Autor Wątek: WESELE W 2017  (Przeczytany 182865 razy)

Offline vermicelli
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 07.07.2017
Odp: WESELE W 2017
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Sierpnia 2015, 16:33 »
Pytaliśmy. Dla nich śluby w piątki są normalnością, niczym się nie różnią.

Offline takakasia
  • bywalec
  • data ślubu: 6.09.2014
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Sierpnia 2015, 21:59 »
Dziewczyny moze ktoras z Was szuka sukni slubnej odsprzedam sa symboliczna kwote , suknia nowa z salonu ubrana tylko raz przeze mnie typ princessa - piekna wszelkie info zainteresowanym podam na priv

Offline ulanowski

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Sierpnia 2015, 23:32 »

Piękna suknia. Potwierdzam.

Wspaniale prezentuje się na fotografiach ślubnych!

Pozdrawiam.

Piotr Ulanowski
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2015, 14:04 wysłana przez Maja »

Offline Kasia_S
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 19.08.2017
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Sierpnia 2015, 18:30 »
Hej ja planuje wesele w sierpniu 2017.  Nie mam ani sali, ani Dj i tak naprawde nie wiem od czego zaczac.  Czy ktos sie orientuje ile kosztuje wynajecie sali w zamku ostromecko? czy zna ktos Dj-a stelmach?

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Sierpnia 2015, 18:48 »
kasia - najlepiej będzie zadzwonić i się spytac - informacje z pierwszej ręki. A w Ostromecku można wynająć salę? Czy po prostu się płaci za osobę, bo z tego co mi wiadomo obowiązuje ten drugi system, ale może mam nieaktualne dane.

Offline Kasia_S
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Sierpnia 2015, 19:10 »
NIe wiem dokladnie czy mozna wynajac tam sale i jakie sa zasady, znajoma polecala ale mowi, ze jest tam bardzo drogo ( chodzi mi o palac ostromecko    bo wiem, ze jest tam tez kawiarnia ostromecko).  My dopiero w pazdierniku lub w listopadzie bedziemy w Pl dlatego staram sie dowiedziec jak najwiecej przed przyjazdem a pozniej bedziemy szukac juz konkretnie.  Pozdrawiam

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Sierpnia 2015, 19:47 »
Moi znajomi mieli wesele w pałacu, ale płacili za osobę, ogólnie byli zadowoleni. Jedyni byli źli na to, że cennik za osobę podskoczył jakieś dwa tygodnie przed ślubem (moim zdaniem się tak nie robi). Druga sprawa to mieli wesele w piątek i nie mieli poprawin i do domu w zasadzie dostali po weselu tylko surówki - wszystkie mięsa, zakąski podobno zeszły :-\ My w ogóle nie dostaliśmy surówek, bo to raczej się szybko psuje, więc po co nam to. Natomiast na poprawinach było mnóstwo jedzenia z wesela i jeszcze dostaliśmy do domu.

Offline agnieszka91
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 26.09.2015r.
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Sierpnia 2015, 21:21 »
Pewnie mięso poszło na sobotę  :P

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Sierpnia 2015, 21:28 »
Wcale bym się nie zdziwiła, bo menu niby może być różnie, ale niektóre rzeczy bierze się na ogół standardowo - tym bardziej, że restauracja często doradza, co ludzie jedzą. Jeśli tak było, to trochę kiepsko ::) Wniosek - lepiej mieć wesele w sobotę ;)

Offline Kasia_S
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Sierpnia 2015, 21:48 »
Cytat: takakasia link=topic=50692. msg2208530#msg2208530 date=1439841569
Dziewczyny moze ktoras z Was szuka sukni slubnej odsprzedam sa symboliczna kwote , suknia nowa z salonu ubrana tylko raz przeze mnie typ princessa - piekna wszelkie info zainteresowanym podam na priv

Mogłabyś wysłać mi zdjęcie sukienki? Jaki rozmiar ocena?

Offline takakasia
  • bywalec
  • data ślubu: 6.09.2014
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Sierpnia 2015, 22:26 »
Zdjecia masz juz na meilu😊
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2015, 14:05 wysłana przez Maja »

Offline vermicelli
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Sierpnia 2015, 00:21 »
Różne są opinie. Jedni są za weselem w piątek, inni wolą zostać przy sobocie. My wybraliśmy piątek, bo chcemy dłużej cieszyć się tym najważniejszym dniem, mamy jeszcze sobotę, niedzielę i całe zycieee :-) Chcemy odpocząć, cieszyć się sobą.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Sierpnia 2015, 01:04 »
Taka prawda, że na ogól i tak para młoda bierze urlop zaraz po ślubie to i tak mają czas ;) Ja już się wypowiedziałam - wolę śluby w soboty, dla mnie jako gościa to po prostu wygodniejsze.

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Sierpnia 2015, 08:22 »
My mamy ślub w piatek dlatego, że przy naszej sali to oszczędność rzędu 2 tys. złotych, a też 1/3 gości będzie z Pomorza niektórzy przyjeżdzają dość rzadko do rodziny mojego narzeczonego (częściej my tam jeździmy) i jest to też okazja żeby dłużej pobyli u teściów. W sobotę po ślubie chcemy zrobić "poprawiny" u teściów, najlepiej w ogrodzie, w takiej luźnej formie (może gril). W niedzielę pewnie spora częśc przyjezdnych jeszcze będzie na obiedzie i spokojnie sobie wrócą do domów. Sama byłam na trzech weselach dalej od domu (w innych miejscowościach) i jak się nie ma po weselu urlopu to jest zawsze tak ciężej tym bardziej jak są poprawiny w niedzielę. U rodziny mojego narzeczonego sporo osób (gości) bierze sobie wolne po ślubach, jak mają pracującą sobotę to też i sob, my jak do tej rodziny na pomorze (ślub w piątek) wybieraliśmy się, to już w czwartek rano jechaliśmy z rodzicami, więc też wolne trzeba było mieć.
Teraz wesela są coraz bardziej popularne w piątki, ale też mieliśmy obawy dlatego zrobiliśmy rozeznanie wśród gości co o tym myślą, czy nie będzie to dla nich problem. Wszyscy mówili, że nie ma problemu, jak komuś zależy na nas i chcą być z nami tego dnia to nie będą robić problemów(inna sytuacja jest gdy praca nie pozwala, ale u nas nikt nie jest w takiej sytuacji póki co).
Taka prawda, że na ogól i tak para młoda bierze urlop zaraz po ślubie to i tak mają czas ;) Ja już się wypowiedziałam - wolę śluby w soboty, dla mnie jako gościa to po prostu wygodniejsze.

Moja przyjaciółka która niedawno brała ślub, miała wesele w sob i później 3 tyg urlopu a dopiero po 2 tyg odpoczeła.W niedziele poprawiny do wieczora, w pon od rana rozwozili ciasto do pracy, załatwiali jakieś papierkowe sprawy, rozliczali się z restauracją i innymi usługodawcami, zwrot wódki itd., we wt o 6 rano wyjeżdzali na plener na 2 dni wrócili w śr wieczorem, w czw rano załatwianie papierkowych spraw, jakies inne sprawy poślubne i rodzinne do wieczora. w piatek rano wyjazd w góry na podróż poślubną i odpoczeli dopiero w sobote w górach. Więc z tego co widzę raczej czasu jest mało po slubie

Offline vermicelli
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Sierpnia 2015, 09:03 »
blankowa Mało, tym bardziej, gdy planuje się podróż poślubną za granicą. :)

Kara-90
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Nasi goście do sali też będą mieć spory kawałek, dlatego cieszę się, że mogą wrócić w sobotę po poprawinach do domu i w niedzielę odpocząć, na spokojnie, a nie że dzień po poprawinach od razu rano do pracy :)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Sierpnia 2015, 13:14 »
Dziewczyny rozumiem, że po ślubie też jest trochę załatwiania (u nas to trwało 2 dni - do wtorku), nie wiem może niektórym to zajmuje tydzień. Po prostu pisałam, że para młoda na ogół bierze i tak urlop, więc nie trafia akurat do mnie ten argument, bo teraz piszecie, że urlop to mało - w takim razie chyba ten jeden dzień różnicy (między piątkowym ślubem a sobotnim) nie jest jakiś znaczący dla pary młodej? Bo nie bardzo rozumiem ::) Vermicelli pisała "chcemy odpocząć" i do tych słów się wcześniej odniosłam.

Ja nie bojkotuję piątkowych ślubów - każdy robi jak mu wygodnie, po prostu dla wygody (moich!) gości zrobiliśmy w sobotę. Tak jak pisałam dla mnie jako gościa piątkowy ślub byłby problemem, oczywiście do rozwiązania, ale musiałabym się mocno nagimnastykować, więc wolę soboty.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Sierpnia 2015, 13:18 »
Mam podobne zdanie jak blankowa.

Piątek to jest problem- dla mnie jako gościa na pewno. Nie każdy ma pracodawcę co chętnie daje urlopy- uwierzcie mi czasem trzeba się naprosić...
Ja pracuje do 16-stej to teoretycznie zdążyłabym na ślub o 17... ale chyba w stroju z pracy ;)
A co jeśli mieszka się w innym mieście? To już koniecznie urlop musi załatwić.

Offline lenia08
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.06.2016
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Sierpnia 2015, 13:31 »
Dokładnie.  Mówicie, że po weselu w piatek goście mają jeszcze niedzielę na odpoczynek.  Jak ktoś naprawdę potrzebuje dodatkowego dnia po sobotnim weselu, to sobie weźmie ten dzień urlopu w poniedziałek, i to jest jego własna decyzja.  Robiąc wesele w piątek niejako goście nie mają wyjścia, muszą wziąć dzień wolnego, no chyba że ślub jest na 18 i odbywa się w niedużej odległości.  Na piątkowym weselu byłam do tej pory tylko 1 raz i wzięłam urlop bez problemu, wiadomo od czasu do czasu dłuższy weekend fajna sprawa, ale jakbym miała 5 wesel piątkowych w roku, nie byłabym juz taka zadowolona ;)

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Sierpnia 2015, 14:43 »
piątkowe wesele ma swoje plus i minusy, sobotnie tak samo, każdy tez może widzieć to inaczej. U mojego narzeczonego (bo od niego częsciej chodzimy na wesela) rodziny piątkowe wesela nie są problemem bo nie jedno już takie było i jakoś ludzie się przyzwyczaili. Dla mnie (jako gościa) - osoby która nie ma problemu żeby zwolnić się 2 godziny wcześniej z pracy czy mieć wolne piątkowe wesele jest lepsze. rodzina mojego narzeczonego akurat ucieszyła się z wesela w piątek właśnie z tego względu, że mogą zostać u nas do niedzieli. W niedziele jest spokojny dzień można się nacieszyć rodziną a pon już zabiegany, wiec nawet jakby wzięli wolne my już nie mielibyśmy dla nich tyle czasu. To też miałam na myśli piszac o mojej przyjaciółce jak jej tydz. po ślubie wyglądał.
Dla niektórych piatkowe wesele to spora oszczędność - dla nas tak jak pisałam aż 2 tys. na samej sali, a jeszcze utargowaliśmy u fotografa i zespołu zniżkę ze względu na piatek.  Naszym gościom odpowiada piątek więc akurat w moim przypadku jest to lepsza opcja i ja jako gość też nie mam problemu, żeby iść w piątek, wręcz przeciwnie. Ale to każdego indywidualna sprawa. Dlatego myśle, że trzeba po prostu przy planowaniu wesela zrobić rozeznanie i tyle.
Blankowa, ja akurat rozumiem vermicelli z tym odpoczynkiem w niedziele, bo niektórzy mają sporo do załatwienia zaraz po ślubie i muszą zacząć od pon rana wiec ta niedziela to taki fajny spokojny dzień.

Offline joaszo
  • forumowicz
  • data ślubu: 30.04.2016
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Sierpnia 2015, 20:26 »
witajcie :)
ja początkowo chciałam wesele w piątek, ale jak moja przyszła teściowa to usłyszała to zapytała: "kto to robi wesela w piątek" :D
uświadomiłam ją że takie wesela się coraz częściej organizuje ale już wiedziałam że w naszym wypadku to nie przejdzie, bo w stronach mojego PM nie ma wesel w piątki :D

Offline vermicelli
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Sierpnia 2015, 20:42 »
lenia08 Piszesz, że można wziąć urlop w poniedziałek, równie dobrze można wziąć go w piątek na wesele, na to samo wychodzi. Nikt chyba nie ma aż 5 wesel w roku, zarówno ja i jak mój narzeczony mamy sporą rodzinę, a taka sytuacja nie miała miejsca. Widzę, że są osoby, które stanowczo wolą sobotę i to mnie cieszy, bo świadczy o tym,  że piątkowe terminy nie są aż tak oblegane. Wnioskując, ten jeden piątkowy dzień nie powinien stanowić problemu :)

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Sierpnia 2015, 20:51 »
witajcie :)
ja początkowo chciałam wesele w piątek, ale jak moja przyszła teściowa to usłyszała to zapytała: "kto to robi wesela w piątek" :D
uświadomiłam ją że takie wesela się coraz częściej organizuje ale już wiedziałam że w naszym wypadku to nie przejdzie, bo w stronach mojego PM nie ma wesel w piątki :D

hehe a u mnie zupełnie odwrotnie było, to ja miałam poczatkowo obiekcje (nie wiedziałam czy gościom nie będzie to stanowić problemu), natomiast moja teściowa jak usłyszała, że w piątek taniej to kazała nam się zastanawić, a jak uslyszała ile taniej to była stanowczo za piatkiem tym bardziej tak jak pisalam u nich w rodzinie to nie była nowość.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Sierpnia 2015, 21:26 »
lenia pisała - że można wziąć urlop w poniedziałek, a nie trzeba (wolny wybór), jak ktoś ma wesele w piątek to trzeba wziąć urlop i wyboru nie ma, więc jak widać to spora różnica.
Po prostu pokazujemy, że nie każdemu zaproszonemu piątkowe wesele będzie pasować (to informacja dla tych co się wahają czy piątke czy sobota), skoro u Was wszyscy zachwyceni, to nie ma problemu, tylko się cieszyć.

Offline lenia08
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.06.2016
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Sierpnia 2015, 21:54 »
vermicelli w zeszłym roku byłam na 5 weselach, w przyszłym roku razem z moim weselem mam 4, na szczęście w tym roku odpoczynek i tylko 1;) znajomi w zeszłym roku nawet na 8 byli. .  co zrobić, taki wiek :P

blankowa idealnie wytłumaczyłaś co miałam na myśli, we wcześniejszej wypowiedzi;)

tak jak wcześniej mówiłam, dla mnie, póki wesela piątkowe są sporadycznie, to tragedii nie ma:)
a jak u Was większości gościom pasuje, to tym bardziej nic tylko się cieszyć;)

Offline 90Wiola12

• forumowicz
  • data ślubu: 12.08.2016
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Sierpnia 2015, 19:10 »
Nasz ślub jest w piątek.. a żeby było ciekawej długi weekend będzie wtedy.. (12.08.2016) i jestem bardzo zadowolona. Mam sporo  gości przyjezdnych i wiem, że spokojnie będą mogli sobie wrócić najpóźniej w poniedziałek do domu po weselu.. nikt nie będzie musiał lecieć na łeb na szyję do domu.. ☺
A poza tym w piątek  jest taniej  😀

Offline 90Wiola12

• forumowicz
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Sierpnia 2015, 19:19 »
A jeżeli chodzi o gości to cóż. . O ślubie nie dowiadujesz  się tydzień wcześniej tylko z reguły 2 miesiące wcześniej.. Także zawsze idzie się z pracodawcą dogadać.. a jeżeli nie..cóż istnieje coś takiego jak urlop na żądanie 😀😃
Z narzeczonym mamy w planie rozwozić zaproszenia w kwietniu/maju, aby kazdy z  gosci miał czas na podjęcie decyzji.

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Sierpnia 2015, 20:35 »
A jeżeli chodzi o gości to cóż. . O ślubie nie dowiadujesz  się tydzień wcześniej tylko z reguły 2 miesiące wcześniej.. Także zawsze idzie się z pracodawcą dogadać.. a jeżeli nie..cóż istnieje coś takiego jak urlop na żądanie 😀😃
Z narzeczonym mamy w planie rozwozić zaproszenia w kwietniu/maju, aby kazdy z  gosci miał czas na podjęcie decyzji.

W zasadzie to na ogół o slubie dowiadujemy się dużo wcześniej przed otrzymaniem zaproszenia, ewentualnie możemy nie być pewni czy jesteśmy zaproszeni. O naszym ślubie większośc rodziny i znajomych dowiedziała się krótko po ustaleniu daty śluby (czyli ponad półtora roku przed ślubem). Wszyscy których mamy na liście gości już wiedzą co, jak, gdzie i kiedy.

Offline 90Wiola12

• forumowicz
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Sierpnia 2015, 20:46 »
kara-90 zgadzam się z  Tobą w 100%.

My w zeszłym roku podczas Świąt Bożego Narodzenia oświadczylismy rodzince na jaki termin mają rezerwować czas żeby później nie było żadnych nieporozumień. (Tych co nie było na święta to dowiedzieli się pocztą pantoflową) .

Offline Kasia_S
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Sierpnia 2015, 23:48 »
Cytat: takakasia link=topic=50692. msg2208530#msg2208530 date=1439841569
Śliczna suknia :) ja niestety szukam troszkę innego fasonu :)

Offline karolinka_87
  • forumowicz
  • data ślubu: 01.10.2016
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Sierpnia 2015, 19:44 »
moi znajomi byli w 2010 r. w ostromecku chcieli datę na 2012 rok to kobitka im powiedziała, że terminy mają już nawet zarezerwowane w 2014 roku ;-) wtedy chyba podstawa kosztowała 180 zł czasy się zmieniły, ceny, opinie... więc nie wiem jak jest teraz ;-) też się zastanawiałam nad ślubem w piątek, ale sobie myślałam że jak w piątek to może zaoszczędzimy i nie zrobimy poprawin, goście musieliby wziąć wolne w piątek co nie jest zazwyczaj problemem, ale ja np jakbym miała iść do kogoś na ślub np 19tego to dla mnie jako księgowej byłoby niemożliwe wziąć wolne... w końcu zdecydowałam się na sobotę z poprawinami, kto będzie chciał to w niedzielę przyjdzie na poprawiny, kto będzie chciał to sobie poniedziałek weźmie wolny, a kto będzie się czuł na siłach to pójdzie do pracy ;-) zresztą poprawiny nie trwają nie wiadomo ile czasu. Mój kuzyn miał wesele w piątek, jako pierwszy w rodzinie i trochę było zdziwienie, że bez poprawin bo już nie było terminu na sobotę więc poprawin nie mogli robić... mój narzeczony nie mógł być na ceremonii i przyjechał dopiero na drugie danie bo był w pracy i nie mógł wziąć wolnego. Zawsze ktoś taki się znajdzie ;) ja nie mam przynajmniej wyrzutów ze zmuszam kogoś do wzięcia urlopu, chyba że sam będzie chciał to sobie poniedziałek weźmie :) ale to jest tylko moje zdanie :)