Mówisz i masz
placek ziemniaczany z boczkiem
1 kg ziemniaków (ugotowanych w mundurkach poprzedniego dnia)
1 łyżeczka soli
masło
boczek
2 łyżki mleka
Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Posolić i lekko wymieszaj. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię na gorące masło. Dodać ziemniaki, mieszać przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz. Uformować placek, smażyć na rumiano z jednej strony (20 minut pod przykryciem). Następnie skropić mlekiem, odwrócić i dosmażyć z drugiej strony (jeszcze 10 minut). Podawać na przykład z zieloną sałatą lub jako dodatek do duszonych mięs albo ryb.
placki po węgiersku
PLACKI :
4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg),
1 nieduża cebula,
1 ząbek czosnku,
1 jajko,
2-3 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz, olej do smażenia
SOS :
1/2-1 kg wołowiny,
1 duża cebula,
po 1/2 strąka kolorowej papryki (czerwona, zielona)-żółta jest za delikatna do gotowania,
tłuszcz do obsmażenia,
1 łyżka mąki,
może być po gałązce tymianku i lubczyku-jak ktoś lubi ziółka,
1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz.
SOS : Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną, lubczyk, tymianek. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką.
PLACKI : Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem, można zrobić kleksa ze śmietany i przybrać np.natką pietruszki.