Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4079020 razy)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #33360 dnia: 27 Lipca 2014, 20:08 »
Gosiu - nie wiem na ile cię uspokoi to co napiszę :)
1. Są upały i Nikola i ja też jemy mniej
2. Nasza pediatra twierdzi że MM ani do szczęścia ani do zdrowia nie jest dziecku potrzebne jeśli je już normalne posiłki
3. Rośnie Ci chłopak  ;)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #33361 dnia: 27 Lipca 2014, 21:48 »
Wydaje mi się, że jest zdrowa. Co prawda jest po jelitówce, a właśnie ile czasu trwa powrót do "normalności" po takiej chorobie? Z poniedziałku na wtorek plus wtorek wymioty. Po lekach przeciwwymiotnych przeszło, do piątku włącznie kupa luźna, wczoraj już ładna, a dzisiaj pół na pół ale strasznie zielona ::) Jutro podejdę do pediatry i zapytam...ale jak macie jakieś doświadczenie to piszcie.
idą nam trójki (wszystkie przebite teraz rosną sobie), piątek na horyzoncie nie widać. Daje jej to mleko bo by mi się zapłakała, nie będę dziecku mleka żałowała ;) pytałam czy to normalne i czy inne dzieci też miały takie "fazy". Nie szkodzi jej to mleko tylko mnie wykańcza ;) bo co noc muszę wstawać i robić ;)
Natalka 4.11.2012

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #33362 dnia: 27 Lipca 2014, 22:27 »
Na jak długo przed badaniem okulistycznym należy zakropić (jeżeli jest to wymagane) oczy atropiną?
Dostałam info, że 2h przed wizytą. Ale wydaje mi się to za długo hmmm dziwne. Nie można tego zrobić na początku wizyty w gabinecie? Jakie macie doświadczenie w temacie, chodzi oczywiście o moją małą.

Do normalności po jelitówce to nawet dwa tyg, i tak samo z jedzeniem - powoli więc ciesz się, że je chociaż mleko. Tzn, że apetyt jej wraca. U nas było dokładnie tak samo jak opisujesz.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #33363 dnia: 28 Lipca 2014, 08:36 »
Dziewczyny, ratujcie. Od kilkunastu dni moj maly chodzi spac o 21:30- wczesniej zasypial okolo 20 max, a wstaje o 6 i nie mam ani wieczoru, ani rana dla siebie, no normalnie chyba padne  :-[

Klade go normalnie, o 19 kolacja, potem kapiel i do lozka, a on wylazi i chce sie bawic, ja siedze i czytam, nie patrze na niego, albo sie nie odzywam i to nicnie zmienia. Wlazi do lozka okolo 21:30 i zasypia. Czego to moze byc efekt? Upalow, czy co? No i jak on sie wysypia

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #33364 dnia: 28 Lipca 2014, 08:46 »
Mój też tak mało sśpi.  Najczęściej po 8 godzin. Różnych lekarzy pytałam i podobno to normalne. Skoro w dzień jest wesoły, bawi się to widocznie mu starcza.  Jak był w wieku Twojego to nawet przed 5 wstawał.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #33365 dnia: 28 Lipca 2014, 08:54 »
Nieeeeeeee :'(

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #33366 dnia: 28 Lipca 2014, 09:03 »
Marta, niestety, to normalne. Mój tak do kwietnia, a więc do 1,5 roku szedl spać o 19, wstawał o 6-7. Jak zaczęło byc dłużej jasno na dworze, zaczął sobie wydłużać czas zasypiania, coraz później, coraz później i teraz zasypia 21.30  ::). Wstaje nadal o 7. Dla mnie to tez masakra, bo zawsze miałam wieczór dla siebie, a teraz nie mam, ale pocieszam się, że lato, my też później do domu wracamy, niech ma ten luz, bliżej zimy znów rygor wprowadzę :-D. jak dla mnie to on może i o 5 wstawać, byleby wcześniej wieczorem zasypiaj  8)

A w dzień ile śpi? Mój nadal 2 h, ale czasem go budzę wczesniej, choć to nic nie daje  8)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33367 dnia: 28 Lipca 2014, 09:17 »
dziecko coraz starsze to i chce żyć :) normalka

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #33368 dnia: 28 Lipca 2014, 09:19 »
Zalezy od dnia. Od 1,5 do 3 (to ostatnio, ale to ewidentnie wiaze z upalami, bo zaczal dlugo posypiac w dzien jak sie zrobilo goraco, wczesniej maks 1,5 h)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33369 dnia: 28 Lipca 2014, 09:41 »
Marta, jak masz wyjęte szczebelki w łóżeczku to je włóż z powrotem ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #33370 dnia: 28 Lipca 2014, 10:16 »
Zalezy od dnia. Od 1,5 do 3 (to ostatnio, ale to ewidentnie wiaze z upalami, bo zaczal dlugo posypiac w dzien jak sie zrobilo goraco, wczesniej maks 1,5 h)

Nie pozwala mu spać 3 h  ;) Wybudzaj po 1h i sprawdź czy pojdzie wczesniej spac.

Moim zdaniem takie zmiany są normalne.
Nasza miala też takie odchyły, ale ja z uporem maniaka kładłam ją i stałej porze. Dawałam książeczki i mówiłam, że jak nie chce spać, to moze sobie oglądac ale  z łózka wychodzić nie pozwalałam. Po 30 min padała z nudów :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33371 dnia: 28 Lipca 2014, 10:21 »
Ania, ja też tak robiłam i tak jest do dziś, ale Adaś chyba za mały. Tak mi się wydaje.

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #33372 dnia: 28 Lipca 2014, 10:27 »
moj o 19.40 laduje w lozeczku i wieczor mamy dla siebie, a ten wariuje czasami 20 minut, czasami, pol godziny, czasami godzine a czasami i dwie, ale ja tam nie wchodze, cuda tam wyprawia, ale wkoncu zasypia.
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33373 dnia: 28 Lipca 2014, 10:34 »
Marta, jak masz wyjęte szczebelki w łóżeczku to je włóż z powrotem ;)

haha moja jak tylko raz zobaczyła, że to się rusza, to już zaczęła kombinować jak to wyjąć... wystarczyło, że raz wyjęłam, a potem już zawsze jak włożyłam, to wyjmowała sama ;)
Ale może nie każde dziecko tak ma... Spróbuj może mu koło łóżeczka zostawić jakieś książeczki, klocki, czy coś czym lubi się bawić, albo jeszcze lepiej coś nowego (ale wiadomo, że codziennie nie będziesz kupować) albo coś czym się jakiś czas nie bawił... może się jeszcze trochę zajmie. I wodę możesz też postawić, może sobie popije.
Ja kiedyś tak robiłam, że jak Marietka szła na drzemkę, to układałam jej obok na łóżku klocki. Spała 2,5 godziny i nagle słyszę stukanie klockami... i tak jeszcze pół godziny, a nawet dłużej się bawiła.
Wydaje mi się że z tą małą ilością snu to przejściowe. U nas też zdarzają się takie etapy kilkudniowe, a potem nagle wszystko wraca do normy, albo jest jeszcze lepiej niż wcześniej.
No i wieczorem najlepiej pochować wszystkie zabawki z zasięgu wzroku ;) Moja też jeszcze czasem ma takie zapędy, że nagle wieczorem jej się zachciewa rysować, albo coś układać. Wtedy gaszę światło całkiem, a że u nas są okiennice, to nic nie widzi  :P i jak tylko mówię "gaszę światło" to leci do łóżka.

A jeśli chodzi o wybudzanie z drzemki, to u nas się nie da. Też jak śpi, to 3 godziny (ale teraz niecodziennie) i jak próbuję obudzić po 2, to się denerwuje, piszczy, woła "zostaw mnie, jak chce spać" i się kładzie i śpi... ale można próbować  ;)
Wczoraj jej się przytrafiła "wpadka" i posiusiała się podczas drzemki. Patrzę, a ona aż po szyję mokra i nie mogłam jej dobudzić, wyrywała się, wtulała w poduszkę, wcale jej to nie przeszkadzało... w końcu prawie na siłę rozebrałam i zaniosłam do wanny  :P

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #33374 dnia: 28 Lipca 2014, 10:37 »
Dzięki Marta, mam nadzieje, że masz racje :)
Z tym MM to chyba jak karmisz piersią to tak jest? Bo tak to z czego dziecko ma czerpać witaminy etc.? W jego wieku zgodnie ze schematami ma być jeden obiadek a nie 4 jak on by chciał ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #33375 dnia: 28 Lipca 2014, 12:16 »
Adas ma wyjete szczebelki juz od kilku miesiecy, wczesniej tez wychodzil, ale na chwilke, pikrecil sie i szedl spac. Z reszta juz go przyzwyczajamy do spania w duzym lozku, ma jeszcze lozeczko w pokoju tymczasowo, ale duze lozko tez stoi i raz idzie spac tu a raz tu. W tym tygodniu male lozeczko wyjezdza definitywnie i zostaje tylko duze.

Co do ksiazeczek to owszem, ma, ale ja mu nie wytlumacze,ze ma w lozku siedziec. Nawet samo haslo do lozeczka wzbudza u niego smiech ;) a jak nie ma zabawek to sie bawi stopami, kocykiem, pielucha, rozbiera sie, albo jeszcze cos innego wymysla.

Sprobuje moze z zostawieniem go samego w pokoju, bez czytania, moze to cos da ???

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #33376 dnia: 28 Lipca 2014, 12:48 »
Marta moja tez od kiedy jest dluzej jasno na dworze zaspia pozniej.
Marze o wieczorku wolnym.I wiem jak to "boli".
Jak zasypiala przed 19 tak teraz nawet I 22;/.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33377 dnia: 28 Lipca 2014, 13:08 »
U Nas latem rolety zaciemniające rozwiązały problem tego  "jak tu spać jak na dworze jasno"  :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #33378 dnia: 28 Lipca 2014, 14:04 »
Tez mamy, i co z tego. Naszego brzdąca się nie da nabrać :-D

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33379 dnia: 28 Lipca 2014, 14:08 »
Tez mamy, i co z tego. Naszego brzdąca się nie da nabrać :-D

To być może to nie kwestia ciemno/jasno na dworze tylko tego że twojemu dziecku zmienił się "z wiekiem" rytm.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #33380 dnia: 28 Lipca 2014, 14:13 »
też bym stawiała na to, ze zmiana  rytmu dnia - u nas sensowne spanie czyli od ok 20 do 6 rano ciagiem zaczęlo się dopiero ok 2 roku życia, jak samoistnie wyeliminowały się drzemki w ciagu dnia, ale  rolety 100% zaciemnienia też polecam, bo starszakowi łatwiej sie wyciszyć wieczorem, jak jeszcze na dworze jasno ;)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #33381 dnia: 28 Lipca 2014, 15:01 »
U nas też się przestawia na późniejsze zasypianie ::) Fakt ze ciut później wstaje, ale drzemkę w ciągu dnia musi mieć... I też liczę na to, że zimą choć trochę wróci do normy ;)

Anulla jeśli chodzi o zakropienie oczu przed wizytą u okulisty, to Tymkowi (w szpitalu) zakrapiali niedługo przed wizytą w gabinecie. Na pewno nie 2 godziny...

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #33382 dnia: 28 Lipca 2014, 16:15 »
Tez mam rolety, u nas to bezwzgledna koniecznisc, bo na przelomie czerwca i lipca wcale nie robi sie ciemno w nocy, a slonce zachodzi okolo 23:30. O 23 mozna sie jeszcze opalac  ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #33383 dnia: 28 Lipca 2014, 17:22 »
Anulla myślę, że powinno być 20-30 minut. 2 godziny to coś długo...

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #33384 dnia: 28 Lipca 2014, 20:46 »
Marta, my mielismy taki sam problem 2 miesiace temu. moze sprobuj bez drzemki w dzien? powinien byc wtedy zmeczony i zasnac szybciej   ;)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #33385 dnia: 28 Lipca 2014, 22:01 »
Moj nawet bez drezmki nie spal dlyzej, a jak cudem usnal w dzien to i tak w nocy spal jeszcze krocej.  Obohetne czy spal w dzien czy tylko w nocy to na dobe wyrabial 8-9 godzin.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #33386 dnia: 28 Lipca 2014, 22:04 »
Na jak długo przed badaniem okulistycznym należy zakropić (jeżeli jest to wymagane) oczy atropiną?
Dostałam info, że 2h przed wizytą. Ale wydaje mi się to za długo hmmm dziwne. Nie można tego zrobić na początku wizyty w gabinecie? Jakie macie doświadczenie w temacie, chodzi oczywiście o moją małą.

My kropliśmy ok godziny przed i spokojnie moim zdaniem można wczesniej. Żrenice dłuuugo są ogromne ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #33387 dnia: 29 Lipca 2014, 18:23 »
Dziewczyny help!
Antek ospe mial od wtorku, wtedy go zabralismy ze zlobka. Dzisiaj juz krosty znikaja, wlasciwie zostalo mu kilka sladow.
Malz juz by go w czwartek do zlobka wyslal, ale ja chce go dac dopiero od poniedzialku.
Lepiej niech posiedzi do poniedzialku prawda? Teraz jest bardziej podatny na inne chorobska, ktorych w zlobku nie malo...

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #33388 dnia: 29 Lipca 2014, 19:16 »
Pati ja nie pomogę bo nie wiem..
piszę do Was odnośnie tej mojej kuzynki o której Wam pisałam niedawno..o tej co ją ledwo odratowali po porodzie..
otóż okazało się, że kuzynka ma tzw wadę krzepliwości krwi- tzn ma nadkrzepliwość czyli bardzo szybko jej krew krzepnie no i po porodzie wiadomo, że wnętrze jak i "zewnętrze " kobiety jest bardzo pokiereszowane ( tym bardziej, że ona drobna a dziecko prawie 4 kg) no i miała tam w środku krwotok plus krew po porodzie no i wydzielina, która "wypływa" przy obkurczaniu się macicy i jej oczyszczaniu ..noo bo się zgubiłam  ::) no i zrobił się meeeega wielki skrzep tam w środku który wszystko zatamował i gdyby nie interwencja to pewnie zaraz jakieś zakażenie itd itd.. i dlatego pisałam że to skrzep i że ją na miejscu "oczyszczali" itd.. ehh ..masakra  ::)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #33389 dnia: 29 Lipca 2014, 20:30 »
Aniołek na pewno od poniedziałku. .. i nie wiem czy bym jeszcze tydzień nie zostawiła. ..