Autor Wątek: Wątek zniecierpliwionych z 2013 czyli nasze 365 dni do...  (Przeczytany 59781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kluseczka_85

• forumowicz
  • data ślubu: 21.09.2013
Odp: Wątek zniecierpliwionych z 2013 czyli nasze 365 dni do...
« Odpowiedź #360 dnia: 15 Listopada 2012, 17:02 »
My wszystko załatwiamy wspólnie, wszystkie umowy są na mojego :) Tylko sukienkę i makeup będę załatwiała sama, wszystkie decyzje do tej strony obustronnie, wspolnie na spotkania jeździliśmy,na naukę tańca też się zapisaliśmy i nawet nie marudzi jak trzeba na zajęcia jeździć, od lutego pewnie pierwszy taniec zaczniemy ćwiczyć. Na razie ogólnorozwojowy jest ten taniec: walc angielski, rock n roll tango i cza-cza :) Fajnie tak oderwać się od rzeczywistości i sobie potańczyć :)

Offline cleo404

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.06.2013
« Odpowiedź #361 dnia: 15 Listopada 2012, 18:21 »
Foczka90 dzieki bardzo! :)

Misspolymer planujemy cywilny tutaj, bo podobno jest duzo zalatwiania papierkow na konkordatowy ( np. trzeba byc  zameldowanym w Polsce,a ja juz nie jestem) nie mialabym czasu chodzic po urzedach....a Ty dowiadywalas sie cos na ten temat? moze cos sie zmienilo....

Offline misspolymer

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 04.07.2013
« Odpowiedź #362 dnia: 15 Listopada 2012, 19:30 »
Cleo404 no wlasnie ja slyszalam takie pogloski ze niby trzeba byc zameldowanym (tzn ja jestem wiec nie ma problemu ale moj M. oczywiscie nie jest), ale moja mama pytala sie kolezanki z urzedu cywilnego i podobno nie trzeba miec zameldowania, takze ja juz sama nie wiem...

Jedyne co zauwazylam ze ogolnie z wszystkimi zasadami dotyczacymi slubu, to tak naprawde kazdy co innego mowi, czy to ksiadz czy urzad cywilny :D tak jakby nie bylo zadnych jednolitych zasad...

Ja nawet raz sie wzielam i zaczelam studiowac prawo kanoniczne, ale to jest wszystko takim jezykiem napisane, ze ogolnie to ja nic z tego nie zrozumialam  ???  ???  ???

Offline patka_24
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: sierpień 2013
« Odpowiedź #363 dnia: 15 Listopada 2012, 19:35 »
niezla jestes misspolymer :) prawo kanoniczne hehe; moze lepiej zapytac jakiegos prawnika i bedziesz miala pewnosc :) :);
kolezanka brala slub z jordanczykiem i w kosciele mu przysiegala, ale tylko ona;

Offline cleo404

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #364 dnia: 15 Listopada 2012, 20:49 »
O tym zameldowaniu to slyszalam od kolezanki, ktora chciala slub konkordatowy,ale powieziano jej w urzedzie w Szczecinie ( 3 lata temu) ze oboje ( ?!) musza byc zameldowani, no i potrzebny mial byc tez tlumacz przysiegly itd......Dlatego dalam sobie juz z tym spokoj, bo chyba by mnie to do konca stresowalo. Rzeczywiscie slyszy sie i czyta rozne informacje na ten temat..
A tak to bierzemy slub cywilny tutaj ( chyba juz w styczniu) zeby miec czas na przeslanie do Polski swiadectwo zawarcia malzenstwa.

Misspolymer, przeczytalam twoj post na temat,czy wynajac samochod z Kosciola do Dworku,czy nie....hmmm no wlasnie tez sie tak zastanawiam,ale martwie sie o ten ostatni odcinek drogi, tam gdzie jest polozony tez zwir! Obawiam sie o moja suknie i buty! Szkoda,ze nie mozna przejsc tym laskiem :) Wtedy to bylaby niecala minutka drogi!

Offline patka_24
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #365 dnia: 15 Listopada 2012, 20:57 »
a ślub bierzecie w polsce w kosciele ze względu na wasz gleboki katolicyzm czy poprostu wesele taniej?

Offline BeatkaN
  • forumowicz
  • data ślubu: Maj 2013
« Odpowiedź #366 dnia: 15 Listopada 2012, 20:59 »
kluseczka_85 - a gdzie można zamówić takie podobizny na tort?

Offline cleo404

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #367 dnia: 15 Listopada 2012, 21:15 »
Ja biore slub w Polsce, bo wiekszosc gosci tam mieszka i chce zeby byli ze mna w tym dniu,np: moja babcia i dziadek nawet nie maja paszportu ;D
No i wesele bedzie taniej tez kosztowalo.

Offline patka_24
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #368 dnia: 15 Listopada 2012, 21:22 »
do anglii potrzebny paszport?

Offline cleo404

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #369 dnia: 15 Listopada 2012, 22:22 »
No tak pewnie na polskie dowody osobiste mozna tez wyleciec...mam nadzieje hehe
Tak czy siak moi dziadkowie maja po 80 lat,wiec nie chcialabym ich zameczac dluga podroza.
Poza tym sa i tez ciotki, wujkowie....no i koszty lotow itd....

Offline Foczka90
  • uzależniony
« Odpowiedź #370 dnia: 15 Listopada 2012, 22:29 »
Cleo bardzo fajnie, że nie myślicie o sobie tylko o członkach rodziny- zreszta nie jestem pewna czy 80 letnia osoba może latać samolotem

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #371 dnia: 16 Listopada 2012, 08:13 »
BeatkaN, wysłam Ci namiary na prv. Wysłałam,ale nie mam jej w wysłanych więc daj znać czy link dotarł.

Cleo, fajnie to sobie obmyśliliście. Ostatnio mieliśmy polsko-włoską parę, która mieszka w Anglii i zrobili to samo, ślub cywilny w Anglii, a wesele i kościelny w Polsce, z tym,że goście z Włoch przyjechali do Polski, a w Anglii na cywilnym chyba nikogo z rodziny nie było ,ot taka formalność podpisać papiery, a cała uroczystość odbyła się tutaj. Zresztą Para mówiła,że ważniejszy jest dla nich ten kościelny, ale przez te wszystkie problemy z konkordatowym w Polsce i brakiem czasu na ich załatwianie, po prostu zdecydowali się na 2 ceremonie.

Słuchajcie dziewczyny, a czy nie orientujecie się, czy jeżeli umowa jest podpisana na około 90 gości, to czy jeżeli przyjdzie mniej to i tak trzeba płacić za 90? W umowie, nigdzie nie mogłam znaleźć takiego kruczka.

My na liście gości mamy 120 osob mniej więcej, ale wiadomo, nie wszyscy przyjdą,zwłaszcza martwię się o tych z zagranicy. Jedna ciocia już powiedziała mamie,że nie może przyjechać, bo nie będzie mieć kasy, ale tej cioci to ja robię prezent ślubny i zrobię wszystko, aby się na moim ślubie pojawiła, to taka najlepsza ciocia, ale mieszka w Rosjii, no a tam to już troszeczkę inna rzeczywistość... W maju wyrabiam im zaproszenia na wizy.

Zagranicznych gości naliczyłam się 40 osób :cegly: I obawiam się,że spora część nie przyjedzie. Połowa z Anglii i połowa z USA. Masakra jakaś, dopiero zdałam sobię z tego sprawę,że jak mi zagraniczni odpadną to nagle mamy 80 osób...

Z ciekawości weszłam na ten izybar i powiem wam,że moim faworytem jest ten biały z różową kokardą i broszką ( ten co mają na swoich reklamach w magazynie uroczystosc) i jeszcz teki cały biały na stronie 8 z ptaszkami na górze, białą kokardą i perłową broszką, tylko może zamiast białej kokardy jakaś w kolorze i te takie caro co są na dolnym poziomie, to po całości tortu, tylko,że już bez perełek.

Ze względu na charakter naszej sali weselnej, wszystkei dekoracje będą w stylu rastykalnym, ale jak wpisałam w google rustic wedding cakes, to same brzydkie mi powyłaziły w wynikach :(

Więc postanowiłam przekopać hasło wedding cakes i znalazłam jeden, który mi się spodobał:

Mój faworyt, po prostu się w nim zakochałam, ciekawa jestem czy izybar by taki umiał zrobić:
Faworyt mojego M:

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
« Odpowiedź #372 dnia: 16 Listopada 2012, 08:55 »
To co masz podpisane teraz to umowa przedwstepna. Na miesiąc przed weselem jak już masz potwierdzenia od gości to podpisujesz umowe właściwą. I jeśli wtedy podpiszesz na 90 a przyjdzie 85 to tak, za te 5 musisz zapłacić. Ale póki co to nie istotne tak na prawdę ilu masz wpisanych gości bo to wiadomo że się zmienia.

a co do tego tortu na dole, wyślij im maila, czy mogli by taki zrobić, podaj liczbe osób i zapytaj o orientacyjny koszt

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #373 dnia: 16 Listopada 2012, 09:05 »
ten na dole czarno-biały to torto-babeczki to jest mojego M ulubiony, mi sie podoba ten z "koronka", a z ciekawości do nich zaraz napiszę :)

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #374 dnia: 16 Listopada 2012, 09:16 »
Ha ha właśnie napisałam do nich o wycenę. Na samego torta plus ewentualnie na miniaturke torta plus babeczki, ta druga wersja to takie połączenie tego co ja chcę i tego co chce mój M :) Byłoby cudnie, miałby swoje babeczki hehe :) Ciekawa jestem jaką mi cenę podadzą :/ Już się boję. Jak nie będę brała tortu z domu weselnego to dostaję 250zł "rabatu" od nich bo tyle niby kosztuje tort weselny z tej cukierni co oni biorą. Ostatnio w ogóle się dowiedziałam,że to Para musi sama pojechać do tej piekarni, zamówić,a oni płacą za to, czy jakoś tak. Ale ta piekarnio-cukiernia nie robi tortów w stylu angielskim chyba, nawet sie nie pytałam.

Offline BeatkaN
  • forumowicz
  • data ślubu: Maj 2013
« Odpowiedź #375 dnia: 16 Listopada 2012, 19:31 »
kluseczka_85 - wiadomość doszła, dziękuję za wyczerpujące informacje. My też mamy króliczka, który jest z nami prawie od samego początku, czyli od ponad 7 lat i fajnie by było, gdyby "był" z nami w tym dniu :)
Co do tortów, to mnie też się marzył z babeczek, ale niestety restauracja nie zwróci nam ani grosza jeśli zrezygnujemy z tortu od nich ;/ Ten w cenie to standardowy tort angielski - biały, ozdobiony żywymi kwiatami, których kolor mogę wybrać. Na początku chciałam mimo wszystko zrezygnować z tortu od nich, ale wydatki rosną i rosną i trochę szkoda mi wydawać dodatkowy 1000 zł na tort...

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #376 dnia: 16 Listopada 2012, 21:56 »
no 1000zł na tort to ja tez nie chce wdawac :) Wyslalam maila do cukierni, napisali,ze nie wyslalam zalacznika, a potem juz nie napisali w ogole więc czekam na info od nich do wtorku, jak we wtorek nic nie dostane to dzwonie sie dowiedziec.

To juz nasz 3ci kroliczek. Tzn pierwszy niestety zyl tylko 4 dni, bo ze sklepu juz przyszedl z jakąc chorobą, i potem w tym sklepie wszystkei kroliczki zniknęły... Druki krolik- baran zyl 7 lat, a Trusie mamy od 2 latek :)

Offline patka_24
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #377 dnia: 17 Listopada 2012, 09:55 »
jaka diete - odchudzajaca- stosujecie przed weselem ? weganizm ,dukan ??

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #378 dnia: 17 Listopada 2012, 10:10 »
 :boje_sie: jaką diete? Patka najlepsza dieta i najlepszy sposób, aby być w formie to:
Pić dużo płynów
Jeść pięć małych posiłków dziennie :obiad:
Wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców - zamiast batonika czy czekoladki na przekąskę jeść jabłuszko, albo banana :)
Zmniejszyć ilość spożywanych napojów alkoholowych---> PUSTE KALORIEEEEE :piwko:
ZERO FASTFOODów :Mcdonalds:

Ćwiczć regularnie!!!!!!!!!! Nawet 15 min dziennie robi różnicę :) :bieznia:

I zapomnieć o drastycznych dietach, które wyniszczają organizm, po prostu zacząć żyć zdrowiej! :) SUKCES GWARANTOWANY  :waga:

Offline misspolymer

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #379 dnia: 17 Listopada 2012, 12:30 »
Dokladnie Kluseczka tak jak mowisz, przy glodowkach i niedojadaniu spowalnia sie tylko przemiana materii (reakcja organizmu na zagrozenie wyglodzenia) i wtedy mozna jest bardzo malo i sie i tak nie chudnie... lepiej dieta niskokaloryczne (warzywka) plus chude miesko i cwiczenia, niestety tylko to dziala dlugoterminowo

Offline daisy85
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #380 dnia: 18 Listopada 2012, 14:38 »
Ale dziewczyny sie rozpisalyscie, nie bylo mine kilka dni a tu kilka stron do nadrobienia  :) wlasnie Wrocilam z polski podpisalam wszystkie umowy, I teraz zaczne mysle and szczegolami ;D co mi sie najbardziej spodobalo to to ze liczbe gosci muse potwierdzic do czwartku przed weselem;) tak ja wy szukam tortu w stylu angielskim niestety nie moge znalesc dobrej cukierni w poblizu :'(

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #381 dnia: 19 Listopada 2012, 09:38 »
Głodówka ma sens, o ile bierzemy suplementy przyspieszające przemiane materii... (chociaż nie jestem zwolennikiem tego typu diet).

Ja osobiście mam już troche za sobą, i jedyne co zmieniłam to to co jest i jak jem. Zastosowałam kombinacje 2 najlepszych na świecie diet MŻ i RD :D Mniej Żreć i Ruszyć D....

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #382 dnia: 19 Listopada 2012, 16:08 »
wow, właśnie otrzymałam wycenę tego tortu i trochę mi nogi się ugięły...

koszt tortu dla 80 osob 700zl
koszt babeczek to 6zl szt przy dekoracji jedynie kremem i perelkami
trasport do Stargardu jest odplatny koszt ok 200zl

Opcja babeczki plus minitort
80x6=480zł
plus mini tort na górę dla nas i rodziców pewnie z 200zł

Ahhh no to teraz mamy niezłą rozkminę,

Biorąc pod uwagę,że 250zł dostajemy rabatu jeżeli nie weźmiemy tortu z domu weselnego to tort kosztowałby nas dodatkowo mniej więcej 450zł

Coraz bardziej zaczynają mnie te weselne koszty przerażać.... :mdleje:

Muszę sobie policzyć ile by mnie kosztowało samej zrobienie tych babeczek i zamówienie np tylko minitortu, np dwóch górnych poziomów.

Ale pytanie czy ja w ogóle będę miała czas piec przed ślubem sama 90 babeczek. ( 10 rezerwowych jakby ktoś wziął sobie 2 :) )

Ahhh budżet ślubny zaczyna rozchodzić się na szwach....  ;)

Offline misspolymer

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #383 dnia: 19 Listopada 2012, 16:11 »
6zl za babeczke z minimalna dekoracje to rzeczywiscie drogo... moze napisz ze te babeczki to sa na przyjecie urodzinowe a nie wesele to zejda z ceny :D jak to bywa - wyraz "wesele" i cena podwojna!

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #384 dnia: 19 Listopada 2012, 16:16 »
Ja się jeszcze zastanawiam nad Soffi... dawniej Tiffany flowers & cafe. Mam u nich 20 % rabatu.

Ale nie wiem czy robią takie torty w stylu angielskim

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #385 dnia: 19 Listopada 2012, 16:24 »
Misspolymer, chyba masz rację z tym słowem "weselne". Będę jeszcze się dowiadywać w innych cukierniach i wybiorę najlepszą ofertę, a jak wszystko będzie tak drogie, to chyba opcja DIY będzie koniecznością, albo opcja pozostania przy torcie wliczonym w cenę.

My trochę z budżetem popłynęliśmy z tym,że dodatkowo za poprawiny za samą salę musimy wybulić 1500zł. i tak zeszliśmy z 3000zł do 1500 bo nie chcemy pokazu fajerwerków....

Bo nie mogliśmy zarezerwować terminu sobotniego bez poprawin, a mi się trochę włączyła "księżniczka" i pokręciłam nosem i mój M zgodził się na poprawiny. mam wrażenie,że w życiu niejednokrotnie szłam na kompromisy, ale jakoś tak tego dnia co rezerwowaliśmy salę pomyślałam sobie, dlaczego po raz kolejny mam ustępować, chcę ślub w sobotę i koniec KROPKA :) No i kosztowało mnie to dodatkowo 1500zł plus 40zł za osobę za poprawiny :)

Offline misspolymer

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #386 dnia: 19 Listopada 2012, 16:29 »
Kluseczka wiadomo to w koncu wasz slub wiec czasem warto pokrecic nosem i dostac to co sie chce ;) a nie potem zalowac ze sie czegos nie zrobilo - chociaz wiadomo nic za darmo...
A te fajerwerki to jakos tanio, bo jak sie rozgladalam po necie to ceny 3-5tys to podstawa...Mi na fajerwerkach nie zalezy ale moj M bardzo lubi wiec chcialabym mu zrobic taka slubna niespodzianka :) byleby nie za 5tys ..

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #387 dnia: 19 Listopada 2012, 17:39 »
ja za torta w domowej placilam ok 700zl na 120 osob....  i domowa polecam...
kupilismy na sprobowanie torta z izybaru i nam nie smakowal jak tort,.. dobre to to bylo ale.. bardziej jak ciasto z kremem a nie jak tort ;] ale to tylkop moje i moich najblizszych zdanie... nie zmienia to faktu ze faktycznie robia piekne torty...

Offline misspolymer

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #388 dnia: 19 Listopada 2012, 17:42 »
Sylwusia z wiesz czy w domowej tez robia torty angielskie?

Offline cleo404

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #389 dnia: 19 Listopada 2012, 18:09 »
Kluseczka, cena tortu przesadzona!  :(