Autor Wątek: Bydgoskie Pary Młode 2012  (Przeczytany 132342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pandi
  • maniak
Odp: Bydgoskie Pary Młode 2012
« Odpowiedź #660 dnia: 18 Grudnia 2011, 21:08 »
Nie, moja cukiernia na szczescie nie jest w zadnym centrum handlowym. Padlabym * a tak wszystkie niedziele wolne .. teraz na boom swiateczny musimy sie tak przygotowac, a na dodatek cos mnie choroba bierze - ledwo zipie, a tu taki ciezki tydzien przede mna.
Pan mial obraczki * ale same gruuube :D po 6,2 mm najciensza, a gdzie  tu do naszych 4,5 :D .. chcemy proste, a oni mieli glownie z wzorami itp. na koncu udalo sie odszukac klasyczne - na zapleczu, bo malo osob jest zainteresowanych prostotam, wiec bajery maja w gablocie.. solidnie, ale mamy czas na decyzje jeszcze :]

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #661 dnia: 19 Grudnia 2011, 00:10 »
no to super, w takim razie, że znaleźliście tak taniutko :) super oszczędnośc ;)

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline Żabki
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.08.2012
« Odpowiedź #662 dnia: 19 Grudnia 2011, 15:30 »
Witam
zwracam się z prośbą o polecenie jakiejś cukierni dobrej na Tort Weselny

oraz Ciasta

Wszystko inne już raczej załatwione :)

Ślub w sierpniu więc trochę czasu jest, ale tak się zastanawiam ile wcześniej należy zamówić ciasto i Tort>?

Offline burberry84
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14-04-2012
« Odpowiedź #663 dnia: 19 Grudnia 2011, 22:37 »
hej :) Czy Wy też macie zastój związany z przygotowaniami do ślubu? ślub już za 4 miesiące, jeszcze pewnie mnóstwo do załatwiania ale okres przedświąteczny nie pomaga ;) prezenty, zakupy, lepienie pierogów i już nie mam czasu ani chęci na zainteresowanie się tematyką ślubną. Na szczęście pomiędzy świętami a nowym rokiem mam wolne więc zacznę ogarniać:)

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #664 dnia: 21 Grudnia 2011, 16:08 »
Żabki    jest oddzielny wątek o tortach i ciastach, myślę, że znajdziesz tam wiele przydatnych informacji o różnych cukierniach.  Szukaj w dziale regionalnym kujawsko - pomorskim.

burberry84  przypomniałaś mi, że rok temu przed świętami też mieliśmy taki zastój :), bo wszystko co mozna i trzeba było załatwić wczesniej było już załatwione, a na wiele rzeczy typu kwiaty czy zaproszenie jeszcze bylo nam za wcześnie, poza tym z niektórymi decyzjami czekaliśmy do targów :) Jedyne co mi pozostało wówczas na styuczeń/luty to była sukienka. Z resztą ruszalismy w połowie lutego (po sesji :P )

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #665 dnia: 21 Grudnia 2011, 23:46 »
Ja non stop w pracy,wiec nie mam szans, aby myslec o przygotowaniach  :-\ .. 27ego grudnia umowieni jestesmy, aby wysluchac jak zespol przygotowal utwor na pierwszy taniec..trzymam w kciuki

Offline Karolina_kkk

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.05.2012r.
« Odpowiedź #666 dnia: 22 Grudnia 2011, 12:01 »
U nas tez przestoj, po swietach sie zabierzemy za wybor zaproszen i co najabrdziej mnie stresuje... obraczek :D
Pandi - pochwal sie, jaka piosenke wybraliscie?

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #667 dnia: 22 Grudnia 2011, 20:22 »
A gdzies pisałam, to nie chce sie w kolko powtarzac. Karoliny Kozak Razem zestarzejmy sie - o dziwo spodobała sie mojemu K i zaobaczymy, czy zostanie w oryginale czy przez zespol bedzie spiewana.. :)

Offline Myszk@

• bywalec
  • data ślubu: 22.09.2012
« Odpowiedź #668 dnia: 23 Grudnia 2011, 19:36 »
Dziewczyny wpadłam tylko złożyć Wam najlepsze świąteczne życzenia;) żeby tegoroczne Święta pachniały choinką i piernikiem, były pełne rodzinnego ciepła i uśmiechu oraz żeby, mimo wszystko, były choć trochę białe ;)

Uploaded with ImageShack.us

Offline kathien

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 5.05.2012
« Odpowiedź #669 dnia: 27 Grudnia 2011, 13:22 »
A nam udało się wybrać zaproszenia :) jestem z nas duma! Co prawda rodzicom się nie podobają ale w końcu to nie ich ślub i przede wszystkim mają sie nam podobać :) (znalezlismy na allegro sprzedajcy AmeliaWedding_pl takie z makami - jakby ktos chcial zobaczyc)
I nawet zamówiliśmy już ten cały kurs przedmałżeński (w Warszawie z tym problem) także nawet pracowicie nam te swieta wyszły :)

Offline Natalusia

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 15.06.2012
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #670 dnia: 27 Grudnia 2011, 15:56 »
Myszk@, dzięki za życzenia. :) Już po świętach, więc ja życzę wszystkim Bydgoszczankom (zarówno "Jedenastkom", "Dwunastkom" oraz tym wcześniejszym i kolejnym ;) ) wszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku i przede wszystkim dużo szczęścia z naszymi drugimi połówkami ;)

Kathien, ja wiem, o jakich zaproszeniach mówisz :) AmeliaWedding ma bardzo ładne i bardzo dobrej jakości, sami zastanawialiśmy się nad jedną z wersji od nich, niestety musieliśmy z niej zrezygnować, bo... tego roku moja kuzynka brała ślub i jak się okazało po otrzymaniu od niej zaproszenia, wybrała ze swoim narzeczonym właśnie te, które nam się spodobały, też od AmeliaWedding, tyle że z innym kolorem wstążeczki ;) Całe szczęście, że jeszcze nie zamówiliśmy, tylko na razie się zastanawialiśmy. (Widocznie podobny gust z kuzynką mamy :D )

Offline kathien

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 5.05.2012
« Odpowiedź #671 dnia: 27 Grudnia 2011, 19:12 »
No to faktycznie szczęście że nie zamówiliście :)
My chcemy takie bez wstążeczki - mają maki z przodu. Ale generalnie oni mają bardzo ładne zaproszenia i w sumie niedrogie...

Offline Karolina_kkk

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.05.2012r.
« Odpowiedź #672 dnia: 29 Grudnia 2011, 12:21 »
Wracając do tematu obraczek.. Mozecie podac ile kosztuje przetopienie zlota na obraczki jak sie ma swoje zloto? To sie liczy cene za gram czy jak? Bo tak sie zastanawiam, mam troche starego zlota, jakies kolczyki nie do pracy, stare piercionki itp, ale nie wiem czy warto :/

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #673 dnia: 29 Grudnia 2011, 14:20 »
Dziewczyny mam pytanie odnośnie zaproszeń, ślub jest na początku sierpnia i tak się zastanawiam kiedy najlepiej rozdawać zaproszenia? Też nie chciałabym na ostatnią chwilę bo później będę musiała wydzwaniać po ludziach i prosić się czy przyjadą czy nie, bo dokładnie tak było przed weselem u mojego brata.
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline burberry84
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14-04-2012
« Odpowiedź #674 dnia: 29 Grudnia 2011, 15:16 »
lebara ja ślub mam w kwietniu a zaproszenia będziemy wysyłać w połowie stycznia. Ze względu na to,że sierpień to czas wakacyjno/urlopowy proponowałabym abyscie w miarę wcześniej wysłali zaproszenia. Wiadomo ludzie zaczną planować urlopy, wyjazdy i raczej wątpie by ktoś odwoływał swoją wycieczkę itp. Wiem z innego forum,że niektóre osoby wysyłają coś takiego jak "zawiadomienie o ślubie" nawet 6-7 miesięcy przed. Z krótką informacją o dacie ślubu i nic poza tym. Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce. Obdzwanianie gości i tak Cię nie ominie bez różnicy ile wcześniej byś te zaproszenia wysłała. Wiesz jak robisz małe wesele to pewnie najbliższa rodzina będzie miała świadomość tego,że "ten weekend" ma rezerwować dla Was inaczej gdy będzie sporo ludzi. Może dziewczyny mają inne doświadczenia.

Offline Daisy87
  • uzależniony
« Odpowiedź #675 dnia: 29 Grudnia 2011, 15:17 »
my wysłaliśmy zaproszenia w kwietniu :) myślę, że to było tak akurat ale oczywiście rodzina już wcześniej była poinformowana, że planujemy ślub w sierpniu ;)

Offline Natalusia

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #676 dnia: 29 Grudnia 2011, 15:20 »
Karolina_kkk, jeśli chodzi o ceny obrączek, to wszystko zależy od tego, ile macie złota, od prób tego złota i jaki model obrączek Was interesuje. Wasze złoto jest wycenione w zależności od jego wagi i próby i kwota ta odejmowana jest od wartości Waszych obrączek. Jeśli macie więcej złota niż potrzebne jest do Waszych obrączek, to odejmuje się 65 zł za 1g od ceny robocizny, natomiast jeśli potrzebujecie więcej złota do Waszych obrączek, niż macie "złomu", to dopłacacie za 1g 145zł i kwotę dodaje się do ogólnej ceny obrączek (do robocizny). Ogółem płaci się za robociznę - od 150zł, to oczywiście cena za gładkie i najprostsze obrączki. Wszystkie podane tu ceny są z lipca br.,  jubiler- Błonie. U każdego jubilera/złotnika ceny się różnią-bardziej lub mniej, ale całość jest wyceniana na tej samej zasadzie.

My prawdopodobnie będziemy robić obrączki u Janickiego (nie mówię o Głębockim, Janicki parę miesięcy temu ponownie otworzył swój nowy zakład złotniczy, też na Cieszkowskiego, dwie kamienice dalej od Głębockiego :P Z tego co wiem, to stwierdził, że jeszcze trochę brakuje mu lat do emerytury, dlatego  nie chce rozstawać się jeszcze ze swoją branżą.)

Lebara, co do daty rozesłania zaproszeń... My mamy ślub i wesele w piątek. Wiadomo - dzień powszedni, ludzie idą do pracy, więc mamy w planach na początku roku powiadomić wszystkich gości, by w razie konieczności zarezerwowali sobie dni wolne w pracy, urlopy itd. Zwłaszcza dotyczy to osób spoza Bydgoszczy. Jeszcze się wahamy, jaką opcję wybrać - telefony czy rozesłanie "przedzaproszeniowych" zawiadomień...  :drapanie: Natomiast same zaproszenia chcemy rozwieźć/rozesłać w marcu, czyli około 3 miesiące przed ślubem. Myślę, że to dobry czas.

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #677 dnia: 29 Grudnia 2011, 15:34 »
Zgodnie ze ślubnym savoir vivre zaproszenia powinno się najlepiej wręczać osobiście (głównie chrzesnym, dziadkom, rodzicom) na 3 miesiące przed weselem, natomiast zawiadomienia około miesiąca przed.

My mieliśmy slub 04 czerwca, zaproszenia rozwieźliśmy od 5-10 marca, zawiadomienia natomiast wysyłalismy/rozdawaliśmy od końca kwietnia aż do połowy maja. Wszystkim spokojnie starczyło czasu na zastanowienie się i ułożenie planów. Do 30 kwietnia prosilismy o potwierdzenie, w efekcie wyszło to do około 5 maja.

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #678 dnia: 29 Grudnia 2011, 15:41 »
jesli ma sie wesele w miesiacach wakacyjnych to trzeba koniecznie dosc duzo wczesniej zawiadomic osoby zaproszone, bo tak jak burberry pisze wiele ludzi zamawia sobie wycieczki i wtedy jest problem...my zaproszenia wyslalismy chyba w kwietniu, a zeby powiadomic o weselu dzwonilismy duzo wczesniej, bo wydaje mi sie, ze wyslanie tzw zawiadomien moze sugerowac to, ze tylko powiadamiamy o slubie, a nie zapraszamy - moze byc roznie odebrane...i dobrze jest napisac na zaproszeniach termin potwierdzenia przybycia i numery telefonow do Was ;) a dzwonienie i stres zwiazany z lista gosci i tak nikogo nie ominie, wiec jesli mozecie to ustalcie z restauracja mozlilie jak najdalszy termin podania ostatecznej liczby gosci :P...

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #679 dnia: 29 Grudnia 2011, 15:48 »
Zaba masz rację, nie pomyślałam w sumie o tych urlopach. Ale to nie ma reguły, u mojego męża w pracy urlop sie planuje w styczniu maksymalnie w lutym, więc w tym przypadku, zaproszenie otrzymane nawet w kwietniu na sierpniowy ślub niewiele by nam dało. Jakoś tak,  u nas w rodzinach, szybko się rozeszło, że się pobieramy, jakoś krótko po zaręczynach, jak mieliśmy już ustaloną datę z salą.

I jeszcze pamiętam, że dwa tygodnie przed slubem, kilka osób jednak się odmyslilo i zaprosiliśmy w to miejsce (10dni przed) znajomych, których zamierzaliśmy zaprosić tylko na poprawiny. Takim sposobem wszystko udalo sie pogodzić.

Rada dla PM 2012 - miejce listę rezerwową :) najlepiej znajomych, bo rodzina może poczuć sie urażona :) w naszym przypadku taka lista się super sprawdziła, bo była przemyślana wcześniej a nie na ostatnią minutę.

Offline Natalusia

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #680 dnia: 29 Grudnia 2011, 15:57 »
(...) wydaje mi sie, ze wyslanie tzw zawiadomien moze sugerowac to, ze tylko powiadamiamy o slubie, a nie zapraszamy - moze byc roznie odebrane.. (...).
Tak, tak, też już o tym myślałam, dlatego w "przedzaproszeniowych" zawiadomieniach na pewno ujęlibyśmy, że więcej szczegółów zostanie podanych w zaproszeniach, które szykujemy ;) Ale generalnie pewnie wybierzemy opcję z wcześniejszym zawiadamianiem przez telefon. Prostsze i na pewno mniej kosztowne, niż "przedzaproszeniowe" zawiadomienia. U nas też już część i znajomych i spora część rodziny wie, że 15.06 mamy ślub, nie każdy jednak wie, że to piątek...

Precious, napisałaś o zaproszeniach dla rodziców... Dawaliście rodzicom też zaproszenia...? Zastanawiałam się już kiedyś nad tym, bo miło by było dać rodzicom zaproszenia, i także oni pewnie by się cieszyli. Ale co zrobić jeśli koszt wesela tak naprawdę w większości ponoszą u nas rodzice? Chciałabym by w zaproszeniach była informacja ,że zapraszamy "wraz z Rodzicami". Ale dziwne byłoby dawać rodzicom zaproszenia z czymś takim... Zamawiać osobne zaproszenia dla rodziców czy jak..?  ???

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #681 dnia: 29 Grudnia 2011, 16:47 »
Pokręciłaś wątki kochana :P

WIADOMOŚĆ NATALUSI :)

Hihihi  Pewnie nie uwierzysz, ale początek pierwotnej wersji powyższej wiadomości brzmiał: "Bardzo ładna  ". Ale zmieniłam na "ciekawa", bo stwierdziłam, że "bardzo ładna" brzmi trochę banalnie i nieprawdziwie...  A napisałam , że jest ciekawa, bo zauważyłam, że ma tiul/organzę zamiast łańcucha, no i bardzo podoba mi się ten cieniutki łańcuszek - chyba go określiłaś koralikami?  Podoba mi się, że nie jest w jednym kolorze - takie choinki może i są ładne, można by powiedzieć,ze nowoczesne, ale kojarzą mi się ze sklepami, biurami, a nie domem i czymś "rodzinnym". Rodzinna domowa choinka kojarzy mi się z dużą ilością ozdób i różnokolorowymi bombkami.  A Twoja choinka jest idealnym połączeniem - nie jest całkiem w jednym kolorze, ale też nie jest bardzo pstrokata, bo jednak nie ukrywajmy - dawne choinki, które określiłam rodzinnymi, są czasem zbyt kolorowe, aż pstrokate... A Twoja jest gustowna i...po prostu bardzo ciekawa  No to się rozpisałam o Twojej choince...  Chciałam wyjaśnić,że "bardzo ciekawa" nie oznacza u mnie "brzydka". Ech, chyba za dużo wolnego czasu mam dziś

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #682 dnia: 29 Grudnia 2011, 16:53 »
Dobra ... teraz to ja namieszałam chyba .... coś mi przeskoczyło i myślałam, ze odpisałaś o mojej choince w tym wątku.
PRZEPRASZAM ZA ZAMIESZANIE.

Napisaliśmy inne wnętrze zaproszenia dla rodziców, było od nas dla nich, coś na kształt, że nie wyobrazamy sobie tego dnia bez nich :)

Offline Natalusia

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #683 dnia: 29 Grudnia 2011, 16:54 »
Pokręciłam wątki? W sensie za dużo w temacie "BPM 2011" piszę czy jak? :P  ;)

Offline Natalusia

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #684 dnia: 29 Grudnia 2011, 16:55 »
 ;D  ;D  ;D

W pierwszej chwili , jak przeczytałam o pokręceniu wątków, to aż mi się gorąco zrobiło :P
Przepraszam za spam ;)  choć pewnie i tak moderatorzy usuną :P

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #685 dnia: 29 Grudnia 2011, 16:57 »
Natalka, jak możesz zgłoś do moderatora, żeby usunął te moją wiad, bo jest totalnie bez sesnu ;/ a ja nie mogę sama sowojej usunąc, bo wąłsnie wyskakuje mi komunikat, że "usuwanie własnej wiadomości jest pozbawione sesnu"  ;D ;D ;D  a w tym przypadku w ogóle nie jest :P :P

Administrator nie przewidział kogoś takiego jak ja :) :P

Offtopujemy, że aż miło, przepraszam jeszcze raz :)

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #686 dnia: 29 Grudnia 2011, 20:17 »
Dzięki dziewczyny :) myślę że w kwietniu powoli będziemy rozdawać zaproszenia, żeby mieć zapas czasu. Wiadomo goście mogą trochę ociągać się  z potwierdzeniem przybycia.   

Precious hmmm ma racje z taka lista rezerwową, bo od razu przypomniał mi się ślub naszych znajomych. Jechaliśmy do nich na wesele aż do Świnoujścia, wiadomo kawal drogi, znajomi zarezerwowali pokoje dla gości przyjezdnych  a w piątek dzień przed ślubem ludzie mimo że potwierdzili wcześniej przybycie dzwonili i mówiąc że nie przyjadą. Hmm powiem szczerze nie było za miło ;/
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #687 dnia: 29 Grudnia 2011, 22:27 »
 u nas bylo tak, ze do konca myslelismy, ze ktos przyjedzie i na weselu sie okazywalo, ze sa puste miejsca przy stolach - to bylo dopiero przegiecie, tym bardziej, ze tak jak piszecie mielismy miejsca noclegowe zarezerwowane dla gosci :-\...

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #688 dnia: 29 Grudnia 2011, 22:37 »
U nas na szczęście w efekcie nie przyszła tylko jedna osoba, ale sytuacja byla naprawdę wyjątkowa, więc nie było to żadnym problemem. Poza tym siedziała ta osoba przy stole jako dziewiąta, czyli na styk, bo osiem było najwygodniejszym optimum, czyli w ogóle nie zostalo to zauważone.

Ale to chyba kwestia gości, jedni powiadomią, a jedni nie no i nic nie poradzisz.

Offline marikusia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24 września 2011
« Odpowiedź #689 dnia: 29 Grudnia 2011, 22:42 »
u nas bylo tak, ze do konca myslelismy, ze ktos przyjedzie i na weselu sie okazywalo, ze sa puste miejsca przy stolach - to bylo dopiero przegiecie, tym bardziej, ze tak jak piszecie mielismy miejsca noclegowe zarezerwowane dla gosci :-\...

u nas zrobiło tak ponad 10 osób... w ostatniej chwili, w sobotę rano prosiłam Pana Czarka (kierownika sali) by przyjechał szybciej i przesadził nam gości likwidując jeden z okrągłych stołów i usadził gości inaczej, bo wyszłoby tak, że przy dwóch dużych stołach siedziałyby 3-4 osób... Nie wspominając o noclegach itd.