Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1631165 razy)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Rozmowy nocą :-)
« Odpowiedź #1800 dnia: 4 Listopada 2014, 15:59 »
Takie przezycia od maluszka. Biedna Nikola, ale wazne, ze zabek uratowany.
Teraz tez bedzie dobrze.
Powodzenia.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1801 dnia: 4 Listopada 2014, 16:09 »
Dentyst ka przyjęła nas między pacjentami. Blizna na dziasle się powiększyła ale mam nie panikowac. Rtg szczęki mamy Zrobić dla pewności bo ząbek jest bardziej ruchliwy niż inne. A musi się jeszcze chociaż pół roku utrzymać i będzie można odetchnąć z ulgą i czekać na stałego zęba

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1802 dnia: 4 Listopada 2014, 17:28 »
Czyli dobre wieści.
Który to ząbek?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1803 dnia: 4 Listopada 2014, 17:32 »
Górna jedynka. Wieści dobre bo cały czas walczymy by ten ząb siedział w dziasle i wytyczyl szlaki dla stałego zęba. Gdybyśmy te kilka lat temu nie trafiły do tego konkretnego dentysty to możliwe że Nikola nigdy nie miałaby stałego zęba w tym miejscu

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1804 dnia: 4 Listopada 2014, 17:35 »
Dentyst ka przyjęła nas między pacjentami. Blizna na dziasle się powiększyła ale mam nie panikowac. Rtg szczęki mamy Zrobić dla pewności bo ząbek jest bardziej ruchliwy niż inne. A musi się jeszcze chociaż pół roku utrzymać i będzie można odetchnąć z ulgą i czekać na stałego zęba

Dlaczego pół roku ? Wychodzą jej już ząbki stałe

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1805 dnia: 4 Listopada 2014, 17:38 »
Pół roku minimum, chyba chodzi o zawiazki korzenia zeboweg o bo coś o korzeniu dentystka wspomniała, ale pewna nie jestem

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1806 dnia: 4 Listopada 2014, 17:44 »
U nas podobna sytuacja, tyle że nasza Pani Doktor uważa że najlepiej zachowac tego mleczaka do momentu wyjścia stałego ząbka. 2 mleczaki na dole już wypadły teraz czekam na górę.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1807 dnia: 4 Listopada 2014, 17:53 »
Bo zachowanie mleczaka zgodnie z naturą jest najlepsze

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1808 dnia: 4 Listopada 2014, 18:56 »
Górna jedynka- nieciekawie byłoby ja stracić.
Dobrze, że o nią walczycie.
Już w wieku 5 latek mogą iść stałe ząbki?  Szybko :-D
Wytrzymacie,  trzymam kciuki.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1809 dnia: 4 Listopada 2014, 19:06 »
Marta a robiliście prześwietlenie, widac już stałego ząbka na nim ? Mi to spędza sen z powiek, bo to że przez 4 lata zachowaliśmy szczątki ząbki mlecznego nie oznacza że stały wyjdzie bez problemu.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • data ślubu: 12
« Odpowiedź #1810 dnia: 4 Listopada 2014, 19:13 »
  5 groszy  wrzucę  ;D       mogę  :)
 najlepiej  obrazowo  wytłumaczone to jest  tu
http://pediatria.mp.pl/prawidlowyrozwoj/jamaustna_zeby/show.html?id=67452

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1811 dnia: 4 Listopada 2014, 19:41 »
Marta a robiliście prześwietlenie, widac już stałego ząbka na nim ? Mi to spędza sen z powiek, bo to że przez 4 lata zachowaliśmy szczątki ząbki mlecznego nie oznacza że stały wyjdzie bez problemu.
Właśnie teraz mamy skierowanie na rtg i 18 listopada konsultacja u dentysty ze zdjęciem. Chociaż nasza dentystka mówiła ze jakutrzymamy zęba mleczaka to. A pewno wyjdzie stały

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1812 dnia: 4 Listopada 2014, 19:49 »
Moja tez ma.juz dwa stałe na dole i niedawno wypadła górna jedynka :)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1813 dnia: 4 Listopada 2014, 19:55 »
Aniu jakie Ola ma te ząbki na dole ? Takie jakby "pofalowane" ?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1814 dnia: 4 Listopada 2014, 19:58 »
Tak. I takie powinny być :) Bo nie są jeszcze zdarte.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1815 dnia: 4 Listopada 2014, 19:59 »
  robiłam  rtg  4 latkowi po to własnie, by ocenić czy są zawiązki zębów stałych   zlecenie od ortodonty, bo wada w zgryzie (genetyczna jak się  okazało  po dziadkach zgryz identyczny  ) jak się okazało nie mamy zawiązka  górnej  2   i mleczak utrzyma  się ile sam będzie  w stanie   (istnieje możliwość ,że na mleczaku można  zrobić koronkę   są ponoć dorośli   mający mleczaki  )  ale ponieważ nie mamy wszystkich zębów stałych   i przednie są mleczne   dużego pola do popisu nie ma  mamy ruchomy aparat   i   czekamy   na zęby,  by założyć aparat stały   w między czasie  się okaże   czy  z braku zawiązka   zostanie  koronka na mleczaku  czy aparatem tak się   zsunie zęby,  że  szpary nie będzie widać    dlatego  sprzeczałabym się, że  jeśli się utrzyma mleczaka  to stały wyjdzie na pewno
i też przykłady można mnożyć , bo  córka koleżanki  dostawała żelazo (po fakcie   wiemy, że lepiej  podawać przez rurkę unikać  kontaktu z zębami  i  zęby myć od razu po aplikacji)  po przednich mleczakach    były tylko czarne  plamy w dziąsłach   a teraz idą  piękne zdrowe zęby stałe,    bo jak widać przy pięknych zdrowych mleczakach może się okazać ,że nie ma zawiązków a zniszczone do zera mleczaki nie mają wpływu aż takiego  na zdrowe  zęby stałe

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1816 dnia: 4 Listopada 2014, 20:04 »
Tak. I takie powinny być :) Bo nie są jeszcze zdarte.

No tak też usłyszałam, ale mimo wszystko jestem ciekawa innych ząbków  ;)

robiłam  rtg  4 latkowi po to własnie, by ocenić czy są zawiązki zębów stałych   zlecenie od ortodonty, bo wada w zgryzie (genetyczna jak się  okazało  po dziadkach zgryz identyczny  ) jak się okazało nie mamy zawiązka  górnej  2   i mleczak utrzyma  się ile sam będzie  w stanie   (istnieje możliwość ,że na mleczaku można  zrobić koronkę   są ponoć dorośli   mający mleczaki  )  ale ponieważ nie mamy wszystkich zębów stałych   i przednie są mleczne   dużego pola do popisu nie ma  mamy ruchomy aparat   i   czekamy   na zęby,  by założyć aparat stały   w między czasie  się okaże   czy  z braku zawiązka   zostanie  koronka na mleczaku  czy aparatem tak się   zsunie zęby,  że  szpary nie będzie widać    dlatego  sprzeczałabym się, że  jeśli się utrzyma mleczaka  to stały wyjdzie na pewno
i też przykłady można mnożyć , bo  córka koleżanki  dostawała żelazo (po fakcie   wiemy, że lepiej  podawać przez rurkę unikać  kontaktu z zębami  i  zęby myć od razu po aplikacji)  po przednich mleczakach    były tylko czarne  plamy w dziąsłach   a teraz idą  piękne zdrowe zęby stałe,    bo jak widać przy pięknych zdrowych mleczakach może się okazać ,że nie ma zawiązków a zniszczone do zera mleczaki nie mają wpływu aż takiego  na zdrowe  zęby stałe

Nasza Pani Doktor też uważa że dobrze jest utrzymac mleczaka, ale zawiązki ząbków stałych to inna sprawa, dlatego zapytałam czy na rtg było widac ząbki.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1817 dnia: 4 Listopada 2014, 20:06 »
Nie stresujecie mnie takimi opowieściami :)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #1818 dnia: 4 Listopada 2014, 20:10 »
Całe szczęście, że u Nikoli jest wszystko dobrze..

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1819 dnia: 4 Listopada 2014, 20:12 »
Olu mój syn ma takie same wiec spokojna jestem ze jest ok :)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1820 dnia: 4 Listopada 2014, 20:16 »
  dlatego  ja  tego linka wrzuciłam ,bo dokładnie tam wyjaśnione jest  kiedy powstają zawiązki zębów .
Mleczaki jak najdłużej owszem  tym bardziej ,że u nas zdrowe  i równiutkie  doktor tłumaczy  to  tak ,ze one  torują drogę  zębom stałym   no ale nic nie mają wspólnego z  tym,  że jak on dłużej posiedzi  to wyjdzie  stały  ząb.
Rtg nic strasznego  ;) żyjemy :)
  i nie ma co się stresować na początku  mi się wydawało ze to  koniec świata ale   doktor  tak wytłumaczy i podniesie  na duchu  ,że technika  tak poszła  do przodu i  nawet w najgorszym wypadku  są w stanie tak  wypełnić brak ,że  nic nie widać   ale na najgorsze nie ma co się nastawiać   od  razu   będzie dobrze  :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1821 dnia: 4 Listopada 2014, 20:20 »
  robiłam  rtg  4 latkowi po to własnie, by ocenić czy są zawiązki zębów stałych   zlecenie od ortodonty, bo wada w zgryzie (genetyczna jak się  okazało  po dziadkach zgryz identyczny  ) jak się okazało nie mamy zawiązka  górnej  2   i mleczak utrzyma  się ile sam będzie  w stanie   (istnieje możliwość ,że na mleczaku można  zrobić koronkę   są ponoć dorośli   mający mleczaki  )  ale ponieważ nie mamy wszystkich zębów stałych   i przednie są mleczne   dużego pola do popisu nie ma  mamy ruchomy aparat   i   czekamy   na zęby,  by założyć aparat stały   w między czasie  się okaże   czy  z braku zawiązka   zostanie  koronka na mleczaku  czy aparatem tak się   zsunie zęby,  że  szpary nie będzie widać    dlatego  sprzeczałabym się, że  jeśli się utrzyma mleczaka  to stały wyjdzie na pewno
i też przykłady można mnożyć , bo  córka koleżanki  dostawała żelazo (po fakcie   wiemy, że lepiej  podawać przez rurkę unikać  kontaktu z zębami  i  zęby myć od razu po aplikacji)  po przednich mleczakach    były tylko czarne  plamy w dziąsłach   a teraz idą  piękne zdrowe zęby stałe,    bo jak widać przy pięknych zdrowych mleczakach może się okazać ,że nie ma zawiązków a zniszczone do zera mleczaki nie mają wpływu aż takiego  na zdrowe  zęby stałe

Skąd jesteś? Ze Sz-cina?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1822 dnia: 4 Listopada 2014, 20:20 »
Wydawało mi się że to samo pisałam co ty teraz. Dentystka nam dziś powiedziała ze A te pół roku to nawet będzie można mleczaka wyrwać. Nie znam się, ale jej ufam bo to co proponowali nam inni dentyści wolalo o pomstę do nieba. Odwiedziłam wtedy chyba 5gabinetow dziecięcych

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1823 dnia: 4 Listopada 2014, 20:25 »
  Nie  jestem ze Szczecina   z    Wrocławia  a czemu  pytasz?

Chiquita  to może ja  źle odebrałam ale nie chciałam    Cię  broń  panie   straszyć czy coś   raczej  utwierdzić w tym ,ze  to nie  koniec świata  i rtg nie zabija  ;)
przepraszam jak coś

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1824 dnia: 4 Listopada 2014, 20:56 »
Nie czuję się dotknięta :) tylko wydawało mi się że o tym samym piszemy. Ale mój przekaz może być niejasny bo ledwo dziś żyje.

rtg się nie boję o bo nie robię govraz wvtyg. Chociaż pani w rejestracji nagadala bo tym promieniiwaniu tak jakby mi dziecko miało potem świecić, albo stracić rękę czy nogę

Zmieniając temat. Dostałam zakupy z Tesco znów mi nie wnieśli wszystkich toreb i muszę wydzwaniac bo najjutro się umawiać. Do tego dostałam jogurt vz data ważności do 2.11 A dziś już 4

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1825 dnia: 4 Listopada 2014, 21:11 »
są ponoć dorośli   mający mleczaki  
ja mam. prawie  35 lat i mleczaka ...niestety bez szans na stałego zeba  ;)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1826 dnia: 4 Listopada 2014, 22:41 »
o dzięki wielkie   podnosi na duchu  czyli  można   z tym żyć  i w niczym nie przeszkadza i  się długo  trzyma  ;)
 a mogę zapytać  masz naturalnego  czy   koronka  bądź licówka  ?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1827 dnia: 5 Listopada 2014, 07:00 »
Moja koleżanka ma górna2 mmleczka swojego bez żadnych koron licówki. Nie wygląda zźle :-)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #1828 dnia: 5 Listopada 2014, 07:02 »
Martus trzymam kciuki za zabka aby posiedzial tyle ile trzeba.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1829 dnia: 5 Listopada 2014, 08:00 »
dziewczyny potrzebuje higrometru do domu, bo u Nas niestety grzyb atakuje ::)
jakie macie?

no i pozniej bede potrzebowala pochlaniacz wilgoci ::)
polecicie cos?