Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #810 dnia: 15 Maja 2008, 21:32 »
dziękować ;D

Offline Madziulka83

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2881
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #811 dnia: 15 Maja 2008, 23:00 »
Serdeczne dzięki ;D może w końcu wezmę się za gotowanie :P

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #812 dnia: 16 Maja 2008, 07:35 »
Dziewczyny otwiera sie Wam dokument ?
Jak tylko sie owiem czy pliki u Was dzialaja wysle reszcie dziewczyn.

Najlepiej otworzyc w wordzie.

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #813 dnia: 16 Maja 2008, 07:48 »
Pliki są zapisane w .odt czyli dokumentach OpenOffice.

Ja już sobie pozmieniałam format na worda (bo miałam zainstalowanego OpenOffica w pracy). Antalis - zapisz te dokumenty w wersji Word 2007/XP - wtedy nie będzie problemu z otwarciem.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #814 dnia: 16 Maja 2008, 08:04 »
Fakt nie pomyslalam o formacie :) Juz zmieniam i wysylam.
Poslalam raz jeszcze - dajcie znac czy sie otwiera.
Jak bede miala chwile to bede uzupelniac przepisy i dosylac :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #815 dnia: 16 Maja 2008, 08:34 »
Antalis!fenkju
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #816 dnia: 16 Maja 2008, 11:39 »
Antalis ja też poproszę :)

patka_m@wp.pl



Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #817 dnia: 16 Maja 2008, 13:44 »
Antalis jeszcze ja poprosze ;) kroczek_a@interia.pl



Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #818 dnia: 16 Maja 2008, 14:03 »
Antalis dziękuję bardzo :przytul:  :-*



Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #819 dnia: 16 Maja 2008, 22:54 »
Aga - dziękuję  :-*

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #820 dnia: 17 Maja 2008, 18:12 »
Piękne i wilekie DZIĘKI
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #821 dnia: 17 Maja 2008, 19:45 »
i ja tez bym baaaardzo prosiła... bo juz brak mi pomysłów na obiady  :P  missy7@poczta.onet.pl  :-*
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #822 dnia: 17 Maja 2008, 21:39 »
wielkie dzieki aga

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #823 dnia: 18 Maja 2008, 21:35 »
Dziewczyny czy któraś z Was wie jak zrobic taki ryz jak np. w restauracji Akropolis? Kolorowy, sypki, pyszny :) Wie ktoś? Wie?

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #824 dnia: 18 Maja 2008, 21:55 »
Ja sypki i kolorowy ryż robie tak że gotuje ryż uncle bens 10 min z curry albo innymi przyprawami.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #825 dnia: 19 Maja 2008, 08:39 »
Kurcze! Moja kulinarna wena twórcza chyba nigdy mnie nie nawiedzi!!!!!
Zazdroszczę Wam dzewczyny,że potraficie tak zrobić COŚ z niczego :( :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #826 dnia: 19 Maja 2008, 08:42 »
Ja polecam szafran do ryżu


Offline promyczek

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #827 dnia: 19 Maja 2008, 10:48 »
czy ja też mogę prosić Antalis o wysłanie mi tych przepisów? bardzo bardzo dziękuję.
mój e-mail: asia13rafal@wp.pl
czy któraś z Was zna może jakieś przepisy na farsze do tarty? ja mam kilka podstawowych np: szpinakowy, ziemniaczany, pieczarkowo-pomidorowy, z mięsem i cukinią, porami..... chciałabym jednak wypróbować coś innego  :D


Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #828 dnia: 19 Maja 2008, 11:19 »
ja  to chcialabym przepisy na ten farsz i ciasto :) bo nie posiadam nic

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #829 dnia: 19 Maja 2008, 11:59 »
ja mam takie
wygrzebane w necie
na pewno robiłam tą z kurczakiem. I wyszła. tak wiec przepis sprawdzony


Tarta szpinakowa[b/]

 
   ciasto francuskie mrożone, 1 opakowanie
   parmezan, 4 łyżki
   czosnek, 3 ząbki
   cebula, 1 sztuka
   masło, 1 łyżka
   bazylia, 1 szczypta
   pieprz, 1 łyżka
   sól, 1 szczypta
   zioła prowansalskie, 1 szczypta
   szpinak mrożony, 1 opakowanie
   śmietana, 4 łyżki
   sok ze świeżo wyciśniętej połowki pomarańczy
   jajko, 2 sztuki
   Jarzynka do mięs, 1 szczypta
 
 
Na masełku przyzłocić cebulę, następnie dodać szpinak, wyciśnięty czosnek, przyprawy, śmietanę i sok. Przez kilka minut mieszać na patelni. Dodać jaja. Dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem nadal mieszając. W międzyczasie rozmrożone (najlepiej w lodówce) ciasto francuskie wyłożyć na okrągłą formę do tart, piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 min. Aby ciasto nie napęczniało można obciążyć fasolą :) Gdy ciasto się upiecze, wyłożyć przygotowanym nadzieniem szpinakowym. Piec dopóki się całkowicie nie odparuje. Podawać na gorąco.



tarta serowo-szpinakowa   

Składniki   Przepis
 
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g twarogu
250 g sera: żółty, pleśniowy, wędzony - najlepiej mix
pół opakowania fety
200 g szpinaku świeżego
2 duże ugotowane ziemniaki
4 jaja
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz    Sery zetrzyj na tarce, lub w inny sposób rozdrobnij.
Wymieszaj wszystkie sery, twaróg i rozgniecione ziemniaki.
Dodaj poszatkowany szpinak ,natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Dodaj ubitą pianę z 4 białek.Delikatnie wymieszaj.
Blachę natłuść, posyp bułką tartą, wyłóż ciastem.
Nałóż farsz, jeśli zostało ci ciasta rozłóż je na wierzchu, posmaruj żółtkiem.
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika.
Piecz 30 min.

Równie smaczna jest wersja bez szpinaku. feta też niekonieczna :), ale wtedy dobrze zwiększyc ilośc żółtych serów do 300 g

Smacznego :)


tarta szpinakowa   

Składniki   Przepis
ciasto:
2 szklanki maki pszennej
15 dkg masla
1 jajko
szczypta soli

nadzienie:
30 dkg szpinaku
2 cebule
2 kubeczki gestej smietany albo serka twarozkowego
2 jajka
2 lyzki oleju
3 zabki czosnku
sol, pieprz, bazylia i galka muszkatalowa do smaku.    *Najpierw robimy ciasto.
Wszystkie skladniki wrzucamy do miski, maslo,jesli jest twarde, kroimy na mniejsze kawalki, a nastepnie wszystko ugniatamy, az powstanie kula.
Zawijamy ja w folie aluminiowa i wkladamy na godzine do lodowki.

*Rozmrazamy szpinak.
*Cebulke siekamy na male kawaleczki i podsmazamy na oleju,kiedy sie zeszkli dodajemy posiekany lub utarty czosnek.
*Smietane lub serek ucieramy z jajkami, dodajac przyprawy.
*Wszystkie skladniki laczymy ze soba.

Ciasto wyciagamy z lodowki i wkladamy do okraglej formy.
Koniecznie trzeba pamietac o zrobieniu ok.2 cm brzegu z ciasta,aby nadzienie sie nie wylalo.
Nastepnie nakladamy nadzienie. Dajemy do rozgrzanego do temperatury 200°C piekarnika i czekamy ok.40 minut. Po wyjeciu z piekarnika lepiej troche poczekac,zeby tarta zastygla.
Wspaniale pasuje do niej biale, polwytrawne wino.


upalna tarta z pomidorami   

Składniki   Przepis
szklanka mąki
1/4 kostki masła
szczypta soli
1 jajko

ser mozzarella
swieże pomidory
bazylia
jajko
odrobina smietany   zagniesc ciasto i wyłożyc nim formę do tarty

na ciasto ułożyc:
ser mozzarella, posypac bazylią i zalac rozmąconym jajkiem ze smietaną
piec okolo 40 min w temp. 180oC
 


Tarta z salami   
Składniki   Przepis
 Ciasto:
  1,5 szkl mąki,
 pół łyżeczki proszku do pieczenia.
 12 dag masła,
 jajko,
 pół łyżeczki curry,
 sól

 Farsz:
 15 dag pikantnego salami lub kiełbasy cygańskiej,
 15 dag ostrego żółtego sera,
 3 jaja,
 1,5 szkl gęstej śmietany,
 pół pęczka kopru,
 2-3 pomidory,
 szczypta gałki muszkatołowej,
 sól    Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na godz.do lodówki.Salami i ser pokroić w drobną kostkę,wymieszać.Koper posiekać,ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę.Jaja rozkłócić,połączyć ze śmietaną,przyprawić koprem,gałką muszkatołową i solą.Formę wysmarować tluszczem,obsypać bułką tartą,wylepić ciastem.Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 10 min.Na zapieczonym placku ułożyć warstwę salami z serem,na niej plasterki pomidorów,całość zalać przygotowanym sosem.Tartę piec ok 25 min.
Tarta pikantna z groszkiem   

Składniki   Przepis
20 dag mąki
3 jajka
pół kostki masła
sól
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
1 kg mrożonego zielonego groszku
200 ml gęstej śmietany
10 dag żółtego sera goudy
1 cebula
2 łyżki oleju do wysmarowania formy
kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji    Przygotować ciasto:
mąkę zagnieść z 10 dag masła, połową łyżeczki soli, 1 jajkiem i 2 łyżkami zimnej wody. Z ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię aluminiową, włożyć na 30 minut do lodówki. Groszek pozostawić na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę lub drobno posiekać, zeszklić na pozostałym maśle. Następnie wrzucić groszek, całość smażyć przez 2-3 minuty na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formę na tarte (o średnicy 24 cm) dokładnie posmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim formę. Na spodzie umieścić groszek z cebulą. Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Przygotowaną mieszanką polać groszek. Tarte wstawić do piekarnika. Piec 50 minut w temp. 200°C. Po 25 minutach pieczenia posypać startym żółtym serem. Gotowe danie udekorować listkami natki pietruszki.
Tarta z kurczakiem   

Składniki   Przepis
Ciasto:    
20 dkg mąki
10 dkg masła
3 łyżki wody
sól    

Nadzienie:
50 dkg kurczaka -- upieczone mięso rozdrobnić
1 szt papryki czerwonej -- pokroić w kostkę
1 szt papryki zielonej -- pokroić w kostkę
1 szt cebuli -- także w kostkę
120 g kwaśnej śmietany
1 szt jajka
1 ząbek czosnku -- zmiażdżyć
1 łyżka przecieru pomidorowego
natka pietruszki
tymianek
sól, pieprz
2 łyżki masła
    Zagnieść sprężyste ciasto, wylepić forme na tarty, piec, aż będzie złote.

Cebulę przesmażyć na maśle z papryką, ostudzić, wymieszać śmietanę z jajkiem. Wszystkie składniki wymieszać razem, wyłożyć na podpieczone ciasto, piec, aż się nadzienie zetnie.
Smacznego.
TARTA - zapiekanka z twarogiem i warzywami   

Składniki   Przepis
CIASTO:

1. po 20 dag mąki i masła
2. 4 łyżki śmietany
3. żółtko
4. szczypta soli

MASA SEROWA:

1. 25 DAG TWAROGU
2. 2 JAJKA
3. ŚWIEŻE ZIOŁA (tymianek, opregano)
4. 1/2 KG MAŁYCH POMIDORKÓW
5. MIESZANKA CHIŃSKA - mrożonka
6. 15 DAG SERA ŻÓŁTEGO
7. PIEPRZ, SÓL     1. mąkę posiekać z masłem i solą, dodać żółtko, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę owinąć w folię (włożyć na pół godz. do lodówki)

2. schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4mm, wylepić formę. piec 10 min. w temp. 200* C

3. mieszankę chińska przesmażyć na patelni, ostudzić. Twaróg utrzeć z jajkami, dodać chińskie jarzyny, sól i starty ser. Wymieszać

4. masę wyłożyć na upieczone ciacho i powciskać w nią pomidorki. Dołożyć świeże zioła. Przykryć folia aluminiową i piec 20 min.  
Tarta z białym serem i bazylią   

Składniki   Przepis
Ciasto:
1 jajko
200 g mąki
150 g dobrze schłodzonego masła
sól i biały pieprz
mąka do posypania stolnicy
tłuszcz do formy Masa:
200 g świeżych listków bazylii
100 g śmietany
2 ząbki czosnku
300 g białego sera twarogowego
6 jajek
sól i biały pieprz    Jajko umyć, mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko. Na brzegach położyć małe porcje zimnego masła, oprószyć solą i pieprzem. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, wstawić na 1 godz. do lodówki. Listki bazylii opłukać (kilka odłożyć do dekoracji), posiekać, zmiksować ze śmietana, przetrzeć przez sitko. Czosnek obrać, posiekać. Ser rozdrobnić widelcem. Do miski wrzucić ser, czosnek, wlać śmietanę z bazylią, wymieszać. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na okrągły placek o średnicy 30 cm Piekarnik nagrzać do temp. 220°C. Placek przenieść do natłuszczonej tortownicy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Masę wyłożyć równą warstwą. Zapiekać przez 35-40 min. Tartę podawać w formie, w której się zapiekała, ozdobioną bazylią.
 
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #830 dnia: 19 Maja 2008, 12:18 »
Antalis DZIEKUJĘ za książeczkę :)
W tym tyg zapodaję kurczakowe piersi z kukurydzą :)



Offline promyczek

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #831 dnia: 19 Maja 2008, 13:04 »
Mariola  :D bardzo bardzo bardzo Ci dziękuję  :)


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #832 dnia: 19 Maja 2008, 13:08 »
Mariola  :D bardzo bardzo bardzo Ci dziękuję  :)
proszę Cię bardzo...
 ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline grecka

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 398
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #833 dnia: 19 Maja 2008, 13:33 »
Analis czy mogla bys i ze mna podzielic sie przepisami?  ::) byla bym baaardzo wdzieczna  ;D  moj mail: kasiaskoczylas@o2.pl a tarta chodzi mi ostatnio po glowie wiec pewnie wyprobuje ktorys z podanych nizej przepisow- brzmia naprawde pysznie :)



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #834 dnia: 19 Maja 2008, 13:57 »
ja też poproszę polak.ania@wp.pl

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #835 dnia: 19 Maja 2008, 14:07 »
Poszło :)

Offline grecka

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 398
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #836 dnia: 19 Maja 2008, 17:22 »
Bosko :D a swoja droga to przepraszam za pomylke w nicku- gdzies mi "t" wcielo- mam nadzieje ze sie nie obrazilas ;)



Offline promyczek

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #837 dnia: 19 Maja 2008, 23:45 »
Antalis jestem Ci bardzo wdzięczna za tą perełkę którą mi wysłałaś. teraz będę czarować w kuchni te Twoje smakołyki  :uscisk: :uscisk:

no i czekamy na dalsze części. oby mały pozwolił mamusi tworzyć dzieło  :D


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #838 dnia: 20 Maja 2008, 08:37 »
Potwierdzam to co pisały moje przedmówczynie. Antalis jesteś kulinarną boginią

Offline anelle82

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 981
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.10.2007r, godz.16
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #839 dnia: 20 Maja 2008, 11:16 »
Antalis, czy i ja mogłabym prosić o Twoje przepisy??
anelle82@op.pl
Dziekuje :-*