Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #930 dnia: 4 Czerwca 2008, 20:32 »
no my już zjedlismy pół
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #931 dnia: 4 Czerwca 2008, 20:40 »
a oto moje ciasto wg przepisu Antalis:
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #932 dnia: 4 Czerwca 2008, 20:46 »
Ja miałam chyba za rzadkie ciasto, bo te truskawki mocno mi się w nim podczas pieczenia zapadły.
No i chyba dałam mniej truskawek :)

Mariolka, Twoje ciasto wygląda przepysznie :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #933 dnia: 4 Czerwca 2008, 20:52 »
Mariola. Ania ale Wy zdolniachy jesteście. No, no, no!!!!

Gratuluję! Wygląda i pewnie jest PYSZNE!

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #934 dnia: 4 Czerwca 2008, 20:57 »
Anjuschka nie koniecznie to cos z ciastem, mozliwe ze truskawki mialy za duzo soku lub wody i poszly w dol :)
Ale uzyskałas za to fajny efekt :)

Ehh... i jak tu nie tyc :) Fajnie ze ciacha sie udały :) A nie mowilam ze proste :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #935 dnia: 4 Czerwca 2008, 20:59 »
loona nie zachwalaj mnie tak
bo nie raz zakalec mi tez wyszedł...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #936 dnia: 4 Czerwca 2008, 21:04 »

nie raz zakalec mi tez wyszedł...

dobra, dobra.My tu widzimy i wiemy swoje ;)  :P

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #937 dnia: 4 Czerwca 2008, 22:50 »
Zjadłabym takie ciacho....i upiekła....ale kto to zje???? M nie chce :(

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #938 dnia: 5 Czerwca 2008, 00:57 »
Ja tam bym takiego problemu nie miała - wytarczy do pracy przynieść...
Koledzy zeżrą wszystko....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #939 dnia: 5 Czerwca 2008, 13:02 »
Ja tam bym takiego problemu nie miała - wytarczy do pracy przynieść...
Koledzy zeżrą wszystko....


hehe u mnie kolezanki :)


OGORKI NAWET NIE 2 DOBOWE A JUZ MALOSOLNE I SA BOSKIE ;)

wiec powiem tak zalewa z koperku ala bazylia :) dziala jak ta lala - koper wiacha to sciema jakas ;)
podejrzewam ze zalezy ile sie uzyje - Pawelek cale opakowanie ;) na okolo 1.5 kg ogorkow :)
wyszly mniamusne :)



Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #940 dnia: 6 Czerwca 2008, 15:18 »
Wczoraj nie miałam czasu aby napisać a dzisiaj jestem pod wrażeniem ile osób zrobiło ciacho Antalis  ;D

Ja piekłam ze  środy na czwartek, bo zachciało mi się o 23 :D Wyszło pyyyycha  ;D Robiłam z truskawkami i chyba powinnam potrzymać je ciut dłużej w piekarniku, ponieważ pod nimi ciasto jest wilgotne. Nie jest to zakalec tylko mokre od soku  ;) Kwaskowe truskawki i słodkie ciasto komponują się rewelacyjnie  :) Zdjęć nie robiłam, ale wyszło o grubości Anjuschki, tylko nie dawałam cukru pudru  ;D

Przepis rewelacyjny i naprawdę prosty  ;D


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #941 dnia: 6 Czerwca 2008, 15:33 »
Jak mowie ze prosty to prosty :P
Racja kwaskowatosc owocow i slodkosc ciacha - to jest to :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #942 dnia: 6 Czerwca 2008, 19:51 »
Tak dziewuszki chwaliłyście to ciasto,że właśnie za chwilkę zabieram się za jego pieczenie.
Zdam relacyjkę jak mi poszło.

Trzymajcie kciuki ;)

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #943 dnia: 6 Czerwca 2008, 20:07 »
Antalis a jak dajesz rabarbar to taki cały te długie łodygi? Surowe?

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #944 dnia: 6 Czerwca 2008, 22:47 »
Antalis a wiesz jak u nas nazywa sie to ciasto???? - od lat robimy z mamą ( to znaczy od lat juz nie robimy, ale kiedyś bardzo często). Bardzo podobny, albo nawet i ten sam przepis, dokładnie nie pamietam.

"Nieśmiertelne ciasto" - bo można wrzucic kazde owoce - rewelka z wiśniami (ta kwaskowość), śliwkami....albo "Super Gumiku" bo sietrochę ciagnie przy nakładanu na blachę...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #945 dnia: 7 Czerwca 2008, 12:25 »
Rybka kroje na mniejsze kawalki wczesniej obierajac je ze skorki. Mozesz nie obierac ale wtedy czasem w srodku rabarbar robi sie mieciutki a na gorze "stawia opor ".

Lila fakt do wszystkiego i dla wszystkich :)

A ja wlasnie robie kurczaka w sosie jogurtowym .Kolejny przepis z serii banalnych.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #946 dnia: 7 Czerwca 2008, 14:29 »
Antalis fakt, że obiad już zrobiłam (schab zapiekany pod pierzynką), ale może Twój kurczak się przydać, więc proszę o publikację przepisu  ;D


rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #947 dnia: 7 Czerwca 2008, 19:49 »
Zaczełam robić ciasto i co? I nie mam JAJEK!!!! Moge dodać coś innego zamiast? A może dodam przepiórcze???? RATUNKU!

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #948 dnia: 7 Czerwca 2008, 20:18 »
Aga, pozycz od sasiada!

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #949 dnia: 7 Czerwca 2008, 20:30 »
Martynko ale ja nie mam sąsiadów :(

M pojechał do sklepu :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #950 dnia: 7 Czerwca 2008, 20:39 »
No w koncu po to jest maz :P Aby sie "luftnie" chlopczyna :)

adamiewa to nic takiego ten kurak ale ok wklejam pzrepis

- 2 piersi z kurczaka
- 2 wieksze marchewki
- pietruszka
- por
- pol selera
- 3 lyzeczki curry
- jogurt naturalny
- olej
- koperek
- 2 lyzki ketchupu
- sol, pieprz

Warzywa kroimy w stupki dlugosci ok 2 cm, pora w plasterki,kurczaka w kostke. Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa, lekko podsmazamy i wrzucamy kurczaka.Dolewamy troche wody ( mozna dolac bulionu z kostki )i duzimy pod przukryciem.Gdzy warzywa zmiekna dodajemy jogurt wymieszany z curry i ketchupek,Chwile jeszcze razem dusimy, pod koniec dodajemy koperek i finito - podajemy z ryzem lub bialym pieczywem :)

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #951 dnia: 7 Czerwca 2008, 21:15 »
CIasto się końcyz piec. Nie wcisnełam jabłek i teraz widze że przypiekają się na wierzchy ciasta :(

A w miedzy czasie robię eliksir miłosci - poncz afrodyzjak :)

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #952 dnia: 8 Czerwca 2008, 21:57 »
CIasto się końcyz piec. Nie wcisnełam jabłek i teraz widze że przypiekają się na wierzchy ciasta :(

A w miedzy czasie robię eliksir miłosci - poncz afrodyzjak :)

to ja przepis poprosze :)



rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #953 dnia: 8 Czerwca 2008, 22:15 »
Mega bardzo prosze:

- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 szklanki Wermutu
- puszka owoców w syropie ALBO pół puszki ananasa (tniemy go na kosteczki) i brzoskwiń (też tniemy)
- starta skórka z pomarańczy - może być suszona
- cynamon (najlepiej świerzy ale każdy będzie super)
- kardamon (mielony)

Wlewamy alkohol do garnka, dodajemy owoce ŁĄCZNIE Z SYROPEM, przyprawy (na oko - do smaku jak kto lubi) i podgrzewamy. Jak jest za mało esencjonalny to jeszcze dodajemy przypraw.

Dreujemy na ciepło, przy świecach, wyjadając oczywiście owoce  ;D

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #954 dnia: 8 Czerwca 2008, 22:30 »
fajny przepis :)
trzeba przetestowac :)
aaa no i kuchni z dymem nie puszcze przy okazji ;)



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #955 dnia: 11 Czerwca 2008, 11:24 »
po tym jak teraz jest dużo słońca i jedząc wędlinę widzisz jak ładnie ci sie świeci wszystkimi kolorami tęczy, przeszła mi chec na kupną wędlinę.
poza tym po programie Uwaga, gdzie pokazano,że w kg wędliny mięsa znajduje sie tylko 14%, postanowiłam sama sobie coś upiec...
macie jakieś przepisy, pomysły?
będę wdzięczna
zakupiłam jakies cudo pod tytułem rękaw do pieczenia mięsa...
wiecie co z tym robić?
jak marynujecie, ile pieczenie, czym przyprawiacie itd
dzisiaj kupiłam kawał karkówki
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #956 dnia: 11 Czerwca 2008, 12:09 »
Ja polecam zapeklowac pierw miekso - bedzie szybko miekkie i pyszne :)
Teraz w wedlinach kupa wody i chemii , wkladasz an patelnie kawal miecha a po upieczeniu znajdujesz tam maly kawałek :(
Moj tato sam robi szynki i kielbache - pycha :) i wiem co jem :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #957 dnia: 11 Czerwca 2008, 12:49 »
Cytuj
Ja polecam zapeklowac pierw miekso - bedzie szybko miekkie i pyszne Smiley
a niby jak...?
napisz plis

na razie wysmarowałam mięco wszystkimi możliwymi przyprawami, czosnek, pieprz, sól, chili, zioła prowansalskie i zrobiąłm taki myk,że nakłułam mięso w kilku miejscach i powbijałam tam ząbki czosnku
tera włożyłam wszystko do worka foliowego i zawinęłam i wsadziłam do lodówki...
niech się przeżre...
a odnośnie rękawa...jak dokładnie go użyć?
wsadzic mięso, nalać tłuszczu...?zamknąć i położyć na blasze?
aaaaa przypomnialo mi sie ze moja mama czesto robi tak ze przed wlozeniem do piekarnika obsmaza na goracym tluszczu ten kawal miesa ktory chce upiec zeby pory zamknac i zeby nie bylo gumiaste ;) a potem do rekawa ;)
też tak robię...
a ile piec karkówkę?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #958 dnia: 11 Czerwca 2008, 13:51 »
Ja kupuje sol peklujaca i nia nacieram miecho.I wrzucam do marynaty z czosnku,czerwonego wina ( tez spowoduje ze miesko bedzie miekkie i szybciej sie upiecze) papryki slodkiej i ziol. Tak jak pisala Zuza fajne sa juz gotowe marynaty do mies.
A co do pieczenia ... mowi sie ze piecze sie godz na kilogram ale nie sprawdza sie to zawsze.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #959 dnia: 11 Czerwca 2008, 17:18 »
mięsko upieczone
pycha...
juz takie gorąco trochę obskubałam...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein