Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1654280 razy)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #2220 dnia: 19 Listopada 2014, 11:49 »
Dziewczyny możliwe możliwe bo to zawsze takie opisują ryzyka jak dają do podpisania zgodę na cc, niestety nie czytałam jej bo balam się wiedzieć co mnie czeka, ale wcześniej koleżanka dostała i mi właśnie przeczytała o tym ze mogą ciachnąć dziecko....tylko to miałam w glowie idąc na cc....

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #2221 dnia: 19 Listopada 2014, 11:56 »
Irminko bo to jest tak jak piszesz. Każdy poród ma niestety plusy i minusy. Zawsze może się coś zdarzyc. Moja koleżanka jest w 36 tc i okazało się ze jej córeczka ma szyję okręcona pępowiną.  Lekarz jej powiedział ze musi być dobrej myśli i ze lekarze w szpitalu zadecydują czy robić jej cc czy będzie SN.  Nie muszę chyba mówić jak bardzo jest zestresowana i ze marzy o cc bo boi się o zdrowie i życie swojego dziecka.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #2222 dnia: 19 Listopada 2014, 12:01 »
Jezu Marta u mnie to samo, zawsze była przylepa, ale teraz strasznie mędzi jak wychodzę z pokoju, a dziś 2 drzemka u mnie na klacie  ::) a ja też bym się chętnie zdrzemnęła bo noce bez szału.
Zganiam na poczatki lęku separacyjnego

Ja rozumowo chciałam SN bo to niby lepiej dla dziecka jak oczywiście wszystko przebiega dobrze, ale w trakcie marzyłam o cc

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #2223 dnia: 19 Listopada 2014, 12:01 »
Beta ale oczywiście ze się zgadzam że i tak samo sn jak i cc niesie za sobą + i -...jednak cc to operacja a dla dziecka lepiej jak wychodzi siłami natury bo płucka się oczyszczają z wód płodowych i nie ma dla niego takiego szoku...

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2224 dnia: 19 Listopada 2014, 12:03 »
no ale to nie jest tak w w chwili robienia usg dziecko jest okręcone pępowiną a po wyjściu z gabinetu może juz nie być okręcone??? przecież dziecko jest żywe, rusza się więc wszystko się może zmienić....no nie wiem...nie znam sie

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2225 dnia: 19 Listopada 2014, 12:04 »
Beta ja na miejscu tej dziewczyny.byl.wyblagala od gina cc.... zadnego sn

ja lezalam z dziewczyna ktorej syna drasneli skalprlem.na skroni i kiedys o tym pisalam.u siebie..
Ona gadala mi o tym i gadals. Ja myslalam ze jaja se robi. Az podeszlam do malego kiedys w szpitalu a on drasniety.ok 3cm na skroni i dopiero japnelam ze ons serio mowi

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2226 dnia: 19 Listopada 2014, 12:04 »
To zależy jak Ci się poród zacznie :-) u nas szczęście w nieszczęściu ze mały sam zdecydował kiedy chce wyjść.  Wody mi odeszły mimo planowego cc. Więc lekarze sami mówili,  że dobrze się złożyło bo szoku dla dziecka nie było.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2227 dnia: 19 Listopada 2014, 12:08 »
U mnie też wyskoczyła owinięta ale tętno było cały czas oki, więc nie było zaciśnięte, podobno wbrew pozorom to się często zdarza, ale serce mi stanęło jak zobaczyłam ta pępowine wokół szyi

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2228 dnia: 19 Listopada 2014, 12:15 »
Sylwia ona wręcz błagała o cc bo się boi o dziecko, ale lekarz powiedział ze on takiej decyzji nie podejmie. Elemelka ok, tylko jak dowiaduje sz się o tym w czasie,  gdy dziecko jest w brzuchu a lekarz każe ci liczyć ruchy dziecka żeby kontrolować czy dziecko nie za rzadko się rusza to moja koleżanka panikuje strasznie. I w sumie wcale się jej nie dziwie.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #2229 dnia: 19 Listopada 2014, 12:22 »
Mój syn był draśnięty skalpelem na główce,  ślad ma we włosach, więc tego nie widać.
Przy cc okazało się, że nie chciał 'wyjść' bo był 3 razy wokół główki owinięty i jeszcze za stopę,
jestem szczęśliwa że wszystko dobrze się zakończyło.
Przy drugiej ciąży pytałam lekarza, czy córka jest owinięta pępowiną, czy coś widać na usg, martwiłam się o to.
Nic nie wyszło, ale wiedziałam że to jeszcze może się zmienić.
Jak rozpoczął się drugi poród, szczerze to nie pamiętałam już o tej pępowinie, ufałam mojej położnej.
On 2011
Ona 2013

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #2230 dnia: 19 Listopada 2014, 12:32 »
My dzisiaj też zaliczyliśmy 3 pobudki, masakra, odzwyczaiłam się  ::)
Marta współczuje, Irminka kiedyś pisała o lęku separacyjnym, Kuba też chyba ok 7 msca coś takiego krótkiego zaliczył.

Ja to znów zaliczam regularny płacz przy wychodzeniu do pracy i smutne to jak cholera  ::) Ciekawa jestem czy to się skończy, bo mam wrażenie, że z premedytacją krzywdę swoje dziecko ::)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2231 dnia: 19 Listopada 2014, 12:32 »
Marta wspolczuje  :-\ może to jjakiś skok rozwojowy i za chwilę wszystko do normy wroci

Ja podziękuj za te skoki, coś mi często ta moja córka skacZe :p

Dziewczyny możliwe możliwe bo to zawsze takie opisują ryzyka jak dają do podpisania zgodę na cc, niestety nie czytałam jej bo balam się wiedzieć co mnie czeka, ale wcześniej koleżanka dostała i mi właśnie przeczytała o tym ze mogą ciachnąć dziecko....tylko to miałam w glowie idąc na cc....

Ja musiałam przy drugim porodzie podpisać taką zgodę na sn, te były wymienione w punktach sytuację które mi grożą

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2232 dnia: 19 Listopada 2014, 12:33 »
U mnie spadł śnieg 8) Także tego szykujcie się idzie do was :P

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2233 dnia: 19 Listopada 2014, 12:34 »
Haha Marta :) to nie pozostaje Ci nic innego jak przeprowadzić poważna rozmowę z Amelia :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2234 dnia: 19 Listopada 2014, 12:38 »
dziś już wychodzę z siebie :( 5 raz odkładam ją do łóżeczka bo zasypia przy piersi :mdleje:

jak tak dalej pójdzie to znów skapituluję i wsadzę ją w wózek i będę łazić po mieście kilka godzin, tylko liczyłam że w końcu uda mi się coś w domu zrobić

Płakać mi się chce po prostu tego dochodzi jakiś ogólny dół, trochę problemów i nerwów i jestem wrakiem człowieka

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #2235 dnia: 19 Listopada 2014, 12:40 »
Marta? A w wózku w domu nie pośpi?

Liwia też dziś w nocy się kręciła, ale przyjechałyśmy "na wczasy" do moich rodziców wiec winę zganiam na zmianę miejsca do spania.

A pytanie do dziewczyn, które mają żyrafkę Sophię. Czy Wasze dzieci lubią się nią bawić? Warta tych pieniędzy?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2236 dnia: 19 Listopada 2014, 12:46 »
Ilona nie chce mi się targać wózka na górę  ::) zresztą musiałabym stać i go bujać

dziś i tak ledwo zniosłam Amelię po schodach rano, bo coś mnie dziś cięcie ciągnie :/

My mamy żyrafkę, jest nią żywe zainteresowanie odkąd ją mamy

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2237 dnia: 19 Listopada 2014, 13:16 »
Ja też nie, bo na każdej wizycie pytalam czy nie jest owinięta.
Mam nadz, że pójdzie po jej myśli

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2238 dnia: 19 Listopada 2014, 13:27 »
Elemelka ja również.  Bo jak widzę jak ona płacze ze strachu to serce mi pęka. 

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2239 dnia: 19 Listopada 2014, 13:29 »
Dlatego właśnie aby nie targać wózka do domu, na okres zimy pożyczę sobie spacerówkę po naszej Lenie. Jak bedzie ziąb to Liwię po domu "powożę" a jak cieplej to wyjdę na dwór. Liwia w wózku momentalnie usypia.

Apropos dworu to Liwia śpi, a ja przed chwilą obiad na podwórku pod altaną jadłam :) A jesień niby ;)

Kupię tą Sophię. Będę miała wszystkie prezenty gwiazdkowe odhaczone :)

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2240 dnia: 19 Listopada 2014, 13:37 »
My mamy zyrafke i Lusia ja uwielbia, do ugryzienia jest super.
Ja właśnie wstalam z drzemki bo dziecko łaskawie dało się odłożyć i spalysmy razem. A teraz próbuje zrobić kupe, czy groszek zielony zatwardza? Bo ciśnie a nic nie ma.
Beta współczuję, ten strach na końcówce jest okropny, ja się na tydzień uziemilam w szpitalu po terminie bo juz wolalam być po d kontrolą

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2241 dnia: 19 Listopada 2014, 13:39 »
Wcale się nie dziwię.  No ale na szczęście u Ciebie wszystko dobrze się skończyło.  Mam nadzieje ze u mojej koleżanki tez tak będzie.

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2242 dnia: 19 Listopada 2014, 13:41 »
beta a nie może skonsultowac  z innym lekarzem, zwłaszcza takim co ma dyżury w szpitalu i faktycznie cc robi?

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2243 dnia: 19 Listopada 2014, 13:45 »
Sylwia dzięki  ;) Chłopaków lubię, fajnie grają chociaż ja zasadniczo wolę cięższą nutę, w zeszłym roku o ile się nie mylę na Woodstocku grali, generalnie bardzo pozytywne są ich koncerty, niestety do Szcz nie dotrę bo po pierwsze urodziny męża a po drugie cały tydzień jestem praktycznie sama z małymi.

W moim otoczeniu dzieciaczki bardzo samodzielne, te z Liwki grupy zresztą też, nie widziałam żeby któryś 5 latek nie ubierał się sam w przedszkolu. Moja 2 letnia Jagoda sama zakłada buty i zapina rzepy, jak zdarzy się lewy na prawy to ściągam pokazuje który i zakłada jeszcze raz. Liwka kokardkę wiąże.

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2244 dnia: 19 Listopada 2014, 13:48 »
Też jej to sugerowałam, ale chodzi do lekarza na NFZ bo pieniędzy na prywatnego nie miała i teraz w sumie nie ma szans żeby jej na żądanie cc zrobili. Wszystko zależy od tego jaką decyzje podejmie lekarz podczas porodu. Miejmy nadzieje ze wszystko będzie ok. Tak jak Elemelka pisała,  podobno dość często się to zdarza ze dziecko jest owinięte pępowiną.

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2245 dnia: 19 Listopada 2014, 13:55 »
Jest jeszcze jedna ponoć droga cesarki na życzenie - zaświadczenie od psychiatry ;) I po stresie koleżanki.
Pępowina to bardzo częsta sprawa, niestety mądry lekarz musi ocenić czy zrobi szkody...

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2246 dnia: 19 Listopada 2014, 14:02 »
Wskazania okulistyczne też są podstawą do cc. Sama tak miałam ... A w ogole to ja zawsze "ślepa" byłam, ale po ciąży to juz zupełnie masakra! A okulary zamiast na nosie to na półce leżą :) jeszcze by sie zniszczyły albo co ;)

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2247 dnia: 19 Listopada 2014, 14:04 »
Podpowiem jej w takim razie o takiej możliwości.  Właśnie o to chodzi...czasami chwila nieuwagi wystarczy i potem w najlepszym wypadku rehabilitacja i leczenie dziecka.

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2248 dnia: 19 Listopada 2014, 14:10 »
Mój ginek w przypadku siostrzenicy się sprawdził, zrobili szybko cc i się udało, a na pewno przy SN by się solidnie przydusiła.
Ilonka ale okulistycznie to naprawdę trzeba mieć wskazania, a w przypadku psychiatry ponoć wystarczy sam nieustający i nie do pokonania strach przed SN  ;D

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2249 dnia: 19 Listopada 2014, 14:51 »
Tak zwana tokofobia.
Sama bylam swego czasu o krok od zalatwienia sobie papierka..
I nie uwazam ze to bylo chore wtedy
. Moj lek byl tak silny ze nie wiem jak to sie w sumie stalo ze chcialam sn..
tzn wiem.. prywatna polozna  dala mi powera :)