Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4059814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #40410 dnia: 8 Marca 2016, 12:55 »
Kupuj, normalne buty i dla chłopca jak najbardziej :)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40411 dnia: 8 Marca 2016, 13:07 »
Mysia, znam Ci ja bol przerwy ;) U nas jest 30 min (chociaz mysle, ze u mnie wchodziloby w gre zrezygnowanie z niej na jakis czas).  Na bank biore wyjście z pracy na karminie wczesniej. Rozwazam tez na początek powrót do pracy na 7/8 etatu.

Natomiast u mnie jest tak, że ja bym bardzo chętnie wróciła do pracy nawet już...niestety, nie jestem Matką Polką, ale z drugiej strony kocham tego mojego małego urwisa i nie chce go nikomu oddawac bo caly czas mysle, ze "nikt sobie z nim nie poradzi"...bo jest dosyc wymagający.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #40412 dnia: 8 Marca 2016, 13:46 »
Ja byłam w żłobku od 3 miesiąca życia i wyszło mi to na dobre  ;)
Gdybym miała pewna prace do której chciałabym /musiałabym iść to dałabym dziecko bez względu na wiek.

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #40413 dnia: 8 Marca 2016, 16:49 »
Pawel poszedl do żłobka jak miał 1,5 roku na poczatku bylo ciężko. polecam dać wczesniej żeby mogl sie troche przyzwyczaić zostając krócej.ryczalam jak go oddawalam wracając do domu w domu, on ryczal w żłobku ale mysle ze to jedna z lepszych decyzji. Co do niani to wolałabym iść na wychowawczy ni z niania pawla zostawić.
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40414 dnia: 8 Marca 2016, 16:55 »
Ma ktoś moze w pdf książke "Zaklinaczka dzieci"?

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #40415 dnia: 8 Marca 2016, 17:08 »
Ania ja mam, ale po angielsku.
O Tracy Hogg Ci chodzi?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40416 dnia: 8 Marca 2016, 17:10 »
Tak.
Wolałabym po polskiemu ;)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #40417 dnia: 8 Marca 2016, 17:14 »
To w ostatecznosci, jak juz nie znajdziesz to Ci podesle ;) Ja kupowalam na amazonie do kindle wiec innej wersji nie bylo.
Pewnie na chomiku jest.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #40418 dnia: 8 Marca 2016, 17:27 »
Ania ja mam. podaj maila to Ci wysle

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #40419 dnia: 8 Marca 2016, 17:47 »
przepraszam dziewczyny, jednak pomylilo mi sie, zaklinaczke dzieci mam tylko normalna, ksiazkowa..a to jezyk niemowlat mam w pdfie

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40420 dnia: 8 Marca 2016, 18:01 »
:( a juz myslalam ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #40421 dnia: 8 Marca 2016, 18:25 »
Ja mam. Napisz mi maila to podesle wieczorem ;)

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #40422 dnia: 8 Marca 2016, 19:18 »
Wracając do tematu żłobka. Starszy poszedł gdy miał właśnie rok a młodszy gdy miał 7 miesięcy.  Obie decyzję uważam za najlepsze. Młodszy nie choruje prawie wcale - odpukać.  Straszy chorował pierwszy rok... chłopcy rozwijają się super... ciocie w żłobku dwoją się i troja żeby dzieci miały jak najlepiej. Moi chłopcy bez płaczu i histerii przeszli początki. ..

Za to mi trudno niani zaufać. .

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #40423 dnia: 8 Marca 2016, 19:37 »
nie bardzo wiem jak inne dzieci mają stymulować rozwój roczniaka...
wystarczy mieć podstawową wiedzę o rozwoju dziecka w tym wieku żeby wiedzieć, że nie uczy się w interakcji z rówieśnikami...
co innego starsze rodzeństwo, ale to też tylko i jedynie w układzie jeden na jeden...pod warunkiem, że to starsze wykaże chęć i cierpliwość do zabawy z młodszym;

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40424 dnia: 8 Marca 2016, 20:05 »
Fajnie, że się tak rozpisałyście, dobrze jest popatrzeć na problem oczami innych. Dzięki :) Ciężkie decyzje przed nami. Oprócz racjonalnego podejścia do sprawy jeszcze jest emocjonalne i z tym dużo ciężej dyskutować ;)

Liliann, dziecko w wieku od 12 do 24 miesięcy nie nauczy się niczego od dwu- i trzylatków? Bo przecież nie chodzi o 12 miesiąc życia dziecka tylko o ten cały rok który spędzi w żłobku.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40425 dnia: 8 Marca 2016, 20:11 »
a w żłobku roczniak ma zajęcia z dwu-trzylatkami?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40426 dnia: 8 Marca 2016, 20:21 »
Tak, w tym co mam na oku to jest jedna grupa i dzieciaczki są w wieku 1-3.

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #40427 dnia: 8 Marca 2016, 20:35 »
Jestem załamana...
Nabawiłam się rozległego atopowego zapalenia skóry. Walczę z tą chorobą już od dawna, ale nigdy nie obejmowała większej części mojego ciała, ewentualnie zgięcia łokciowe i nadgarstki. Dermatolog i alergolog chórem stwierdzili, że muszę przestać karmić piersią, bo chcą zastosować sterydy... Z jednej strony mam już dość mojego wyglądu, uczucia pieczenia, świądu, a z drugiej... Tak walczyłam o pokarm, a teraz, kiedy jest wręcz idealnie muszę przestać. Dziwnie to pewnie zabrzmi, ale czuję, jakbym nie była dobrą matką...
 :Placz_1: :Placz_1: :Placz_1: :Placz_1:
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40428 dnia: 8 Marca 2016, 20:44 »
Tak, w tym co mam na oku to jest jedna grupa i dzieciaczki są w wieku 1-3.

zajęcia grupowe nic dzieciom w takim wieku nie dają...
liczy się tylko interakcja 1:1
podnoszenie żłobka jako miejsca rozwoju intelektualnego dziecka w tym wieku nie ma żadnego uzasadnienia...
jak jest inteligentne rozwinie się stosownie do wieku i osobistego potencjału tu czy gdzie indziej...jak głupie to się rozwinie mniej tu czy tu...

dla większości kobiet problem chyba nie leży w miejscu zostawienia dziecka, a w samym fakcie tego, że trzeba się rozstać...
a miejsce trzeba wybrać stosownie do własnych przekonań, zasobności portfela i innych składowych
idealne miejsce to takie gdzie dziecko jest zadowolone, a matka spokojna...
dla niektórych to niania, dla innych żłobek...
a dla innych zostanie z dzieckiem na wychowawczym...

jedyne co jest faktem, to to, że im dziecko mniejsze tym mniej świadome faktu rozstania z mamą...
inaczej zostawia się półroczniaka, inaczej roczniaka...a jeszcze inaczej trzylatka, którty nie zna świata bez mamy;
— Richard M. Devos

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #40429 dnia: 8 Marca 2016, 21:47 »
Zgadza sie. Do tego same sobie tłumaczymy, że to, co wybieramy, jest najlepsze dla naszego dziecka. Nie widać w komentarzach, żeby któraś napisała "wybrałam żłobek i żałuję", czy "wybrałam nianię i żałuję". Jako matki podejmujemy właściwe dla nas i dla naszych dzieci decyzje.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40430 dnia: 8 Marca 2016, 21:53 »
te, które żałują zazwyczaj nie napiszą...
nikt nie lubi przyznawać się do "porażki"
— Richard M. Devos

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40431 dnia: 8 Marca 2016, 22:09 »
Ja poszlam do pracy przed 7miesiacem Młodego...Niania przychodzi na 7,5h...na początku przychodziła jak jeszcze byłam w domu na 3h...później wychodzilam...problem się zaczął jak te 3h wydluzylismy, bo tyle jakoś dało się go zająć a później się czail że cycka nie ma w okolicy...było dramatycznie i byłam wkur@#?@! na cały świat, że nie wzięłam dłuższego macierzyńskiego...Co się splakal to jego...
Teraz jest ok...choc miewa gorsze dni, ale niania daje z siebie wszystko...bo jak zeby  szly to i godzinę go na rękach usypiala...a już swoje waży...
Zastanawiałam się nad zlobkiem po roczku ale właśnie mam to samo co Anusiaaa...nie wiem czy go ogarna bo jest wymagającym gościem...

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #40432 dnia: 8 Marca 2016, 22:43 »
Monijane, próbowałas LRP, młody jak zaczynaliśmy to był cały odrapany, ręce, uszy. W strupach, używamy żel lipikar syndet. I balsam lipikar baume ap+ żadnych emolientow do wanny. Tylko balsam jak są ranki to szczypie Ale wytrzymasz. Po roku używania jest ogromna poprawa ( już szybciej była) ale używamy tylko tego. Wysuszenia skóry są głównie w okresie grzewczym a i tak jest lepiej niż było. Polecam
Przy okazji jak macie dzieci z AZS zajrzyjcie na strony lipikar :) warto

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40433 dnia: 8 Marca 2016, 22:53 »
Na to "zostawienie" dziecka wiele czynników się składa. Trudności emocjonalne to jedno, a cała logistyka "dnia" to drugie. Dużo zależy od twojej pracy, w opcji żłobka powinnaś liczyć się z chorobami ( reguła to nie, ale mało jest takich dzieci które nie chorują) i teraz pojawia się pytanie jak często możesz sobie na wolne pozwolić ? jeśli nie masz z kim chorego malucha zostawić to pojawia się kłopot, przy założeniu oczywiście że możesz sobie na jakąkolwiek nieobecność w ogóle pozwolić, ja nie mogę każda moja nieobecność musi być zaplanowana wcześniej  ;) nie mam możliwości absencji z dnia na dzień. Jeśli chodzi o rozwój czy kontakt z innymi dziećmi nie sugerowałabym się tym priorytetowo, podeszłabym przede wszystkim zdroworozsądkowo, niania to dla kobiety bardzo aktywnej zawodowo duży komfort  :) Do października jeszcze dużo czasu, masz o czym myśleć  ;)
« Ostatnia zmiana: 8 Marca 2016, 22:56 wysłana przez Aleksandra 666 »

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #40434 dnia: 8 Marca 2016, 22:55 »
Monijane ja kilkanaście lat byłam leczona na atopowe zapalenie skory, chodziłam do kilkunastu dermatologów i cały czas chórem że to AZS, wkoncu trafiłam na swoja lekarkę, która na dzień dobry powiedziała że to nie AZS tylko łuszczyca, która łatwo pomylić z AZS. Prawie po 8 latach wkoncu moja skóra wyglada lepiej
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40435 dnia: 8 Marca 2016, 23:26 »
Na to "zostawienie" dziecka wiele czynników się składa. Trudności emocjonalne to jedno, a cała logistyka "dnia" to drugie. Dużo zależy od twojej pracy, w opcji żłobka powinnaś liczyć się z chorobami ( reguła to nie, ale mało jest takich dzieci które nie chorują) i teraz pojawia się pytanie jak często możesz sobie na wolne pozwolić ? jeśli nie masz z kim chorego malucha zostawić to pojawia się kłopot, przy założeniu oczywiście że możesz sobie na jakąkolwiek nieobecność w ogóle pozwolić, ja nie mogę każda moja nieobecność musi być zaplanowana wcześniej  ;) nie mam możliwości absencji z dnia na dzień. Jeśli chodzi o rozwój czy kontakt z innymi dziećmi nie sugerowałabym się tym priorytetowo, podeszłabym przede wszystkim zdroworozsądkowo, niania to dla kobiety bardzo aktywnej zawodowo duży komfort  :) Do października jeszcze dużo czasu, masz o czym myśleć  ;)

No otóż to... nie mogę sobie na nieobecność z dnia na dzień pozwolić... szefowa dostanie szału albo ja wypowiedzenie ;)

Dzięki Aleksandra, oczywiście masz rację. Co nie zmienia faktu, że kocioł we łbie to mało powiedziane. Ach, chyba oleje te rozterki na razie, trzeba się cieszyć nadchodzącą wiosną czy coś ;)

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #40436 dnia: 8 Marca 2016, 23:50 »
Izulek uwierz mi, że ja wszystkie specyfiki dla atopowej skóry przerobiłam. Obecnie stosuję atoperal plus, ale przy drugim opakowaniu skóra zaczyna mnie piec po podmarowaniu. Już nie mam pomysłów co dalej...
Lebara dałaś mi do myślenia... Podrążę temat, tyle że ja jestem alergikiem i pewnie dlatego z góry zakłada się, że mam AZS.
« Ostatnia zmiana: 8 Marca 2016, 23:52 wysłana przez monijane »
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #40437 dnia: 9 Marca 2016, 07:38 »
monijane a stosowałaś a-derma?

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40438 dnia: 9 Marca 2016, 08:15 »
U nam Młody ma nadmierne rogowacenie przymieszkowe, miliony kremów przetestowane, z różnym skutkiem. U nas poprawę przyniosło dopiero regularnie stosowanie ogórecznika i dodatkowo krem avene cicalfate, ale wiadomo- co skóra to inaczej

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #40439 dnia: 9 Marca 2016, 08:30 »
mon_ka98 u mnie syn tez ma rogowacenie. podpowiedz czym myjesz? Jak pielegnujecie policzki
On 2011
Ona 2013