Marta mówi o tym,że jeżeli do sprzedaży nieruchomości lub mieszkania dochodzi przed upływem pięciu lat od nabycia lub wybudowania, trzeba zapłacić podatek.
Wynosi on 10 proc. uzyskanego przychodu. Pod pewnymi warunkami można się jednak od niego uwolnić.
Jeśli do sprzedaży domów i mieszkań spółdzielczych, prawa użytkowania wieczystego dojdzie po pięciu latach od ich zakupu, podatek się nie należy. Wystarczy więc odczekać. Jeśli jednak jest to niemożliwe lub nieopłacalne, też można się uwolnić od opłaty dla fiskusa. Trzeba wydać pieniądze z transakcji na cele mieszkaniowe lub - pod pewnymi warunkami - na spłatę kredytów zaciągniętych na te cele.
Zupełnie inną kwestią jest podatek od czynności cywilnoprawnych, który obciąża umowy sprzedaży. Wynosi on 2 proc. wartości rynkowej bez względu na to, jaki czas minął miedzy uzyskaniem nieruchomości a jej sprzedażą.
Najważniejsze znaczenie ma to, że nie trzeba się dzielić z fiskusem, jeżeli pieniądze ze sprzedaży przeznaczy się w ciągu 2 lat od dnia sprzedaży na cele mieszkaniowe (art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
A teraz jest tak:Od 1 stycznia 2007 roku podstawą obliczenia podatku przy odpłatnym zbyciu nieruchomości lub ich części, jak również udziału w nieruchomościach jest - dochód stanowiący
różnicę pomiędzy przychodem z odpłatnego zbycia nieruchomości lub praw majątkowych a kosztami, powiększony o sumę odpisów amortyzacyjnych dokonanych od zbywanych nieruchomości lub praw. Kosztami z tytułu odpłatnego zbycia nieruchomości albo praw będą zaś udokumentowane koszty nabycia lub wytworzenia, powiększone o udokumentowane nakłady poczynione w czasie posiadania tych rzeczy i praw majątkowych. Dochód ze sprzedaży nieruchomości nie będzie łączony z przychodami z innych źródeł, zaś w przypadku gdy odpłatne zbycie nastąpi w drodze zamiany nieruchomości lub praw, dochód będzie ustalany u każdej ze stron umowy.
Wyjątki:- zakup spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu,
-zamiana mieszkania,
-zakup budynku mieszkalnego lub jego części
- sprzedaż nieruchomości otrzymanej w spadku lub w ramach darowizny.
Mam nadzieję,że trochę naswietliłam sprawe...Agus...a może zamiana mieszkania na dwa mniejsze?

..Albo zamiana z dopłatą?

?
Ach...czasem ta szkoła mi się przydaje...hihihihi