Gosiu poczekam na następną wizytę u pediatry. Zobaczymy co ona powie. Nie mam ciśnienia z tymi plamami.
Tylko tak sobie myślę co jeszcze wyjdzie naszemu Oskarowi. On ma chyba wszystkie możliwe przypadłości

A przepis na mazurki jest taki:
1 kg mąki
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
6 żółtek
2 całe żółtka ugotowane na twardo przeciśnięte przez sitko
1/2 kg masła
25 dkg cukru pudru
cukier wanilinowy
Zagnieść ciasto i uformować mazurki (brzegi muszą być wyższe-posmarować je białkiem). Piec ok. 20 minut w 180 stopniach (ja mam piekarnik gazowy).
Polewa kajmakowa:
1 litr mleka 3,2%
1 kg cukru
4 łyżki kakao
Gotować na wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć (ja gotowałam prawie 4 godziny). Pod koniec dodać 2 łyżeczki masła.
UWAGA polewa b.szybko zastyga i trzeba szybko dekorować. Ja użyłam suszonych moreli i płatków migdałowych. (W dekorowaniu pomógł mi Tomek, bo w pojedynkę byłoby ciężko).
Polewa biała:
1 białko
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli cytryny
Utrzeć mikserem na białą masę.