Autor Wątek: !!bo przed miłością nie warto się bronić!!-oczekiwanie na TEN dzień 03.09.2011;*  (Przeczytany 23599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aneczq1987
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
Bryczka naprawdę fajna,ale gorzej jak będzie padać czego Ci oczywiście nie życzę :D

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Puk, puk!!!

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
Ja tez chciałam bryczkę, ale martwić się i bryczką i ślubem w plenerze naraz to było dla mnie za dużo :D

Offline wMychSnach

• bywalec
  • nierozłączni;*-Kasia i Łukasz;*
  • data ślubu: 3.09.2011- 15.00
podoba mi się taka fryzura-kolor moich włosów praktycznie iden tyczny długosc tez-tyle ze trzy róze wpiete b ęda. ale gdzie tu welon zeby nie tłumic ffryzury?? pomocy!!wiem ze pisze z bledami ale to wszystko przez te paznokcie;/

Offline shar3ware

• M&D&M
  • Chuck Norris
  • Jaś +13.06.2012 [*]
  • data ślubu: :i_love_you:
Masz zrobione paznokcie!? :D
Pokazuj... :D

Jeśli chodzi o welon...to ja się nie znam... ;) :p

Offline wMychSnach

• bywalec
e to tylko tipsy po to zebym nie obgryzala paznokci.... bo żelow nie bedzie na czym zalozyc nawet;p
zawsze jk sie denerwuje to obgryzam paznokcie ;p

Offline patrycja_4r

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011r  :i_love_you:
Niestety,wg.mnie rozpuszcone włosy+3 róże+welon to zdecydowanie za dużo...  ::)

Offline wMychSnach

• bywalec
wolalam wziąc trzy niz potem zalowac-w sumie to fryzjerka zdecyduje jak to bedzie wyglądac...
księga gosci zrobiona przez przyajciólkę..

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
Bardzo ładna księga gości :)

W tej fryzurze welon da się wpiąć tylko na górze, czyli tak, że zasłoni całą fryzurę, wtedy róże nie będą potrzebne, a jak będą to będzie za dużo...

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
a ja mialam wlasnie pokrecone lekko wlosy, z boku eustomy - 1dojrzala i 2paczki, i do tego welon - ale tylko do kosciola...
i mysle, ze jesli sie dobierze odpowiednie wilkosci kwiatow i baaardzo delikatny welon to ladnie wyglada ;)...
ja mialam welon tylko do kosciola, bo chcialam zakryc ramiona, a zadne bolerko czy szal nie wchodzily w gre, bo suknie mialam bogato wysadzana kamyczkami ;)...

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
Bardzo ladn

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
Sie mi wyslalo...
Bardzo ladna ksiega :)
Tez uwazam, ze trzy roze i welon bedzie za duzo...

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
To znowu ja, wlasnie wyczytalam w innym watku, ze mialas panienski i chyba nam go nie opisalas ???

Offline anullali

• uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2011
mialas panienski i chyba nam go nie opisalas ???
to jest skandal!!
absolutnie :)

a welon musi być??
bo faktycznie duuuużo tego.
i sukienka też z tego co pamiętam jest mocno strojna!

Offline wMychSnach

• bywalec
welon musi byc bo bedzie komentarz ;] ze mloda w ciązy;] panienski opisze ha moze zdjęcie dostaniecie ale musze zrobic obiadek;*

Offline anullali

• uzależniony
heh :)
to jak bedziesz pic alkohol na weselu to już w ogóle zgłupieją :D

Offline wMychSnach

• bywalec
a zebys wiedziala;] a tesciowa pierwsza. ;] przyjdzie kolezanka i wypilybysmy po piwie i ona tak by sie zbulwersowala jak nie wiem co;]
w ogole tesciowa mocno mnie zenerwowala w zwiazku z tym ze mna nie rozmawia i ja z nia i ze szwagierką tez;]
wiec nie prosilam szwgierki na panienski z czego bylam niezmiernie zadowolona bo jakby przyszla to pewnie wcale bym sie nie bawila..

no wie wpadlysmy na pomysl ze swiadkową zeby zrobic panienski.
wybralysmy sie na zakupy zeby cos sobie z tej okazji kupic;p
skonczylo sie na tym ze gadzetem dnia stala sie opaska z olbrzymią kokardą.
dla mnie snieżnobiala dla dziewczyn w kropeczki rożne kolory
i ta opaska w polączeniu z bialą tulipanową sukienką w duze grochy wyglądala przekomicznie;D

stwirdzilysmy ze najpierw posiedzimy w domku troszeczke wypijemy i przeniesiemy zabawe do lokalu.
innych atrakcji nie palnowalysmy nawet
takze w domu od 18 jadlysmy i pilysmy. swiadkowa wymys;lila gre planszowa a nagrodą jaqk i karą byla dodatkowa kolejka alkoholu;D spilysmy sie paskudnie juz w domu..ale w koncu raz sie zyje raz sie panienski ma;) ale potem przystopowalysmy wyszykowalysmy sie i pojechalysmy do OSmiornicy;)
stolik byl zarezerwowany jako panna mloda mialam darmowe driny haha i co sie okazalo -bo nigdy nie chodzilam do tego lokalu- byli tam prawie sam ifaceci^^
po kilku dedykacjaich od kolezanek dla mnie ludzie zaczeli podchodzic skladac zyczenia calowac tanczyc.. mile to bylo ale juz potem za bardzo napastliwe;]]

potem chlopcy o nas sie pobili -wiadomo na panienskim same chcialysmy sie bawic a nie z kimś szczegolnie ze wszystkie mają partnera, chloapaka lub męza.^^ i koniec konców wyszłsmy z tamtąd wlasnie z tego powodu;) do domu dotarlam pare minut po 5 i tak sie moj panienski skoncyl;p
dostalam 4 przeslicze koszulki nocne a narzeczony smieje sie ze to la niego prezenty a nie dla mnie;)

zdjecia beda jak druchna przywiezei mi swoj aparat;)

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
Od razu lepiej :) Teraz czekamy na zdjecia!!! ;D

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
Tak zdjęcia być muszą :)

Offline wMychSnach

• bywalec
jako ze zostały równo dwa tygodnie:) ale jak widac czerwonych pól jest juz naprawde niewiele;)
NIEZAPOMINAJKA - czyli o czym trzeba pamiętać ;)

1. ONA ... od stóp do głów
- buty (na wesele i poprawiny), wkładki żelowe do pantofelków,-
- rajstopki / pończochy
- podwiązka
- bielizna
- suknia ślubna
- suknia na poprawiny
- bolerko + inne
- welon, stroik do włosów , kwiatek we włosy
- biżuteria (na wesele i poprawiny)
- zestaw podręczny (igła nici, zapasowe rajstopy, tabletki przeciwbólowe, chusteczki, kosmetyki do poprawy makijażu, środki higieny, plastry opatrunkowe , + agrafki... + guziki nie powinien się żaden guzik oderwać , ale tak pomyślałam sobie co by było gdyby poszedł sobie guzik od podpięcia trenu w sukni :) + TAŚMA KLEJĄCA (gdyby pękło koło od halki + wsuwki do włosów.... itp.)

2. ON ....
- buty (na wesele i poprawiny)
- bielizna
- koszula (na wesele i poprawiny) + spinki do mankietów
- musznik , krawat (na wesele i poprawiny)
- garnitur (na wesele i poprawiny)
- pasek do spodni

3. OBRĄCZKI
- zakup obrączek
- grawerowanie

4. URODA
- fryzjer (wybór fryzury, stroik we włosy, wsuwki do włosów, cykorie we włosy)-godzina 9
+ ROZPINANA BLUZKA (np. na guziczki) do Fryzjera
- manicure- czwartek przed slubem
- makijaż-godzina 11-12

5. ZAPROSZENIA, ZAWIADOMIENIA, WINIETKI, ZAWIESZKI NA WÓDKĘ, NALEPKI NA PUDEŁKA OD CIASTA, PODZIĘKOWANIA, KSIĘGA WESELNA, LISTA GOŚCI, AKCYZA NA WÓDKĘ, MENU ... ITP

6. SALA WESELNA
- Umowa (wstępna lista gości)
- ustalenie menu (przywitanie, obiad, kolacja, dania ciepłe i zimne, przystawki, ciasta i tort weselny ... inne)
- ustawienie stołów
- owoce na stół (patery)
- pudełka na ciasta (+ kartony na jedzenie jeżeli ktoś zabiera jedzenie do domu po weselu)
- ozdoby na stół w sali weselnej ( winietki, świece świeczniki, serwetki, słodycze, płatki róż, kwiaty, wazony, małe prezenty dla gości + podziękowania za przybycie.... inne...)
- ozdoby na stół Młodej Pary (świece, kwiaty, płatki róż....)
- ozdoby na krzesła Młodej Pary (tiul, atłas, kwiaty)
- ozdoba za Młodą Parą (np. serce z balonów, z kwiatów... inne)
- ozdoby na salę (balony, łuki i kolumny z balonów, obrączki z balonów, inicjału z balonów lub innych, tiul, wstążki, kwiaty żywe / sztuczne ... inne)
- wejście na salę (ozdoby, usadzenie gości jeżeli są winietki, plansza weselna... inne)
- otoczenie sali (parking, ochrona)
- nocleg dla gości (jeżeli jest możliwość)
- nocleg / pokój dla Nowożeńców
- transport dla gości (autokar, bus, taxi, inne)
- inne ... (np. WC) ............................................

7. SAMOCHÓD MŁODEJ PARY
- wynajęcie / pożyczenie
- paliwo
- kierowca
- wystrój (przód, tył, klamki, tablice rejestracyjne, ozdoby tylniej szyby, balony, kwiaty wstążki, puszki od piwa ;-))) (puszki na sznurku)+ szampan + kieliszki)
- cukierki na bramy dla dzieci J
- wódka na bramy
- inne ............................

8. KWIATY
- Bukiet Panny Młodej
- Bukiet Świadkowej / Druhny / dla dzieci
- Stroik do włosów
- Butonierka (dla Pana Młodego, dla świadka , ew. dla Taty, Teścia)
- Kwiaty do ozdoby samochodu Młodej Pary
- Kwiaty do ozdoby kościoła (ołtarz, ławki, ołtarz boczny NMP, wejście do kościoła, płatki róż do sypania, płatki róż na dywan ..)
- Kwiaty na Stół Młodej Pary (sala)
- Kwiaty na stoły dla gości weselnych (sala)
- Kwiaty na podziękowania dla rodziców

9. WIECZÓR PANIEŃSKI / KAWALERSKI
- organizacja
- menu
- ?????

10. OPŁATY USC I KOŚCIELNE - OPŁATY I DOKUMENTY
- znaczki skarbowe
- podanie o ślub konkordatowy
- świadectwo / akt urodzenia Ona i On
- świadectwo Chrztu Ona i On
- świadectwo I Komunii św. Ona i On
- świadectwo Bierzmowania Ona i On\
- opłata za Ceremonię Ślubną (protokół)
- zapowiedzi + ( spowiedź - nie płaci się ale trzeba o niej pamiętać Młoda Para + świadkowie )
- organista (lub inna muzyka w kościele)
- wystrój kościoła (kwiaty) -ubrać w piątek
- sprzątanie
- inne ................................
- świadectwo katechizacji / z religii (ze szkoły)
- nauki przedmałżeńskie
- poradnia rodzinna
- dowody osobiste (Młodej Pary i świadków)
- inne ..................................

11. FOTOVIDEO
- umowa

- kamera
- zdjęcia / fotoreportaż
- plener - .. (akcesoria do pleneru: tiul (welon), jedna róża. Jeżeli plener jest „na łonie natury - białe prześcieradło, aby suknia się nie pobrudziła przy siadaniu np. na trawkę, + bańki mydlane (podobno piękne zdjecia wychodzą z tęczowymi bańkami))

12. ZESPÓŁ NA WESELE / DJ
- Umowa (wesele + poprawiny)
- wybór Pierwszej Piosenki
- wybór muzyki ???
- wybór zabaw weselnych na oczepiny
- inne ................................np. niespodzianki w czasie wesela

13. ALKOHOL I NAPOJE
- Wódka na wesele (zawieszki na butelki, akcyza)
- Wódka na rozdanie (konkursy, nagrody, bramy)

- wino
- szampan , kieliszki do szampana
- soki / napoje gazowane
- soki / napoje niegazowane
- woda mineralna
- inne ................................

14. Parasolki
15. usmiech na twarzy i serce pałne miłości
16. ryż, grosze konfetti tuby

18. komórka i numery tel do fotografa i kamerzysty + do orkiestry....w razie jak sie nie jedzie na sesje razem

Offline wMychSnach

• bywalec
wczoraj bylismy na naszej sali i ilość kosztów mnie powaliła...ale sami ześmy ją wybrali ale gdzieś trzeba bylo te 190 osób usadzic.....
i to był bląd dlatego ze u Pm odmówilo juz 25 osób a u mnie....1:D :los:
wydaje nam się ze przyjdzie około 160 osób i tak bedziemy miejsca zamawiac juz w poniedziałek:D
sala jest piękna ale wszystko musimy taskać od siebie..płącimy za krzesełko i mamy catering a okazuje sie ze za to krzesełko mamy w sumie tylko krzesełko;D :na_ucho: srodki czystosci papier do rąk toaletowy mydło wszystko wszystko musim kupic sami...  nie wiem jak u Was ale u nas nie ma mowy o takim czyms;/ tyle ze wczesniej ani nic o tym nie wspominała a my bylismy za bardzo zachwyceni ogolnym wygladem sali..... :Serduszka:a na umowie o kosztach nie ma nic wiec nie wiem po co podpisywac te umowy? chyba tylko zeby termin był zaklepany..

wspominałam juz ze nie rozmawiam z siostra pm... do tesciowej musiałam sie przełamac...ale jak wczoraj sie dowiedziałam ze ona kupiła bialutką sukienkę na nasze wesele to normalnie :'( :boks_4: :nie:

tesciowa tłumaczy to tm ze ona ma piękna figurę ale cieżko zznaleźć jej sukienkę...ale ja mówilam jej wczesniej ze sobie nie zyczę zeby tak zrobila.... ah.....wczroaj byłam tak zła ze jak przyjechalam do domu to obiecałam sobie ze na jej slub tez białą sukienkę załozę i wtedy ona zrozumie co ja teraz czuje ???

Offline mmagdallenka
  • nowicjusz
  • *
Skoro sobie nie życzyłaś białej sukienki, to powinna to uszanować. . .  Ale niestety są takie osoby, którym za nic w świecie nie przegadasz  ::) jedyne co można Ci poradzić to to, żebyś to olała, choć wiem, że ciężko ;)

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
Pierwsze slysze, zeby na sale wszystko lacznie z papierem toaletowym musieli kupowac mlodzi... :o :o :o Choc jezeli tego nie ma w umowie, to oni powinni to zapewnic...Jestem zszokowana!!!
A siostre PM oblej na weselu czerwonym winem!!! Uwazam, ze to szczyt bezczelnosci zakladac biala sukienke na wesele!!!

Offline wMychSnach

• bywalec
na umowie nie ma nic!! i nie chciała wpisac zadnych kosztów! wszystko na jęzor załatwiała nie dala sie namówic...i tak wczesniej liczyla nam 20 zl za krzesełko a teraz 22 wiec...
a siostra PM lubi byc w centrum zainteresowania nie da mi poprzyjmowac komplementów w dniu mojego slubu tylko bedzie o to zazdrosna...wrrr

Offline beaberry

• uzależniony
  • Zakochana po uszy :)
  • data ślubu: 6 VIII 2011
20 zł za osobę? :o To strasznie mało. :drapanie:
Może to Cię pocieszy - na weselu przez myśl mi nie przeszło jakie kolory sukienek mają panie i żeby się tym przejmować, a przed ślubem też myślałam o tym z trwogą ;) Nawet jak ta paniusia założy białą sukienkę, to i tak będzie wiadomo że to ty jesteś panną młodą i będziesz wyglądać najpiękniej, a o niej tylko ludzie sobie pomyślą że nie zna zasad dobrego tonu ;D

Offline shar3ware

• M&D&M
  • Chuck Norris
  • Jaś +13.06.2012 [*]
Pierwsze słyszę ,że za takie coś płaci Para Młoda :)

My podpisaliśmy umowę ...i dosłownie nic nas nie interesuje .
Za osobę na sali 145 złotych płacimy + 350 za pokrowce na krzesełka :)

Offline anullali

• uzależniony
przegięcie z tą dziewczyną...
tragedia po prostu. ale zgadzam sie z beaberry, że raczej uznają za źle ubraną... a i tak Ty bedziesz najjjjjj!!!!

Offline wMychSnach

• bywalec
no widzicie u was jest inaczej bo ja osobno biore sale osobno jedzenie i u nas 22 zł od krzesełka to jest naprawde duzo do tego dochodzi po stówie za kazdy wynajęty pokój opłata za pranie obrusów wypożyczenie świeczników i kwiatów SZTUCZNYcH!!  poza tym tyle rzeczy musze z domu przywieźć tam..nawet głupi mop jak chcielibyśmy podłogę zmyć jakby coś się rozlało w trakcie wesela.

tesciowa załatwila wiejski stól razem z tym ochydnym bimbrem na który ja się nie zgodzilam...wyniesie nas to okolo 1600 zł

a catering mamy niedrogi 85 zł i jest 6 dan goracych 7 przystawek  6 salatek tort ciasto owoce  napoje...
wi3c wyjdzie nas: 22+85+ 20(alkohol wino wódka)+127 zł
127*150 osób=19050
a gdzie inne pierdołki kwaity kosciół ksiądz organista kamerzysta fotograf aż się w głowie kręci.

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
hmm..jak tak wszystko podsumowalas to wychodzi calkiem niezla cena, 127zl za osobe - u nas nie znajdzie sie nigdzie takiej ceny...
najwiekszym problemem jest to, ze sami musicie wszystkiego dopilnowac...
a co do bialej sukienki - to jak dziewczyny pisza, wszyscy beda uwazac, ze ona jest nietaktowana :P...bylam na takim weselu wlasnie gdzie jedna kuzynka mlodej byla w bialej i to dlugiej sukni - caaaala sala o niej gadala, wiec moze na dobre wyjdzie, goscie dadza jej popalic :P...

Offline shar3ware

• M&D&M
  • Chuck Norris
  • Jaś +13.06.2012 [*]
My za sale płacimy za osobę 145zł.
Ale w tym mamy już dosłownie wszystko ...wystrój,żarcie,obsługę ,owoce...i różne tam pierdółki ... ::)
Za organistę 200złotych. Mówił ,że dają 150 złotych...
Za cukiernię (ciasta i tort) - 1700złotych
Wystrój kościoła 900złotych ,podzielony na 3 pary,czyli po 300złotych  na parę... ::)
Nie wiem co tam jeszcze wiem żeby Ci powiedzieć...

Księdzu za ślub najprawdopodobniej będziemy dawać 300złotych... ::)