Autor Wątek: "Kocha się za nic " 19.05.2012 - Odliczajcie ze mną ;)  (Przeczytany 82192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanth

• entuzjasta
  • data ślubu: 11.08.2012
Odp: "Kocha się za nic " 19.05.2012 - Odliczajcie ze mną ;)
« Odpowiedź #1350 dnia: 28 Lutego 2012, 09:40 »
Taaak, ja też jestem w tej kwestii tradycjonalistką, nie wyobrażam sobie tego, dla mnie jest to trochę uwłaczające dla mężczyzny jeżeli bierze nazwisko żony....

No chyba, że sam ma jakieś uwłaczające sobie nazwisko typu "PICZYKŁAK"

No ale dzisiaj mamy inne czasy, i można sobie wybrać...

emma a może jak tak bardzo chcesz zostac przy swoim to weź sobie dwuczłonowe?

Offline Natysa

• To co na zawsze między nami, dodaje wiary w lepszy czas;*
  • uzależniony
  • data ślubu: 19.05.2012
« Odpowiedź #1351 dnia: 28 Lutego 2012, 10:03 »
U mnie to jest tak, że ja chciałam mieć dwuczłonowe a nie swoje tylko. Ja jestem bardzo związana ze swoją rodziną a co za tym idzie z nazwiskiem. Uwielbiam swoje nazwisko wręcz  ;D ;D
I tu u nas był mały kłopot bo K. chciał żebym miała tylko jego. Zrobiłam to dla niego bo wiem, że bardzo mu na tym zależało... Cóż jakoś będę musiała się przyzwyczaić, że już nie będę Panna H. tylko Panią K.  :hopsa:

W ogóle wczoraj nie pisałam ale jestem w ogromnym szoku bo kiedy zapytałam proboszcza ile mamy zapłacić za całą ceremonie itd. to powiedział "co łaska" bez żadnego nacisku tylko "co łaska, ale nie mniej niż...." jak to miała moja koleżanka...
Ile wy będziecie płacić, albo płaciłyście? Bo ja się w ogóle nie orientuje jak to wychodzi....  ;) ;)
Gabriela
Zofia

Offline Daisy87
  • uzależniony
« Odpowiedź #1352 dnia: 28 Lutego 2012, 10:17 »
ja myślałam, że ciężko będzie mi się przywyczaić do nazwiska męża- ale to przyszło tak naturalnie, że aż mnie zaskoczyło ;) uważam, że nosząc nazwisko męża jestem taka bardziej jego ;) ale sobą nie przestanę być nosząc jego nazwisko bo wiem gdzie są moje korzenie ;)

my płaciliśmy co łaska 400zł- tyle mniej więcej dają pary w moim kościele, chociaż niektórzy 500zł albo więcej- jednak szczerze to my nie mieliśmy tyle kasy i 400zł to było max co mogliśmy dać bo jeszcze kościelnemu musieliśmy dać 50 zł za to, że nam mikrofon przy przysiędze przytrzyma  ::)

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #1353 dnia: 28 Lutego 2012, 10:36 »
Moj wiejski kosciołek - to ok 300 zl + oplaty z zapowiedziami. Wiem, ze tyle damy, bo duzo wydatkow pobocznych, a ksiadz i tak pewnie bedzie oburzony, ze tak duzooo [mlodzi maja wiecej wydatkow niz sama msza - wykazuje mnostwo empatii]  :P .. Natysa milo, ze sie zaskoczylas, przeanalizujcie stan kasy wspolnotowej i decyzje macie  ;D

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #1354 dnia: 28 Lutego 2012, 11:30 »
ja planuje dac 400zl bo 100zl za oragniste i 100 zl chyba dla siostr... wiec wychodzi 600 a to duzo ..
j wiem ze przy tych wydakach to niby nic a tak na prawde msza powinna bcy najwazniejsza ale...  uwazam ze t e 600zl ktore wydam an kosicol to wcale nia mala suma.. tesciowa upiera sie aby dac min  500zl na sam kosciol..

Offline przyszlazona
  • uzależniony
  • SPRZEDAM FIGURKĘ NA TORT I PODUSZKĘ NA OBRĄCZKI
« Odpowiedź #1355 dnia: 28 Lutego 2012, 11:41 »
a jak u nas jest pan z oprawy muzycznej,co musi zaplacic organiscie za to,ze ich wpusci na swoje "terytorium" -powiedzial,ze bierze to na siebie,no to jeszcze oprocz tego,co laska komus mamy dac czy jak to jest - wszystko razem ?

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1356 dnia: 28 Lutego 2012, 11:42 »
nie nei juz wtedy organiscie nic ;p pan od oprawy da ;D

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #1357 dnia: 28 Lutego 2012, 12:18 »
Skoro tesciowa chetna to niech z wlasnej kieszeni wylozy :x . Ja naprawde nie mialabym cierpliwosci, u nas moja mama traktuje to jako bardzo powazna rzecz, ale nic na sile nie wtłacza nam w glowy  :o

Offline aagaa

• Chuck Norris
  • RAZEM od 3.03.2004
  • data ślubu: 2011
« Odpowiedź #1358 dnia: 28 Lutego 2012, 13:06 »
My płaciliśmy 300 zł za co łaska i do tego 150 zł organista :)

Offline aniolek86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: :Serduszka:18.08.2012r. :Serduszka:
« Odpowiedź #1359 dnia: 28 Lutego 2012, 13:11 »
Miło było pewnie patrzeć jak K. się cieszy, że jego nazwisko przyjmujesz ;D
A co do cen to u nas jest " co łaska" i daje się tyle ile się może, ale się jeszcze nie zastanawiałam ile dać :P
Jak pójdziemy już konkretnie to się zastanowimy ;D

Offline Natysa

• uzależniony
« Odpowiedź #1360 dnia: 28 Lutego 2012, 13:15 »
Dziewczyny muszę się Was poradzić bo nie wiem co zrobić. Moja oprawa muzyczna liczy 2 skrzypaczki i jedna kobietę która miała grać na organach. Niestety ksiądz proboszcz nie zgodził się na gre na organach przez osoby inne niz jego organista bo podobno organy sa zabytkowe, nie ma kilku klawiszy i obca osoba ich nie ogarnie. I teraz nie wiem co mam zrobić bo pomyślałam, że zamiast organów wzięłabym gitare i po krzyku, ale Pani z zespołu słusznie zauważyła, że np marsz medelsona itd lepiej brzmi przed organy... i co ja mam teraz zrobić? wzięłam zespół i jeszcze organiście kościelnemu mam placić, czy faktycznie nie bawić się w te organy i wziąć gitare?
Kurde mam mętlik w głowie, co o tym myślicie?
Chyba zbyt to wszystko chaotycznie napisałam....
Gabriela
Zofia

Offline cherrypie

• bywalec
  • data ślubu: ..:: 2012/2013 ::..
« Odpowiedź #1361 dnia: 28 Lutego 2012, 13:22 »
Natyska, a czy ta Pani z zespołu nie może przynieść swoich klawiszy? Zdarza się, że oni mają takie przenośne elektryczne. Wiadomo to nie to samo co kościelne, ale zawsze coś.

Offline aniolek86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: :Serduszka:18.08.2012r. :Serduszka:
« Odpowiedź #1362 dnia: 28 Lutego 2012, 13:28 »
No jak dla mnie to tak bez sensu płacić podwójnie, może tak jak cherrypie pisze ta pani ma swoje klawisze ;)
I tak jak piszesz to ja bym chyba wzięła już gitarę i jakoś przeżyła ten brak organów ;)

Offline Karina
  • zapaleniec
  • data ślubu: 2005-06-25
« Odpowiedź #1363 dnia: 28 Lutego 2012, 13:56 »
z doświadczenia wiem, że organista, kóry nie gra tylko w swojej parafii ma swoje organy i raczej całe nagłośnienie, bo co zrobić, jeśli kościółek takich nie posiada? a w opcjach tych organ są przecież organy kościelne, więc nie jest źle, no chyba że cała rodzina wykwintnych słuchaczy  ;) a marsz rzeczywiście najlepszy na organach ;D no i odpowiedzi mszalne...

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1364 dnia: 28 Lutego 2012, 14:41 »
ja bym nie bawila sie w podwojne oplaty...
zadzw i tak jak dziewczyny radza zapytaj czy ta pani z oprawy muzycznej ma swoje przenosne mini klawisze ;p

Offline xanth

• entuzjasta
« Odpowiedź #1365 dnia: 28 Lutego 2012, 15:47 »
dziwne...

dobry muzyk zagra na wszystkim, nawet na organach bez kilku klawiszy, wystarczy zagrać gamę, a wszystko się ogarnie, więc taki argument jest bez sensu...

coś mi tu śmierdzi, że księżulo chce po prostu swojego organistę bo taki ma kaprys

jak bardzo chcesz organy, to może weź ten zespół, niech się spotkają razem z tym organistą kościelnym na dwie trzy próby i zagrają razem...

Offline patrycja_4r

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011r  :i_love_you:
« Odpowiedź #1366 dnia: 28 Lutego 2012, 17:04 »
Co do oplat-my płaciliśmy 300zł +strojenie kościoła+organista  :)

Co do oprawy-my mieliśmy właśnie 2 razy skrzypce+gitara i tak Ci wlaśnie polecam  :)   Niestety myrównież musieliśmy placic organiście dodatkowo-zarzyczył sobie 200zł co dla mnie było chore!Bo właśnie grał niewiele,ale trudno powiedzieliśmy i zapłaciliśmy  :(

Offline Kasja89

• forumowicz
« Odpowiedź #1367 dnia: 28 Lutego 2012, 17:26 »
My wzielismy ta sama oprawe muzyczna co ty, czyli p. Kozioł, ktora spiewa, gra na organach i 2 skrzypaczki. Potem dowiedzielismy sie, że organista w Janie MUSI grac na slubie (bo cos tam cos tam...). Po dluzszej rozmowie okazalo sie ze jak zaplacimy organiscie zeby NIE GRAŁ to nasza oprawam muzyczna bedzie mozliwa nawet na zabytkowych organach:) No i zdecydowalismy sie na ten ruch, bo zalezalo nam na organach koscielnych. Ale widze, że takie "wciskanie" ludziom organisty jest w parafiach na porzadku dziennym... Każdy musi się do tego odniesc jak uważa.

Offline shar3ware

• M&D&M
  • Chuck Norris
  • Jaś +13.06.2012 [*]
  • data ślubu: :i_love_you:
« Odpowiedź #1368 dnia: 28 Lutego 2012, 17:27 »
ja myślałam, że ciężko będzie mi się przywyczaić do nazwiska męża- ale to przyszło tak naturalnie, że aż mnie zaskoczyło ;) uważam, że nosząc nazwisko męża jestem taka bardziej jego ;) ale sobą nie przestanę być nosząc jego nazwisko bo wiem gdzie są moje korzenie ;)

Dokładnie tak!
Ja miałam jakieś takie dziwne uczucie po przyjęciu męża nazwiska...
Czułam...jakbym zdradziła swoją rodzinę i się jej wyrzekła! :glupek:
Takie wątpliwości były przez jakiś czas tylko ;)
Do nazwiska przyzwyczaiłam się nadzwyczajnie szybko!
Sytuacja mnie zmusiła...zaczęłam pracę miesiąc później  i podpisywanie papierków się zaczęło.
Na początku czułam się dziko jak ktoś krótko po ślubie mówił do mnie per "pani K." :p
Teraz...to dla mnie normalka! :D
Jakby miało tak być :)

Jeżeli chodzi o "cennik" kościelny to my na zapowiedzi nie daliśmy nic.
Za to na samą mszę daliśmy 300zł.
Cennik był z góry określony ,więc nie było problemów ;)
PLUS oprawa muzyczna...organy i flet ...200zł...utargowaliśmy się na 150zł ;) :p

Ooooj tak....Mendelson na organach brzmi niesamowicie...uwielbiam ten moment na naszej płycie! :D
Tak samo jak uwielbiam moment Ave Maria grany na flecie...no baja po prsotu! :D :Serduszka:

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1369 dnia: 28 Lutego 2012, 19:41 »
ejj mam bardzo durne pytanie...
na czym polegaja zapowiedzi i czy trzeba za to placic osobno?!

Offline xanth

• entuzjasta
« Odpowiedź #1370 dnia: 28 Lutego 2012, 19:44 »
mi sie wydaje, że zapowiedzi polegają na tym, że ksiądz przez jakiś okres czasu gada w kościele na kazaniu kto bierze ślub i o której...

dla mnie to bez sensu...

Offline Natysa

• uzależniony
« Odpowiedź #1371 dnia: 28 Lutego 2012, 19:47 »
Napisałam do Pani z zespołu z zapytaniem czy ma swoje organy, puki co jeszcze nie odpisała  ;)

Sylwia po spisaniu protokołu, ksiądz wypisuje zapowiedzi dla osoby z innej parafii czyli w moim przypadku mnie. Ja z tą karteczką muszę udać się do swojego kościoła dać ją proboszczowi, on musi coś tam mi wypisać, że przyjął itd, no i wtedy płacisz "co łaska" ja to tak zrozumiałam. Bez podpisanych zapowiedzi nie dojdzie do ślubu tak mnie ksiądz postraszył  :P :P To jest niby bo to, że w razie gdyby ktoś miał jakieś "tajne" informacje o mnie które mogłyby nie dopuścić do ślubu to musi zgłosić... Kiedyś mi to ksiądz na religii tłumaczył  :P :P
Gabriela
Zofia

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1372 dnia: 28 Lutego 2012, 20:33 »
dzieki za info! ;D

Offline Karina
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1373 dnia: 28 Lutego 2012, 21:04 »
zapowiedzi - to jest tak - ksiądz powinien przez 3 kolejne niedziele na ogłoszeniach parafialnych przeczytać, kto zamierza przyjąć sakrament małżeństwa. Wtedy mogą się zgłaszać osoby, które mają coś przeciwko  ;D czasami księża skracają i czytają przez 2 niedziele... sama dawałam w kopertę na zapowiedzi, ale potem mniej dałam na slubie... acha i jeśli Panna Młoda i Pan Młody są z różnych parafii, to odbywa się to w 2 parafiach, jak z jednej to w jednej. Chyba zrozumiale napisałam ;D

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #1374 dnia: 28 Lutego 2012, 21:10 »
W chwili obecnej zapowiedzi przedślubne wygłaszane są nie trzy, lecz dwa razy, w trakcie dwóch dni świątecznych (niedziela i/lub święto obowiązujące, na przykład Boże Narodzenie).

W większych miejscowościach odchodzi się od ustnego wygłaszania zapowiedzi przedślubnych. Taka ich forma jest zastępowana przez wywieszenie tekstu zapowiedzi w gablocie lub na parafialnej tablicy ogłoszeń. Mają być widoczne przez 8 dni, w czasie których wypadają dwa dni świąteczne.

Wlasnie u nas wisza w gablocie :)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1375 dnia: 28 Lutego 2012, 21:12 »
fajne te pudelko, myslalam o czyms z zamykanym wieczkiem, ale ten pomysl tez jest niezly ;) tylko nie wiem co z kolorystyka bo musze miec brazowe albo turkusowe ;P co na tym protokole sie spisuje?
co do oplat to my placimy 200 za organiste, 200 za zapowiedzi dostana i za dekoracje kosciola tez 200 :P zadnych innych oplat nie przewiduje... :P

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1376 dnia: 28 Lutego 2012, 21:25 »
dzieki za opis dziewczyny ;D
U nas wlasnie chyba jest tak jak opisalas Pandi czyli wiosza gablocie..
chociaz.. nigdy ie slyszalam zeby o tym czytali podczas mszy a ze chodze praktycznie w kazda niedziele to powinnam.. za to czesto widialam w gablocie zapowiedzi

Offline przyszlazona
  • uzależniony
  • SPRZEDAM FIGURKĘ NA TORT I PODUSZKĘ NA OBRĄCZKI
« Odpowiedź #1377 dnia: 28 Lutego 2012, 21:31 »
u nas pan od oprawy muzycznej płaci organiście, żeby wpuścił i pozwolił grać komuś innemu, ale niektórzy płacą organiście kościelnemu i on gra i już.

co do zapowiedzi my mamy jedną parafię, pytanie czy powie, co łaska czy jak to tam jest, się okaże...

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1378 dnia: 28 Lutego 2012, 21:40 »
ja za zapowiedzi dam ofiarę może 20 -50 zl... nie wiem jeszcze... za mszę ślubną chyba 500zl
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Karina
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1379 dnia: 28 Lutego 2012, 21:46 »
no popatrzcie,  ja zawsze słyszę - ale bo ja ze wsi :D i tam to oprócz tego, że czytają, to jeszcze wisi w gablocie.
Ale w mojej parafii w szczecinie, to raz czytają, a raz mówią, że wisi w gablocie.

Moja sis dała co łaska i ksiądz widać było, że się ucieszył, choć nawet nie wiedział ile (50zł)... ale ja zawsze twierdzę, że jak tak na zachętę, to potem każdy się stara - nie robi problemów formalnych, ładne kazanie itp. .. ważny gest  ;)