Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2912253 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16050 dnia: 1 Czerwca 2017, 22:50 »
Goraco polecam gofry wytrawne!
Na prawde swietna alternatywa dla tlustego (moj.maz robi tluste.. ::) )omleta.
Swietna kanapka jak wszystko klade na gore a super lzejszy omlet gdy pieke wszystko zmieszane.
Probowalam w obu wersjach .

Jutro jak mi soe uda to zrobie salatke z tortellini lub z selera konserwowego


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16051 dnia: 2 Czerwca 2017, 07:01 »
Tez musze zrobic cos na niedziele. ....jakies ciacho I salatke oraz cos na cieplo. .....tylko pomyslow brak. .....hmmmmmm



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16052 dnia: 2 Czerwca 2017, 07:39 »
Daria ty masz thermomixa?


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16053 dnia: 2 Czerwca 2017, 07:43 »
Tak



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16054 dnia: 2 Czerwca 2017, 07:44 »
To.ja polecem ucierane z truskawkami  ;D
Najszybciej a smaczne  ;D


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16055 dnia: 2 Czerwca 2017, 07:49 »
Ok dzieki sprawdze, a cos jeszcze?



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16056 dnia: 2 Czerwca 2017, 07:54 »
Moj hit na ta pogode..
Kruche ciasto z delikatna pianka i truskawkami zamiadt malin. ;)


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16057 dnia: 2 Czerwca 2017, 08:14 »
Sylwia? z którego przepisu to ucierane?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16058 dnia: 2 Czerwca 2017, 10:40 »
Czekaj lukne czy jest ten przepis w nowej ksiazce. Bo ja korzystam z tej do tm 31

https://www.google.pl/amp/s/marynawkuchni.wordpress.com/2014/06/19/ucierane-z-owocami/amp/

Tylko ha dalam truskawki a maslo roztopilam w thermo zeby nie brudzic dodatkowo garnka.
Dalam troche mnuej cukru i gore posypalam pudrem.

Aaa i.ja posmarowalam blache maslem i.ibsypalam bulka tarta. Wyszlo fajnie chrupiace na bokach ; ₩
« Ostatnia zmiana: 2 Czerwca 2017, 10:43 wysłana przez sylwiq »


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16059 dnia: 2 Czerwca 2017, 11:02 »

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16060 dnia: 2 Czerwca 2017, 11:06 »
Ale mi przypomnialas o tym z pianka i malinami, az mi slinka cieknie, musze je upiec do pracy :) Co jakis czas zaskakuje wspolpracownikow polskimi ciastami, oni tu zbyt duzego wyboru nie maja :)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16061 dnia: 2 Czerwca 2017, 11:30 »
Z tymi ciachami na thermo idźcie sobie do wątku thermo :p :p :mrgreen: a tutaj się gotuje i piecze tradycyjnie :P ;D

A tak na serio to zawsze w sezonie musi być u mnie to ciacho http://www.mojewypieki.com/przepis/letnie-ciasto-z-truskawkami-i-perlowym-cukrem - uwielbiam, tylko napiszę szczerze, że ten cukier perłowy na wykończenie to taka wisienka na torcie, bez niego lub z pudrem to już nie to samo.

Aaa i ja posmarowalam blache maslem i.ibsypalam bulka tarta.
Sylwia no popatrz przypomniałaś mi o moim skrzywieniu ;D Jak cisto jest obsypane bułą tartą - nie zjem, normalnie nie ruszę. To ma oczywiście swoje korzenie w dzieciństwie gdzie był przypalający piekarnik i zamiast wymienić ewidentnie źle działający sprzęt obsypywali wszystko bułą żeby mniej przypalało lub żeby można było to potem odkroić. Miało to dla mnie ohydny smak. Jak już muszę obsypać blaszkę robię to zmielonymi migdałami. Polecam, o wiele smaczniejsze :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16062 dnia: 2 Czerwca 2017, 12:08 »
To na wasza pogode HiHihi, u mnie pierwszy raz od kilkunastu lat na urodziny nie bedzie grilla, niestety weekend zapowiada sie mokro

Anulla kazde ciasto z tm bez niego rowniez ogarniesz.



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16063 dnia: 2 Czerwca 2017, 12:20 »
Jestescie dalej zadowolone z tych atermomixow? Rzeczywiscie sie oplaca ttle kasy wydac?Jakie sa jego zalety w porownaniu do innych robotow kuchennych? Kolezanka mnie strasznie namawia, ale mysle, ze nie jest obiektywna, bo jej siostra jest dystrybutorka ;)


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16064 dnia: 2 Czerwca 2017, 12:46 »
Ja sobie życia bez thermomixa nie wyobrażam, ale ja noga z gotowania wiec u mnie sie sprawdził. Ty chyba lubisz gotować wiec nie wiem czy potrzebujesz trmx.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16065 dnia: 2 Czerwca 2017, 12:52 »
Wiec w czym Ci pomaga Ilonka?


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16066 dnia: 2 Czerwca 2017, 13:02 »
Generalnie gotuje i myśli za mnie ;)

Ja tylko naciskam "następne" i start :)

Przejrzyj wątek. Wszystko będziesz wiedzieć:

http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=11786.3870#top
« Ostatnia zmiana: 2 Czerwca 2017, 13:06 wysłana przez loona »

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16067 dnia: 2 Czerwca 2017, 13:06 »
Dzieki


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16068 dnia: 2 Czerwca 2017, 16:55 »
my dużo gotujemy sami, ale tmx bardzo pomaga w przygotowaniu, no i jest najlepszy do sosów, napojów, nie wyobrażam sobie też już życia bez domowych kostek rosołowych czy vegety, no i ciasta też spoko wychodzą.
Ja potrafię go 5 razy dziennie myć więc chodzi kilka razy dziennie :D
ostatnio czytałam recenzje jakiegoś kucharza i okazuje się, że nie ma dobrego szefa kuchni bez tmx, u nas często w restauracjach widzimy, że faktycznie są :)




Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16069 dnia: 3 Czerwca 2017, 13:48 »
Dziewczyny mam pudełko czyli 250g serka mascarpone. Dajcie jakiś pomysł co mogę zrobić z tą niewielka w sumie ilością bo zaraz mi wyjdzie.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16070 dnia: 3 Czerwca 2017, 14:28 »
Ja jak młoda wstanie zabieram się jednak za Malinową chmurkę;-) do tego jednak mąż odpali jutro grilla nawet jeśli będzie padało;-) Jak tradycja to tradycja, mamy tak zawalony zamrażalnik kiełbachą i pałkami na grila po ostatniej niedzieli,że trzeba to wykorzystać;-)



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16071 dnia: 3 Czerwca 2017, 19:04 »
On 2011
Ona 2013

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16072 dnia: 3 Czerwca 2017, 20:53 »
Albo majaron z nascarpone.
Tu masz szeroki.wachlarz ;)
W zakeznosci co masz..
Brokul, szpinak, papryka, pomidpry, co masz to podsmaz dodaj serek i majaron ;)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16073 dnia: 9 Czerwca 2017, 14:39 »
Dzis stary mi będzie calowal stopki  ;D
Ugotowalam mu fasolke po bretonsku na kolacje  :D

A na obiadek mlode kuleczki ziemniaka z koprem ale podsmaze je na patelce na klarowanym masle a do tego zgrilluje schab i machne jakas salate z vinegretem i feta  ;D

Dzis sie nagotowalam bo robilam babci jedzenie na 80-tke..

Ps. 1
Czy uzywa ktoras z was nakluwacza do mięsa?
Kupilam dzis i delikatnie rozbiłam a nastepnie naklulam..


Ps2.
Nawiazujac do ps 1  ;D
Szczecinianki- kto z was zna manufaktorie na rajskiego to bardzo polecsm wam ich nowosc.. schab lub karkowka na grilla. Zawsze bardzo swieze i bardzo dobre jakosciowo mieso. Schab w marynacie curry a karkowka w jakieks paprykowej. Ale oba miesa petarda. O wlasnie oni nakluwaja te mieso i jeszcze nigdy nie udalo mi soe zrobic w domu tak soczystego i lruchego miesa kamie robie z tym z mamufaktorii.
Dlatego dzis kupilam nakluwarke i bede testowac czy to ma faktycznie znaczenie


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16074 dnia: 9 Czerwca 2017, 15:41 »
nigdy nie zrobię schabowych takich jak przyniosę sobie ze sklepu
czyt. kupuję i w sklepie mi rozbijają
później jak zwykle moczę w mleku ale wychodzą tak mięciutkie jakbym jadła fileta
w domu już cudów próbowałam ale nigdy nie wyjdą takie dobre

może faktycznie delikatnie je nakłuwają w maszynce do rozbijania ::)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16075 dnia: 9 Czerwca 2017, 15:45 »
Jezusie...nakłuwacz do mięsa. Musze to wygooglowac. Pojecia nie mialam, ze takie cos istnieje i ze nakłuwa sie mieso :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16076 dnia: 9 Czerwca 2017, 16:06 »
Vonka te maszyny w sklepie to wlasnie mieso nakluwaja  :D


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16077 dnia: 9 Czerwca 2017, 16:10 »
Ja mam taki nakłuwacz, teściowa mi kupiła ale zawsze sobie o nim przypominam jak już obiad zjemy ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16078 dnia: 9 Czerwca 2017, 18:39 »
Hahaha
A ja zgrillowalam i czyc roznice w strukturze miesa.
Tylko maz powiedzial ze za cienko rozbilam ten schab ale pierwszy raz nie eyszedl suchy i gumowy.

Ogolnie ostatnio to moj ulubiony obiad.
Grillowane mieso plus salata z feta i sos curry...


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16079 dnia: 9 Czerwca 2017, 21:44 »
wpisałam nakłuwacz na listę zakupów  ;D