Autor Wątek: Usypianie  (Przeczytany 68733 razy)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
Odp: Usypianie
« Odpowiedź #90 dnia: 20 Grudnia 2009, 13:11 »
U nas po pobycie w szpitalu i ponownej chorobie powrocily problemy z usupianiem , ciagle wola mama i chce sie przytulac do mnie , potrafi w nocy przez sen krzyczec mama ....

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #91 dnia: 20 Grudnia 2009, 23:33 »
ja nie wiem kiedy doczekam się chwili, kiedy dziecko da buziaka i pójdzie samo do łóżka ;)
ale i tak nie jest źle :)
najpierw przytulanko, potem czytamy bajeczkę, jedną na kolanach u mamy. Przy drugiej Tymek już leży w łóżku, po bajeczce kładzie się na boczek i zasypia, ale musze siedziec na krześle obok, czasem trzymać jego rączkę.
Naszą metodą, żeby nie przychodził do nas do łóżka (a ma naprawde blisko ;)) jest umowa, że nie może przyjść, jeżeli za oknem jest ciemno.
NA początku pare razy w nocy pokazywaliśmy mu niebo za oknem, księzyc, liczyliśmy gwiazdy i jakoś zapamiętał, że noc jest do "samodzielnego" spania. Czasem w nocy, albo nad ranem musimy mu przypomnieć "synklu, ale jest jeszcze ciemno" i z reguły bez problemu usypia dalej. Ale jak już jaśnieje - nie ma zmiłuj! ;)
hm, latem, jak się wcześnie jano będzie robić, pewnie kupię ciemne zasłony na okno ;)
ANCYMONEK :)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Grudnia 2009, 08:41 »
U nas też się pogorszyło, do tej pory była kolacja, kąpiel, bajeczki i papa mamusiu i tatusiu, a teraz kiedy ja jej czytam Pola płacze i chce żebym z nią siedziała aż zaśnie. Jak tylko wyjdę z pokoju zaczyna się taka histeria, że szok. Kiedy czyta jej tatuś idzie grzecznie spać, oczywiście tatuś czyta częściej niż ja, no ale czasem sytuacja mnie zmusza i wtedy .... ::). A jeżeli chodzi o przechodzenie do naszego łóżka to jest to niemal nałóg, Pola wyjmuje szczebelki  z łóżeczka i tup tup biegnie do naszego pokoju, wskakuje do łózka i do tego często mówi "mama sio, chcę spać z tatusiem" ::) ::) ::). Nie wiem jak to będzie kiedy urodzi się maleństwo....

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 21 Grudnia 2009, 20:35 »
Dziewczyny, u maluchów PO 2 roku zycia zaczyna działać wyobraźnia ale nie ma podziału na realność  i fikcję, dlatego właśnie te 2 i pół patki mówią że się boją, bo tak jest. Dla nich historia z filmu czy czytanki jest rzeczywistą tragedią (każda uwierzcie mi) więc trzeba cierpliwości albo metod ;) U nas pomaga zapalona lapmka i otwarte drzwi, tzn zostawiamy jej światło i nie zamykamy drzwi do pokoju póki nie uśnie - wcześniej zasypiała po ciemku i z zamknętymi drzwiami. Dziecięce lęki mają ogromną siłę dla ich percepcji, przerażają potwornie. U nas działa jeszcze jak dam Tosi małego misia i mówie że on sięboi i Tosia musi go przytulić i mówi żeby się nie bał bo nie ma czego. Mówiąc to głośno dziecko samo sobie dodaje odwagi i tłumaczy że nie ma się czego bać.

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #94 dnia: 22 Grudnia 2009, 22:12 »
My też ostatnio mamy coś problem ze spaniem. Wszystko było ładnie wieczorem kaszka i spać. Teraz nie chce sama zasypiać jak odkładam do łóżeczka to jest krzyk. Przytula się do mnie, śpiewa, częstuje mnie smokiem i tak w kółko. Trwa to nawet godzinę zanim uśnie. Kiedy powrócą czasy, że dziecko się kładło pogłaskało mówiło dobranoc i była cisza do rana. No i ostatnio budzi się w nocy, Maja nie jadła w nocy gdzieś od 3-4 miesiąca może nawet wcześniej. Teraz koło 2:30 budzi się i woda nie, przytulanie nie, smok nie, tylko mleko. Mam nadzieję, że szybko jej minie.

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #95 dnia: 22 Grudnia 2009, 22:22 »
u nas chyba mały sukces  ;D
od trzech dni czytam baje, buzi i spanie. wczoraj jeszcze zeszła z łóżka z 10 razy, dzisiaj tylko 2. bawiła się skarpetkami chyba z 30 min i padła. niestety zasypia w naszym łóżku, bo u ciebie jest mega wrzask. ale jestem dumna że siedzę na ziemi  ;) nawet na nią nie zerkam, a ona sama dochodzi do wniosku że należy spać. może z czasem zaśnie u siebie  ???

ANNUUSSIIA moja od urodzenia budzi się 3-4 razy w nocy. całe wakacje w nocy piła wodę. teraz wypija 150ml wody po czym płacze i mleko musi być. próbowałam ją przetrzymać, ale po 1,5 godzinie mega stękania i tak dałam flache.

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #96 dnia: 22 Grudnia 2009, 22:51 »
Kurcze ja tak myślę, że to może przez to,że zaczęła chodzić, skakać włazić na kanapy, fotele i troszkę to moje dziecko nie ma czasu zjeść. Daje jej jeść w foteliku ale zaspokoi ten pierwszy głód i już ją ciągnie do zabawek, Chociaż zobaczymy jak będzie dzisiaj bo jak pozwoliłam jej zjeść samej (trzymać łyżeczkę ja jej troszkę pomagałam nakładać) to cała kaszka została zjedzona co się rzadko zdarza. Może dziś prześpi. Ja i tak nie mam co narzekać bo ona nawet jak się budzi to tylko raz koło 2:30 więc jest złota jeśli o to chodzi, gorzej z zasypianiem( ja zdążę tym śpiewaniem, czytaniem uspać siebie a ona dalej ma siłę) . Tylko martwi mnie fakt, że dostaje w nocy mleko, a co z ząbkami przecież to zdrowo dla nich. Szorujemy zęby przed snem a w trakcie mleko. Cóż trzeba jakoś to rozwiązać, ale jak dziecko głodne to nie umiem nie dać mleka.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #97 dnia: 22 Grudnia 2009, 23:14 »
Aniu, ja bym spokojnie dawała... bez przesady. widocznie potrzebuje. Jest bardziej aktywna, spala więcej energii... jak zacznie w nocy wypijać mniejsze porcje to wtedy próbowałabym ją oszukiwać wodą, ale tak to uważam, że nie ma czym się przejmować.
Mój mały już miał różne okresy. W tej chwili też je w nocy, ale myślę, że to właśnie przez jego większą aktywność w dzień i po prostu jest głodny, potrzebuje porcję solidnych kalorii.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #98 dnia: 23 Grudnia 2009, 10:24 »
laski teraz jest źle ale miesiąc dwa i znowu im sie zmieni
moja w tym wieku jeszcze potrafila sie obudzic i co mialam zrobic jak ona tylko mliko i koniec
poki co zęby ma w dobrym stanie i nie ma co panikować

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #99 dnia: 23 Grudnia 2009, 12:10 »
Moj mały jak narazie spi na cycu , jak ma gorsze dni usypiam w wózku , na rękach nie uczę a jak bardzo marudzi to spotrafię go tak z cyca do wózka po kilkia razy przenosic az usnie.
Moja szwagierka nauczyła (a raczej jej rodzice  ;D) usypiania swojego synka na rękach, dziecko ma roczek i dalej jest tak usypiane  :-\

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Grudnia 2009, 12:12 »
Oj usypianie na rączkach...moj byl tak do 6 miesiaca a potem sie wzielam za niego i zasypial sam w łózeczku,teraz spi juz na dorosłym łózku.

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Grudnia 2009, 13:15 »
Dzisiaj o 2 się obudziła dostała mleko 210 i wszystko wypiła, ale za to spała sobie smacznie do 9, wstała akurat jak skończyłam śniadanie. Śmiałam się z mężem, że jedzenie poczuła to się obudziła. Co do usypiania, to dzisiaj od godziny powinna już spać, a leży u siebie w łóżeczku i sobie śpiewa, nie da się uspać nawet na rękach. No cóż jak się sobą sama zajmuje to niech się usypia zobaczymy o której padnie :)

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #102 dnia: 23 Grudnia 2009, 13:30 »
moja się tak wycwaniła że punkt 13 bierze lale i pokazuje na wózek, 2 huśnięcia  śpi :)

do rączek też była przyzwyczajona, ale to wszystko przez kolki. potem miała 2 razy zapalenie oskrzeli, więc nosiłam i nosiłm. w 10 miesiącu wsadziłam do wózka. na szczęście wózkowe usypianie na dzień dzisiejszy jest tylko w dzień  ;)

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Grudnia 2009, 14:15 »
Moje dziecko padło, tzn. miauczeć zaczęła więc poszłam dałam łyczka wody i zasnęła, zobaczymy na jak długo. To  i tak sukces bo zasnęła prawie sama i to bez smoka :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #104 dnia: 29 Grudnia 2009, 10:35 »
U nas odkąd wyrzuciliśmy smoka jest różnie... teraz usypia będąc głaskaną po nóźce, pleckach, przy krótkich pogaduszkach ... ok 10min i śpi.

Chyba u nas zaczął się etap tych bojaźni.... potrafi obudzić się w nocy z wielkim płaczem, nawet będąc na rękach ma oczy zamknięte i płacze, muszę mocno wybudzić i dopiero uspokojona zasypia. Woła przez sen, rozmawia...

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #105 dnia: 29 Grudnia 2009, 12:51 »
U nas też Mała się boi. Jak rano wstanie krzyczy "Mama, tata bojeeee, bojee". W ogóle jak jest ciemno w pokoju to nie pójdzie do niego, a jeszcze niedawno biegła i nie patrzyła. Myślę, żeby jej zamontować taką lampkę, która włącza się po naciśnięciu koło łóżeczka, żeby mogła sobie sama ją włączać jak wstanie. Bo zasypia przy normalnej nocnej lampce, ale jest odsunięta od łóżeczka i sama jej nie dosięgnie.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 29 Grudnia 2009, 23:04 »
U nas świeci się miś i lampka a i tak jest dyskusja że sie boi. Teraz ma jazde na duchy ( są wszędzie)!!!!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #107 dnia: 29 Grudnia 2009, 23:43 »
nasza sie boi pająków które ją gryzą
i lasu bo w lesie mieszka "kika lew" czyli lew i wilk zły

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #108 dnia: 6 Stycznia 2010, 00:26 »
zastanawiam się co jest ze mną nie tak?

Już od kilku miesięcy mamy swój wieczorny, usypiający rytuał. Po kąpieli wyciszamy małego, troszkę śpiewamy, "wspominamy dzień", później biorę mojego maluszka w ramiona, daje pić i tak sobie siedzimy, kołyszemy się do momentu jak niuniek zacznie zasypiać, następnie go odkładam do łóżeczka, Nikodem odwraca tyłek, czasami potrzyma mnie jeszcze chwilę za rączkę i idzie spać. BARDZO lubię te nasze wieczorne przytulanki, to, że trzymam Nikosia jak dzidzię, w ramionach, to jak go kołyszę i nauce kołysanki, jak mały mnie muska rączką po twarzy...i wcale nie jest mi spieszno do samodzielnego usypiania w łóżeczku. Może fakt, że cała ta procedura nie trwa dłużej niż 5-7 minut sprawia, że nie jest męcząca? Mój mąż nawet przed świętami coś wspomniał, że może czas najwyższy, aby Nikodem sam sobie z zasypianiem radził co skwitowałam jednym zdaniem " NIE JESTEM na to gotowa" ;) No bo kurde nie jestem. Za to mój facet chyba tak  ::) bo od kilku dni wyraźnie buntuje się przy przytulaniu i zmusza mnie, abym go wsadziła do wyrka. Tam się grzecznie kładzie, wyciąga łapkę przez szczebelki (do potrzymania) i zasypia. Nosz... i jak tu wszystkim dogodzić? he? ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #109 dnia: 6 Stycznia 2010, 09:04 »
Aniu, Nikoś to już duzy facet, może czas mu pozwolic na samodzielne usypianie :)
Aby nie doszlo do tego, ze jak w jakims z odcinkow "SuperNiani" bedziesz go lulac do snu w ramionach do 3 roku zycia ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #110 dnia: 6 Stycznia 2010, 09:14 »
anusiaaaa trzy latek kołyszący do snu to chyba nie tak strasznie ;) Trzeba było napisać sześciolatka :)

Dziubasku też uważam że powinnaś pozwolić mu aby sam sobie zasypiał .Ja te bujanie będzie za długo trwało to będzie później problem.
Ale Cie rozumiem , to że ,musisz dojrzeć do tej decyzji :) To wkońcu jest Wasza intymna chwila :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #111 dnia: 6 Stycznia 2010, 09:19 »
Dziubas, miłe są te chwile to napewno ale ... skoro Nikoś sam chce zasypiac to daj mu szansę.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #112 dnia: 6 Stycznia 2010, 09:29 »
anusiaaaa trzy latek kołyszący do snu to chyba nie tak strasznie ;) Trzeba było napisać sześciolatka :)

Ela, ta babka w tym programie tego synka 3-latka bujala jak niemowlaka na stojaco w ramionach i jeszcze do tego bulte ciagnal ::)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #113 dnia: 6 Stycznia 2010, 09:33 »
No a co powiesz na pięciolatka ciagnącego cyca ? Znam taką kobietę -sama mi się przyznała ...to jest chore...
Kiedyś jak ją i syna widziałam na mieście na rowerze ...takiego wielkiego klocka ...i sobie wyobraziłam jak ciągnie cyca...bleeee

A na dziesięciolatka jedzącego z butli - butla i mleko jako jedyny pokarm , nic stałego...to już jest krzywdzenie dziecka ...matka też mi się sama przyznała...dziecko ma dwanaście lat i jest w trakcie leczenia ...
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #114 dnia: 6 Stycznia 2010, 10:08 »
Ania, no niestety, jeśli Nikoś sam tak decyduje, to chyba pozostaje Ci się z tym pogodzić. Jeśli tak był Was rytuał od prawie roku to na pewno jest Ci ciężko, ale MAMA...Synek Ci dojrzewa:) Główka do góry.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #115 dnia: 6 Stycznia 2010, 10:23 »
Moj synek tez nie za bardzo chce spac sam--jak go przenieslismy do duzego łóżka to pewien czas zasypiał sam bez problemu spal 5h i sie budzil.Teraz jest tak ze spi,gdy dochodzi godzina 1-2 budzi sie z płaczem ja przychodze usypiam go czasem sie zdarza ze przysne z nim,ale zazwyczaj ide do swojego pokoju.To moze dlatego ze przezwyczail sie ze ja leze kolo niego??i budzi sie bo nikogo nie ma???

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #116 dnia: 6 Stycznia 2010, 10:41 »
No a co powiesz na pięciolatka ciagnącego cyca ? Znam taką kobietę -sama mi się przyznała ...to jest chore...
Kiedyś jak ją i syna widziałam na mieście na rowerze ...takiego wielkiego klocka ...i sobie wyobraziłam jak ciągnie cyca...bleeee

A na dziesięciolatka jedzącego z butli - butla i mleko jako jedyny pokarm , nic stałego...to już jest krzywdzenie dziecka ...matka też mi się sama przyznała...dziecko ma dwanaście lat i jest w trakcie leczenia ...

taaaa Ela, widzialam nawet caly reportaz o dzieciach karmionych piersią, najstarsza miała 14 lat :o Dla mnie to bylo obrzydliwe.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #117 dnia: 6 Stycznia 2010, 10:50 »
14 lat??????????????????
 :o :o :o :o :o :o

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #118 dnia: 6 Stycznia 2010, 10:51 »
14 .. o żesz.........

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #119 dnia: 6 Stycznia 2010, 11:03 »
Ej dziewczyny jak go na siłe nie trzymam w ramionach. Raz, ze się nie da ;) bo silna z niego bestia, a dwa zdaję sobie sprawę, że to on decyduje jak chce zasypiać... chce łóżeczko to niech ma, tylko mi tak jakoś smutno się zrobiło, że to już.