Autor Wątek: Nasze odliczanie - majowe M&M ślubowanie :)  (Przeczytany 71492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Nasze odliczanie - majowe M&M ślubowanie :)
« Odpowiedź #240 dnia: 29 Września 2014, 20:37 »
W końcu :) gdzies Ty była :*

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #241 dnia: 29 Września 2014, 20:39 »
Ale piękna z Was para :)
A to zdjęcie jak się całujecie w wysokiej trawie  :Serduszka: :Serduszka: :Serduszka:
I jak skaczecie superowe :D

Offline klimmarta
  • bywalec
  • data ślubu: 05.06.2015
« Odpowiedź #242 dnia: 29 Września 2014, 20:58 »
Dziękujemy :)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #243 dnia: 29 Września 2014, 21:28 »
superancka sesja  ;D  ;D  ;D

będzie świetna pamiątka :)

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #244 dnia: 30 Września 2014, 14:56 »
ślicznie wyszliscie  ;)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #245 dnia: 30 Września 2014, 15:41 »
jacy Wy piękni i słodcy. Ach widać , że zakochani :)

jedynie miejsce pleneru mi sie nie podoba, ale to już każdego indywidualna sprawa:P

super pamiątka będzie :-*

Offline mala_mi
  • maniak
  • this is love
  • data ślubu: 9.08.2014r.
« Odpowiedź #246 dnia: 13 Października 2014, 16:58 »
Śliczne zdjęcia :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #247 dnia: 20 Października 2014, 14:52 »
No i co tam kochana? :-)

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #248 dnia: 20 Października 2014, 18:41 »
U nas sporo ostatnio się dzieje. Nie pracuję tam gdzie Wam kiedyś pisałam. Przygotowuję oferty przetargowe dla zamawiających. Leci mi też ostatni rok studiów, więc muszę pracę pisać. Poza tym, nie wiem czy pamiętacie jak pisałam że mój wujek udostępnił nam mieszkanie na kilka lat bo wyjechali za granicę. Teraz na tydzień przyjechali i mówili że w przyszłym roku będą wracać, więc chyba musimy się rozejrzeć za mieszkaniem. I teraz mamy dylemat: z rynku pierwotnego czy wtórnego. Przeglądam oferty i sami nie wiemy jak to rozwiązać. Mieli wyjechać na kilka lat i nie byliśmy przygotowani na to że już niebawem czeka nas kredyt i kupno mieszkania.

Offline sofijka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: wiosna 2016
« Odpowiedź #249 dnia: 20 Października 2014, 19:05 »
uu to nieciekawie, rozumiem, że z rodzicami nie chcecie mieszkać? My jesteśmy w komfortowej sytuacji, ze rodzice mojego narzeczonego mają mieszkanie wprawdzie malutkie i do kapitalnego remontu (od kilku lat stoi puste a wcześniej mieszkała tam stara ciotka która im zostawiła to mieszkanie, więc nie ma ani okien plastikowych ani porządnej podłogi, a łazienka i kuchnia była remontowana ok. 20-25 lat temu) ale po ślubie powoli będziemy wszystko remontować jednak bez niemałego kredytu sie nie obejdzie bo mieszkanie na dzień dzisiejszy jest "nie do zamieszkania". Choć się jeszcze zastanawiamy czy nie zamieszkać u moich rodziców, mielibyśmy 2 pokoje i moglibyśmy odkladać na wkład własny do kredytu na większe mieszkanie lub mały domek za miastem no i nie wydalibyśmy kilkudziesięciu tysięcy na remont i wyposażenie, ale wtedy kilka lat u rodziców musielibyśmy mieszkać, co mojemu się nie podoba. W takich sytuacjach trzeba realnie ocenić szanse np. ile i w jakim czasie uda nam sie odlożyć, czy stać nas na kredyt ewentualnie czy dogadujemy się z rodzicami i czy ułozy nam się pod wspólnym dachem. Pisałaś chyba kiedyś, że mieszlaiście razem u Twoich rodziców prawda? Jak Wam się mieszkało?

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #250 dnia: 20 Października 2014, 19:14 »
Tak, mieszkaliśmy u moich rodziców. I teraz jeśli wyjdzie taka sytuacja, że wrócą jeszcze przed naszym ślubem to do rodziców pewnie też byśmy wrócili. Po ślubie już na pewno byśmy brali kredyt i kupowali coś swojego. A jak się mieszkało z rodzicami? Nie było źle, czasem były jakieś spięcia, ale jednak co swoje mieszkanie, to swoje. Jeszcze niedawno powtarzałam, że nie wyobrażam sobie teraz wrócić do rodziców mieszkać, a okazuje się, że jednak może być to koniecznością.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #251 dnia: 20 Października 2014, 19:17 »
Ja się opowiadam jednak za rynkiem wtórnym, choć przegladalismy oferty u z wtórnego i z pierwotnego, ale zadecydowało wiele czynników,  w tym głównie lokalizacja.  Pierwotne tez nie są złe.  Nam nie pasował rozkład i lokalizacja tu u nas, poza tym strach jest kłaść kafle w łazience.  Ale to małe minusy. Pewnie znalazło by się więcej plusów.  My myśleliśmy,  żeby po prostu w razie czego móc się wprowadzić od razu, ale wyszlo tak, że i tak zrobiliśmy kapitalny remont. Są osoby, które się "brzydza" wtórnego mieszkania. Ja nie czuje pierwotnego ;-) wiec w sumie dla mnie po równo,  decydują często inne czynniki ;-)

Offline sofijka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: wiosna 2016
« Odpowiedź #252 dnia: 20 Października 2014, 19:28 »
wydaje mi się, że na rynku wtórnym można dostać bardzo fajne mieszkania, w dobrej cenie i to wcale nie jakieś stare, a remont i tak się przecież na ogól robi, więc dziwni moim zdaniem Ci ludzie co się "brzydzą", ja sama przeprowadzałam się kilka lat temu ale my zamienialiśmy mieszkanie tzn moi rodzice i nie miałam z tym żadnego problemu.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #253 dnia: 20 Października 2014, 19:37 »
Pewnie, że na wtórnym są fajne mieszkania.
tu ciekawosciekawostka,  znalazłam przed chwilą:
http://finanse.wp.pl/martykul.html?wid=16971302&kat=1033695

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #254 dnia: 20 Października 2014, 19:39 »
Niezbyt fajną niespodziankę Wam wujek zrobił. No, ale ich święte prawo...Ja też wyjeżdżając za granicę wynajęłam garaż i najemcy byli bardzo zaskoczeni jak po niecałym roku napisałam, że wracam i koniec wynajmu  :P Hehe mieli garaż za pół darmo to im było szkoda. No, ale to był tylko garaż. Co innego mieszkanie. Jak ja szukałam to nie było nic z rynku pierwotnego, a ja właśnie taki bym wolała. Znalazłam mieszkanie w 8 letnim bloku i to był taki złoty środek  ;) Jak przefiltrowałam oferty na otodom.pl to mi to jedno tylko wyskoczyło  :P Dlatego usiądźcie, przedyskutujcie, czego oczekujecie itp., na co możecie sobie pozwolić i na pewno do czegoś dojdziecie :) Powodzenia :)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #255 dnia: 20 Października 2014, 19:40 »
Moi rodzice są w trakcie zakupu mieszkania na leśnym w naprawdę niezłej cenie. rynek wtórny a mieszkanko super. ;)  remont , jasne trzeba zrobić ale i tak niezła okazja. Jakieś 40 tyś taniej.

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #256 dnia: 20 Października 2014, 20:05 »
Moi rodzic też kupowali 7 lat temu z wtórnego, 25 tys. taniej. Wyszło jak wyszło, mają prawo wrócić, ich mieszkanie. I tak przez te pół roku mamy okazję mieszkać sami, nie płacąc za wynajem i nie mając jeszcze kredytu. Czeka nas teraz sporo szukania i sporo dyskutowania.
Doksik, o tym wkładzie własnym już wiedziałam bo moja mama pracuje w banku i mam źródło z pierwszej ręki, ale i tak dzięki :) Jakbyście słyszały o jakichś fajnych ofertach mieszkań to możecie mi dawać znać :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #257 dnia: 20 Października 2014, 20:06 »
A jakiego szukasz? metrażowo etc.?

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #258 dnia: 20 Października 2014, 20:10 »
Właśnie zapomniałam napisać: mieszkanko w metrażu 48-55 m2, 2 lub 3 pokoje, z balkonem, nie w wieżowcu, nie w Fordonie i nie na Osowej.

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #259 dnia: 21 Października 2014, 09:26 »
Oj to średnio wyszło z tym mieszkaniem ale co zrobić, ich mieszkanie, mają prawo ostatecznie  ::) ::) ::)

ale przecież to nie koniec świata  ;D ;D ;D

ostatecznie możecie przecież wynająć cos niewielkiego, dozbierać sobie kaske i wziąć kredyt, ja brałam kredyt na gwałt przed samym ślubem bo trafiła nam się okazja a kasy nam trochę zabrakło i tez się wszystko udało, pół roku przed ślubem mieliśmy przeprowadzkę, remont, formalności, przygotowania do ślubu ... e tam też dacie rade  :-* :-* :-*

Ja myślę ze po prostu rozejrzyj się za mieszkaniem nie oglądając się na to czy to rynek pierwotny czy wtórny bo i na jednym i na drugim można znaleźć okazje, my się rozglądaliśmy za wtórnym bo wiadomo - te mieszkania są po prostu tańsze, poza tym chcieliśmy kupić mieszkanie za to co mamy bez kredytu, a tymczasem trafiła nam się bardzo duża okazja na rynku pierwotnym i trochę nam zabrakło wiec kredyt tez mamy :) poza tym może być tak ze wejdziesz do jakiegoś mieszkania i stwierdzisz ze to jest Twój dom i nie będziesz chciała z niego wyjść  :P :P

Z rodzicami to różnie, zależy dużo od tego jakie macie warunki, moi rodzice mieszkają w Ostromecku i tam na porządku dziennym jest to ze młodzi mieszkają z rodzicami, przerabiają domy, jedni na górze drudzy na dole i wszyscy żyją. My wykluczyliśmy mieszkanie z rodzicami bo mimo ze moi rodzice mają bardzo duży dom (prawie 200 metrów) to w momencie gdy ja się wyprowadzałam mieszkało tam 8 osób, fakt ze każdy miał swój kąt ale to już trochę tłum, i gdzie tam młode małżeństwo na to wszystko. Znowu u teściów mielibyśmy kawalerski pokój M. do dyspozycji... 6 m2, nie wiem czy moje buty by się zmieściły  ;D ;D ;D ;D wiec przed ślubem mieszkaliśmy na wynajętym i wszyscy żyją  ;)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #260 dnia: 21 Października 2014, 09:39 »
Znowu u teściów mielibyśmy kawalerski pokój M. do dyspozycji... 6 m2, nie wiem czy moje buty by się zmieściły  ;D ;D ;D ;D

;D ;D ;D

klimmarta zwróćcie uwagę na wysokość czynszu, ale o to najlepiej pytać w spółdzielni/wspólnocie, no i żeby w tym czynszu były uwzględnione zaliczki na 2 osoby. Często jest tak, że w tych starszych blokach czynsze są dużo wyższe niż w nowych. Mój znajomy płaci prawie 2 razy większy czynsz niż ja a mieszka w bloku obok i ma 10 m2 mniejsze mieszkanie. A piętro ma dla Was jakieś znaczenie?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #261 dnia: 21 Października 2014, 09:42 »
Ale ile to dużo, a ile mało? :D
Wynajmować bym nie wynajmowała, lepiej się przemęczyć u rodziców, dużo wiecej idzie odłożyć

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #262 dnia: 21 Października 2014, 09:45 »
tez im starszy blok to wyższy czynsz bo np. zaliczka remontowa jest dużo wyższa, jakieś tam dodatkowe wydatki na ocieplenia, remonty, częściej się cos psuje itp.

a z ta zaliczką (domyślam się ze chodzi Ci o śmieci) to często teraz robią tak ze biorą ilość zameldowanych ludzi i tyle  :P :P

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #263 dnia: 21 Października 2014, 09:48 »
Alis nie sprecyzowałam - chodzi mi o wodę i ogrzewanie :) W ogłoszeniach często podają wysokość czynszu z jakimiś śmiesznymi zaliczkami, żeby ładniej wyglądało :P Śmieci to wiadomo - ile im się zgłosi osób :)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #264 dnia: 21 Października 2014, 09:50 »
a to ja się nie pokapowałam ze chodzi o wodę bo u nas trzeba było zadeklarować bez względu na to ile ludzi mieszka, po prostu zadeklarowaliśmy ile chcemy miesięcznie mieć kubików wody w czynszu i rozliczają to wg zużycia co trzy miesiące  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #265 dnia: 21 Października 2014, 09:51 »
My mamy remontowe 75 zł i tak wszyscy w tej spółdzielni, bez względu na rok bloku etc. Zaliczki na wodę są u nas ustalane indywidualnie dla każdego mieszkania, dopasowywane jak najbliżej rzeczywistego zużycia na podstawie poprzednich miesiecy, a ogrzewanie to równy koszt dla wszystkich w bloku i potem w zalezności od zużycia jest nadpłata lub niedopłata, ale to też całe osiedl ma równe zaliczki, różni się tam kilkoma zł w zalezności od metrażu mieszkania ;) ale to u nas, wiec jest chyba całkiem spoko, bo dopasowane pod lokatorów ;)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #266 dnia: 21 Października 2014, 09:56 »
Alis właśnie o to chodzi, my tez sami określamy ile chcemy mieć wody w czynszu a potem co 2 czy 3 miesiące nam to rozliczają.

Doksik my akurat remontowego mamy 25 zł  :)
Ale ile to dużo, a ile mało? :D

To do mnie ?  :)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #267 dnia: 21 Października 2014, 09:57 »
U nas zaliczka remontowa to grosze bo jakieś 25 zł ale pamiętam jak mieszkaliśmy na tym wynajętym, zaliczka na remontowe to było chyba tez jakoś 70 zł (na mieszkanie 30 metrów) a ze blok miał 30 lat to ciągle się cos psuło, i spółdzielnia żeby ocieplić blok zaciągnęła kredyt który został rozdzielony na wszystkie mieszkanie, wtedy remontowe wzrosło do 170 zł - na szczęście to był ostatni miesiąc naszego mieszkania tam  :P :P :P :P

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #268 dnia: 21 Października 2014, 09:58 »
U nas zaliczka remontowa to grosze bo jakieś 25 zł ale pamiętam jak mieszkaliśmy na tym wynajętym, zaliczka na remontowe to było chyba tez jakoś 70 zł (na mieszkanie 30 metrów) a ze blok miał 30 lat to ciągle się cos psuło, i spółdzielnia żeby ocieplić blok zaciągnęła kredyt który został rozdzielony na wszystkie mieszkanie, wtedy remontowe wzrosło do 170 zł - na szczęście to był ostatni miesiąc naszego mieszkania tam  :P :P :P :P

Masakra  :mdleje: :mdleje: :mdleje:

To mieliście farta, że się wyprowadziliście  :P

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #269 dnia: 21 Października 2014, 10:02 »
gadka o kredycie była już podejmowana pół roku wcześniej na spotkaniu lokatorskim, i większość się zgadzała na ten kredyt, my jako nie-właściciele mieszkania nie mieliśmy prawa głosu, wiec rozważaliśmy żeby wynająć inne mieszkanie

na szczęście wszystko się rozwiązało samo  ;) ;) ;)

jestem ciekawa jak bardzo się ucieszyli nowi lokatorzy którzy podpisywali umowę najmu na to mieszkanie po nas w listopadzie  :P :P :P