Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2945869 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2010 dnia: 10 Czerwca 2009, 14:02 »
Eeee...bułeczki to pryszcz. Są proste jak budowa cepa



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2011 dnia: 10 Czerwca 2009, 14:21 »
Dziewczyny - mam świetny przepis na ciasto ale takie bardziej wymyślne, z wiśniami i spirytusem, a na wierzch daje się prazone z miodem płatki owsiane - normalnie pychota.
Dzisiaj wieczorem wkleję - od kuzynki wydębiłam, a ona jest moim guru (wykłada a gastronomicznej szkole i układa menu dla jednego z hoteli w wielkopolsce)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2012 dnia: 10 Czerwca 2009, 14:29 »
O mniamu, ja chetnie, zaraz się wisnie zaczną


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2013 dnia: 10 Czerwca 2009, 14:30 »
oooooo
super!

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2014 dnia: 10 Czerwca 2009, 14:33 »
Będę szybsza niż myślałam - mam przepis na mailu.
Oto on

Biszkopt:
•   5 jaj,
•   15 dkg cukru,
•   15 dkg mąki pszennej,
•   2 łyżki kakao,
•   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na pół.
Masa:
•   1 krem Karpatka (DELECTA),
•   1 margaryna Kasia,
•   1 masło extra,
•   100g spirytusu,
•   bakalie (rodzynki, migdały, orzechy włoskie),
•   wiśnie drylowane (lub czarna porzeczka)
ugotować krem karpatka, wystudzić, dodać budyń. Utrzeć masło, dodać margarynę, dalej ucierać, dodawać po łyżce budyń (karpatkę) i utrzeć na puszystą masę. Na końcu wymieszać ze spirytusem, wlewając go partiami (koniecznie). Dodać bakalie i wymieszać.
Przełożyć warstwy: biszkopt - masa - owoce - biszkopt - masa - posypka
Posypka:
•   1 szklanka płatków owsianych (czubata),
•   cukier waniliowy,
•   4 łyżki masła,
•   4 łyżki miodu
roztopić masło, dodać cukier i miód, następnie płatki owsiane, przesmażyć na złoty kolor.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2015 dnia: 10 Czerwca 2009, 14:42 »
uuu dość pracochłonne ale przepis mega smaczny

a co można zrobić z czerśniami? mam z 5kilo w domu
nie dam rady tego zjeść  ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2016 dnia: 10 Czerwca 2009, 15:06 »
Czereśnie sie za bardzo do ciast ani kompotów nie nadaja bo tracą smacze po obróbce cieplnej


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2017 dnia: 10 Czerwca 2009, 15:11 »
hmmmmmmmm...........
a zdrowe są chociaż?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin


Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8211
  • Płeć: Kobieta
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2019 dnia: 10 Czerwca 2009, 15:40 »
ania jak wytzymają do piątku to ja ci pomoge trochę zjeść :):):):):
uwielbiam czereśnie:)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2020 dnia: 10 Czerwca 2009, 15:42 »
Ania to się podziel  ;D Wszak miałyśmy napaść na vonkę i jej drzewa oskubać  :D

Maja a jaki budyń dodawać do ugotowanej Karpatki?  :drapanie: Nie ma o nim mowy w składnikach  ;)


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2021 dnia: 10 Czerwca 2009, 17:16 »
Aniu z czereśni zrób konfitury lub dżemy!!! Boże co ja bym dała za tyle czeresni  ::) ::)

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2022 dnia: 10 Czerwca 2009, 19:50 »
Ewa tak na moje oko to ja bym dała jakis jasny, w sensie smietankowy albo waniliowy ;)) ale moze sie myle akurat w tym przypadku :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2023 dnia: 10 Czerwca 2009, 20:17 »
Tak, tak, ja też myślałam o tych smakach  ;D A w proszku dodawać czy zrobiony? I jeżeli zrobiony to z normalnej proporcji?  ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2024 dnia: 10 Czerwca 2009, 20:35 »
agulka,cos pewnie zostanie!
Dzieki za podpowiedzi

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2025 dnia: 10 Czerwca 2009, 22:07 »
Ciasto z truskawkami:

BISZKOPT:

6 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Najpierw miksujemy białka z cukrem, potem dodajemy żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia tylko WAŻNE aby mąki nie miksowac tylko rozmieszac drewniana łyżką. Piec ok. 40 min, w 160 stopniach

Biszkopt:



MASA:

25 dag masła
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
4 płaskie łyżki mąki
1 budyń waniliowy
2 łyżki soku z cytryny

Zagotowac 2 szklanki mleka z cukrem. Budyń i mąkę wymieszac w szklance mleka dolac do zagotowanego mleka z cukrem i ugotowac masę.
Masę wystudzic, zmiksowac z masłem i wyłożyc na biszkopt:



Na masę owoce:



Całośc zalac galaretką:



GOTOWE :)

Może to wygląda skomplikowanie, ale nie dajcie się zwieśc pozorom. To jest strasznie proste i szybkie ciasto, a co najważniejsze jest PYSZNE!!!! Wszyscy, którym je serwuję się nim zachwycają. A pamiętajcie, że ja jestem kulinarne antytalencie!

Smacznego :)


p.s. Ciasto na bułeczki maślane już siedzi w mojej lodówce i czeka jutra :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2026 dnia: 11 Czerwca 2009, 13:22 »
Budyń do karpatki już ugotowany - proporcje jak na opakowaniu, chociaż ja zwykle do ciasta robię gęstszy ;)


Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2027 dnia: 11 Czerwca 2009, 14:41 »
mai chodzilo chyba o gotową masę do karpatki jaką można kupić w sklepie nie?

i ją nazywa budyniem tak?

ja wlasnie niedawno zakupilam bo uwielbiam karpatke

 po ciąży strasznie duzo slodyczy jem

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2028 dnia: 11 Czerwca 2009, 15:14 »
Mój Piotrek wczoraj wieczorem wyczarował drożdżowe pyszności - cebularze.
Ogólnie robiło się je szybko (wyrobienie ciasta - godzina w ciepłym miejscu - 15 minut pieczenia) i oto efekty.





No i jaki smak - to ciasto - bułka - czy co to tam było (drożdże, mąka, woda z mlekiem, sól) pycha. I ta cebulka na cebularzu. I jaki zapach w domu :)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2029 dnia: 11 Czerwca 2009, 15:39 »
chodzą za mną takie cebularze - chyba jutro zrobię.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2030 dnia: 11 Czerwca 2009, 18:37 »
Były bułeczki. Oto dowód :



A na temat smaku powiem tylko:  :szczeka:


p.s. Zobaczyc minę mojego P., jak zapodałam na śniadanie świeże bułeczki - BEZCENNE  ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2031 dnia: 12 Czerwca 2009, 07:56 »
mai chodzilo chyba o gotową masę do karpatki jaką można kupić w sklepie nie?

polecam ten kren do karpatki tzw "5 min" dodaje się tylko mleko i miksuje na zimno. Można sporo zaoszczędzić czasu...
Ja mam zawsze na wrazie czego w domu biszkopt kupny i taki krem w 5 min i jak nagle goście sie zwalą to w 5 minut mogę wyczarować wtedy ciacho :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2032 dnia: 12 Czerwca 2009, 12:59 »
Marta, ja też, i chyba dzis takie z owocami, na gotowym biszkopcie zrobię, mam chęć  ;D

a wczoraj była karpatka


Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2033 dnia: 12 Czerwca 2009, 14:09 »
a u mnie jutro beda buleczki ;))) ciasto juz w lodowce :)

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2034 dnia: 12 Czerwca 2009, 15:54 »
loona z którego to przepisu te bułeczki???

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2035 dnia: 12 Czerwca 2009, 16:03 »
Musze przekopać ten wątek w poszukiwaniu przepisu na te bułeczki i może jutro rano zaserwuje mężusiowi :) Ale będzie zaskoczony jak wróci z pracy :)

Nurkuję w forumkowe gotowanie i szukam

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2036 dnia: 12 Czerwca 2009, 16:11 »
A co do czereśni i wiśni... jeśli zdecydujesz się .:Anka:. na zrobienie kompotu pamiętaj żeby wydrylować czereśnie, bo zarówno czereśnie jak i wiśnie mają w pestkach jakąś substancję która jest rakotworcza ponadto może powodować też bóle głowy. Dlatego do kompotów koniecznie trzeba je drylować!!!!

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2037 dnia: 12 Czerwca 2009, 16:12 »
Z tego samego z którego ja robiłam

http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2038 dnia: 12 Czerwca 2009, 18:41 »
Martuś ;* Dziękuję. A wyszły wam te zawijania ??? Bo moje już sa w lodówce ;D Ciasto już tak urosło że mi sie z garczka wylewa  ::)

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2039 dnia: 12 Czerwca 2009, 21:38 »
Ja te zawijania trenowałam dzisiaj na cieście pierogowym i nawet mi wychodziło.