Autor Wątek: RESTAURACJA CATAMARAN NA POGORII!DĄBROWA GÓRNICZA!  (Przeczytany 71027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aga8207

• bywalec
  • data ślubu: 06.06. 2009 Catamaran :)
Odp: RESTAURACJA CATAMARAN NA POGORII!DĄBROWA GÓRNICZA!
« Odpowiedź #120 dnia: 28 Sierpnia 2009, 14:28 »
Informacja dla Gumbassek. Pani blondynka to nie żona menagera tylko właściciela....
...a potem sieją się plotki.
Ja tam się cieszę, że miałam super wesele i tego też życzę osobą, które ten Wielki Dzień mają przed sobą :)

A Gumbassek chyba jakiś mocno przewrażliwiony jest ;D

Offline niusia27
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 6.08.09
« Odpowiedź #121 dnia: 31 Sierpnia 2009, 20:05 »
Witam, moje drogie, nie pisałabym bo szczerze to nie mam za dużo czasu ale obiecałam obsłudze, mieliśmy przyjęcie w tygodniu w sierpniu zapóżno się trochę za to zabraliśmy ale w sumie to tak bardzo nam na sobocie nie zależało ponieważ niedługo wyjeżdzamy do stanów na stałe a trudno gości zapraszać za ocean.  I niestety muszę zmartwić co niektóre  z Was a niektóre pocieszyć ponieważ wszystko było w jak najlepszym porządku, obsługa uśmiechnięta od początku do końca, jedzenia nie ma opcji żeby dla kogoś było za mało, bałam się trochę o wójka ze stanów bo też profesjonalnie zajmuje się gastronomią ale egzamin zdali, poleca serwowane  przegrzebki o których mówi że sam lepiej by nie przyrządził, ja za owocami morza nie przepadam więc raczej nie będę sparwdzać poza tym wójek przyleciał kilka dni  wcześniej i zdążył sprawdzić kucharzy w tygodniu, a pro po noclegu to te nowe domki są świetnie urządzone i napewno można w nich położyć zmęczonych gości, te stare domki trochę straszą, no ale cóż menager powiedział że będą je wyburzać ale my nie doczekaliśmy tego.  Wódka zmrożona, dla gości podany był lód do napojów, kolacje wszystkie pyszne i gorące.  Co do lokalu i jego wyglądu to myślę że sal i restauracji jest na tyle żeby każdy wybrał sobie ten który mu się najbardziej podoba.  Co do obsługi kelnerzy i kelnerki były bardzo miłe a szczególnie Pan Adrian, Pozdrawiamy ;) i sprawne szybko uzupełniały napoje donosiły deski z mięsami, sałatki.  Pytałam gości na poczatku czy im wszystko smakuje, jak obiadek i deser /wybraliśmy tiramisu/ goscie po deserze powiedzieli że juz nic niechcą jeść tacy byli najedzeni więc dałam sobie spokój bo nie będę latać po weselu i cały czas pytać czy wszystko jest ok, na koniec przyjęcia mogliśmy wszystko sobie zabrać, kelnerzy nawet zaproponowali że pomogą nam pakować, jednak zrezygnowaliśmy z tego ponieważ na drugi dzień zorganizowaliśmy obiadek w innym lokalu a poza tym nie podalibyśmy gościom potraw z dnia poprzedniego.  JESZCZE RAZ GORĄCO DZIĘKUJEMY CAŁEJ OBSŁUDZE CATAMARAN I PANU MENAGEROWI ZA RABAT NA  ALKOHOLE /mieliśmy otwarty rachunek na bar i rachunek był kosmiczny ;) Tak więc nie martwcie sie dziewczyny na zapas.

Offline Elisa Day

• bywalec
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #122 dnia: 25 Września 2009, 12:54 »
Witam wszystkich, którzy planują swoje przyjęcie weselne w restauracji catamaran i dzielę się wrażeniami po moim weselu...
My organizowaliśmy tam wesele 12.09.2009r. i muszę z cała stanowczością powiedzieć, że jesteśmy bardzo zadowoleni!! Ze wszystkiego w zasadzie, to był wyjątkowo piękny, wzruszający i emocjonujący dzień, ale skupiając sie na sali tylko to też wszystko było na najwyższym poziomie.
 Obsługa była przemiła, szczególnie jedna,niewysoka pani z kręconymi włosami, blondynka, miła niesamowicie, zajmowała się naszym stolikiem, od razu kwiaty do wody mi włożyła, interesowali się tez czy czegoś nam nie brak, no super, bardzo im chce tu podziękować, jeśli to czytają!!!!
Ja i mój świeżo upieczony mąż od nadmiaru emocji niewiele niestety  zjedliśmy, bo mieliśmy ściśnięte żołądki chyba do wielkości orzeszka, ale stoły faktycznie uginały się od niewyobrażalnej ilości jedzenia.To czego spróbowałam było przepyszne-np. obiadek, krem "dary lasu"-wszyscy wychwalali, tiramisu!!! Polecam!!! Goście mówili, że wszystko było pyszne, oprócz nugetsów-wg mojego męża...ale może rzecz gustu (ja nawet nie wiem, że one były,tyle było na stołach wszystkiego?)atmosfera, wystrój, oprawa, ilość i jakoś serwowanych potraw, świece na stołach, rewelacyjna, miła obsługa-wszystko to sprawiło, że goście mówili, że było bardzo elegancko, stylowo i luksusowo, że czuli się jak na królewskim weselu!
Jedyny minus dla mnie to taki, że było mi gorąco, dużo wychodziłam na taras na zewnątrz ochłonąć, ale nie wiem czy tam było tak ciepło,czy to moje emocje mnie grzały, czy to ta suknia, że 3 tańce zatańczyłam i było mi gorąco?nie wiem...W każdym razie gdybym miała robić ponownie wesele, to na 100% wybrałabym ponownie ta samą salę. I chciałam wszystkim powiedzieć, że menager jest bardzo miły!!
 A ....jeszcze jeden jest minus,właśnie sobie przypomniałam-mało miejsca na terenie ośrodka na samochody!!!!!!!Ale poza w/w wszystko było rewelacyjne i dziękuję obsłudze,ze przyczynili się do tego by nasz dzień był tak piękny!!!

wiara, nadzieja, miłość

Offline welurka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #123 dnia: 14 Stycznia 2010, 15:09 »
Hej dziewczyny :) jestem tu nowa :) mamy zarezerwowaną sale w Catamaranie na 4 czerwca 2011 rok, jednak czytając niektóre opinie na temat tego miejsca zaczynam wątpić czy był to dobry pomysł.  Obawiam się że sala do tańczenia może być za mała na około 70 osób i za ciemna.  Jesli moge was prosić to wklejcie prosze pare fotek jak wyglądała sala w dniu Waszego wesela ;) aha i napiszcie iel osób maksymalnie mogłyście położyć w domkach bo ja mam wszystkich gości przyjezdnych.  I jeszcze mam pytanie co do II dnia wesele, my wstępnie umówiliśmy się na jakieś ciepłe śniadanie dla gości na tarasie powiedzcie prosze jak wyglądał wasz II dzień wesele jesli go organizowałyście i jak kształtowała sie cena od osoby za II dzień. 

Pozdrawiam ;)

Offline żania
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24.01.2009
« Odpowiedź #124 dnia: 14 Stycznia 2010, 20:01 »
ja nie polcecam ,nie jest wart tych pieniędzy,jak się przyjrzycie wszedzie pajęczyny ,kurz,pomijam to sala do tanczenia maks na 50-60 osob ale nie potańczycie swobodnie!!wszystkie potrawy smakuja tak samo,gdybym mogla raz jeszcze wybierac ,nie zdecydowałabym sie na catamaran.

Offline aga8207

• bywalec
  • data ślubu: 06.06. 2009 Catamaran :)
« Odpowiedź #125 dnia: 19 Stycznia 2010, 13:31 »
welurka   nie martw się niepotrzebnie. Ja też byłam pełna obaw po przeczytaniu kilku komentarzy na tym forum. Mimo, że znałam dość dobrze lokal. Ale okazało się że obawy i lęk byly bezpodstawne. Swoje spostrzerzenia opisałam już na tym forum. Dodam tylko że miałam kilku bardzo wybrednych gości i nawet oni nie powiedzieli złego słowa. Jeśli miałabym komuś polecić jakąś salę na wesele to tylko Catamaran. Jedyne z czym się zgodzę to, że na sali nie powinno być więcej niż 70 osób. U nas było koło 50 i było rewelacyjnie. ;D
Pozdrawiam

Offline Beti125
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #126 dnia: 20 Stycznia 2010, 12:46 »
cześć dziewczyny,ja też po długich poszukiwaniach zdecydowałam się na Catamaran. Sala i całe obejście od razu nas urzekły. Mam nadzieję że wszystko będzie ok. My organizujemy przyjęcie na 40 os. Czy rzeczywiście jedzenia wystarczy?? Czy któraś z was miała opcję pieczonego prosiaka i wiejskiego stołu , jak to wygląda??Dzięki wielkie za wszystkie spostrzeżenia.

Offline welurka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: 20 Stycznia 2010, 13:37 »
Po długich przemyśleniach zdecydowalismy ze sprzedamy termin w Catamaranie bo sala moze sie okazać za mała na liczbę gosci których mamy zamiar zaprosić, pozatym te skrajne opinie tez nie zrobiły na nas dobrego wrażenia.  Najprawdopodobniej wesele odbędzie się więc w Sztygarce w Chorzowie.

Pozdrawiam Was gorąco drogie panny młode :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #128 dnia: 20 Stycznia 2010, 21:46 »
Moi znajomi na miesiac przed slubem zrezygnowali z catamaranu  ::)

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #129 dnia: 21 Stycznia 2010, 09:54 »
Jaki był powód?

Offline Beti125
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #130 dnia: 21 Stycznia 2010, 15:59 »
Już cała jestem w strachu ???umowa podpisana, klamka zapadła. :'(

Offline patusia01
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 21 Stycznia 2010, 18:05 »
Ja tam Catamaran polecam, byliśmy baaaardzo zadowoleni. Nie zgadzam się zupełnie z tymi negatywnymi opiniami, które ludziska tu wypisują pod adresem tego lokalu, ale to tylko moje zdanie. Fakt - u nas było ok 70 osób na weselu i to rzeczywiście jest max jak dla mnie, jeśli chodzi o przyjemne rozmieszczenie gości. Reszta bez zarzutu.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #132 dnia: 22 Stycznia 2010, 09:22 »
Jak czytam te wszystkie negatywne opinie, te rady to zastanawiam się jak powinna wyglądać sala i jak powinna funkcjonować, żeby nie było takiej krytyki. Catamaran jest salą jak wszystkie inne . Ma swój klimat, wystrój.  Nie odbiega profesjonalizmem od innych. Dla mnie te opinie są wielką bzdurą. Piszą je chyba osoby, które nic nie widzą po za swoim czubkiem nosa. Teraz odpiszecie mi, że to Wasza indywidualna opinia do której macie prawo. Oczywiście, że tak, ale to nie znaczy żebym je popierał. Ja też mam prawo oceniać, a moja opinia jest jednoznaczna - malkontenci, piszecie bzdury.

Offline welurka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 2 Lutego 2010, 11:09 »
Tak jak wcześniej zapowiedziałam, chce sprzedać termin na wesele w restauracji Catamaran.  Cena terminu to 1. 000,00 zł.  czyli równowartość wpłaconej przez nas zaliczki, data wesela to 4 czerwiec 2011, zainteresowanych bardzo proszę o kontakt na maila: blind@mmj. pl lub tu na forum.  

Pozdrawiam ;)

Offline marzena2
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 3 Lutego 2010, 13:01 »
Nie polecam nikomu restauracji CATAMARAN.  Jedzenie, choć wydaje się, że jest go wiele i różnorakie, smakuje tak samo, żeby nie powiedzieć, że jest niesmaczne.  Golonki to po prostu kawały kości, boczek swojski to po prostu pieczone podgardle, tłuste i niesmaczne.  Napoje i wódka stawiane są na poczatku wesela a potem trzeba pilnować, żeby goście mieli co pić, ilość kawałków ciasta jest po prostu żenująca, obsługa naburmuszona
(oprócz jednego Pana kelnera) i tak jak napisała któraś z Was kurz i pajęczynę widać wszędzie.  Restaurację Catamaran znalazłam i poleciłam moim dzieciom, których ślub odbył się 01. 08. 2009, podobało mi się wnętrze, ciepłe i swojskie ale teraz wiem, że był to błąd.  Nie liczcie, że zaparkujecie samochód na terenie ośrodka bo stoją tam samochody ludzi, którzy przebywają w domkach, cały czas spacerują roznegliżowani ludzie, więc choć zdjęcia można w plenerze zrobić piękne to trzeba uważać żeby w kadr nie wszedł pan w kąpielówkach lub pani w bikini( ktoś tak skąpo ubrany pojawił się na sali gdyż chciał wypić piwo), kierownik to bufon, który jest miły dopóki nie podpisze się umowy i najważniejsze nie wierzcie mu jeśli Wam powie, że za dzieci do 14 roku życia  i osoby nie pijące płacicie połowę (opcja z alkoholem) poproście o umieszczenie tego w umowie i bądźcie przygotowane na to , że cena na jaką się umawiacie nie jest ostateczna kiedy bedziecie płacić okaże się, że wzrosła znacznie( nie tylko o 10% - punkt umowy)            

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #135 dnia: 3 Lutego 2010, 14:03 »
Czytam, czytam i nadziwić się nie mogę. Ja osobiście z takim czymś jak opisujesz nie spotkałem się. Owszem, nie wszystkie samochody wjadą na teren ośrodka bo nie ma takiej możliwości. Czy Ty nie przesadzasz z pozostałymi opiniami?. :drapanie:

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #136 dnia: 3 Lutego 2010, 14:31 »
niestety ale to prawda jesli chodzi o roznaglizowanych gosci domkow, sama bylam kiedys na weselu i taka sytuacja miala miejsce. Pomijam, ze na wesele weszly 2 panie w bikini i chcialy tam zostac... obsluga niezbyt szybko zareagowala a i parze mlodej nie bylo zbyt miło, jednak to bylo 2 lata temu i myslalam, ze takie sytuacje juz sie nie zdarzaja, a jednak...

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #137 dnia: 3 Lutego 2010, 14:56 »
Jeżeli wesele odbywa się na terenie ośrodka wypoczynkowego to trzeba się liczyć z "turystami w negliżu". Mnie chodzi konkretnie o obsługę, jedzonko czy też czystość sali i zaplecza. Właśnie w to nie chce mi się wierzyć. :nie:

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #138 dnia: 3 Lutego 2010, 16:23 »
2 lata temu jedzenie bylo smaczne choc nie rewelacyjnie, a pajeczyny sie pojawiały, ale mysle ze w poblizu lasu i wody w okresie letnio/jesiennym nalezy byc na to przygotowanym

Offline patusia01
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 3 Lutego 2010, 18:20 »
Dżizas....na naszym ślubie nikt nie latał w gaciach po terenie ośrodka (tym samym nie wlazł nam w kadr foto/video), jedzenie było smaczne - nikt nie narzekał, mąż jadł golonkę i była to golonka. Na sali było czysto, w WC czysto, w domkach czysto. Cena w umowie była ostateczna - nie wzrosła mimo wzrostu ceny menu, zapłaciliśmy jak przy podpisywaniu umowy (nawet rabat dostaliśmy). Obsługa miła i sympatyczna - pozdrawiam przy okazji panie kelnerki i kelnerów oraz przemiłą panią w białej sukience z czarną kokardą :). Tarantule nigdzie spokoju nie zakłócały. Jedyny minus dla sali - czas pomyśleć o klimie, bo w sezonie letnim parno.

Offline marzena2
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 4 Lutego 2010, 08:59 »
Drogie Panie! Jak może zauważyłyście jestem rodzicem i bardzo chciałam, aby ten dzień był w życiu mojego dziecka wyjątkowy, więc trudno mi tłumaczyć wiszące pajęczyny czy kurz sąsiedztwem wody i lasu , a wracając do parkingu ani jeden samochód naszych gości nie wjechał na jego teren, półnadzy goście ośrodka byli dla mnie nie do przyjęcia, trudno powiedzieć cokolwiek o zapleczu bo tam nie byłam, ale w łazienkach było czysto(wcześniej przywiozłam odświeżacze powietrza).  Jeśli chodzi o obsługę to miło wspominam tylko jednego kelnera, rozumiem, że trudno uśmiechać się do wszystkich podczas całej imprezy, ale chodzić z nadętą miną cały czas.  Co do jedzenia to jestem przekonana, że nie było ono pierwszej swieżości( chodzi o mięsa pieczone) podejrzewam, że niektóre kawałki były z wesela, które odbyło się w piątek, posiłkiem, który mogę z czystym sercem polecić był prosiak serwowany przez szefa kuchni i potrawy ze stołu wiejskiego oprócz flaków, które po prostu skisły, ale to pewnie dlatego, że wciąż były podgrzewane( stoją na specjalnej maszynce) ja tego nie dopilnowałam, ale obsługa chyba powinna coś takiego przewidzieć.  Z napoi wszystkim smakował różowy poncz serwowany przy barze.  Parkiet nie mieścił wszystkich naszych gości ( a było tylko 60 osób), więc
o zabawie jednocześnie wszystkich nie było mowy ( a chcieliśmy zintegrować rodziny we wspólnej zabawie), nawet nie uprzątnięto szafek, które stały pod ścianą,  chociaż o to prosiłam.               

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #141 dnia: 4 Lutego 2010, 09:24 »
Każdy ma swój punkt widzenia i stawia poprzeczkę na wysokości jaką uważa. marzena2 sądzę, że jednak jesteś w mniejszości. Nie wiem czy masz doświadczenie z innymi salami weselnymi, ale zapewniam Cię , że Catamaran nie odbiega czystością, fachowością, obsługą itp. od innych sal bankietowych, czy też restauracji. Jak sama zapewne wiesz, to nawet ziarnko piasku może przeszkadzać. Niestety :)

Offline marzena2
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 4 Lutego 2010, 13:23 »
Rzeczywiście trzeba naprawdę poprzeczkę stawiać bardzo nisko, żeby komuś nie przeszkadzał kurz i pajęczyny  w dniu ślubu własnego dziecka 

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #143 dnia: 5 Lutego 2010, 11:53 »
Czytając Cię można sobie wyobrazić, że sala wyglądała jak stare lochy w bardzo starym zamczysku. Brudno, chłodno i ponuro. Wyluzuj  :o.

Offline marzena2
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 5 Lutego 2010, 12:07 »
Trochę luzu przydałoby się tobie, ja nie wspomniałam ani o chłodzie, ani o ponurej atmosferze( chociaż na pewno nie było to zasługa obsługi).  Panuj nad wyobraźnią, chyba że to właśnie wyobraźnia pomogła ci widzieć Catamaran w różowych kolorach ja widzę rzeczywistość taką jaka jest.       

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #145 dnia: 8 Lutego 2010, 08:05 »
Nie polecam nikomu restauracji CATAMARAN.  Jedzenie, choć wydaje się, że jest go wiele i różnorakie, smakuje tak samo, żeby nie powiedzieć, że jest niesmaczne.  Golonki to po prostu kawały kości, boczek swojski to po prostu pieczone podgardle, tłuste i niesmaczne.  Napoje i wódka stawiane są na poczatku wesela a potem trzeba pilnować, żeby goście mieli co pić, ilość kawałków ciasta jest po prostu żenująca, obsługa naburmuszona
(oprócz jednego Pana kelnera) [color=red]i tak jak napisała któraś z Was kurz i pajęczynę widać wszędzie.         
[/color][/i]

Ja mam dużo luzu i dlatego porównałem Twoją (ja piszę przynajmniej z dużej litery) opinię do ponurej atmosfery w starym zamczysku. Narzekasz i czepiasz się byle czego jak sierżant w wojsku, który przyszedł na inspekcję sali. No cóż, masz do tego prawo. Jeszcze raz powtórzę. Catamaran nie odbiega czystością, menu i obsługą od innych sal.

Offline marzena2
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 9 Lutego 2010, 12:28 »
Wybacz ,ale opinia chłopca na temat czystości tego czy każdego innego lokalu dla mnie nie liczy się wcale, bo żadna kobieta nie powie, że pajęczyny czy widoczny kurz na sali weselnej to byle co, chyba, że  ktoś jest przyzwyczajony do takich widoków na co dzień- to może mu to nie przeszkadzać.  Sierżantem nie jestem
 i rozkazów nie wydaję, ale uważam, że są rzeczy, których nie należy akceptować tymbardziej jeśli płaci się komuś za usługę licząc, że będzie wykonana rzetelnie.  Nie bierz do siebie tego co napisałam, też uważam, że masz prawo do własnego zdania i cieszę sie, że jesteś zadowolony z tego co zaproponowała restauracja Catamaran,  ale czy wiesz, że nawet w ruinach zamku w Ogrodzieńcu pajęczyny są omiatane. 

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #147 dnia: 9 Lutego 2010, 12:48 »
Jak każda dziewczynka chcesz mieć nieskazitelny porządek. Cieszę się, że nie jesteś sierżantem, kamień spadł mi z serca. Zapewne oglądałaś inne sale. Podaj mi tak dla przykładu, które sale odpowiadały Twoim rygorom pod względem czystości. A'propos w Ogrodzieńcu byłem i pajęczynę ( nie jedną) widziałem.

Offline marzena2
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 11 Lutego 2010, 10:53 »
Nie widzę nic złego w czystości i porządku, w Ogrodzieńcu pajęczyny też widywałam, ale nie pisałam, że ich tam nie ma, a jedynie, że je omiatają z tą różnicą, że tam nie odbywają się przyjęcia weselne, natomiast jeśli chodzi o Catamaran to gdybym podczas swoich wcześniejszych bytności zauważyła jakiekolwiek nieporządki to na pewno, w moich odczuciu, zdyskwalifikowałoby to tę salę, nie miałam też żadnych zastrzeżeń do kuchni, gdyż parę razy wybraliśmy się na obiad i każde z nas zamawiało inne danie,  wszystko było smaczne, nawet poleciliśmy znajomym Catamaran na uroczysty obiad.  Inne sale: Atena, Impresja, Pałacyk, Akademia Sztuki Kulinarnej, Restauracja u Renarda, Villa Rosa. . .  i jeszcze kilka, ale zaznaczam, Drogi Obserwatorze, jak na wstępie, że Catamaran zrobił na mnie jak najlepsze wrażenie, dlatego go wybraliśmy, stąd moje rozczarowanie i ponieważ nikomu źle nie życzę, a dzień ślubu dla wszystkich jest wyjątkowy, nie polecam tej restauracji bo lepiej być mile zaskoczonym niż niemile rozczarowanym. 

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #149 dnia: 11 Lutego 2010, 14:24 »
Dzięki za wyjaśnienie. Rozumiem Cię doskonale, ale boję się, że mogłabyś znaleźć pajęczyny w lokalach, które wymieniłaś.  Nie ma co dalej roztrząsać tej kwestii . Tak dla wyjaśnienia, też jestem za czystością i porządkiem w ogólnym tego słowa znaczeniu. Pozdrawiam :).