Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1637012 razy)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #2130 dnia: 18 Listopada 2014, 10:48 »
Na razie zapoznaję się z tematem  ;)
Lila ma już 4 lata a schematy są od 9

Schemat szczepienia dwuwaletną szczepionką zależy od wieku:
9-14 lat: 2 dawki (druga po 6 miesiącach)
15 lat i powyżej: 3 dawki (druga dawka po miesiącu, trzecia po 6 miesiącach)

Schemat szczepienia czterowalentną szczepionką przedstawia się następująco:
Powyżej 9 roku życia: 3 dawki (druga dawka po 2 miesiącach, trzecia po 6 miesiącach)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2131 dnia: 18 Listopada 2014, 10:53 »
Maju to poczytaj lepiej jakie są skutki uboczne tej szczepionki. Ja na pewno nie zaszczepię Zuzy na to. Ale nie chcę dyskutować i ani namawiać na nie szczepienie..

Doksik a skąd masz wiedzieć czy się coś dzieje jak nie pójdziesz profilaktycznie się przebadać. Naprawdę w tym temacie lepiej dmuchać na zimne. I warto się badać.

Ja dziś jestem mega dumna z syna!!!!!!

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #2132 dnia: 18 Listopada 2014, 10:55 »
Pochwal się marcella co zrobił? :)
Natalka 4.11.2012

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #2133 dnia: 18 Listopada 2014, 10:56 »
Marcela, jakbym miała teraz szczepić to jestem na nie ale mam nadzieję, że prze te 5 lat wiele się zmieni. Będzie więcej szczepionek i będą miały inny skład  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #2134 dnia: 18 Listopada 2014, 10:58 »
marcella, po synu chodzę jak przykładna matka, lekarz bada mnie co pół roku, co roku cytologia, po 6 tyg byłam na badaniu, tylko temat piersi olałam.
Ale też uważam, że jak ktoś nie ma czasu iść akurat po tych 6 tyg, tylko przeciągnie to o jakiś tam czas, to czuje, czy szwy rwą, czy coś się nie dzieje, czy nie ma wydzieliny, każda kobieta w jakimś stopniu zna swoje ciało, dlatego moim zdaniem pójście np. po pół roku po porodzie do gina, a nie po 6 tygodniach, to nie zbrodnia, no chyba, że coś się dzieje lub kobieta nie zna swojego ciała na tyle, by móc w miarę chociaż określić, czy mogłoby coś się dziać czy nie. NIe czynię tu jednak anty-profilaktyki, bo ta jest bardzo ważna, dlatego tak, chodźcie przykładnie- o ile macie czas/sposobność. Zdrowie ma się tylko jedno, a przecież mamy dla kogo żyć, prawda? :)

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2135 dnia: 18 Listopada 2014, 10:59 »
II do nocnika :) śmiejcie się.. Ja pękam z dumy :) :) :)

Maju najważniejsze, że jesteś świadoma.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #2136 dnia: 18 Listopada 2014, 11:03 »

Miska sprzet to moj doktorek ma, widać i doświadczenie także ;) J
ok jak masz full serwis to jeszcze lepiej, ja absolutnie nie podważam jego kompetencji  :) i naprawde regularny przegląd ginekologiczny to podstawa, jak nie dla siebie, to dla dzieci, które macie do wychowania...
ja mam pierwszego syna, więc  w temat szczepionki na hpv jeszcze sie "nie wgryzałam"  :)
marcella kazdy powód do dumy jest dobry  :brawo_2:

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #2137 dnia: 18 Listopada 2014, 11:09 »
Dziewczyny ze Szczecina to żeby Was zmotywować do zbadania piersi podaje Wam numer telefonu do poradni Chirurgii Onkologicznej na ul. Strzałkowskiej. Terminy są bardzo krótkie. Ze skierowaniem na 1 grudnia a bez skierowania na 30 grudnia.. Zdzwońcie i zapisujcie się: 91 4251595

Marcelko a jaki lekarz może dać skierowanie? Lekarz rodzinny może czy tylko gin? A jaka jest cena bez skierowania?

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2138 dnia: 18 Listopada 2014, 11:12 »
Lekarz rodzinny może Ci dać skierowanie chyba każde... czy nie?
Ceny bez skierowania nie znam. Ale tam gdzie prywatnie się umówiłam do dr Żyłka to 200zł. Nasz ginekolog mi go polecił.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2139 dnia: 18 Listopada 2014, 11:14 »
szczepiła się któraś z was przeciwko hpv ?

się nie ale dumam czy Lili w przyszłości nie zaszczepię

Hmm coś ostatnio o tym czytałam chyba coś nie przychylnego szczepionce, ale nie pamiętam "gdzie mi dzwoni"  ::)

Wczoraj miałam zabawną sytuację (przynajmniej dla mnie i mojego światopoglądu). Spotkałam znajomą która jest w pierwszej ciąży, od razu oznajmiła mi że ma umówioną cc, bo nie chce tak jak koleżanki rodzić 20h w bólach i narażać dziecko bo tyle się teraz słyszy.... ::)

W dalszej rozmowie wyszło, że ja może chciałabym kiedyś 3 dziecko, na co znajoma zrobiła wielkie oczy i powiedziała "bogaci jesteście, jak was stać, przecież dzieci są takie drogie"

Mnie osobiście to rozbawiło, aż dziw bierze że z takim podejściem do porodu i dzieci w ogóle się na nie zdecydowała

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #2140 dnia: 18 Listopada 2014, 11:16 »
Jeśli chodzi o cc miałam podobne podejście, na końcówce mi się odmieniło i próbowałam naturalnie. Po 4 godzinach odechciało mi się naturalnego porodu ;)
Natalka 4.11.2012

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2141 dnia: 18 Listopada 2014, 11:20 »
Ricardo zadzwoniłam do rodzinnej i bez problemu da mi skierowanie.

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #2142 dnia: 18 Listopada 2014, 11:20 »
Marta ja też się spotykam cały czas z powiedzeniem, że "jesteśmy bardzo bogaci bo mamy troje dzieci" - i maja racje jesteśmy "bogaci" bo dzieci mają najważniejsze co jest na ziemi rodzinę i siebie nawzajem.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2143 dnia: 18 Listopada 2014, 11:54 »
Gdzie czytałyście o negatywnych skutkach szczepionki na hpv ? Jakbyście mogły podac linki będę wdzięczna, z tym że interesują mnie wyłącznie naukowe publikacje.

Na temat szczepionki polecam porozmawiac z ginekologiem, podobnie jak na temat raka szyjki macicy.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2144 dnia: 18 Listopada 2014, 11:55 »
Aleksandra, pewnie, że najlepiej pogadać z ginem, ja się akurat tematem szczepionki nie interesowałam, ale lekarze mają to do siebie, że zawsze namawiają do szczepień, badań, chodzenia od drzwi do drzwi.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #2145 dnia: 18 Listopada 2014, 12:01 »
Aleksandra, na razie to jest nowość i wiadomo, że wymaga ulepszeń.
Tak na szybciocha  ;) ale liczę na poprawę jakości preparatu bo chciałabym zaszczepić córkę

http://www.pokonaj-wirusy.pl/HPV%20skutki%20szczepienia.html
a tu kontra

http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1651627,3,czy-warto-sie-zaszczepic-na-hpv,index.html
osobiście uważam, że na razie za mało wiem na temat tej szczepionki i to mnie stopuje

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #2146 dnia: 18 Listopada 2014, 12:04 »
doksik, wiesz tak czytam i czytam i nie wiem co mam o Tobie myslec...
piszesz ze kontrolujesz sie regularnie po porodzie synka ale temat piersi olewasz?? czy to te piersi z ktorych KREW ci leci i bola???
jakos mi sie nie wierzy aby kobieta mogla sobie olac temat krwawiacych piersi  ::) i ze terminy odlegle na nfz (przeciez Ty jestes zamozna finansowo to prywatnie nie pojdziesz??)  ::)

a co do tematu lekarzy, to znam ich wielu i zaden nie potraktowal mnie z gory bo mloda jestem, a szczegolnie gdy chodzi o raka...   :(

Patka gratulacje przespanej z mezem nocki  ;D oby takch wiecej  ;) u nas dzisiaj w nocy 4 w lozku byla  :D

z tego wszystkiego zapomnialam sie Spytac tych forumek ktore po zakonczeniu karmienia nadal maja mleczko. czy bralyscie bromergon czy cos innego na zatrzymanie laktacji, czy nic?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2147 dnia: 18 Listopada 2014, 12:08 »
Tak, Bożenko, ostatnio mam trochę problemy z nimi, krew już nie leci, tylko się sączy, jakoś albo się boję, albo wychodzę z założenia, że nic mi nie jest...ostatnio się zajęłam nogą, bo mam z nią spory problem i biegałam na usg prywatnie, po drodze spsułam sobie kostkę, więc zawsze cos...a nie o pieniądze tu chodzi, tylko o czas ;)
U gina badam się regularnie tylko dlatego, że musi przepisywać mi anty ;) ale zamierzam wziąć się za siebie i zrobić "przegląd". Zawsze myślimy, że najgorsze nas nie dotyczy.
No i gina muszę zmienić, bo ten ma niepoważne podejście ;/

z tego wszystkiego zapomnialam sie Spytac tych forumek ktore po zakonczeniu karmienia nadal maja mleczko. czy bralyscie bromergon czy cos innego na zatrzymanie laktacji, czy nic?

Ja po córce nie brałam nic, miałam mleko (no, po prostu leciało przy naciśnięciu, nie lało się litrami) przez 4,5 roku, wtedy zaszłam w ciążę i teraz już problemów nie ma, ale lepiej coś brać, bo to podobno też nie jest zdrowe i trzeba zatrzymać.

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #2148 dnia: 18 Listopada 2014, 12:08 »
ja nie karmie od ok 1,5miesiąca i jak nacisnę to mleczko poleci ,ale to wiem ze jest jakiś czas na całkowite zanikniecie

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2149 dnia: 18 Listopada 2014, 12:09 »
ja nie karmie od ok 1,5miesiąca i jak nacisnę to mleczko poleci ,ale to wiem ze jest jakiś czas na całkowite zanikniecie

w ciągu 3 lat powinno w ogóle zniknąć.

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #2150 dnia: 18 Listopada 2014, 12:09 »
Bożenka ja nie musiałam brać bromergonu. Mleko samo zniknęło z piersi.

Maja mam takie samo zdanie jak Ty w kwestii szczepionki. Mam nadzieje zaszczepić na to córeczkę w przyszłości.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2151 dnia: 18 Listopada 2014, 12:11 »
Ja się niedawno dowiedziałam ze moja koleżanka ma.raka.piersi.a ma 30 lat.

Gdyby każdy z nas znał na tyle swoje ciało żeby chodzić do.lekarza tylko wtedy kiedy coś podejrzewa to tyle.ludzi by nie chorowało tak ciężko.

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2152 dnia: 18 Listopada 2014, 12:12 »
Bożenka ja biorę Bromergon. Zalecenie lekarza 10 dni (obojętnie w którym okresie cyklu jestem) po 1 tabletce. Zaczęłam od pół i znoszę to średnio. Na szczęście nie wymiotuję jak wiele dziewczyn po tym leku ale w nocy miałam zawroty głowy gdy wstawałam do małego. Na szczęście mąż stanął na wysokości zadania i potem już tylko on nad nim czuwał. Po Zuzi pokarm mi nie znikł aż w końcu nie wzięłam bromergonu (aby móc zajść w ciążę).

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2153 dnia: 18 Listopada 2014, 12:13 »
Jeśli chodzi o cc miałam podobne podejście, na końcówce mi się odmieniło i próbowałam naturalnie. Po 4 godzinach odechciało mi się naturalnego porodu ;)
No ja akurat to podejście do cc rozumiem ;) mam tak samo...  ;)

Koleżanka w moim wieku (34) też teraz walczy z rakiem  ???

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2154 dnia: 18 Listopada 2014, 12:13 »
nie wiem Ola jakich medycznych artykułów oczekujesz, najwięcej będzie na anglojęzycznych stronach, ale szczepionka nie jest jeszcze odpowiednio przebadana. Poczytaj, oceń i wyrób sobie zdanie, wklejam te które wg nie wyglądają na najbardziej rzetelne - nie plotkarskie

http://www.kolposkopia.com/szczepionka_gardasil_nieskuteczna.html

http://www.stopnop.pl/szczepionki/gardasil

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #2155 dnia: 18 Listopada 2014, 12:18 »
chiquita_84   ja  podejście i do cc i do pieniędzy rozumiem.  Po pierwsze uwazam, że każda kobieta powinna mieć wybór między cc a sn. A po drugie uwazam, że do posiadania dzieci potrzebne sa pieniadze i nie ma się co czarowac że sama miłośc wystarczy. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2156 dnia: 18 Listopada 2014, 12:21 »
Sylwuś Sebcio się w nocy już nie budzi?

Miska sprzet to moj doktorek ma, widać i doświadczenie także ;) Ja na prenatalne,połówkowe etc. nie byłam wysyłana gdzie indziej specjalnie jak dużo z dziewczyn na forum, więc wychodzi na to, że doktorek ogarnia temat ;)
GOSIU seba wstaje ok 1 na mleko.. i ok 5 nas wola wtedy bierzemy go do siebie i od razu zasypia... spi ostatnie k8lka tyg prawie codziennie minimum do 9... :-)))))
 Dzis wzielam go do nas juz o 1 bo zlevsie czulam i.mi sie nie chcialo go lulac na krzesle u niego w pokoju :-p

Ja dzis i 10 poszlam x mlodym do sklepu bez wozka... chyba to byl ostatni raz :-D
Szlam z mojego domu do sklepu i spowrotem godzine.. normalnie max  10 min w jedna druga strone plus zakupy bez kolejki ...dzis bez kolejki ale z szogunem he he

Do wychowania dzieci nie jest kasa potrzebna.
Ale do zapewnienia mu bytu juz tak..
Mowi o mm,pampkach, lekach, czy lekarzach...

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #2157 dnia: 18 Listopada 2014, 12:24 »
Do wychowania dzieci nie jest kasa potrzebna.
Ale do zapewnienia mu bytu juz tak..
Mowi o mm,pampkach, lekach, czy lekarzach...

to właśnie Sylwia miałam na myśli  :)
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #2158 dnia: 18 Listopada 2014, 12:25 »
Ja choć córki nie mam rozmawiałam o tej szczepionce z dwoma ginekologami i w tamtym momencie obaj byli sceptyczni - w skrócie,tłumaczyli,że z HPV jest podobnie jak z grypą - wirusów jest masa a szczepionka zabezpiecza tylko przed 4.
A konsultacje uskuteczniłam,bo jako 22latka byłam właściwie "zmuszana" podczas wizyty u nowej dla mnie pani ginekolog do wykupienia szczepienia i natychmiastowego leczenia  ::) ot tak,bez podstaw zaczęła wmawiać mi,że złapałam wirusa....
Pomijając niedorzeczność sytuacji,zawsze myślałam,że szczepi się by ustrzec przed chorobą a nie żeby ją wyleczyć ;D ale akurat w polskich mediach i przychodniach był boom na HPV,był koniec 2006 roku,właśnie wchodziła na rynek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2159 dnia: 18 Listopada 2014, 12:27 »
chiquita_84   ja  podejście i do cc i do pieniędzy rozumiem.  Po pierwsze uwazam, że każda kobieta powinna mieć wybór między cc a sn. A po drugie uwazam, że do posiadania dzieci potrzebne sa pieniadze i nie ma się co czarowac że sama miłośc wystarczy. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.

Owszem pieniądze są, ale śmieszy mnie, że gdy powiedziałam że chciałabym 3 dziecko ( co wcale jeszcze nie znaczy że się na nie zdecydowałam) to usłyszałam że jeste, bogata i mnie stać. Znam ludzi którzy bogaci nie są, a mają 3 dzieci i starcza im na godne życie

Co do cc - sprcyzuję - mi jest obojętne jak ona urodzi, ale żeby decydować przy pierwszej ciąży że będzie cc bo zakłada się że koleżanki opoiadające o 20h skurczy partych mówią prawdę ??? Moja znajom mnie straszyła że ona to rodziła 24 h - gdy dopytałam kiedy odeszły wody kiedy skurcze bolesne miała, to się okazało że 4 h rodziła - jakby tak patrzeć to ja rodziłam Nikolę 10h, a Amelię 2 doby bo poród wywoływali  :P

sama miałam dwie cc na koniec porodu naturalnego, i nie potępiam nikogo za takie decyzje, ale śmieszy mnie argumentacja ::)