Autor Wątek: OLIWIA - Mały Skarb Demki  (Przeczytany 122979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: OLIWIA - Mały Skarb Demki
« Odpowiedź #1020 dnia: 4 Lipca 2007, 12:31 »
Dobrze wiedziec z doświadczenia :D Poszukam sobie Braun ;D

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #1021 dnia: 4 Lipca 2007, 13:59 »
Aguś moja Oliwka nie chce nawet policać słoiczkowych zupek- także mam wybór: albo moje albo wcale...a wiadomo, nie jest na moim tylko na sztucznym i musi jeść juz inne potrawy...Więc gotuję :D i powiem, że sprawia mi to frajdę :D
Jutro zupka z indyczkiem :D Jak kolejnego garnka nie spalę :D
A oto co upichciłam wczoraj mężuciowi (był zachwycony, tylko porcje giganty mi wyszły...na fotce nie ma grzaneczek, bo zapomniałam o nich i położyłam w środku jedzenia jak talerz był juz rozbabrany, no i do tego fryteczki były...mnia mniam...)

« Ostatnia zmiana: 4 Lipca 2007, 14:03 wysłana przez demka »
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1022 dnia: 4 Lipca 2007, 14:33 »
demka danie rewelacyjne a estetyka podania to normalnie  :szczeka: :szczeka:

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1023 dnia: 4 Lipca 2007, 14:39 »
Jagna smakowało wysmienicie- ja lubie dania z owocami :D Ale cieszę się, że wizualnie sie podoba :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1024 dnia: 4 Lipca 2007, 14:42 »
wygląda pyyyyyszzznie  :obiad:

a podane jak w restauracji ;)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1025 dnia: 4 Lipca 2007, 17:05 »
Alez ona juz duuza :) i ma takie same bodki jak Ninka :)
No i teraz zaczyna sie wiercenie i pelzanie na maksa :) :) :)

Co do karmienia to ja powiem co wiem:
-  od 6 miesiaca to oznacza OD SKONCZONEGO 6 MIESIACA... a skonczone 4 miesiace to  wg mnie za wczesnie ...
- mieso PO SKONCZONYM 6 MIESIACU i to krolik i indyk na poczatek...
- osobiscie uwazam ze jak mam tak male dziecko karmic warzywai z hipermarketu to wole dac sloiczek bo on przynajmnije przeszedl badania..a o miesie nie wspomne...

A najwazniejsze czego Ci az zazdroszcze to tych nocek :) ;D
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1026 dnia: 4 Lipca 2007, 18:40 »
demka a może małej wyrzyna się ząbek dlatego taka marudna jest czasami  ???

A obiadek dla mężusia wygląda smakowicie, ale lepiej więcej takich fotek nie wklejaj bo mi się Tomek zbuntuje i nie będzie chciał jeść moich obiadów ;)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1027 dnia: 4 Lipca 2007, 18:48 »
oo fiu fiu Demka, ale pyszności!! Na pierwszy rzut oka pomyslalam, ze to zdjecie z jakiejs gazety!!  :brawo_2: Ale mi smaka narobiłas:)

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
« Odpowiedź #1028 dnia: 4 Lipca 2007, 19:12 »
 :o wow demka ale ty gotujesz kurde musze sie za siebie wziasc i poszukac nowych przepisow i zaczac wiecej czasu spedzac w kuchni ;)

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1029 dnia: 4 Lipca 2007, 22:37 »
Uwielbiam gotowanie :d Mój mąż nie ma tak codziennie :D tzn nie zawsze jest tak ładnie podane, ale raz na jakis czas uwielbiam takie ładne danka :D Zrobiłam dzisiaj chałeczki z przepisu Antaliś...mniamusie :D

Martus mi pani doktor powiedziała, że jeżeli na słoiczku pisze po4 miesiącu i od 5 miesiąca to jedno i to samo, takie info znalazłam tez w jakiejs dzieciowej gazecie...I zuki-słoiczki sa z mięskiem właśnie po 5 miesiącu a to oxnacza, że za 15, tyg Oliwka może jeść mięsko bezkarnie... Przynajmniej tak jest w tych tabelkach...

Ale juz nie wiem...POMOCY :!:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1030 dnia: 5 Lipca 2007, 07:33 »
No no zarełko jak w restauracji :)
Tez jak mam wene to robie cos takiego mojemu mezowi - biedak nie wie co jest obiadem a co ozdobą :P
Owocki do obiadu - mniamniusne - :) A połączenia typu piers kurczaka z np. brzoskwinia to juz  ;)
Spełniam sie w kuchni :)
Ciesze sie ze chałki smakowały :)

Niestety co do mieska Ci nie pomoge - ilu ludzi tyle opinii.

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1031 dnia: 5 Lipca 2007, 08:26 »
Demka to podaj jakies fajne sprawdzone przepisy ;) chcetnie poeksperymentuje ;P
odnosnie mieska to np moja babcia twierdzi ze mozna podawac okolo 6 miesiaca  ??? ja podawalam np zupke z indykiem w 5 miesiacu szczerze mowiac jak patrze na tabelki i czytam co tam w gazetach radza to sama durnieje bo gdzie nie patrze to co innego ???

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1032 dnia: 5 Lipca 2007, 09:02 »
Ja nawet na słiczkach widziałam z napisem "z indykiem", "z królikiem" także chyba można... Przepisy powiadacie, a no co macie szczególną ochotę :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1033 dnia: 5 Lipca 2007, 09:46 »
Ale wystarczy pomyslec na swoj rozum... skoro miesko jest "ciezko strawne" i zaleca sie go dla doroslych 1 w tygdonu czy tam dwa....
a dziecka uklad pokarmowy jest wyjatkowo slaby i dobiero uczy sie trawic wszystkie smaki to jak dasz mu mieso razem z warzywami i owocami kiedy jeszcze 2 tygdonie wczesniej jadlo tylko samo mleko ?? ??
to doroslego uklad pokarmowy by zglupial !! a co dopiero dziecka i takiego maluszka...

a koleja rzecz to chyba lepiej jest powoli wprowoadzac wszytko aby wiedziec czy jest aleria na dany pokarm...
a nie wszystko razem i warzywa i owoce....

no takie jest moje zdanie - NIE MA CO PRZYSPIESZAC :)

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1034 dnia: 5 Lipca 2007, 12:02 »
Martus Oliwka juz od miesiąca pałaszuje owoce, soczki a od jakiegoś czasu także zupki...pisząc, że dodam jej mięsko do zupki mam na mysli pół łyżeczki od herbaty zmiksowanego indyczka- nie za duzo...Oliwka je już wszystkie warzywka dozwolone w jej wieku- nie cierpi kalarepki, szpinaku więc nie zmuszam...Nie uczula smyka nic :D za co Bogu dziekuje :!:
Menu Oliwki wygląda tak:
ok 5 rano- mleczko (180 ml)
ok9 kaszka z owocami (90 ml)
ok 12- mleczkoi (150ml)
ok15- zupka9 ok 100 mkl)
ok 18- mleczlko 9 150-180 ml)
i po kapieli mleczko z kleikim ryzowym (150 ml)
no i oczywiście soczek w ciagu dnia- na zawołanie :D

Jadła juz różne owoce, warzywka i nie ma z jedzonkiem żadnych problemów, dlatego pytałam sie o to mięsko...Ja nie chce zrobij krzywdy, dlatego zanim coś dam pomyślę... Ale skoro zupki zwykłe są od 4 skończonego miesiąca, a z mięskiem od skończonego 5 miesiąca... to jest miesiąc czasu na nauczenie nowych smaków... U nas miesiąc minął....do skończenia 5 miesięcy niewiele ponad tydzień...dlatego pytam :D

Martuś dziekuje oczywiście za rady :D jestem wdzięczna, że to forum jest, bo człowiek wiele sie uczy...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1035 dnia: 5 Lipca 2007, 12:14 »
Demeczko poczekaj az skonczy 5 miesiecy i podawaj jej smialo nic jej nie bedzie (moze jedynie ja brzuszek pobolec ale wiadomo musi sie nauczyc trawin nowe rzeczy) Niepodawanie mieska konczy sie niedokrwistoscia i meczarnia z podawaniem zelaza dla dziecka
Jezeli zabardzo chroni sie dziecko przed nowosciami to potem sa problemy z jedzeniem z alergiami pokarmowymi itp
mysle ze od 5 miesiaca mozesz powoli probowac wprowadzac delikatne miesko Ale to oczywiscie tylko moje zdanie

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1036 dnia: 5 Lipca 2007, 16:31 »
Olenko ja sie z Toba nie zgodze ze nic jej nie bedzie ....
a stwierdzenie ze najwyzej poboli ja brzuszek jest troszkę dziwne bo w imie czego ma ja bolec ?
Ktora matka po to aby dac dziecku mieso KONIECZNIE W 5 miesiacu ma patrzec jak dziecko boli brzueszek ? !!
Nadal nie widze potrzeby dawania miesa przed skonczenim 6 miesiaca.

Dziewczyny zastanowcie sie PO CO DZIECKU DAWAC COS CO MOZE MU ZASZKODZIC ?
nie uwazacie ze lepiej jest dac tydzien pozniej niz tydzien za wczesnie ? ? ?
Nie chodzi tu o ochrone przed nowosciami a podawaniem dziecku pokarmow w odpowiednim momencie az jego uklad pokarmowy dojrzeje i przygotuje sie na przyjecie odpowiednich produktów...

Dziwi mnie takie podejscie ze WSZYTSKO I SZYBKO...czy po to ze? bede sie chwalic ze A MOJE DZIECKO TO JUZ WSZYTSKO JE....... pytam jeszcze raz PO CO TAK ?

A potem jest płacz matek i zgrzytanie zebow ze dziecko nie chce spac w nocy.. jest marudne itp.
Albo ma wysypke i nie wiadomo od czego....

A jeszcze na jedno warto zwrocic uwage:
Producent dajac napis na sloiczku trzyma sie tej MINIMALNEJ granicy wieku z wiadomego powodu - zarobku.

ot napisałam co mysle ale prosze nie gniewajcie sie.... ::)

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
« Odpowiedź #1037 dnia: 5 Lipca 2007, 16:56 »
Nie mnie to oceniać, bo wszystko dopiero przede mną, ale wydaje mi się że Marta ma rację!!!

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1038 dnia: 5 Lipca 2007, 17:40 »
Marta ile osob tyle opini i tak wydaje mi sie ze wszystko zalezy od dziecka ale zgadzam sie z Toba z tym ze nic na sile nie jestem zwolenniczka przyspieszania rozwoju i umiejetnosci dziecka ;) ale odnosnie zywienia wydaje mi sie ze skoro Instytut matki i dziecka dopuszcza papki z mieskiem od 5 miesiaca to chyba nie szkodza ale to tylko moje zdanie ;)

Demeczko ja i mezuch raczej jemy drob wiec moze masz jakies fajowe danie z drobiu  ;)

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1039 dnia: 5 Lipca 2007, 18:33 »
Martus ja sie nie gniewam, nie chcę niczego przyspieszać, pomyslałam, tylko, że skoro mozna i lekarze tez mówią, że można to dlaczego nie podać :?: Ja nie należę do tych matek, które dałyby swojemu dziecko coś czego nie wolno, tylko po to, aby sie chwalić...Nie chce, aby przez MOJE decyzje cierpiało DZIECKO :!: Do tego mi daleko...
Jeżeli chodzi o minimalna granicę wieku, cóż wszystkie słoiczki są robione zgodnie z zaleceniami, radami, badaniami Instytutu Matki i Dziecka...tam sztab ekspertów twierdzi, że mozna...już w 6 miesiącu, czyli, gdy dziecko ma 5 miesięcy i 1 dzień...czyli nic wczesniej nie będę podawała...
Tak tylko...

Jeżeli chodzi o danie z drobiu to może przepis na Indyczka ze zdjęcia :?:
Pierś z indyka kroimy w cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawa do grilla i smażymy na grillu (ja robiłam na elektrycznym), Kroimy kapuste pekińską na cienkie paseczki, usypujemy z nich kupke na środku talerza, na to kładziemy z syropu: mandarynke, brzoskwinie, ananasa... Talerz dekorujemy pomarańczką, obok przygotowujemy sos vinegre, do którego dodajemy troszke cukru... Obok fryteczki, mozna tez zrobić do tego Grzaneczki z czosnkiem i serkiem :D pyyyyyyyycha :skacza:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1040 dnia: 5 Lipca 2007, 18:54 »
Ja juz ZGłUPIAŁAM :!: Wiedziałam wszystko i nie wiem nic :( Jakoś Marta wzbudziła we mnie poczucie winy, nie wiem, wydaje mi się, że jestem jakas nieodpowiedzialna, bo pomyslałam o tym miesku...Kurcze jak mozna je podawać od 6 miesiąca, to znaczy, że po ukończnoiu 5 pełnych miesięcy :?: Tylko Marta pisze, że pod koniec 6 miesiaca... Buszuje po necie i szukam informacji...Schematy zywieniowe podaja mięsko w 6 miesiącu...jestem zakrecona...

Napiszcie czy dobrze myślę...na słoiczkach sa różne napisy po 5 miesiacu i od 6 miesiąca i dowiedziałam sie od położnej, że oba znacza to samo... Prawda to czy nie :?:

Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #1041 dnia: 5 Lipca 2007, 19:49 »
KIKI- to na co czekasz :?:  ;D

działam powoli, działam  :wink:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1042 dnia: 5 Lipca 2007, 22:39 »
Demka jezeli jest napisane od 6 miesiaca  to nie od 5 miesiaca i 1 dnia !!!!!! 
6 miesiecy to 6 miesiecy !
Jak dla mie po 5 miesiacu i od 6 miesiaca to nie to samo !
Po 5 miesiacu to jak dziecko ma np. 5 miesiecy i 1 dzien !
A po 6 mieisacu to 6 miesiecy i 1 dzien !

A miesko to ja zaczełam podawac dopiero jak Dominik skonczył 6 miesiecy !

Moze dla ułatwienia napisze tak :D

16 czerwiec -od 4 miesiaca , po 4 miesiacy
16 lipiec - od 5 miesiaca , po 5 miesiacu
16 sierpien-od 6 miesiaca ,po 6 miesiacu-PODAJEMY MIESKO

itd itd :D

Książka Kucharska dla Najmłodszych

Demka zapisz sobie to na kompie i uzywaj . Jest tu naprawde pare fajnych przepisów , ale dopiero dla dzieci od 5 miesiaca , wiec za 2 tygodnie jak dla Oliwki .
Ksiazka jest polecona przez Martulke :D

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1043 dnia: 6 Lipca 2007, 07:49 »
wiecie co...to ja chyba KOMPLETNIE nie zrozumiałam tej położnej...Bo ona twierdziła, że po 4 to to samo co od 5...
I dostałam taki poradnik, w którym jest napisane, że jak Oliwka skończy 4 miesiace mam przejść na mleko nastepne powyżej 4 miesiąca i w tym samym dziale  (nazywa się 5 miesięcy) są różne obiadki i deserki po 4 miesiacu i od 5 miesiecy i też wygląda na to jakby było to to samo...  Jestem już cała głupia...

No ale skoro kilka osób pisze tak samo, to może, a raczej na pewno ja sie pomyliłam...

Teraz bardzo sie stresuje, bo Oliwka zjadła pare razy dania od 5 miesiąca (ale bezmięsne) dzieki Bogu nic jej nie było...ale teraz napędziłyście mi stracha...

Chyba napiszę list do producenta moich mlek, kaszek, słoiczków, aby mi wytłumaczył jak to jest z tymi oznaczeniami...bo ja wariuję...

Dziękuje jednak za wszelkie informacje :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1044 dnia: 6 Lipca 2007, 08:04 »
Oj Demko nie stersuj sie ! Pewnie nic jej sie nie stanie bo ty zaczełas jej dawac soczki duzo wczesniej i jakies owocki (chyba 3 miesiac) . A mleko następne może juz szmac bo jest po 4 miesiacu a Oliwka jest po  4 miesiacu o dodatkowo 2 tygodniach i 6 dniach :D

Dobry pomysł z tym listem :D Napisz do nich , np do hippa i napisz kiedy sie Oliwka urodziłai niech ci napisza kiedy (daty) jakei słoiczki powinna szamac :D
Ciekawa jestem sama co napisza :D

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1045 dnia: 6 Lipca 2007, 09:01 »
Napisałam do Nutricia- producenta Bebiko, bo to tez je moja Olwika :D  Oni przysłali ma taki informator...i tam w dziale 5 miesiąc są słoiczki z napisem po 4 miesiacu  i od 5 miesiąca- dlatego chyba bardziej zgłupiałam...
Mail napisany- czekam na odpowiedź...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1046 dnia: 6 Lipca 2007, 09:12 »
Tez do nich napisałam - tak z ciekawosci. Zobaczymy czy dostaniemy takie same odpowiedzi  ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1047 dnia: 6 Lipca 2007, 09:17 »
Demka - jedna zasada, nie wpadaj w panikę, wiesz, że stres jest złym doradcą? Ja, na Twoim miejscu postępowałabym jak do tej pory - skoro Oliwka jadła już słoiczki od piątego miesiąca to ok. bo wg ogólnie przyjętych zasad ukończenie 4 miesięcy daje nam piąty miesiąc życia - tak samo było w ciąży - pamiętasz? Jak skończyłas 4 miesiące to byłas w piatym. Takze interpretacja położnej wydaje mi się dobra -  w końcu to jej zawód, ona się na tym po prostu zna, jak mechanik na samochodach. ;)

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1048 dnia: 6 Lipca 2007, 09:28 »
Napisałam się wczesniej jak głupia, chciałąm zedytowac poprzedni post, ale minął czas i wszystko diabli wzieli...Nażaliłam się i d...a nie ma nic :( w takim razie pomine to...

Maju dziekuję, że podtrzymujesz mnie na duchu :D Ja dalej będe dawała Oliwce jedzonko, któe jadła do tej pory, ale chyba wstrzymam sie zpodawaniem nowości, aż do uzyskania odpowiedzi...
W sumie z tymi miesiącami masz rację, ja tak tez myślałam, dlatego zakładam, że Oliwka jest teraz w 5 miesiącu, i za niecałe 2 tygodnie będe mogła podać  mięsko od 6 miesiąca...Ale czekam cierpliwie na odpowiedź...

ANtalis ja tez jestem ciekawa :D A gdzie napisałaś :?: I o co pytałaś, bo ja o to mięsko i napisy na słoiczkach, czym sie różni po 4 miesiącu od od 5 miesiąca... Czekam na wieści...
« Ostatnia zmiana: 6 Lipca 2007, 09:31 wysłana przez demka »
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1049 dnia: 6 Lipca 2007, 09:46 »
demka zgadzam sie z Maja w 100%
ja slucham zrdowego rozsadku i podaje to co mi sie wydaje za wlasciwe jesli Oliwka dobrze trawi juz miesko wiec niewielkie ilosci mozesz jej podawac albo gotowac jej rosolek na miesku
Dzieki za przepis dzisiaj bede z Tomciem szales w kuchni :)