Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1632323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Rozmowy nocą :-)
« Odpowiedź #930 dnia: 3 Października 2014, 09:29 »
O ja też bym chciała linka do dokładnie tego Waszego inhalatora Marcelko :)

Nasz to już stary przeżytek i przyda się nowy przed zimą.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #932 dnia: 3 Października 2014, 09:34 »
A w przedszkolu nie ma możlwiości konsultacji z psychologiemdziecięcym.

U nas jak był podobny problem zgłosilismy to p. dyrektor, która skonsultowala to z psychologiem i pania wychowawczynią i wyszło na to, ze dziecko w domu ma agresywnych rodziców więc czerpało z nich wzór.

Po pierwszym zdaniu myślałam, że ty moje dziecko chcesz wysłać do psychologa  ::)
Pojęcia nie mam czy jest. Może dziś będzie pani dyrektor to sobie z nią zagadam.  

Dla Nikoli to jest nowość bo w poprzedniej placówce raczej nie było przyzwolenia na takie akcje. A dziś po rozmowie z panią odniosłam wrażenie że dziewczynka sprawia nieco problemów.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #933 dnia: 3 Października 2014, 09:37 »
własnie miałam wklejać - model philipsa pro to chyba jest tylko ten, ma on prawie dwa razy szybszy czas podawania leku niz jego poprzednik medel family, u nas przy alergii jest często w użyciu i się super sprawdza
Marta raczej w przedszkolu na etacie pscyhologa nie ma, ale u nas jest zaprzyjaźniony, który przyjeżdża na cykliczne warsztaty, ale nie bylo do tej pory potrzeby z niego w takich problemowych sprawach korzystac, bo jak już Ci pisałam, na bieżąco było to rozwiazywane na linii wychowawca- rodzic 

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #934 dnia: 3 Października 2014, 09:40 »
Często, gęsto takie dziecko nie zdaje sobie sprawy, że to co robi jest zachowaniem złym, niewłaściwym.

Zachowuje się tak jak widzi zachowują się jego rodzice czy starsze rodzeństwo i nie jest łatwe takie dziecko "naprostować" ponieważ panie starają się wpajać mu pewne zasady, a ono idzie do domu i znowu widzi co innego ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #935 dnia: 3 Października 2014, 09:41 »

Marta raczej w przedszkolu na etacie pscyhologa nie ma, ale u nas jest zaprzyjaźniony, który przyjeżdża na cykliczne warsztaty, ale nie bylo do tej pory potrzeby z niego w takich problemowych sprawach korzystac, bo jak już Ci pisałam, na bieżąco było to rozwiazywane na linii wychowawca- rodzic  [/color]

U nas psycholog jest raz w tygodniu. Zawsze można przyjść, jezeli ma się jakiś problem.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #936 dnia: 3 Października 2014, 09:43 »
Tak Aniu to ten. Widzę że sporo przepłaciłam.. no ale nie mogłam czekać. Inhalacja idzie naprawdę ekspresowo.. Naprawdę polecam.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #937 dnia: 3 Października 2014, 09:44 »
Sylwia kiedy jedziecie i jaką trasą? Bo jak przez autostradę i s3 to tylko McDonald's po drodze itp... No chyba że zajedziecie jak my na sushi do Poznania hehe :)

No i do mnie  ;D ;D ;D

Dziewczyny a zakup inhalatora to rzecz konieczna? Chodzi mi o to, że i tak się kiedyś przyda? Czy poczekać jak będzie potrzebny? Dziewczynki nigdy nie używaly i zastanawiam się czy to nowy trend czy jak...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #938 dnia: 3 Października 2014, 09:45 »
No, to dobre, że chwycić ją za rękę i groźnie powiedzieć, że ma przestać. Tylko z kolei żeby to nie było mocno emocjonujące dla Nikoli w negatywnym znaczeniu, jak moja córa miała jakieś akcje np.na placu zabaw to w nocy przeżywała, bo strasznie wrażliwa jest ::)
marta, jak umówisz się z rodzicami dziewczynki to to wywoła tylko agresję z ich strony. Bo przecież "ich dziecko jest grzeczne i gdyby dzieci go/jej nie zaczepiał, to by nie bił(a)". Wszyscy rodzice tak mówią ;/ moja siostra miała taki przypadek z gówniarzem i jego rodzicami, bo jej córka też ani oddać, ani upomnieć, tylko zamykała się w sobie...A rodzice poradzili mojej siostrzenicy zmianę klasy, jak jej nie odpowiada ;/
Lepiej, tak czy siak, żeby to załatwiła nauczycielka lub dyrektorka, one mają w oczach rodziców większy szacunek (chociaż cholerka wie, czemu rodzice niby na niego AŻ tak nie zasługuję ??? )

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #939 dnia: 3 Października 2014, 09:47 »

Dziewczyny a zakup inhalatora to rzecz konieczna? Chodzi mi o to, że i tak się kiedyś przyda? Czy poczekać jak będzie potrzebny? Dziewczynki nigdy nie używaly i zastanawiam się czy to nowy trend czy jak...

Ja nie mam, u nas jest możliwość wypożyczenia z przychodni, ale był potrzebny tylko raz, w dodatku nie pomógł, a zaszkodził i odpuściłam temat. Teraz się zastanawiam nad kupnem, ale to chyba nie jest niezbędny bajer ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #940 dnia: 3 Października 2014, 09:48 »
Doksik nie generalizowala bym. Nie wszyscy rodzice są tacy.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #941 dnia: 3 Października 2014, 09:49 »
Doksik nie generalizowala bym. Nie wszyscy rodzice są tacy.

Nie wszyscy, ale niestety znakomita większosć zwłaszcza tych łobuzów :(

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #942 dnia: 3 Października 2014, 09:53 »
Muszę się zgodzić tym razem z dosik.

Na pewno nie wszyscy, ale wielu od razu reaguje agresywnie jak się zwróci uwagę, że ich dziecko jest niegrzeczne/bije/popycha itp.
Sama tego doświadczyłam.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #943 dnia: 3 Października 2014, 09:55 »
Gosia. Inhalacje to "nowy" a raczej powracający trend. Mnie mama leczyła inhalacjami pod ręcznikiem nad miską z wodą gorącą.

Na wyrost bym nie kupowała - chyba że cię stać na to. Lepiej leczyć inhalacją  niż lekami od razu ;)

Dzięki dziewczyny. Pogadam z dyrektor no i zobaczę co dziś nikola powie

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #944 dnia: 3 Października 2014, 10:01 »
No ja też pamiętam inhalacje z majeranku w wodzie i ręcznik na głowie ;) jak byłam nastolatką to sama tak robiłam, ale małemu dziecku się nie da. Ja bym jednak kupila inhalator - na własnym przykładzie. Był potrzebny, a nigdzie nie znalazłam...nie było w aptece. Przez internet można zawczasu zamówić dużo taniej i jest pewność, że będzie w razie potrzeby.
Natalka 4.11.2012

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #945 dnia: 3 Października 2014, 10:02 »
Dla mnie to nie jest nowy trend.. Mam astmę od urodzenia i odkąd pamiętam byłam inhalowana.. Jak Ci mały nie łapie często kataru to nie jest niezbędny.. Możesz poczekać z zakupem.
Szczerze mówiąc miałam już dwa inhalatory i zawsze kupowałam w aptece.. Jakoś nie sądziłam że inhalator może być zły... I nie sądziłam też że długość inhalacji ma jakiekolwiek znaczenie ale wczoraj dr dokładnie mi wytłumaczył na czym to polega.. Tylko nie wiem czy bym potrafiła Wam to tak wytłumaczyć jak on mnie..

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #946 dnia: 3 Października 2014, 10:11 »
Dlatego napisałam ze nie wszyscy :) Doksik w pierwszym poście napisała ze z rodzicami nie ma co gadać :)

Ja mam akurat inne doświadczenia i udało mi się sprawę rozwiązać ale wiem ze nie zawsze tak musi być. Jednak spróbować warto.

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #947 dnia: 3 Października 2014, 10:12 »
Dla mnie to nie jest nowy trend.. Mam astmę od urodzenia i odkąd pamiętam byłam inhalowana.. Jak Ci mały nie łapie często kataru to nie jest niezbędny.. Możesz poczekać z zakupem.
Szczerze mówiąc miałam już dwa inhalatory i zawsze kupowałam w aptece.. Jakoś nie sądziłam że inhalator może być zły... I nie sądziłam też że długość inhalacji ma jakiekolwiek znaczenie ale wczoraj dr dokładnie mi wytłumaczył na czym to polega.. Tylko nie wiem czy bym potrafiła Wam to tak wytłumaczyć jak on mnie..

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #948 dnia: 3 Października 2014, 10:21 »
nowy trend??? raczej świadomy powrót do metod wyprowadzania dziecka z infekcji bez antybiotyków, które jeszcze za czasów mojego dzieciństwa były nagminnie przepisywane.....nam poleciła pediatra, jak przy kontakcie z większą grupę rówieśnicza ok drugiego roku zycia syn zaczął łapać katar itp bo wczesniej prawie nie chorował....inhalacja ze steżonej soli bardzo szybko nawilza drogi oddechowe, jak sa nawet zmiany na pograniczu osłuchowych to tez nie raz nie dwa wyszliśmy samymi inhalacjami, tylko wtedy leki po konsultacji z pediatra na receptę....u nas używa cała rodzina i nie uważam tego za zbędny bajer...

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #949 dnia: 3 Października 2014, 10:22 »
I dla mnie też by się przydal bo mi po jakimkolwiek przeziębieniu budzi się astma...

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #950 dnia: 3 Października 2014, 10:25 »
nam od razu doradzono zeby inhalator kupic, dwa razy go uzywalismy (ale moze dzieki temu nic wiecej oprocz kataru sie nie wyklulo) wole miec go w domu (to nie jest az tak duzy koszt) niz pozniej pluc sobie  w brode bo dziecko na antybiotykach
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #951 dnia: 3 Października 2014, 10:32 »
Ja również uważam ze inhalacje to coś wspaniałego. Tez mamy odkąd syn skończył 5 cy bo wtedy jakoś drugi raz zachorował na krtan. Lepiej mieć niż nie mieć.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #952 dnia: 3 Października 2014, 10:35 »
Inhalator mamy od narodzin Lili. W pierwszym roku nie bardzo nam się przydał (chyba dwa razy) ale później nawet przy katarze używałam bo jest super

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #953 dnia: 3 Października 2014, 10:36 »
Dziewczyny bez przesady jeśli dziecko nie choruje to nie ma co na wyrost kupować (chyba że ma się kasę na zbyciu to można wtedy kupić lepszy w dobrej cenie). Nam pierwszy raz potrzebny był gdy Nikola miała chyba 1,5 roku. OD tamtego czasu inhalator wyciągnął Nikolę z niemal wszystkich chorób z wirusowym zapaleniem płuc włącznie.

Ja natomiast nie wyobrażam sobie już nocy bez nawilżacza powietrza, który świetnie się sprawdza gdy dziecko ma katar - ułatwia oddychanie w nocy - zwłaszcza gdy można dolać olejków zapachowych

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #954 dnia: 3 Października 2014, 10:41 »
Inhalator mam od 3 miesiąca życia Zuzy, praktycznie nie jesy chowany  ::) Nawet mieliśmy go ze soba w Chorwacji i przydał się bo Zu zlapała katar, ktory po inhalacjach ustąpił po 3 dniach.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #955 dnia: 3 Października 2014, 10:47 »
No właśnie, dobrze Marta piszesz, jednak 300zł to spory wydatek, bo myślę że jakby kupować to już coś porządnego jak Marcysia pokazała, niż cokolwiek...
Ale ja inhalacji całe życie nie znałam, a chorować też specjalnie nie chorowałam, to samo córki siostry więc nigdy nikomu inhalator się nie przydał. Ale dobrze znać Wasze zdanie.
Nie wiem czy to kwestia nawilżacza powietrza u Kuby czy jak, ale on prawie nic katarku nie ma :)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #956 dnia: 3 Października 2014, 10:49 »

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #957 dnia: 3 Października 2014, 10:53 »
nawilżacz powietrza na pewno dużo daje - a masz do niego kostkę z jonami srebra?

Ja mam inhalator z lidla za 99 zł i moje dziewczyny dają z nim radę - Nikola inhaluje się przy bajce zawsze. A Amelia kocha inhalacje i te z maską na twarz i te z rhino clear

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #958 dnia: 3 Października 2014, 10:59 »
Ja używam inhalatora generalnie przy każdej chorobie, ale u mnie to już wyższa szkoła jazdy, bo leki przestają działać :P

I chyba powoli dojdzie do tego, że kupię go sobie na stałe :)

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #959 dnia: 3 Października 2014, 11:06 »
Gosiu jak nawet kupisz to oby Ci się nigdy nie przydał :)

Co do nawilżacza niestety też są zdania podzielone.... Jedni lekarze każą używać cały czas.. Zwłaszcza laryngolodzy inni zabraniają bo twierdzą że pleśń się tworzy...

Marta a po co ta kostka?