Autor Wątek: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 9  (Przeczytany 363348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 9
« Odpowiedź #1710 dnia: 27 Listopada 2013, 09:14 »
Ja trzymam z całych sił. :D

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #1711 dnia: 27 Listopada 2013, 13:31 »
oczywiście dopiszę się do listy zaraz po wizycie za 2 tygodnie.
śmieję się że jak to mam szczęście, dopiero szok że  w ciąży jestem. a dzisiaj telefon że przeszłam do kolejnego etapu w sprawie pracy. 2 grudnia mam testy. i kompletnie nie wiem co robić, olać czy w razie otrzymania pracy zataić ciąże. bo przecież jak na dzień dobry powiem to mnie nie przyjmą. a ja znowu nie chcę być nie fair i cyganić. pracę straciłam ale starań nie przerwaliśmy bo wiedzieliśmy że długa droga przed nami a lata lecą. no i mam teraz wszystko naraz, pełną głowę myśli.

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #1712 dnia: 27 Listopada 2013, 13:42 »
saga-zawsze tak jest :)
idź na testy-będziesz się martwić jak dostaniesz pracę! :) jeszcze wiele się może wydarzyć! powodzenia!
« Ostatnia zmiana: 2 Grudnia 2013, 13:31 wysłana przez Maja »
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1713 dnia: 27 Listopada 2013, 13:43 »
Pytanie jak traktujesz tą pracę? jest to stanowisko na którym chciałabyś zagrzać miejsce czy z braku laku...? Jak to drugie to jak nic zataj a po miesiącu przynieś zwolnienie. Będzie dodatkowy dochód na wyprawkę :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline s.aga

• maniak
« Odpowiedź #1714 dnia: 27 Listopada 2013, 14:06 »
wiadomo że traktuję tą pracę poważnie. tylko właśnie tak z tym zwolnieniem po miesiącu to trochę wstyd by było. a nie mogę na tą chwile wiedzieć jak się wszystko potoczy. pierwszą ciąże poroniłam z córka 80% ciąży leżałam, a i tak dotrwała tylko do 35 tygodnia w brzuchu.
biorę się za naukę a martwić się będę jak pokonam konkurencję ;)

Offline milenaw
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1715 dnia: 27 Listopada 2013, 14:12 »
s.aga idź na testy a sytuacja sama się jakoś rozwiaże. Moja koleżanka dostała pracę będąc w trzecim m-cu ciąży i pracowałą do ostatniego dnia przed porodem. Na porodówkę wiózł ją szef :D I nikt nie miał jej za złe, że była w ciązy jak sie starała o pracę.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1716 dnia: 27 Listopada 2013, 14:57 »
s.aga, ja bym patrzyła na swoje dobro i swój interes. Może gdybym to ja była pracodawcą miałabym inne zdanie, ale nie jestem ;)

Offline s.aga

• maniak
« Odpowiedź #1717 dnia: 27 Listopada 2013, 15:09 »
tu pracodawcą będzie państwo ;) więc wielkiej krzywdy w razie czego pracodawcy nie wyrządzę 

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #1718 dnia: 27 Listopada 2013, 15:58 »
to w takiej sytuacji bym się nie wahała :P u nas w Wydziale też zatrudnili tak dziewczynę, starała się pracować jak najdłużej, potem macierzyński, wróciła i teraz już drugie urodziła ;)
kciuki za pracę :-*

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #1719 dnia: 28 Listopada 2013, 09:40 »
S.aga idz na testy, zacznij pracowac a reszta sie ulozy.
Ja bym nie miala zadnych wyrzutow sumienia bo przepraszam ale pracodawcy tez nie maja.
A dwa nikt nie mowi ze ta ciaza bedzie lezaca wiec musisz zaryzykowac :-). Badz dobrej mysli wszystko sie ulozy na pewno :-)

Offline Barka

• Gosia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #1720 dnia: 28 Listopada 2013, 11:04 »
Zgadzam się. Idź na testy, może się uda...
« Ostatnia zmiana: 2 Grudnia 2013, 13:31 wysłana przez Maja »

Jeśli się kogoś kocha, to się go kocha, a gdy nie ma już nic, co można by mu zaoferować, wciąż daje się miłość.

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1721 dnia: 28 Listopada 2013, 11:07 »
Ja nie miałam bym żadnych oporów. Jak słyszę, że mnie nie zatrudnią bo jestem "młodą mężatką" i "zaraz będą dzieci" to mnie szlag jasny trafia.

A w instytucji państwowej nie ma okresu próbnego?

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #1722 dnia: 28 Listopada 2013, 11:14 »
Karola nawet jak jest to nie musi sie przyznac ze jest w ciazy  ;D

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #1723 dnia: 28 Listopada 2013, 11:16 »
Ja nie miałam bym żadnych oporów. Jak słyszę, że mnie nie zatrudnią bo jestem "młodą mężatką" i "zaraz będą dzieci" to mnie szlag jasny trafia.

oj, ja też miałam już wiele razy taką sytuację...nawet skontaktowałam się swojego czasu ze znajomym z inspektoratu pracy-czy mam szansę na jakąś walkę z nieuczciwym pracodawcą (w kodeksie pracy w końcu jest zapis o dyskryminacji) jednakże utwierdził mnie, że żyjemy w kraju bezprawia. a młodą mężatką jestem już od 5 lat....:)

Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline Barka

• Gosia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #1724 dnia: 28 Listopada 2013, 11:21 »

"Praw ciężarnych kobiet i młodych rodziców dotyczy ósmy dział Kodeksu Pracy. Artykuł 177 mówi, że takich osób nie można wyrzucić z pracy. Chronione są nawet te panie, które mają umowę na czas określony lub umowę na okres próbny, ale dłuższy niż jeden miesiąc. Jeśli taka umowa kończy się po upływie trzeciego miesiąca ciąży, to pracodawca musi ją przedłużyć do dnia porodu."

Jeśli się kogoś kocha, to się go kocha, a gdy nie ma już nic, co można by mu zaoferować, wciąż daje się miłość.

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1725 dnia: 28 Listopada 2013, 11:27 »
A to tego to nie wiedziałam :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1726 dnia: 28 Listopada 2013, 11:34 »
Moja mama podejmowała pracę będąc w ciązy. Nie wiedziała jeszcze.
Pracę zaczęła od 01.05 tzn umowę bo pracę od 2-go  ;) a brata urodziła 02.01 i tego samego dnia była jeszcze w pracy  ;D

Aaaa, pracuje nadal (już 28 lat  ;)) ale do tej pory jej wypominają - chore to jest

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #1727 dnia: 28 Listopada 2013, 11:35 »
moja Teściowa jak rodziła mojego męża to też była w pracy, a wieczorem wyskoczył R. ;D

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #1728 dnia: 28 Listopada 2013, 11:49 »
no ale wiecie dziewczyny- prawo chroniące ciężarne to jedno (choć teraz przy smieciowych umowach to już nic nie chroni) a dyskryminacja z powodu bycia w "wieku prokreacyjnym" to już dopiero chore!
czyli wg pracodawcy-kobieta w wieku od 25-40 jest w wieku prokreacyjnym, a kobieta po 40stce-jest już za stara i niezdolna do pracy:) albo nie daj Bóg-ma dzieci-które utrudniają jej karierę, chorują i wpędzają wszystkich w kłopoty:)
pracodawców tak myślących jest na prawdę bardzo wielu, ja z pierwszą oznaką dyskryminacji spotkałam się tuż po studiach:)

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1729 dnia: 28 Listopada 2013, 12:14 »
Ja kiedy starałam sie o prace dowiedziałam sie ,że mam dobre kwalifikacje ale niestety niefajny wiek....co oznaczało właśnie ślub i rychłe macierzyństwo. Akurat miałam w nosie co się stanie więc powiedziałam otwarcie,ze owszem ślub w planach i dziecko jak najbardziej ale nie widzę problemu ...bo niby w czym ma to przeszkadzać?
Zostałam zatrudniona ...

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1730 dnia: 28 Listopada 2013, 12:20 »
A ja znamodwrotna sytuacje. Moi rodzice sa pracodawcami imieli jedna dziewczyne,ktora na zwolnieniu w ciazy byla 10 misiecy, to dopiero byl ciekawy przypadek...

Offline s.aga

• maniak
« Odpowiedź #1731 dnia: 28 Listopada 2013, 12:36 »
ja cały czas chodzę na rozmowy, a pytania o planowane powiększenie rodziny są  standardowe.
tu akurat jest umowa na zastępstwo więc tak na prawdę mogą mnie w każdej chwili zwolnić. pożyjemy zobaczymy, jest 25 osób na stanowisko i jakoś nie chce mi się wierzyć żeby był ktoś nie z "polecenia".
mój mąż ma porozmawiać oficjalnie ze znajomym żeby mnie zatrudnił, choćby na 1/2 etatu. już nie chodzi o kasę ale szkoda żeby mi kolejne lata do lat pracy się nie wliczały.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #1732 dnia: 28 Listopada 2013, 13:00 »
Moja mama podejmowała pracę będąc w ciązy. Nie wiedziała jeszcze.
Pracę zaczęła od 01.05 tzn umowę bo pracę od 2-go  ;) a brata urodziła 02.01 i tego samego dnia była jeszcze w pracy  ;D

Aaaa, pracuje nadal (już 28 lat  ;)) ale do tej pory jej wypominają - chore to jest
I tak kiedys bylo, a teraz....masakra  ::)

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #1733 dnia: 28 Listopada 2013, 13:25 »
Wlasnie dlatego kobiet nie chce sie zatrudniac bo wiekszosc uwaza ze mozna oszukac pracodawce a potem uciec na l4 bo jest sie w ciazy a pracodawca ma znowu problem bo brak pracownika..

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1734 dnia: 28 Listopada 2013, 13:39 »
Ja rozumiem pracodawców...niewiele jest kobiet pracujących w ciąży.zazwyczaj lądują na zwolnieniu. Sama długo starałam się o ciążę wiec jak się udało lekarz odrazu dal mi l4. Byłam na zwolnieniu kilka miesięcy a później dostałam prace do domu . Można? Można :) ale oczywiście zależy to od rodzaju pracy i samego pracodawcy.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #1735 dnia: 28 Listopada 2013, 13:43 »
Ja to trochę też inaczej widzę...

Mi by było zwyczajnie głupio i spać bym z tym nie mogła, ale ja jestem forumową kosmitką. Sama pracowałam pół roku i przeżywałam okrutnie, że już muszę iść na zwolnienie i robię pracodawcy kłopot. A nie podejrzewałam nawet w snach, że tak błyskawicznie zajdę w ciążę i co gorsza nie będę mogła do końca chodzić do pracy...

Z drugiej strony dużo kobiet robi czarny PR często idąc w ciąży do pracy tylko po to, by na drugi dzień przynieść zwolnienie i mieć darmową kasę, teraz już przez 2 lata...Sama mam takie koleżanki :D I pracodawcy potem krzywo patrzą się właśnie na nas. Już nie wspominając, że gdybym firmę prowadziła to sobie zdaję sprawę, że dla pracodawcy nie jest tak hop siup bo chociażby musi zapłacić ekwiwalent za urlop i co roku za 30 dni zwolnienia, on też ponosi koszt.
No i musi się bawić w przesyłanie zwolnień, w jakiś sposób ma przyblokowane stanowisko...

Oczywiście to są dwie strony medalu, mnie nigdy nie spotkała dyskryminacja ze względu na wiek rozrodczy etc. ;) Może dlatego inaczej myślę, a mnie doświadczenie jeszcze nauczy, że warto czasem podejść do pewnych spraw nieco bardziej egoistycznie :D

ja cały czas chodzę na rozmowy, a pytania o planowane powiększenie rodziny są  standardowe.
tu akurat jest umowa na zastępstwo więc tak na prawdę mogą mnie w każdej chwili zwolnić. pożyjemy zobaczymy, jest 25 osób na stanowisko i jakoś nie chce mi się wierzyć żeby był ktoś nie z "polecenia".
mój mąż ma porozmawiać oficjalnie ze znajomym żeby mnie zatrudnił, choćby na 1/2 etatu. już nie chodzi o kasę ale szkoda żeby mi kolejne lata do lat pracy się nie wliczały.

I właśnie to jest istotne, umowy na zastępstwo nie obejmują wszystkie przywileje ciężarnych m.in. nie przedłuża się ona do dnia porodu, także jak dostaniesz okres próbny to niewiele Ci to da...

Offline milenaw
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1736 dnia: 29 Listopada 2013, 15:07 »
Dziewczyny w związku z tym, ze nie prowadzę wątku chciałam Was poprosić tutaj o pomoc.
Mam nadzieję, że moderatorzy zrozumieją

Przedszkole do którego chodzi Julka bierze udział w konkursie ekologicznym. Konkurs trwa od wczoraj i można dać 6 głosów dziennie na różne prace. Sami głosujący też mają szansę na nagrody tylko trzeba się zalogować na stronę www.buliba.pl
Tutaj jest link: http://www.buliba.pl/konkursy/wielki-konkurs-ekologiczny-2013/galeria.html. Czy możecie pomóc?
Przedszkole mojej Julki to Miejskie Przedszkole nr 37 w Rudzie Śląskiej. Z góry dziękuję za pomoc.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1737 dnia: 29 Listopada 2013, 18:01 »
To ja się podłączę do Mileny :) Oli przedszkole to Przedszkolna Chatka, Bydgoszcz :)

Offline milenaw
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1738 dnia: 30 Listopada 2013, 10:33 »
Ja jeszcze raz proszę o wsparcie.
Japcio[/b głosowałam już dzisiaj ;) Nasze przedszkola mają tyle samo punktów :D

Offline s.aga

• maniak
« Odpowiedź #1739 dnia: 1 Grudnia 2013, 17:12 »
ciriness no wlasnie są 2 strony medalu
Jutro na testy nie pojadę bo nadal plamie,  wiec nawet jak by mi się udało to nie mogę w tej chwili pracy podjąć. 
A nie jestem az tak zdesperowana zeby ryzykować.