czytelnik nie zdążył pomyśleć.

W tym przypadku mamy wszystkie 4 elementy:

1. autorytet = "jestem prawnikiem" i znana instytucja = "Microsoft, AOL"
   2. emocje = obietnica zarobienia niezwykle dużych pieniędzy
   3. niesprawdzalne fakty = "otrzymałem czek", "ciotka kolegi też otrzymała"
   4. wezwanie do pośpiechu = "musicie odpowiedzieć, zanim ten test się zakończy"

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6939 dnia: 29 Października 2009, 23:00 »
Anetko też tak pomyślałem tylko bez względu na charakter informacji mnie zasmuciła fotka cierpiącego dziecka. Wiem jest to jeden z elementów, na który daje się złapać wielu zgodnie z tym co napisałaś. Ja do dzisiaj dostaje sms'y z ERY w stylu to już ostatnie wezwanie dla numeru .... celem wzięcia udziału w .... a takie natręctwo to już powinno być karalne :!:  ;)
Generalnie jest to zgodne z zasadą mojego Taty ...czemuś biedny... boś głupi...czemuś głupi boś biedny ale o Tacie jeszcze dzisiaj będzie więc może coś o spotkanku Mateuszka z chrzestną  ;D

Jola przywiozła też fotki z uroczystości 50 lecia Rodziców w Urzędzie Miejskim

Jola z Braciszkiem

a tu Jola z kolegą z którym chodziłem do jednej klasy..ja miałem długie blond włosy a on kruczo czarne a teraz  ;) kolega ma głos jak Krawczyk i oczywiście śpiewa

kogoś tutaj brakuje  ;)

na koniec zatrzymane w kadrze

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #6940 dnia: 29 Października 2009, 23:02 »
Ajj Ci DZIADKOWIE --  :-* :-* :-* i te 50-lat piękne lata. :-* :-*

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6941 dnia: 30 Października 2009, 07:40 »
śliczna pamiątka...50 lat razem...podziwiam.

A czy twój tata to ma zawsze tak groźną minę ? czy może tak reaguje jak widzi aparat fotograficzny. Bo twoja mam ślicznie się uśmiecha.

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6942 dnia: 30 Października 2009, 08:01 »
Madziu nie, nie mylisz się  ;) podobieństwo jakoś mamy w genach bardzo zauważalne i powiem Ci, że starszy brat Taty jest tak podobny do niego, że ludzie się mylą do dzisiaj   ;) Gosiu bo z moim Tatą tak jest on w takich sytuacjach nie tylko spina pośladki ale i usta  ;D dlatego zawsze wygląda groźnie a tak naprawdę to lepszy "jajcarz" od najstarszego synka   ;D ;) Dzięki za komplementy  :-* :-* :-*  Dzisiaj piątek więc nie będę się rozwijał bo chyba wszyscy już wiedzą o co chodzi  ;) ...pościel już zmieniona, Mati po kaszce a chatka przygotowana do odkurzania  ;) Miłego dzionka wszystkim  :-*

Agnieszko - Piłeczko - Ślicznie dziękuję za linka tylko ja z tych ułomnych bo całe życie Nokia więc szukam czegoś kopiuj-wklej  ;D ale najpierw muszę znaleźć program do przerabiania dzwonków na Iphona  ;) Pierwsze wrażenie jest ekstra zwłaszcza do netu, muzyki i fotek  ;) 

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6943 dnia: 30 Października 2009, 10:18 »
Super, że sobie radzisz  ;) bo jak poprosiłam małża żeby mi powiedział jak się dodaje dzwonki, to stwierdził, że on sam mi to zrobi  :D Czyżby wątpił w moją inteligencję??  ;D

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
« Odpowiedź #6944 dnia: 30 Października 2009, 10:59 »
Ach dożyć 50 lat razem.... to jest wyczyn w tych czasach, zabieganych... ale, ale myślę, że jest to do zrobienia.  ;D
Na razie tylko pogratulować serdecznie mogę Twoim rodzicom. A co do min, faktycznie groźnie Twój tata Mirku wygląda, tfuuu Marysiu (przecież dziś piątek  ;D) hihi milego sprzątanka. Ja wczoraj sprzątałam, a w środe myłam okna, dziś laba ;D

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6945 dnia: 30 Października 2009, 11:16 »
piękna rocznica  ;D
gartulacje  :D

u macherka pewnie już wszystko lśni czystością, może zajrzałbyś do mnie?   ;D

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6946 dnia: 30 Października 2009, 12:16 »
Podobieństwo uderzające ;)).
Buziaczki

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6947 dnia: 30 Października 2009, 13:22 »
Jak to miło, że ich uhonorowali

Offline RenataITomek
  • bywalec
  • Miłość rodzi w nas siłę, aby trwać...
  • data ślubu: 26.06.2010r. godz. 18.00
« Odpowiedź #6948 dnia: 1 Listopada 2009, 13:06 »
o rany jak tutaj cichoooooooooo ??? ??? ??? ??? ??? ??? :o :o :o :o

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #6949 dnia: 1 Listopada 2009, 15:21 »
Zawsze wzruszają mnie takie zdjęcia dziadków... piekne!
Buziaki zostawiam  :-* :-*

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6950 dnia: 1 Listopada 2009, 20:59 »
Dzięki za odwiedzinki Kochane Ciocie  :-* :-* :-* Mati jest po prostu nie do podrobienia dzisiejszy dzień, dzień nieco poważniejszy  i z nutką wspomnień tych bliskich, których już nie ma ale będą zawsze w naszych Sercach potrafił zamienić w uśmiech po pachy. Mój Serdeczny Przyjaciel, któremu się nie udało 6 lat temu przy zderzeniu z drzewem a parodią śmierci jest to, że leży dwa kroki od ulicy i tego drzewa ma specyficzny nagrobek bo Kochał to co ja czyli piłkę a razem pracowaliśmy wiele lat w tej samej firmie. Mirek nie zanudzaj :!: więc dochodząc do nagrobka Mati zauważył wazon w specyficznym kształcie

i co on mógł zrobić ...krzyknął ..."kopa"..."gol" i znicz obok został potraktowany z buta co się skończyło niskim lotem znicza  ;) Później już sam grzecznie siedział a jak mu tłumaczyliśmy, kto tu leży to jego słowa powtarzane na ławce "Wujek Joman"  , aż mi szkliły oczy. Roman nie doczekał bo teraz był by już podwójnym Dziadkiem ale cóż życie.

7

Następnie poszliśmy na grób brata Taty  (Ojca tych od szkoły tańca) i tu Mati musiał sam sprawdzić czy ogień daje ciepło ... teraz już wie  ;)

Jak co roku zapalamy świeczki za tych co gdzieś z dala od nas przy "Skrzydłach" Matiemu się bardzo podobało i z uwagą słuchał lekcji Mamusi

w oddali

Teraz parę widoków dla tych co dzisiaj nie mogli lub są daleko

Nasze Szczęście - jesienny rozrabiaka

Pozwolicie, że na koniec fragment ... a czyj :?:  

Śpieszmy się

Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą
zostaną po nich buty i telefon głuchy
tylko to co nieważne jak krowa się wlecze
najważniejsze tak prędkie że raptem się staje
potem cisza normalna więc całkiem nieznośna
ja czystość urodzona najprościej z rozpaczy
kiedy myślimy o kimś zostając bez niego

Nie bądź pewny że masz czas bo pewność niepewna
zabiera na wrażliwość tak jak każde szczęście
przychodzi jednocześnie jak patos i humor
jak dwie namiętności wciąż słabsze od jednej
tak szybko stąd odchodzą jak drozd milkną w lipcu
jak dźwięk trochę niezgrabny lub jak suchy ukłon
żeby widzieć naprawdę zamykają oczy
chociaż większym ryzykiem rodzić się niż umrzeć
kochamy wciąż za mało i stale za późno

Nie pisz o tym zbyt często lecz pisz raz na zawsze
a będziesz tak jak delfin łagodny i mocny

Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą
i ci co nie odchodzą nie zawsze powrócą
i nigdy nie wiadomo mówiąc o miłości
czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą

odp: autor JAN TWARDOWSKI
(ur. 1915), poeta, ksiądz;
« Ostatnia zmiana: 1 Listopada 2009, 21:02 wysłana przez macher »

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6951 dnia: 2 Listopada 2009, 07:37 »
buziaki zostawiam na nowy tydzień  :-* :-*

nie lubie zdjęć na cmentarzu  :P

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6952 dnia: 2 Listopada 2009, 07:39 »
... ja też ale jak pokazać Tacie grób Brata ... z rysowaniem u mnie cienko  ;) Dzień Dobry Wszystkim  :-*   

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6953 dnia: 2 Listopada 2009, 07:52 »
a jaki mati był grzeczny....

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6954 dnia: 2 Listopada 2009, 08:00 »
... nie licząc, że chciał koniecznie sam biegać po cmentarzu wśród tłumu, sprawdzał temperaturę zniczy i skopał Romkowi znicz było oki a zwłaszcza od chwili jak zaliczył orła  ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6955 dnia: 2 Listopada 2009, 09:03 »
taaaa. ..ja doszłam do wniosku, że najlepiej było jak Zu miała 7 miesięcy i spokojnie "wisiała" w nosiku....

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6956 dnia: 2 Listopada 2009, 09:05 »
... a jeszcze lepiej było jak Mati zasnął w wózku ...jaki wtedy było Kochany i słodziutki  ;D ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6957 dnia: 2 Listopada 2009, 09:09 »
pozazdrościć cmentarzy na który wjedzie wózek pod sam grób i Matiego, który zasypia w wózku...

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
« Odpowiedź #6958 dnia: 2 Listopada 2009, 11:02 »
ja też nie lubie zdjęć na cmentarzu a zwłaszcza w czasie pogrzebu ::) no, ale skoro siła wyższa Mirku, to się da przeżyć  :D
A Mati cóż... jak to chlopak, swoje musi wywinąć ;D Nasz mały as chciał znicze ściągać, bo mu się podobały światełka  ::) Już nie mówię o wchodzeniu na pomnik :o Ale dało się z nim wytrzymać. Buziaki zostawiam  :-*

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6959 dnia: 2 Listopada 2009, 11:10 »
Aguś  :-* oki zimno na dworze jak jasna ... ale idę odebrać kaskę urodzinową z firmy, w której Ewunia pracuje  ;D zawsze to 3 paczki i pewnie od razu kupię Matiemu nową czapeczkę, szalik i rękawiczki bo zima idzie wryyyyyyy  ;) Przed chwilkę dogadałem lokal co do imprezki i o tyle dobrze, że nie muszę Matiego tam taszczyć ;) dograliśmy cenę na twarz, czas i muzę o menu jestem spokojny bo kolega zawsze miał pyszne i po tylu latach już zna moje gusta  ;D oj 14 będzie się działo  ;)