Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1649573 razy)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #5730 dnia: 21 Kwietnia 2015, 06:59 »
No to ja mam szybko rozwijającego się chłopaka  8)

Twój Karol w ogóle uzdolniony 8) tylko pozazdrościć :)

Tydzień temu się przeprowadziliśmy, złożyliśmy Natalii łózko i oczywiście mój mąż na nim spał ;D nasze łóżko i łóżko Natalii dzieli szafka nocna ;) a wczoraj Natlia nie chciała zasnąć, cały czas gadała, po 23 stwierdziła, że tata ma spać z mamą, a ona śpi na swoim łóżku :o :o :o
Zamieniliśmy pościel, mąż przyszedł do mnie, dziecko się położyło i po 3 minutach spała  :o ;D
Jestem w szoku :) mąż zapytał (z lekką ironią) czy chce ją przenieść do siebie :P jakoś dałam radę ;) łatwo nie było, bo odkąd się urodziła to zawsze razem spałyśmy (oprócz jakichś 5 nocy ;)). Dzisiaj wyglądam jak zooombi ;) sto razy wstawałam ją nakryć, poprawić itp ;)
Natalka 4.11.2012

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #5731 dnia: 21 Kwietnia 2015, 07:56 »
Widzisz kochana - dziecko od matki mądrzejsze ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #5732 dnia: 21 Kwietnia 2015, 08:39 »
Brawo dla Natalki!

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #5733 dnia: 21 Kwietnia 2015, 08:50 »
Natalka już "duzią" dziewczynką jest i co ma spać z matką hahaha :-)
A tak na serio to super, że sama wyszła z inicjatywą spania.

Ja nie umiem już spać z dziećmi, jeszcze z tymi starszymi to ok, bo się nie wiercą, ale z młodym nie ma opcji spania. On jest w każdym kącie łózka, na mnie nachodzi w nocy, cały czas głową mnie biję. Więcej wstawania i męczarni niż spania. Zresztą młody nawet wieczorem nie zaśnie w naszym łózko, musi w swoim bo tam sie układa jak chcę i nic i nikt (w sensie ja i mąż) go blokuje.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5734 dnia: 21 Kwietnia 2015, 09:42 »
Justys ja absolutnie nie dyskryminuje chłopców :) ale tez coś mi świta, ze oni szybciej rozwijają się ruchowo, a dziewczynki mają tzw. lekką mowę, podobnie grafomotoryka czy dojrzałosc emocjonalna ( to już bardziej widac w starszych grupach przedszkolnych) ale jak zwykle od kazdej reguły sa wyjatki

no to mój jest inny, ruchowo później, mowa, motoryka i dojrzałość emocjonalna szybciej  :D

Monia widzisz jaką masz córunię dojrzałą  ;)
ale w sumie daleko to jej nie odelegowałaś  ;D

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5735 dnia: 21 Kwietnia 2015, 10:14 »
Na swój pokój przyjdzie pora ;) za jakieś 10 lat :P ;) ;) nie odetnę tej pępowiny ;)

Ciekawe jak dzisiaj będzie? może to jednorazowy "wybryk" ;) ;D
Natalka 4.11.2012

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #5736 dnia: 21 Kwietnia 2015, 10:48 »
Monika a dlaczego nie chcesz dac Natalki do swego pokoju??
Mąż nie ma nic przeciwko aby spać na innym łóżko a nie z Tobą??
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5737 dnia: 21 Kwietnia 2015, 13:09 »
Monika a dlaczego nie chcesz dac Natalki do swego pokoju??
Mąż nie ma nic przeciwko aby spać na innym łóżko a nie z Tobą??

Mąż się przyzwyczaił :) mamy duże łóżko i czasami we trójkę śpimy.

Natalii do swojego pokoju nie chce dać przez moje obawy - Nati wcześniej często w środku nocy wymiotowała i wolę ją nadal mieć na oku ::)
Natalka 4.11.2012

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #5738 dnia: 21 Kwietnia 2015, 13:27 »
nie mam siły do mojego dziecka...
już chyba setny raz próbuję go odpieluchować i kompletna porażka
teraz nie da sobie nawę majtek założyć bo od razu z krzykiem je ściąga :-\
zesikał sie w getry i nawet tego nie zauważył, a jak mu ściągałam te mokre getry tłumacząc co, po co i dlaczego to się obraził i poszedł do swojego pokoju i po 5 min zasnął...ręce mi opadają...będzie do osiemnastki sikał w pampersa  :'(
moj po 3 urodzinach dopiero zaczol odpieluchowywanie tez myslalamz e do 18stki bedzie w pieluszcze..na szczescie po kilku mies sie udalo ale bylo bardzo ciezko

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #5739 dnia: 21 Kwietnia 2015, 19:46 »
Brawo dla mamy, nie dla Natalki :-D

U nas Adi został odpieluchowany w 1 dzień, w grudniu, krótko po skończeniu 2 urodzin. Wczesniej na 1,5 roku probowałam przez 3 miesiace, ale on wtedy jeszcze nie trzymał. Odpieluchowany systemem na ciastko - upiekłam malusie ciasteczka i powiedziałam, że jak zawoła siku, dostanie ciastko, a jak zrobi w majty, to nie. Nie wysadzalam go w ogóle - czekałam. zrobił w majty - ja mówię, nie ma ciastka, placz. Wytłumaczyłam zbowu. Drugi raz w majty - sam zawolał ciastko, ja mówie, nie ma ciastka i znów wytłumaczyłam. Za 3 razem zawołał, zatrzymał i zrobil do nocnika. W tym dniu dostawał ciastko za każde siku. Drugiego dnia dostał tylko rano i pokazalismy, ze ciastka sie skonczyły, ale dalej robimy siku do nocnika. zakumał od razu. Po około 3 tygodniach wołał juz tez na kupę.

Ale żeby n ie było tak kolorowo, to miesiac temu przez 2 tyg robił w majtki siku na złość, jak czegos nie mogł, srednio raz dziennie. Tłumaczylismy i przeszło. Z nocy pielucha jest czesto sucha i pierwsze co robi po obudzeniu sie to wola siku i lecimy. ale nocnej nie bede mu jeszcze zabierac, za bardzo lubie przespane noce ;-)

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #5740 dnia: 21 Kwietnia 2015, 19:59 »
u nas Gabi sama się odpieluchowala :) zobaczyla jak dziciaczki w przedszkolu siadaja na nocnik i ona tez chciala. u nas nocnik juz stal w pogotowiu :)
 na zlosc zawsze sika, czasami ze 3razy dziennie :-/ jak jest placz to i wiadomo ze beda mokre majty :-/

a na noc dalej ma pampersa i nie zamierzam jej zabierac pimimo ze noce i tak mamy nie przespane ;)

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #5741 dnia: 22 Kwietnia 2015, 00:56 »
no wlasnie kwestia nocy jest dla mnie skomplikowana.. czy liczyc na tylko suche pampki przez jakis czas i wtedy próbować bez?. czy otworzyc jej łóżeczko żeby mogła isc sama siku? byłaby sie chyba w nocy i tak.. poki co zostawiam.. tylko jesli powtorza sie noce ze ona sie 5razy budzi i lamentuje ze chce sucha pieluche bo ta jest mokra.. to wtedy mi chyba bedzie wszystko jedno po co wstaje :p

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #5742 dnia: 22 Kwietnia 2015, 08:15 »
selena genialnie brzmi! przeczytałam mężowi i wspólnie stwierdziliśmy, że to będzie sposób na naszego żarłoczka :D :D

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #5743 dnia: 22 Kwietnia 2015, 09:41 »
He he, ja też o tym sposobie przeczytałam w necie, na żelki czy jakoś czas, mój rzadko je słodycze, więc na nim ciasteczka robiły wrażenie :-D. dodam jeszcze, że te pierwsze 2 razy było w majty, a od trzeciego juz kazdy raz do nocnika, po prostu nie było juz wpadek! Ani razu - az do początku kwietnia, gdy przez jakiś czas robił nam siku na złośc, wręcz siadając na lózko  ::). Aha, kupa jeszcze przez 3 tyg szła w majty, ale tez tylko tłumaczyłam i po 3 tyg zawołal przed.

U mnie było o tyle zabawnie, że na 1,5 roku Adi robił siku zawsze posadzony na nocnik, rozumiał, ze ma zrobic. Ale wołał pół na pól, wiec kilka par spodni w dzien było do zmiany... Przerwałam po 3 miesiacach, bo miałam dosc i wrociłam do tego p skonczonych 2 ur, kiedy był bardziej kumaty.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #5744 dnia: 22 Kwietnia 2015, 10:17 »
Justys ja absolutnie nie dyskryminuje chłopców :) ale tez coś mi świta, ze oni szybciej rozwijają się ruchowo, a dziewczynki mają tzw. lekką mowę, podobnie grafomotoryka czy dojrzałosc emocjonalna ( to już bardziej widac w starszych grupach przedszkolnych) ale jak zwykle od kazdej reguły sa wyjatki

no to mój jest inny, ruchowo później, mowa, motoryka i dojrzałość emocjonalna szybciej  :D

Adaś ma dokładnie tak samo. Ruchowo później a mowa i dojrzałość szybciej. Aż się boję jak intelektualnie nadążę za parę lat :D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #5745 dnia: 22 Kwietnia 2015, 12:48 »
badania mają to do siebie, że obejmują określoną grupę dzieci w danym przedziale czasowym i stąd takie uogólnione wnioski co do dziewczynek i chłopców, a każde konkretne dziecko to indywidualny przypadek.....ja z kolei z obserwacji własnych i znajomych mogę stwierdzić, ze drugie dziecko niezależnie od płci opanowuje różne umiejętności w szybszym tempie, bo działa przykład starszego rodzeństwa  :)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #5746 dnia: 22 Kwietnia 2015, 13:22 »
Ja gdzies czytałam ze to się z czasem wyrównuje te mniej że tak się głupio wyraze rozwinięte intelektualnie doganiaja a tamte z kolei spowalniaja, chyba że mamy doczynienia naprawdę z wybitnym małym człowiekiem. Ostatnio czytałam o sferze emocjonalnej że bardzo rozwinięte umysłowo dzieci mają słabą dojrzałość emocjonalną i społeczną i że warto o to dbać bo wiedzę uzupełni później a reszty już nienadrobi.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #5747 dnia: 22 Kwietnia 2015, 13:26 »
ja jeszcze z doświadczenia własnego  dorzucę, że w przeciągu pół roku może nastąpić u dziecka bardzo szybki rozwój grafomotoryki i dojrzałości emocjonalnej......

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #5748 dnia: 22 Kwietnia 2015, 15:23 »
Ostatnio czytałam o sferze emocjonalnej że bardzo rozwinięte umysłowo dzieci mają słabą dojrzałość emocjonalną i społeczną i że warto o to dbać bo wiedzę uzupełni później a reszty już nienadrobi.

Psycholog,  która bywa na zajęciach mówi to samo.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5749 dnia: 24 Kwietnia 2015, 22:10 »
Jedni sie rodza, drudzy umieraja...
Jechalam wieczorem do domu i uslyszalam w radiu, ze prof. Bartoszewki trafil do szpitala a teraz czytam o jego smierci :(

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #5750 dnia: 24 Kwietnia 2015, 22:11 »
Jedni sie rodza, drudzy umieraja...
Jechalam wieczorem do domu i uslyszalam w radiu, ze prof. Bartoszewki trafil do szpitala a teraz czytam o jego smierci :(

tez wlasnie przeczytalam :(
  • [*
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #5751 dnia: 24 Kwietnia 2015, 23:43 »
Dokladnie tak jest... W naszej rodzinie często się sprawdza... Przykro

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5752 dnia: 25 Kwietnia 2015, 10:03 »
Tak jeszcze z obserwacji w najbliższej rodzinie.Dzieci bardzo inteligentne wydają się być bardzo zaradne i każdy myśli ze taki sobie zawsze poradzi, jednak to są niezwykle wwrażliwe osoby podatne na wpływy środowiska itd, bardzo łatwo taką osobę zranić choć nie zawsze dają po sobie poznać

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #5753 dnia: 25 Kwietnia 2015, 11:14 »
przykra informacja o profesorze... ale dziewczyny, człowiek miał 93 lata. Uważam , że to godny wiek, godny pozazdroszczenia... nie jeden chciałby odejść w takim wieku... bardziej żałuję 30, 40, 50 latków którzy odchodzą zdecydowanie zbyt wcześnie :( niemniej jednak wiadomo- każdy chwyta sie życia , nikt nie chce umierać :(

ale chciałabym aby moim dziadkom najukochańszym dane było tyle pożyć :( niestety... oboje zmarli w wieku 71 lat, zdecydowanie za szybko przyszło sie żegnać :( dlatego dla mnie wiadomość smutna, ale ciesze się, że pan profesor miał tak długie życie.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #5754 dnia: 25 Kwietnia 2015, 12:05 »
Wpadł mi dziś link do fajnej akcji http://paczkiwdziecznosci.pl/
Można wysłać znajomym za granicą paczkę kawy - za darmo :)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5755 dnia: 25 Kwietnia 2015, 12:50 »
Dziewczyny dziś zmarła moja teściowa.... Chciałam was podpytać jak ogarnąć temat z czterolatkiem...jak mu to wytłumaczyć no i czy zabierać na pogrzeb...

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #5756 dnia: 25 Kwietnia 2015, 12:54 »
Wyrazy współczucia :(

W lipcu zmarła moja babcia. Nie brałam dziewczynek na pogrzeb. Ale na cmentarz często jeździmy. Córka sama wybiera znicze, kwiatki dla (pra)babci, która wg niej, śpi sobie na chmurce. I często na spacerze szukamy TEJ chmurki.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5757 dnia: 25 Kwietnia 2015, 12:59 »
Niedawno zmarł mój tata, nie zabieralam 7 latki na pogrzeb. Wytłumaczyłam jej normalnie, że zachorował i umarl,że nie cierpi i takie tam. Przeżyła to na swój sposób, ale szybko doszła z tym do porządku dziennego.
Wyrazy współczucia :(

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5758 dnia: 25 Kwietnia 2015, 13:01 »
Teściowa zmarła nagle... Eh zobaczymy. Mama mówi że kiedyś się brało dzieci na pogrzeby i przez to łatwiej im było zrozumieć...

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5759 dnia: 25 Kwietnia 2015, 13:01 »
Moj tata tez nagle. Ale powiedziałam córce, że byl chory, tylko nie widzieliśmy o tym. Troche sciema,ale inaczej się nie dało.