Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3510255 razy)

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #1290 dnia: 9 Maja 2008, 12:38 »
hej laseczki:)Ciesze sie ze same pozytywne wiesci Wasze kruszynki sa sliczne:)
Mam do Was pytanie czy będac w ciazy farbujecie lub farbowalyscie wlosy?Mam na mysli szampony koloryzujace albo pasemka?Bo rozne zdania slyszalam na ten temat.Pozdrowionka dla Was

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1291 dnia: 9 Maja 2008, 12:48 »
kuchasia, ja farbuję, nawet wczoraj bylam u fryzjera.  to by się źle na moim zdrowiu psychicznym odbiło gdybym miała 8 miesięczne odrosty  ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
« Odpowiedź #1292 dnia: 9 Maja 2008, 13:27 »
Anusiaaa no piękna fasolinda ;) MIODZIO :)  :-* :-* :-* :-* :-*

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #1293 dnia: 9 Maja 2008, 13:28 »
elisabeth81 a stsoujesz jakies specjalne farby czy normalne?kurde robia ludziom wode z mozgu niektorzy:)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #1294 dnia: 9 Maja 2008, 13:31 »
Ja farbowalam 2 razy :) tzn pasemka robilam u fryzjera.

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1295 dnia: 9 Maja 2008, 13:32 »
Kuchasiu farba nie wpływa negatywnie na dzidzi z tego co wiem, ale jej zapach, głównie amoniaku i przed tym powinnaś sie chronić. Ja farbowałam mamie ostatnio włosy z tyłu (przód sama sobie robiła) i założyłam na buzie taki turban z ręcznika coby nic nie czuć i ok.

Dziewczynki nie wiem czy na tym farum, ale któras z Was gdzieś wklejała link "jak odczytywać USG" to było coś z www.kardio.... costam.....
Prosze pomocy, bo wyszukiwarka tego nie widzi.... 
:-\

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1296 dnia: 9 Maja 2008, 13:33 »
Z innych nowosci to prawdopodobnie mamy z R konflikt serologiczny.... ja mam Rh- wiec musze robic badanie na przeciwciała, ale gin powiedział, że przy 1 ciąży nie ma problemu, może sie on pojawic przy 2 ciąży.... Ale z ciekawostek.... moja babcia i dziadek maja konflikt serologiczny i mają 11 dzieci  więc looozik

Andzia nie masz konflitu - macie niezgodność, to spora różnica nomentklaturowa.
Konfliktu Ci nie życzę...sobie z resztą też, bo my również mamy niezgodność.
Czeka Cie po prostu kontrolowanie odczynów Commbsa co kilka tygodni i ewentualnie profilaktyka w 28 tygodniu ciązy - czyli podanie immunoglobuliny anty D (ale toto jest dobrowolne i płatne)

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1297 dnia: 9 Maja 2008, 13:35 »
Ja ide jutro farbowac i tez bez przesady...inne kobiety pija, pala, ćpają i jest dobrze, a ja włósów nie moge zafarbowac  :-\

Tak jak elizabeth moje zdrowie psychiczne by tego nie wytrzymało  :P :P :P :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1298 dnia: 9 Maja 2008, 13:41 »
Z innych nowosci to prawdopodobnie mamy z R konflikt serologiczny.... ja mam Rh- wiec musze robic badanie na przeciwciała, ale gin powiedział, że przy 1 ciąży nie ma problemu, może sie on pojawic przy 2 ciąży.... Ale z ciekawostek.... moja babcia i dziadek maja konflikt serologiczny i mają 11 dzieci  więc looozik

Andzia nie masz konflitu - macie niezgodność, to spora różnica nomentklaturowa.
Konfliktu Ci nie życzę...sobie z resztą też, bo my również mamy niezgodność.
Czeka Cie po prostu kontrolowanie odczynów Commbsa co kilka tygodni i ewentualnie profilaktyka w 28 tygodniu ciązy - czyli podanie immunoglobuliny anty D (ale toto jest dobrowolne i płatne)

Lilian nie jest jeszcze to na 100% pewne, bo mój R nie ma określonej gr krwi, ale z tego co mówił pakiet to on ma Rh+ wiec narazie nie martwie sie tym.
Prosze napisz czym grozi konflikt serologiczny? Bo chyba jestem nie doinmformowana, bo dla mnie niezgodność=konflikt.....  :-\

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1299 dnia: 9 Maja 2008, 13:42 »
Ja bym się osobiście wstrzymała z farbowaniem w I trymestrze.
Bądź co bądź cos sie tam wchłania przez skóre....

Po pierwszym trymku droga wolna....ale nie w okesie kiedy kształtują się wszystkie narządy. W tym okresie teratogenność róznych środków jest najwieksza.

Ja farbnęłam odrosty, a właściwie siwe włoski w II trymku....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1300 dnia: 9 Maja 2008, 13:56 »
Czy ktoś jest Rh plus czy minus dosyć łatwo jest sobie wyliczyć, znając grupę krwi rodziców, rodzeństwa, czy dziadków.
Ja swojemu mężowi na 99,9% stwierdziłam plusa…co potwierdziło się kiedy tylko badanie wykonał.

Konflikt jest wtedy kiedy Twój organizm wyprodukuje zwrócone przeciwko krwinkom płodu przeciwciała. Te przechodząc przez łożysko sieją dość znaczne spustoszenie w organizmie dziecka, co może się czasem tragicznie zakończyć.
Sytuacja faktycznie bardzo rzadka w pierwszej ciąży, a obecnie także i w kolejnych ze względu na obowiązkową profilaktykę poporodową i dobrowolną profilaktykę śródciążową, właśnie tą z 28 tygodnia.
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1301 dnia: 9 Maja 2008, 14:02 »
ja sama nie farbuję tylko u fryzjera i te farby w ogóle mi nie smierdzą. farbowałam też na samym początku kiedy nawet nie wiedzialam ze jestem w ciąży. bez przesady żeby to aż taki wpływ miało...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1302 dnia: 9 Maja 2008, 14:10 »
Czy ktoś jest Rh plus czy minus dosyć łatwo jest sobie wyliczyć, znając grupę krwi rodziców, rodzeństwa, czy dziadków.
Ja swojemu mężowi na 99,9% stwierdziłam plusa…co potwierdziło się kiedy tylko badanie wykonał.

Konflikt jest wtedy kiedy Twój organizm wyprodukuje zwrócone przeciwko krwinkom płodu przeciwciała. Te przechodząc przez łożysko sieją dość znaczne spustoszenie w organizmie dziecka, co może się czasem tragicznie zakończyć.
Sytuacja faktycznie bardzo rzadka w pierwszej ciąży, a obecnie także i w kolejnych ze względu na obowiązkową profilaktykę poporodową i dobrowolną profilaktykę śródciążową, właśnie tą z 28 tygodnia.

Dziekuje Lilian   :-* poczytałam troche na necie i conieco juz rozumiem... Po niedzieli idziemy na badanie krwi R i moje coombsa. Wtedy wszystkiego sie dowiemy, ale jestem jakos spokojna ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1303 dnia: 9 Maja 2008, 14:20 »
bo to się nie ma czym denerwować....czy Ty widzisz, żebym ja się tym przejmowała?????

Eluś...to tak jak z niewielką iloscią alkoholu..zabic nie zabije , ale mikro uszkodzenia spowodować może....dla mnie tam pierwszy trymestr był święty....
— Richard M. Devos

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1304 dnia: 9 Maja 2008, 14:24 »
bo to się nie ma czym denerwować....czy Ty widzisz, żebym ja się tym przejmowała?????

Lila Ty to masz wiedzę "nienetową" wiec rozumiesz więcej ;) Twój spokój tez na mnie kojąco działa ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1305 dnia: 9 Maja 2008, 16:17 »
A ja mam pytanko jeszcze lekarskie bo ja ciemna totalnie....jak mi raz pobiora krew to z tego zrobią wszystkie badania typu: grupa krwi, morfologia i commbs czy trza sie kilka razy kłoć :drapanie:

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #1306 dnia: 9 Maja 2008, 16:29 »
Raz skarbie :D

Offline sandrunia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2007
« Odpowiedź #1307 dnia: 9 Maja 2008, 19:04 »
Mi tu w UK na jednym ukuciu też wzięli do 5 badań nigdy jeszcze nawet z pierwszą ciążą nie zdarzyło mi się żeby kilka razy kuli, choć czasem w innych przypadkach muszą bo źle wbiją...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1308 dnia: 9 Maja 2008, 21:45 »
....aleście mnie rozśmieszyły....raz siekłuje, chyba, że żyła strzeli....to trzeba przekłuć na nowo...
— Richard M. Devos

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
« Odpowiedź #1309 dnia: 9 Maja 2008, 21:58 »
A propos niezgodnosci juz mi powiedziano ze dziecku krew pobiora w 30 -ktoryms tam tygodniu i to przez pepek.
Brzmi drastycznie - bedzie bolalo??  ???
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1310 dnia: 9 Maja 2008, 22:03 »
jeśli chcą robić kordocentezę, to nie ma mowy o niezgodności, ale o w pełni rozwiniętm konflikcie...

zabieg robi sie na sali peracyjnej  znieczuleniu ogólnym lub miejscwym - niestety sama tego nigdy nie widziałam....
— Richard M. Devos

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #1311 dnia: 9 Maja 2008, 23:00 »
Liliann dziekowac, dziekowac, dziekowac!!
Powinnas jakas nagrode forumowa otrzymac - sa tu jakies pochwaly??
Po twoich slowach jestem pewna ze wyszlo male nieporozumienie  - zwlaszcza ze wszytkie wyniki sa ok.
Tak to jest jak tlumacz bawi sie komorka w trakcie pracy  >:(
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1312 dnia: 9 Maja 2008, 23:25 »
....aleście mnie rozśmieszyły....raz siekłuje, chyba, że żyła strzeli....to trzeba przekłuć na nowo...

eee no ja sie na tym kompletnie nie znam...ja krew to badalam ostatnio.......nawet nie potrafię powiedziec...stad czasami moje głupkowate pytania :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1313 dnia: 9 Maja 2008, 23:34 »
..wiesz, ja w życiu tyle krwi sobie nie utoczyłam jak w tej ciąży....

Nawet się śmiałam do mojej gin, że to przerost formy nad treścią....

Izunia rozumiem, ze Ty rozmawiałaśz lekarzem przez tłumacza.....weź go moze lepiej zmień, bo gość stwarza dość koszmarne wizje.... ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #1314 dnia: 10 Maja 2008, 12:32 »
Ja farbowałam włosy w 8tc bodajże. Robiłam balejaż farbą z niewielką zawartością amoniaku - nowoczesne farby mają to do siebie, że są bardzo delikatne. Poza tym pasemka nie dotykają skóry głowy (są zawijane w folię), a jedynie przez głowę amoniak może się wchłonąć. Także spokojna głowa :) Oczywiście farbowania domowymi sposobami z wykorzystaniem farb ze sklepów bym się wstrzymała. Ale doświadczona fryzjera, gdy wie, ze farbuje kobietę w ciąży - wie co robi :) Pod koniec czerwca zamierzam zrobić sobie odrosty :) Zadbana mama, to szczęśliwa mama :)

Od poniedziałku zaczynam chodzić na fitness dla kobiet w ciąży :) 1x w tygodniu po godzince. Akurat :)

Offline Izunia

• uzależniony
« Odpowiedź #1315 dnia: 10 Maja 2008, 14:47 »
Liliann tu mi NAV (cos jak polski NFZ) przydziela tlumacza z ubezpieczenia wiec na kazdej wizycie moge miec innego.
Ja tam nie naleze do panikujacych ciezarowek - bo wiem ze wsio jest ok,  ja sie dobrze czuje jak i bejbiko ostro szaleje ;)

Dla mnie rowniez pierwszy trymestr byl swiety, dopiero w 2 zaczelam farbowac odrosty.

Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1316 dnia: 10 Maja 2008, 20:57 »
Izunia...kolejnym tłumaczem potrząśnij... ;D ;D ;D ;D ;D...to naprawdę nie jest mała pomyłka, to co Ci przetłumaczył.
Ja bym zemdlala, jakbym sie dowiedziała ze w norweskiej profilaktyce konfliktu serologicznego jest kordocenteza....zwiałabym stamtąd jak nic....
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1317 dnia: 11 Maja 2008, 21:06 »
Kolejne pytanie z tytułu DEBILNE ;D

Czym się rożni pajac od śpioszków, a te od body .... i jak to się nosi, co na co, co z czym.....meczy mnie ta niewiedza :glowa_w_mur:

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #1318 dnia: 11 Maja 2008, 21:15 »
Anus :D ja ekspertem nie jestem w nazywnictwie, ale....

pajac ma nogawki i dł rekawki :) Śpioch - ma nogawki, nie ma rękawków, a bodziak to  bodziak- zapinany w kroku :) (bez nózek)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #1319 dnia: 11 Maja 2008, 21:19 »
MI sie zawsze myli i nie moze odróżnic koszulki od kaftanika, kiedys kaftaniki byly białe wiazan i cienkie a teraz sa podobne bardzo do koszulek.