Autor Wątek: Just the two of us building castles in the sky. Just the two of us-You and I ;)  (Przeczytany 245573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
A bo faceci to takie właśnie typy wredne - bez nich tak nam źle, ale jak już ich mamy, i czasem coś "odwalą" to udusić, to mało :P

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
Ale za to pierwsza noc na nowym mieszkanku będzie gorąca ;D ;D ;D

No i Marta nie zapominaj o parapetówce, obiecałaś :P

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
Hmm..źle to ujęłam..pokłóciliśmy się o coś tam coś tam..tzn. ja go podobno obraziłam?? :o :o :o I przez to on teraz nie ma humoru i nie cieszy się tak jak powinien...bo napisałam w poprzednim poście tak, jakby był niezadowolony, że mieszkać razem będziemy ::) ::) A tu o co innego biega :P :P :P

Będzie parapetówka..co do nocy..obecnie czekam na okres..spóźnienie 3 dni.... :mdleje: :mdleje: :mdleje: A ciążówki prątkują ::) ::) ::)

Offline lolalola

• Chuck Norris
Marta nie strasz z tym prątkowaniem :-\!!!

Offline JolaM85

• maniak
  • Dobrze,że mamy w sobie tyle siły...
  • data ślubu: 14.02.2015r
no Marta praca wre do przeprowadzki  ;D a okres moze z nerwow sie spoznia ???

Offline ada1988

• Chuck Norris
właśnie może przez stres się spóźnia...

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
Ale ja stresów nie mam..no co wy ::) :P Banan na twarzy i do przodu ;D ;D ;D 

Offline ada1988

• Chuck Norris
to może dołączysz do grona ;D

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
Marta  :skacza: :skacza: może też będziesz Mamunią!! Mam nadzieję, że Twoje córeczki będą miały takie śliczne kędziorki!!! :D :D

Offline mka

• Chuck Norris
Weź Anjuszka nie czas na dziecko :D :D :D
Ale mamunią na bank kiedyś będę-ja myślę ::) :P
A właśnie a co Ty tak się podlizujesz? :glupek: Śliczne kędziorki? O0 Taaa...ja wiem tęsknisz za nami i chcesz się jeszcze raz spotkać..spoko, pamiętaj parapetówa u mnie..tylko już myślę co zrobię z Robertem...??O wiem...do mamusi wyślę!pocztą :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.05.2010
Ooooo, to nieźle musiałaś go obrazić  :P :P :P :P No faceci są czasami nad wyraz wrażliwi, też się sama czasami dziwię, o co mój małż ma pretensje, że go URAŻAM  :P :P :P to takie dzieciaki wyrośnięte po prostu  ;D ;D ;D

No foty mebelek koniecznie, ta malinowa sofa chodzi za mną...no i tajemniczy kolor przodów mebli!

Mka, o parę dni mniej za rok pogadamy i zobaczymy jak będziesz "pyszczyć" :P :P :P ;D ;D ;D

Offline mka

• Chuck Norris
Fotki będę spoko loko ;D ;D ;D

Miałam dzisiaj dłużej pospać skoro wolne wzięłam..no ale codzienne wstawanie o 6.30 od 2 tyg (w weekend szkoła) zrobiło swoje no i o 7.15 oczy ja 5zł  :glupek: :glupek: :glupek: Ale zapuściłam sobie właśnie filmik z muchą i po paru "przekleństwach" przeszła mi nerwacja ze senny zegar biologiczny działa a ten okresowy niet :D :D :D :D
Alle cycki mnie bolą to pewnie jakoś cykl perfidnie mi się wydłuży...nie podoba mi się to ::) ::) ::) Jeszcze by tego brakowało, żeby mi się cykle pochrzaniły!No! ::)

Dosyć narzekania..boszee..ale mam tobołów..złota strzała będzie dzisiaj obracać aż się będzie kurzyło. Dobrze, że tata terenówką wesprze ;D Materac będzie dopiero w poniedziałek, kanapa jutro więc czeka nas jeszcze jedna noc u mnie w domq :P :P

Ja na obiadek mam pyszną pindorową, a Wy?? :hopsa: :hopsa: :hopsa:
Jesuuś chyba ją zaraz zjem ale na śniadanie :D :D :D

Do ślubu co raz bliżej...coś mi się wydaje,że okres wakacyjny przeleci mi przed nosem i koło września zacznę wpadać w panikę!

W ogóle to mam 2 suwaczki: u na na forum i na pulpicie..forumowy odlicza miesiąco-dni, a na pulpicie dni..tak więc mam wgląd w razie czego do okrągłych dat. Ale szook..dopiero co się zaręczyliśmy :o :o :o

Wczoraj dostaliśmy od R. kolegi zawiadomienie o ślubie, fajny wierszyk ta para ułożyła...bo podobno sami to robili ::) ::) ::) no faktycznie ja w temacie mocna jestem a takiego nie słyszałam-więc pewnie to ich twórczość :hahahaha: :hahahaha: :hahahaha:

Kochane mam do Was 2 pytanka!!

1. Jak wyczyścić papierowy żyrandol...noszz kuka wodna kurzu na nim durzo,a  mokrą szmatka to tak średnio idzie, a na sucho to się sama uduszę od kurzu....chyba, że PM będzie stał z rura od odkurzacza i wciągał to co będzie pylić :glupek: :cegly:

2. Jak przesadzić storczyki???Tzn. jednego mam już od 3 lat i tak "paskudnie " kwitnie, że  :Serduszka: :Serduszka: A każde kwitnienie jest takie długie, że te  okresy nachodzą na siebie! No a przesadza się kwiatki jak nie kwitną przecież ::) ::) No ale mi głównie chodzi o to w co przesadzić tego storczyka (w ta korę chyba? :P) no i co zrobić z tymi wystającymi od góry korzeniami...chować je na siłę do środka? :drapanie: :drapanie:

Ot dylematy gospodyni domowej  :los: :los: :los:

No ładnie..miałam wpaść napisać, że jeszcze się paluję, a tu pościk mi wyszedł spory :glupek: :glupek: :glupek:

Miłego dnia :-* :-* :-*

Offline Agulek79

• Boże dopomóz mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
  • Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
  • data ślubu: 27.06.2009
..a wiesz, ze ja nie widziałam tej malinowej sofy..?! takze zdjecia będą musiały byc obowiązkowe!!

..co do storczyków to podpytaj Wiśniowej - wiem, że na hoduje i się zna! ;D
....papierowy abażur albo na sucho..albo kup nowy bo żaden to wydatek!  ;D

... i mam nadzieje, że to nie ciąża - raz że przeciez masz za rok ślub i na pewno chcesz ładnie wyglądac..a dwa...coraz mniej Lasek do imprezowania na spotkankach forumek..wiec mam nadzieje, ze dostaniesz @... ;D

...parapetówa obowiązkowo musi byc jeśli ma się wam dobrze mieszkac! co zrobisz z Robertem - a co? On nie ma kolegów?..wyślesz go na piwo do kolegi i już! ;) ;D

...a pomidorową lubię. I to bardzo. Mozesz mnie kiedys zaprosic..chętnie wpadnę! ;D

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
A co ciąża ma do ładnego wyglądania na ślubie ? :P Za rok to już by Emka była 3 miesiące po porodzie, a i w ciąży w dniu ślubu można pięknie wyglądać czego przykładem jestem ja  :P ;D

A tak poważnie to z różnych powodów okres może się przesunąć, wbrew pozorom nie tak łatwo machnąć bobasa  ;)

Offline Agulek79

• Boże dopomóz mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
  • Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
  • data ślubu: 27.06.2009
oj Oluś - ja wiem że pięknie wygladałaś w dniu swojego ślubu mimo ciązy...i wyglądasz rewelacyjnie po urodzeniu Liwiusi..ale mysle, ze Marta woli byc w ciąży po ślubie..

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
Uff, Aguś dobrze że to napisałaś bo byłabym na ciebie pokłócona  :los:  ;D ;D ;D hehhehe

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
Rozgryzłaś mnie, no ale cóż zapraszałaś, więc się przypominam :D :D

Co do storczyków, to moja Mama dwa razy próbowała, niestety tylko jeden raz się udało i tylko jeden żyje. Z tego co wiem musisz kupić mieszankę do storczyków, dla mnie to kora, ale tak było napisane na opakowaniu. No i niby storczyki lubią małe doniczki i nie powinno ich się przesadzać, tak mnie oświeciła pani w sklepie, ale trzymam kciuki,by Ci się udało :)

Offline JolaM85

• maniak
  • Dobrze,że mamy w sobie tyle siły...
  • data ślubu: 14.02.2015r
Marta ja znalazłam na necie takie porady  ;D
Do czyszczenia abażurów z pergaminu użyj miękkiej gumki do ołówków lub gumowej ściereczki.
Papierowe abażury należy czyścić szmatką, zwracając szczególną uwagę na wszelakie zagłębienia. Jeśli to nie pomoże, bo zabrudzenie jest za duże, zawsze możesz zrobić sobie nowy papierowy abażur.
A co do storczyków i podłoża to:
Uważa się, że przy sporządzaniu podłoża do uprawy storczyków najważniejsze są fizyczne właściwości substratu, a mniej ważne chemiczne i biologiczne. Najbardziej pożądane cechy, jakimi powinno charakteryzować się nowoczesne podłoże to: trwała struktura, duża porowatość zapewniająca dobre warunki powietrzne, duża przepuszczalność z jednoczesną zdolnością do zatrzymywania części wody i soli mineralnych, słabo kwaśny lub kwaśny odczyn (pH 4,5-6,0) dostosowany do wymagań danego gatunku.

Aby podłoże spełniało stawiane przez nas wymagania, łączy się najczęściej kilka uzupełniających się komponentów. Są to :

1. Kora sosnowa - kompostowana w sposób naturalny przynajmniej rok. Przy długotrwałym składowaniu zawarte w korze hamujące wzrost substancje zostają wypłukane i rozłożone.

2. Torf wysoki - odznacza się strukturą włóknistą, duża pojemnością wodną i powietrzną. Jest to materiał wolny od patogenów, gdyż znajdują się w nim substancje hamujące rozwój drobnoustrojów.

3. Liście bukowe - są zasobne w sole mineralne. Rozkładając się spełniają rolę surowej próchnicy. Zebrane jesienią, należy dobrze wysuszyć, by zapobiec ich butwieniu.

4. Mech torfowiec - do naszych celów należy wybrać mech o długich włóknach (z torebkami zarodników), które należy pociąć na kawałki 3-5 cm. Używany jest także tzw. mech biały wykazujący bardzo duża pojemność wodną i zawierający substancje wzrostowe. Wpływa on na obniżenie i stabilizację pH podłoża oraz podnosi jego właściwości bakterio- i grzybobójcze.

5. Węgiel drzewny - użyty w postaci gruboziarnistej jest środkiem odkażającym, zapobiega procesom gnilnym. Dodajemy go w ilości 25 - 30%. W postaci miału nadaje się do obsypywania miejsc zranienia pędów i korzeni.

6. Zwietrzała glina lub gliniasta ziemia darniowa - dodawać ich można do podłoży dla storczyków gruntowych w ilości 10 - 15%.

7. Zleżałe igły sosnowe - charakteryzują się dużą trwałością, rozluźniają substrat. Najlepiej je pociąć na mniejsze kawałki.

8. Keramzyt - lekkie kruszywo ceramiczne, obojętne chemicznie, otrzymywane przez wypalanie mokrych iłów lub glin. Produkowany w różnej granulacji. Znakomicie poprawia strukturę podłoża. Może być także używany w uprawie hydroponicznej.

9. Styropian - materiał bardzo trwały, całkowicie sterylny. Pokruszony rozluźnia podłoże (dodatek np. do torfu).

10. Włókno kokosowe - trwały materiał organiczny, poprawiający strukturę podłoża.

11. Łupiny orzeszków ziemnych - znakomicie poprawiają warunki powietrzne, długo nie ulegają rozkładowi.

12. Gąbka "oasis" - używana przy kompozycjach z żywych kwiatów. Nasączona zatrzymuje dość długo wodę. Pokruszona na kawałki może być stosowana jako dodatek do substratu dla storczyków gruntowych i dla storczyków epifitycznych.

13. Wysuszony krowieniec, mączka rogowa itp. - w niewielkich ilościach świetnie wpływa na uzupełnienie składników organicznych.

Mam nadzieje ze pomoglam  ;D

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
Ja wiem że MKa się zna zna na wszytskim, nawet poluje, ale jakoś nie widzę jej w lesie z nosem przy ziemi szukającej zleżałych igieł, mchu czy zwietrzałej gliny... ;D ;D ;D ;D

Kiedyś miałam papierowy abażur (to był pierwszy i ostatni raz), ścierałam wilgotną szmatką, co prawda kurz się roluje, ale to strzepywałam na podłogę (niestety trza potem odkurzać  :P), na sucho to masakra.

Mi się wydaje że storczyków się ni przesadza...ale głowy nie dam. Ale cokolwiek z nimi zrobisz, to nie chowaj korzeni do środka! :D No i zdecydowanie specjalne podłoże do storczyków musi być. Kurcze, uwielbiam przeprowadzki, ustawianie mebli, wicie gniazdka  ;D

Offline kacha8609

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.06.2011r.
Super że za chwilę będziecie razem mieszkać....  ;D
Ostatnio przesadzałam storczyki i trzeba kupic im większą osłonkę chodzi mi o tą platikową i kupić ziemię do storczyków ja kupiłam w leroy merlin korzonki zgnite poobcinać a reszte włożyć do tej specjalnej ziemi  ;) no to tyle w sumie  ;D

Offline lolalola

• Chuck Norris
Apropo storczyka:

http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa.html

A swoja drogą, ja się kiedyś nie dostosowałam, bo przesadziłam w ziemie uniwersalną, postawiłam w półcieniu, nie nawożę i co? Zakwitał już 2 razy ;D

A papierowy żyrandol najlepiej zdjąć, do wanny i tam odkurzyć porządnie.

Ja tez się zastanawiam nad tą malinową sofa :P

Offline galaretka

• uzależniony
  • data ślubu: były już dwa :hopsa:
sukienka naprawde fajowa, choc mam watpliwosci co do tych koronkowych ramiaczek, jakies takie chyba poszerzajace sie... ale w agnes wszystko szyja sami, wiec podejrzewam, ze sie moga do Ciebie dopasowac :D hihi.

kiedy parapetowa? bo zamierzam byc jesli sie wyrobisz przed naszym slubem ::) ;)
Kochajmy się !! ;D

"As im rządzi, fanki kadzą, kogo zechcą tego zgładzą."
Czemuż to, o Asie, o wyjątkowej klasie, w rymu niepozorności widzisz brak miłości.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Ja nie pomogę jesli chodzi o kwiaty, bo póki co dopiero zaczynam swoją przygodę z kwiatami, a rozkręcę się dopiero pewnie po powrocie do Polski ;)

Offline ada1988

• Chuck Norris
ja mam storczyka ale go nie przesadzałam jeszcze, i kwitnie :)

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
O bosh mka takie pytania to mi chyba daleko do gospodyni!! :P

Offline kivi_23

• uzależniony
  • data ślubu: 4 czerwca 2010 - 16:00
Mka i jak tam fasolka jest czy nie ma  ;) jestem z Tobą jakby co bo mi się spóźnią już tydzień  :o

Offline m_lena

• uzależniony
o kurka kurka, to w którą stronę tzrymać kciuki?
...zrani Cię tylko ten, kogo kochasz...

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
nononon dziewczyny czyzby cos bylo na rzeczy? kolejne bobaski forumowe beda?

Offline ada1988

• Chuck Norris
w koncu trzeba zadbac o statystyki 2011 roku :)

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
Mka, i jak tam pierwsza noc w nowym gniazdku? :brewki: :brewki: :brewki: Pewnie już się pogodziliście  :p :p :p :brewki: :brewki: :brewki:

Czekamy na obiecane foty wyposażenia  :D No i mieszkania jak da radę  ;D